Коли солити капусту за місячним календарем в 2018 році - сприятливі дні

Квашена капуста – смачна і вітамінна заготовка, яку легко приготувати, але так само і просто зіпсувати. Щоб засолювання всякий раз вдавалися на славу, дізнайтеся, коли солити капусту за місячним календарем в 2018 році, з'ясуйте сприятливі фази для процесу. Супутник Землі робить вплив на процеси бродіння, які використовуються для закваски овоча. Врахуйте цю особливість, вирішивши зайнятися приготуванням хрусткою і ароматною заготовки в рік Собаки.

Як правильно солити капусту

Смачна і ніжна квашена капуста виходить не в кожної господині. Для страви знадобляться якісні компоненти, перевірений рецепт і відповідний день. Технологія приготування квашеного частування не викличе складнощів. Овоч дрібно рубається січкою (шаткувати дрібно), додається терта морквина, сіль, цукор, спеції за бажанням. Інгредієнти перемішуються, суміш утрамбовують в скляні ємності. Процес бродіння відбувається 1-3 доби при кімнатній температурі, готове частування відправляють зберігатися на полицю холодильника.

Крім традиційного способу закваски з морквою, існують способи приготувати солоне частування з додаванням різноманітних рослинних продуктів. З доповненнями заготівля придбає особливий смак, але не втратить корисних властивостей. З добавок використовують:

  • яблука;
  • кмин;
  • буряк;
  • брусницю;
  • чорнослив;
  • айву;
  • виноград;
  • базилік;
  • гарбуз;
  • болгарський перець.

Щоб капустяна заготівля гарантовано вийшла хрусткою, використовують особливі компоненти, з дубильними речовинами у складі. Це може бути кора дуба або корінь хрону. Дубову кору можна придбати в аптеці. Вистачить чайної ложки одного з двох компонентів на кілограм капусти, щоб частування набуло хрусткость. Компоненти додадуть пікантності закуски, гармонійно поєднуючись з основним інгредієнтом.

Яку краще солити капусту

До вибору основного компонента для квашення підходите грунтовно, смак страви залежить не тільки від вдалого дня за місячним календарем, але і від його складових. Для засолювання підійдуть тільки грунтовно визрілі, прояснені качани. Якщо капуста не дозріла, її листя будуть темно-зеленого кольору. Солити такий продукт не рекомендується, так як з'явиться гірчинка, а соковитості буде недостатньо. Качани використовуйте тугі, не порвані, не зіпсовані. Сорт капусти вибирайте пізній, наприклад:

  • Білоруська;
  • Добровольська;
  • Сава;
  • Подарунок;
  • Менза;
  • Харківська.

Не всі зимові сорти придатні для засолювання. З Амагера і Кромона не вийде смачною заготовки, навіть при дотриманні правил соління. Голландські і китайські сорти теж не підходять для квашення. Для приготування заготовки краще використовувати качани, вирощені на власній грядці. Так гарантується їх якість та безпеку. При покупці продукту крім зовнішнього вигляду, зверніть увагу на його смак. Якщо капустяний лист гірчить, не купуйте качан, інакше всі старання пройдуть даремно.

Який сіллю

Значущий компонент, який слід ретельно вибирати для рецепта, – сіль. Щоб солити продукт можна використовувати йодовану сіль. Йод уповільнює молочно-кисле бродіння, яке повинно проходити активно для якісного результату. Мікроелемент спровокує потемніння і м'якість готового продукту. Вибирайте кам'яну сіль середнього, великого помелу.

У чому краще солити

На смакові якості готової солоної капусти вплив роблять не тільки добу місячного календаря і вибрані продукти, але і тара, використовувана для засолювання. Традиційно використовують бочки і діжки з дерева, але підійде трилітрова скляна банка або емальована каструля, іноді використовують пластикову тару. Забороняється солити капусту, використовуючи алюмінієвий посуд. При зберіганні овоч придбає смак металу, стемніє і стане непридатним для вживання. Ретельно мийте тару для закваски, обробіть окропом до укладання капустяної заготовки.

Коли краще квасити капусту за місячним календарем

Рецепти приготування квашених овочів відомі не один рік, сотні років тому пращури заготовляли капустяні качани таким способом. За довгий період існування рецепта вдалося виявити закономірність між фазою місяця і смак готового продукту. Досвідченим шляхом з'ясовано, на яку місяць солити капусту можна, а коли не можна. М'яка і кисла заготівля вийде, якщо солити продукт на повний місяць або убуваючу місяць. Щоб зробити частування хрустким, смачним, шукайте в місячному календарі 5-6 день після завершення молодика. Це найсприятливіший час, щоб солити овоч.

Розроблена ще одна система розрахунку, що враховує не лише зростання чи спадання місяця, але й знак зодіаку, в якому супутник Землі знаходиться у день засолювання. Для приготування заготовок вибирайте ті добу в році, коли місяць росте, а день знаходить під знаком Овна, Стрільця, Тельця і Козерога. Не рекомендується квасити будь-які продукти, коли управління дістається Діві, Рибам, Раку.

В січні

Місячний календар підкаже, коли можна солити капусту в першому зимовому місяці. З 3 по 16 січня луна йде на зниження, тому засолкою займатися не варто. Кращий час для заготовок – з 18 по 29 січня. Використовуйте останню декаду місяця, щоб зробити корисного овоча дивовижне вітамінне блюдо. Якщо використовуєте сорти, призначені не для квашення, а для зберігання, займіться приготуванням заготовки січневим днем. Через пару місяців зберігання такої качан накопичує достатню кількість цукру, потрібного для бродіння.

В лютому

Коли настає лютий, людському організму гостро не вистачає поживних речовин і вітамінів. Подбайте про себе і близьких, приготуйте смачну квашену капусту. Цей овоч збереже всі свої корисні властивості і навіть примножить їх. Сприятливі лютневі дні для засолювання капусти триватимуть з 17 по 28 число. У першій половині місяця готувати солоне частування не рекомендується.

В березні

Друга половина березня (з 18 по 28 число) – чудовий час для заготівлі продукту. Залишилися дати цього місяця місячний календар засолювання капусти не рекомендує використовувати, щоб готувати квашене блюдо. 17 березня з'явиться нова місяць, за якою послідує період, відповідний для бродіння. Якщо ви не встигли приготувати капусту в фазі місячного зростання, перенесіть готування на наступний місяць.

В квітні

Запасливим господарям, у яких залишилися білокачанні сорти овоча до середини весни, квашення капусти за місячним календарем краще починати з 17 по 28 квітня. Вже зовсім скоро з'являться свіжі плоди, тому потрібно активно витрачати торішні запаси. Якщо заквасити всі качани з осені, капуста може перекиснуть. Любителям квашеної капусти краще робити заготовки не надто великими партіями.

У травні

Коли настає останній місяць весни, всі з нетерпінням чекають появи свіжих овочів, але якщо на полицях вашого підвалу збереглася минулорічна капуста, застосувати її для приготування заготовки. Врахуйте вплив місяця на процес бродіння, використовуйте якісні продукти, щоб отримати хороший результат. Для ідеально смачною і хрусткою капусти не підійдуть щербатий або повна луна – тільки молодий місяць. Згідно з місячним календарем солити овоч краще з 17 по 28 квітня.

В червні

На початку літа вже можна побалувати себе свіжими овочами та фруктами, заповнити з їх допомогою нестачу вітамінів в організмі. Якщо запаси минулорічної капусти ще не вичерпалися, використовуйте качани для соління. Місяць у цьому місяці буде рости з 14 по 25 червня, дати підійдуть для приготування солінь. Рання капуста не годиться для засолювання, не чекайте хорошого результату від скоростиглих качанів.

В серпні

Якщо ви зібрали великий врожай ранньої капусти, врахуйте, що скоростиглі качани не зберігаються довго. Сорти використовують для засолювання, але занадто м'які продукти, які не мають достатньої пружності, може в результаті стати кашоподібної маси. Для засолювання вибирайте максимально щільні качани, без тріщин або пошкоджень. Займатися приготуванням заготовки краще з 12 по 24 серпня.

У вересні

Початок осені – час дозрівання середньостиглих сортів, які годяться для приготування заготовки. З них можна отримати хрустку, смачну закуску, якщо вибрати перевірений рецепт і врахувати сприятливі дні для засолювання капусти вересня 2018 року. Зростаюча місяць з 10 по 24 число – найкращий час для заготівлі солінь. Овоч, приготований в зазначені терміни, буде добре зберігатися і вийде хрустким і пікантним.

В жовтні

Осінь – найкращий сезон для засолювання капусти. В жовтневий період вже поспіли засолювальні сорту, прилавки повні стиглих плодів за доступною ціною. Вибирайте сорти Слава, Білоруська, Мидор, Женева та інші. Оптимальний вага качана для засолювання – від 3 до 4 кг. В жовтні можна заготовлювати квашену капусту запас, орієнтуючись на місячний календар. Сприятливі дні – з 10 по 21 жовтня.

У листопаді

Ідеальний час засолювання осіннього овоча триває. Навіть качани, які були схоплені першими заморозками підійдуть для соління. У народі стверджують, що не тільки місячні фази впливають на якість готового продукту, але і вибраний день тижня. Щоб заготовка довго зберігалася і вийшла на славу, займайтеся приготуванням по середах, п'ятницях або суботах. У листопаді місяць збільшується в період з 8 по 21 число. Поєднуйте обидва спостереження, щоб гарантовано отримати смачний результат.

В грудні

Процеси бродіння в грудні максимально активні з 8 по 20 грудня. Використовуйте час, щоб приготувати капусту, квашені заготовки з інших фруктів і овочів, починаючи від яблук і закінчуючи баклажанами. За спостереженнями господинь, сама смачна закуска вийде в середині циклу зростаючої місяця. Ця дата за місячним календарем припадає на 14 грудня. Перевірте спостереження на власному досвіді.

Відео

Квашена капуста. Кращий час за місячним календарем для квашення.

Як і КОЛИ квасити капусту.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!