Як приготувати минтай смачно в духовці або на сковороді. Рецепти приготування минтая з відео та фото

Фахівці-дієтологи вважають, що рибу треба їсти не рідше, ніж раз на тиждень, адже там містяться необхідні організму йод і фосфор. Ті, хто не може собі дозволити дорогі стейки з сьомги або шашлик з осетрини, обов'язково звертають увагу на рецепти риби, запеченої в духовці. Правильне приготування перетворює недорогу путасу, тріску або минтай в відмінне блюдо.

Як приготувати минтай смачно

На прилавках наших магазинів частіше можна зустріти минтай заморожений. Для того щоб приготувати вечерю для сім'ї з 3-4 чоловік, краще купити дві тушки – середня довжина риби складає 25 см, але при термообробці зменшується. Якщо ви купуєте вже розділене філе, зверніть увагу на колір – риба повинна бути білою, без виражених жовтуватих або рожевих плям.

Якщо ви купили тушку минтая цілком, перед приготуванням його необхідно випатрати. Для цього знадобиться гострий тонкий ніж. Спершу потрібно розморозити рибу – покладіть її в каструлю з холодною водою. Міцно схопіть тушку за хвіст, зішкребіть луску. Після цього відріжте рибі голову, вспорите черево. Діяти треба акуратно, щоб не зачепити жовчний міхур, інакше смак готового філе буде зіпсований. Вичистіть все нутрощі, витягніть хребет. Промийте рибу під сильним струменем води, обсушити.

Приготування філе минтая в духовці дозволяє обрати вашу улюблену добавку. Якщо запекти його з картоплею або великою кількістю овочів, то додатковий гарнір вже не буде потрібно. Велика кількість сметани, майонезу, обсмаженої цибулі додасть страві особливо ніжний смак, а сушені трави та спеції допоможуть позбутися специфічного рибного запаху, який подобається не всім.

Минтай в духовці з морквою та цибулею

Це популярний рецепт, за яким можна приготувати не тільки минтай, але і судака або путасу. Особливо актуальним він стає взимку, коли організму не вистачає вітамінів. Таке просте і недороге блюдо, як минтай з морквою та цибулею, запечений в духовці, може забезпечити вас цілим комплексом корисних речовин. Для того щоб рецепт не набрид, існує декілька його варіацій.

Запечений

Риба в духовці з морквою і цибулею – простий рецепт, який освоїть будь-яка господиня. Для різноманітності страви з минтая можна приготувати з додаванням грибів або пекінської капусти. Потрібно:

  • тушки минтая – 2 шт.;
  • морква – 2-3 шт.;
  • цибуля – 3 шт.;
  • печериці (за бажанням) – 600 г;
  • сіль, перець, спеції для риби.

Для приготування страви по цьому рецепту знадобиться трохи олії для смаження. Можете вибрати соняшникова або оливкова – залежить від уподобань. Готуйте рибу так:

  1. Промийте і просушіть філе. Натріть його сіллю і сумішшю спецій для риби.
  2. Наріжте цибулю – дрібними кубиками або півкільцями (як ви більше любите). Викладіть на сковорідку, додайте масло і обсмажуйте, поки цибуля не набуде золотисто-коричневий колір.
  3. Через 3-4 хвилин додайте туди ж нашатковану моркву. Продовжуйте пасерувати 6-7 хвилин.
  4. Якщо ви хочете додати гриби, то промийте їх, наріжте пластинами і обсмажте на окремій сковороді, поки не википить вся волога. Змішайте з цибулею і морквою.
  5. Якщо ви патрали минтай самостійно, хвіст відрізати не треба. Овочеву суміш покладіть всередину черевця, злегка змастіть маслом, а потім викладіть фаршировану рибу на деко. Якщо ви купили готове філе, то спершу покладіть його на деко, а потім укрийте шапкою зі смажених овочів.
  6. Запікайте 40 хвилин.

В сметані

Цей рецепт підійде тим, хто хоче подати рибу з вареною картоплею або рисом. Блюдо виходить жирне, але дуже ніжне. Вам знадобиться:

  • минтай – 1 кг;
  • сметана 20% – 200 г;
  • цибуля – 2-3 шт.;
  • сир – 50 г;
  • сіль, перець, свіжа зелень – за смаком.

Подібні рецепти приготування минтая допускають використання не духовки, а звичайної плити і сковороди – тоді вийде тушкована риба в сметанному соусі. Однак запікання робить смак пікантніша. Готуйте так:

  1. Заздалегідь розділене філе порізати шматочками (приблизно 3 см завширшки).
  2. Наріжте цибулю півкільцями. Злегка обсмажте з маслом, додайте сметану і трохи (півсклянки) кип'яченої води. Тушкуйте, поки приблизно третина соусу не випарується. Додайте спеції.
  3. Викладіть минтай в глибоку форму для запікання або в вогнетривку сковороду. Якщо ви хочете приготувати порційне блюдо, розкладіть по горщикам. Залийте соусом.
  4. Накрийте блюдо кришкою і поставте в прогріту до 180 градусів духовку. Запікайте півгодини.
  5. Посипте рибу тертим сиром і свіжою зеленню і залиште ще на чверть години.

Під маринадом

Риба під маринадом (або риба по-грецьки) відноситься до найбільш поширених холодних закусок. Це поживна страва виручає в спеку, коли готувати щось гаряче зовсім не хочеться. Інгредієнти потрібні прості:

  • минтай – 1 кг;
  • морква – 4-5 середніх;
  • цибуля – 3-4 середніх;
  • чорний перець горошком – 1 ч. ложка;
  • сіль, сушені трави – за смаком;
  • соняшникова або оливкова олія – 4-5 ст. ложок.

Можна додати до цієї суміші інші овочі. Однак спочатку спробуйте приготувати за базовим рецептом:

  1. Промийте і просушіть філе. Наріжте шматочками.
  2. Злегка обсмажте минтай на сковороді, викладіть в глибоку каструлю.
  3. Нашаткуйте цибулю і моркву. По черзі обсмажте в невеликій кількості олії, змішайте.
  4. Чорний перець подрібніть млинком так, щоб вийшли невеликі шматочки (не порошок). Додайте до овочів.
  5. Викладайте овочі в каструлю поверх риби. Поставте на невеликий вогонь і тушкуйте 40-50 хвилин. Можна запекти в духовці.
  6. Минтай під маринадом з моркви і цибулі подають охолодженим, тому зберігати страву потрібно в холодильнику.

У фользі

Такий рецепт стане в нагоді, якщо ви хочете подати минтай цілком. Вам знадобиться:

  • тушки минтая – скільки хочете;
  • сіль, спеції до риби – на смак;
  • молоко – 125 мл;
  • лимон – 1 шт.;
  • розмарин – 3-4 гілочки.

Для запікання потрібна фольга. Подбайте, щоб було не менше двох метрів. Готуйте страву так:

  1. Промийте філе. Оскільки в цьому рецепті немає добавок, можна заздалегідь вимочити минтай в молоці. Це зробить рибу м'якше і допоможе позбутися специфічного запаху. Залиште на годину.
  2. Обсушіть рибу, натріть сіллю і спеціями. У черевце покладіть два-три кружечка лимона, гілочку розмарину. Загорніть тушку у фольгу.
  3. Покладіть в духовку, запікайте 40 хвилин. За 10 хв. до стадії готовності розгорніть фольгу, щоб минтай хрусткою скоринкою покрився.

Видеорецепты

Навіть досвідчені господині не завжди вміють потрошити рибу, вважаючи за краще купувати готове філе. Однак цілі тушки – непоганий спосіб заощадити. Докладна відеоінструкція пояснить, як правильно звільнити рибку від нутрощів, а заодно підкаже кілька оригінальних рецептів, завдяки яким ви зможете радувати родину новими стравами.

Риба під маринадом в духовці

Риба під маринадом в духовці.Покроковий відео рецепт.

Минтай в духовці з овочами та вершками

Запечений Минтай з Овочами кулінарний відео рецепт

Минтай з овочами, сиром і сметаною

минтай в духовці з овочами

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!