Як смачно приготувати кролика


Як смачно приготувати кролика? Як правильно вибрати це чудове дієтичне м'ясо? Як гармонійно приправити його оптимальними спеціями, які підкреслять ніжний смак? На всі ці питання ви знайдете відповіді в нашій статті.

Для початку поговоримо про вибір м'яса. Обов'язково врахуйте той факт, що найбільш корисним і смачним буде світле, ніжно-рожеве, свіже м'ясо молодої тварини (3 - 5 місяців). Найчастіше вага тушки молодого кролика не перевищує 1,5 кг. Така тушка буде коштувати трохи дорожче, ніж м'ясо старого тварини, але користь і приголомшливий смак м'яса цих витрат безумовно варті!

Якщо тушка, яку вам пропонують, важить більше 2 кг, можете відразу ж зробити висновок щодо віку тварини.

Купуючи м'ясо "з рук" на ринках, пам'ятайте про те, що кожен приватник має право на торгівлю м'ясом тільки в тому випадку, якщо у нього є сертифікат якості на продукт. Зазначимо, що м'ясо кролика зазвичай безпечно, тому що ця тварина не буває переносником небезпечних захворювань.

Але все ж краще купувати тушку в магазині. Буде чудово, якщо ви виберете м'ясо в спеціальній вакуумній упаковці, що містить напис "екологічно чистий продукт". Завдяки такій упаковці ви зможете перевірити, заморожували чи м'ясо. Свіжа тушка має ніжний колір, а в вакуумі відсутня кров і рідина.

Який посуд необхідна для приготування?

Після того як ви придбали гарне свіже м'ясо, перевірте, чи є у вас все необхідне для приготування страви? Розберемося з посудом, яка може вам знадобитися. Якщо ви вирішили запекти м'ясо для запікання немає нічого краще гусятниці або ж звичайної форми для цих цілей. Якщо ви хочете підсмажити або загасити кролика, візьміть сотейник, казан або сковорідку з товстими стінками. Варити м'ясо краще всього в звичайній каструлі, емальованому або ж сталевий.

Час приготування

Перед тим як купувати тушку, слід обов'язково врахувати, що приготування кролика - процедура не швидка. Остаточний розрахунок часових рамок слід проводити тільки після того, як ви визначитеся зі способом приготування. Так, підсмажити до хрусткої скоринки невеликі шматочки легко за півгодини. Загасити кролика у вас вийде за годину. Стільки ж знадобиться для запікання м'яса.

Більша частина часу витрачається господинями на процес підготовки основного інгредієнта. Кролик обов'язково повинен замачиваться, після того як ви його промиєте і поділяєте. Зазвичай на замочування йде не менше 3 годин. Якщо вага тушки більше трьох кг, замачиваться вона повинна як мінімум 5 годин. Вимочування дозволяє добитися м'якості м'яса і позбавляє його від характерного запаху і присмаку дичини.

Корисний рада: кролик буде смачніше, якщо після замочування його замаринувати.

Трохи про спеції

Кролика необхідно готувати з ретельно підібраними спеціями, які допоможуть розкритися смаку м'яса. Але в порівнянні з іншими видами м'яса, при готуванні кролика вам необхідно точно знати, які приправи використовувати, щоб не затьмарити ними основні нотки смаку.

Під час приготування або ж на етапі маринування основний інгредієнт повинен "подружитися" з перцем, лавровим листком, часником і цибулею. Якщо ви любите більш тонкі нотки, додайте в маринад щіпку материнки, васильків, чебрецю або коріандру. Багато гурмани цінують м'ясо кролика, замаринованого в пряної кориці, гвоздиці або лимоні.

Розбираємо кролика

У більшості магазинів зустрічається вже патрана тушка, а тому вам залишається тільки розморозити її (якщо це необхідно), ретельно промити і порізати на шматки. Почніть обробляти тушку, відокремлюючи передні, задні лапи і лопатки. Відокремити ребра легко за допомогою гострого ножа. Єдина частина, з якою вам доведеться трохи "помучитися" – це хребет. Для цього скористайтеся спеціальним кухонною сокиркою.

Маринуємо м'ясо

Розбивши тушку кролика на шматочки, ретельно промийте їх і вимочити у чистій воді, міняючи рідина раз на годину. Далі переходимо до маринування.
Для маринаду чудово підходить вино (краще біле), винний оцет, оливкова олія, вершки, молочна сироватка або сметана з додаванням спецій за смаком. Кухарі радять господиням бути обережними з оцтовим маринадом. Використання оцту при маринуванні кролика може зробити м'ясо молодої тварини жорстким.

Отже, вибравши в якості маринаду винний оцет, покладіть тушку або шматочки в ємність з водою і додайте дві-три столові ложки оцту. Якщо тушка маринується в цілому вигляді, залиште її в ємності на три години. Якщо ж ви маринуете шматочки, час маринування слід скоротити до 1,5 годин. Після маринування промийте м'ясо під проточною водою і просушіть його за допомогою кухонного рушника. Врахуйте, що вимочувати кролика перед маринуванням у винному оцті не потрібно.

Біло вино – це прекрасний маринад, який одночасно може виступати і в ролі спеції. Для того, щоб замаринувати тушку, залийте кролика вином так, щоб він був повністю покритий рідиною. При бажанні у вино додають коньяк. Вимочування м'яса в такому випадку не потрібно, як і промивання. Залишається тільки посолити, поперчити і його приготувати.

Використання маринаду з сметани, вершків або оливкової олії обов'язково вимагає попереднього вимочування маринуемого продукту. Приготувати маринад простіше простого: візьміть будь-який з перерахованих вище інгредієнтів в невеликій кількості, додайте спеції і сіль за смаком, після чого натріть маринадом м'ясо кролика.

Як смачно готують кролика: найкращі рецепти

  • Кролик в сметані – це рецепт, який став справжньою класикою. Таким способом страву готують у кращих ресторанах світу і на звичайних кухнях, адже в рецепті немає нічого важкого.

Порубаєте тушку на шматки і вимочіть кролика у винному оцті. Посоліть і поперчіть м'ясо, після чого підсмажте його на сковороді близько 10 - 15 хвилин. Поки основний інгредієнт смажиться, пропассеруйте моркву і цибулю. Візьміть глибоку каструлю, казан або гусятницю, змастіть дно оливковою олією і викладіть продукти шарами: спочатку кролик, після - морква з цибулею. Завершальний шар - велика кількість сметани. Тушкуйте кролика хвилин 40. Подавайте порційно, перед подачею посипте блюдо свіжою зеленню.

Замаринуйте тушку в оливковій олії з часником, спеціями і сіллю, після чого обсмажте шматочки кролика на сковороді. Наступний етап - гасіння основного інгредієнта. У глибоку каструлю налийте вино, киньте туди ж квасоля і моркву, цибулю, трохи чебрецю, очищений і нарізаний картопля, селера і шматочки кролика. Якщо у вас є курячий бульйон, незайвим буде додати в каструлю і його.

Перевірте, чи вистачає вам солі, після чого поставте каструлю в духовку на деко, і тушкуйте страву близько години.

  • М'ясо в казані під сиром - ще один чудовий рецепт, який нікого не залишить байдужим. Обробити тушку, вимочіть її в винному оцті. Потім підсмажте м'ясо на сковорідці, посоливши і приправивши його. Візьміть казан або гусятницю, і викладіть туди продукти в наступному порядку: кілька крапель оливкової олії, нарізану кільцями цибулю, м'ясо, знову шар цибулі, натертий сир, сметана. Запікати страву потрібно в духовці 40 хвилин.
  • Якщо ви вирішите підсмажити кролика на сковороді, то на початку смаження додайте в сковороду крім масла ще і півсклянки води. Закрийте сковороду кришкою і тушкуйте м'ясо хвилин 20, після чого обсмажуйте шматочки до золотистої скоринки апетитною і рум'яного м'яса.

  • Кролика можна також запекти в рукаві з картоплею. Для цього попередньо замаринуйте м'ясо будь-яким способом, після чого його трохи обсмажте. Почистіть картоплю, крупно наріжте, посоліть і поперчіть бульби, цибулю наріжте кільцями. Візьміть рукав, акуратно помістіть в нього картоплю, цибулю і шматочки кролика. Постарайтеся розподілити начинку рівномірно. Температура повинна бути середньою. Запікайте на деку в духовці близько години, щоб картопля встиг приготуватися.
  • Кролика легко приготувати навіть в мультиварці, в режимі "Гасіння" і "Випічка". Для цієї страви потрібні шматочки кролика, цибулю, моркву і сметана. У чашу мультиварки додайте оливкову олію і обсмажте на ньому м'ясо. Потім додайте туди ж натерту моркву, дрібно нарізану цибулю і сметану. Увімкніть режим "Гасіння" і готуйте страву 1,5 години. Після закінчення зазначеного часу переключіть техніку на режим "Випічка" і готуйте м'ясо ще півгодини. Ви отримаєте соковите блюдо з тонким ароматом.

Вам зовсім необов'язково суворо дотримуватись запропонованих рецептами. Шеф-кухарі відомих ресторанів радять періодично експериментувати з маринадами, соусами і іншими інгредієнтами. Кролик чудово поєднується з багатьма продуктами.

Як гарнір до основного м'ясної страви прекрасно підійде варена або запечена картопля, рис або овочі. З напоїв слід віддати перевагу гарному білому вину.

Відео про те, як приготувати кролика запеченого в духовці, допоможе вам освоїти всі тонкощі приготування цього блюда.

Кролик запечений в духовці Рецеп №1(baked rabbit in the oven)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!