Варення з жимолості на зиму

Темно-синя ягода багата вітамінами: за змістом аскорбінової кислоти вона випереджає ківі, а необхідного для людського організму рутина жимолості більше, ніж у шипшині. Пара ложечок смачного ягідного варення взимку стане прекрасною заміною натуральної вітамінно-мінерального комплексу, купленого в аптеці.

Як приготувати варення з жимолості

Для того, щоб продукт був смачним та корисним, важливо дотримувати деякі правила варіння. Важливі аспекти приготування варення з жимолості на зиму:

  1. Тара. Банки слід підбирати невеликі – оптимально півлітрові. Щоб забезпечити десерту збереження протягом 1-2 років, судини слід попередньо піддати стерилізації (пором, в духовці або МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі). Кришки теж повинні бути оброблені високою температурою, при цьому можна використовувати навіть капронові вироби, однак тоді зберігання заготовки буде можливо тільки в холодильнику або холодному підвалі.
  2. Збір і обробка ягід. Рекомендується збирати жимолость в сонячну, суху погоду, при цьому перезрілі плоди для варіння десерту не підходять. Мити свіжу ягоду потрібно дуже акуратно, щоб не пошкодити ніжну шкірку. Чисті плоди розкладаються на рушник, обсушиваются і тільки після цього їх можна варити. Після збору необхідно переробити жимолость протягом доби, інакше десерт не буде таким смачним і ароматним.
  3. Вибір посуду для приготування. Оптимальний варіант для варіння ласощі – емальований ємність (миска або каструля). При цьому посуд повинна бути ідеально чистою, не мати сторонніх запахів. Перемішувати ласощі в процесі приготування можна виключно дерев'яною ложкою/лопаткою, щоб продукт не окислився від металу.

Ароматне варення з жимолості п'ятихвилинка

Цей рецепт не потребує значних витрат часу і дуже простий. Такий спосіб приготування варення з жимолості на зиму не тільки економить ваші сили, але і дозволяє зберегти більшість корисних властивостей продукту. Які інгредієнти потрібні:

  • ягоди жимолості – 1 кг;
  • цукор (пісок) – 1 кг.

Як готують смачний десерт:

  1. Розтовчіть чисті ягоди товкачем в емальованому мисці, повільно підсипаючи цукор.
  2. Ретельно перемішайте масу, поставте її на слабкий вогонь.
  3. Періодично помішуйте інгредієнти дерев'яною ложкою, щоб цукор повністю розчинився.
  4. Заготівлю розливайте по чистим банкам, поки вона ще гаряча. Після судини щільно закривають капроновими кришками і встановлюються в прохолодне приміщення для зберігання.

Смачне і корисне варення з жимолості без варіння – простий рецепт

При такому методі приготування десерту плоди термічній обробці не піддаються і зберігають всі корисні речовини. Щоб зробити варення з жимолості без варіння, знадобляться наступні компоненти:

  • лимонна кислота – 2 г;
  • стиглі, цілі ягоди – 1 кг;
  • цукор (пісок) – 1,5 кг.

Як заготовити жимолость на зиму без варіння:

  1. Подрібніть підготовлені плоди з допомогою блендера/м'ясорубки разом з цукром.
  2. Готову масу розітріть дерев'яною ложкою, щоб кристали цукру повністю розчинилися. На це доведеться витратити певну кількість часу, але даним етапом нехтувати не можна, інакше варення зацукрувався.
  3. Додайте до десерту лимонну кислоту, розподіліть масу по банкам, закупорьте ємності кришками.

Як варити варення з жимолості з апельсином в мультиварці

Ягоди темно-синього кольору можна використовувати для створення різних зимових заготовок: варіння киселю, компоту, джему та варення. Якщо додати до жимолості трохи апельсинової кислинки, вийде дуже незвичайний смачний і ароматний десерт. Які компоненти знадобляться:

  • цукор (пісок) – 1,5 кг;
  • апельсин середнього розміру – 1-2 шт.;
  • свіжа, стигла жимолость – 1 кг.

Як роблять варення з жимолості на зиму:

  1. Плоди промийте, обсушіть, змішайте з цукром. Періодично перемішуйте суміш, щоб утворився сироп.
  2. Через 8-9 годин завантажте солодку масу разом з очищеними часточками апельсина в чашу приладу. Активуйте опцію «Гасіння» приблизно на годину.
  3. Готовий гарячий десерт розливається по стерилізованим баночках.

Як зварити варення з жимолості і полуниці з желатином

Ягідна заготівля активно підтримує імунну систему протягом всієї зими, забезпечуючи організм фолієвої кислотою, калієм, йодом, вітамінами С, Р та іншими. Крім корисних властивостей, ласощі має вишуканий смак і дуже приємний аромат. З яких інгредієнтів готують варення з жимолості на зиму:

  • цукор (пісок) – 1,5 кг;
  • цілі, нещодавно зібрані плоди жимолості – 0,5 кг;
  • желатин розведений водою – 10 г;
  • свіжа полуниця – 0,5 кг.

Як готувати:

  1. Видаліть плодоніжки і дрібний сміття у ягід. Промийте їх під проточною водою.
  2. Підсушені плоди подрібніть за допомогою блендера.
  3. Додайте до маси цукровий пісок, желатин, добре перемішайте до однорідності. Не повинно залишитися навіть дрібних грудочок желатину – це важливо для збереження та смакових якостей страви.
  4. Ємність із заготівлею поставте на плиту, включивши повільний вогонь. В процесі кип'ятіння масу постійно помішуйте, щоб джем не пригорав на дні.
  5. Розлийте гарячу суміш по банкам, закупорьте судини.

Відеорецепт: як варити жимолость на зиму з цукром

ВАРЕННЯ З ЖИМОЛОСТІ! ЧАРІВНИЙ рецепт ЗАГОТІВЛІ НА ЗИМУ!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!