Чорничне варення п'ятихвилинка

Ягода чорниця отримала назву завдяки своїй властивості фарбувати все, з чим стикається, в темний колір. Тим не менш, вона містить масу корисних речовин, які життєво необхідні людському організму. Якщо ви маєте таку можливість, обов'язково приготуйте з чорниці варення на зиму.

Як готувати чорничне варення

Відомо, що чорничне варення п'ятихвилинка можна готувати різними способами, за бажанням, додаючи до основного інгредієнта інші ягоди, прянощі, мед, цитрусовий сік або фрукти. Крім цього, можете зробити заготовку у вигляді желе або так, щоб збереглася цілісність чорниці. Перевагою ягоди, як сировини для приготування варення, є відсутність у ній кісточок і легкість очищення (немає необхідності видаляти гілочки і плодоніжки).

Що знадобиться для приготування

Вам не знадобиться багато інгредієнтів для приготування чорничного варення п'ятихвилинка. Рецепти з чорницею передбачають використання, крім основного компонента, лише цукор. В деяких варіантах приготування до ягід додають трохи води, лимонного соку або кислоти. Спочатку готують сироп, змішуючи воду з цукром, після цієї рідиною заливають ягоди. При цьому посуд краще брати емальований, ніж металеву, оскільки остання може окислитися.

Як вибрати чорницю

Основна лікувальна властивість ягоди спрямоване на відновлення здоров'я очей: при регулярному вживанні чорниці підвищується гострота зору. Це досягається завдяки вмісту в плодах вітамінів Е, А, С, РР і Ст. Користь чорниці, крім того, полягає в насиченні організму людини пектини, калій, селен, марганцем, кальцієм, натрієм, магнієм, органічними кислотами і натуральними цукрами.

Особливо корисно варення з цієї ягоди людям, які займаються розумовою працею, оскільки чорниця покращує пам'ять, активізує кровопостачання всіх органів, включаючи мозок, благотворно впливає на пам'ять і обмінні процеси, налагоджує перистальтику кишечника. Чорничне варення, при частому вживанні може служити профілактичним засобом від тромбозу і недокрів'я. Продукт зміцнює імунітет, знижує рівень холестерину, допомагає при хворобах печінки, ревматизмі, подагрі.

Вибираючи ягоди для чорничного варення п'ятихвилинка, варто віддати перевагу сухі, гладкі, рівні плоди, покриті світло-сірим нальотом. М'яті або занадто вологе ягідки не підходять, оскільки це сировина не свіже і не зможе гарантувати приємні смакові якості заготовки. Купувати чорницю для варення стоїть на ринку, але обов'язково запитувати, де вона була зібрана. Важливо, щоб це була екологічно чиста зона. Заморожену ягоду можна купити в будь-якому супермаркеті, де вона продається цілий рік.

Стерилізація банок для варення

Необхідно ретельно обробляти банки для закачування варення, щоб захистити продукт від окислення. Це роблять двома способами:

  1. На водяній парі. Велику миску з водою накривають ґратами, сіткою або ситом, на яке ставлять банки горлечком до низу. Конструкцію поміщають на вогонь і чекають закипання – тоді ємності почнуть заповнюватися пором. Через 15-20 хвилин такої стерилізації в баночки можна закочувати варення п'ятихвилинка.
  2. За допомогою мікрохвильової печі. Попередньо банки варто промити водою з миючим засобом. Після їх на ¼ наповнюють водою і відправляють в піч на 3-5 хвилин при максимальній потужності. Рідина швидко закипить і простерилизует внутрішню частину банок.
  3. В духовій шафі. Слід виставити температуру не менше 220 градусів і поставити в духовку підготовлену для закачування чорничного варення тару дном до верху. Через 15 хвилин судини будуть простерилізовані.

Рецепт варення п'ятихвилинка

Більше корисних властивостей міститься в свіжої чорниці, однак оскільки ягода взимку не зростає, доводиться готувати з неї варення. Варто скоротити час варіння плодів, зберігаючи тим самим максимальну кількість вітамінів і мікроелементів. Варення п'ятихвилинка з чорниці на зиму вважається найкориснішим, бо містить практично стільки ж корисних речовин, скільки є у свіжій ягоді. Іншою перевагою цього рецепту є те, що вариться заготівля швидко, а виходить дуже смачною.

Варення з замороженої чорниці

Оскільки чорниця сама по собі дуже солодка, великої кількості цукру в варення додавати не варто. Крім того, щоб максимально знизити вміст у заготівлі калорій, можете замінити цукровий пісок медом. Додавати допускається готове, не дуже гаряче чорничне варення (при варінні мед втрачає корисні властивості), при цьому ретельно розмішавши ложкою або за допомогою шейкера. Якщо ви використовуєте для приготування варення заморожену сировину, знадобляться такі інгредієнти:

  • цукор – 1 ст.;
  • ягоди морожені – 0,5 кг.

Як готувати чорничне варення п'ятихвилинка:

  1. Якщо ви хочете добитися однорідності заготовки, розморожену чорницю слід перетерти вручну або, використовуючи м'ясорубку, блендер.
  2. Наступний крок – це приміщення ягід в каструлю або чашу мультиварки. Додайте до маси половину кілограма цукру і увімкніть опцію «Гасіння».
  3. Не забувайте кожні 15-20 хвилин помішувати чорничне варення. Крім того, якщо на верхівці маси утворюється пінка, її варто знімати шумівкою.
  4. Через півтори години після приміщення на плиту, варення п'ятихвилинка буде готово. Після цього можете розлити заготовку по банках і закрити кришками.

Варення п'ятихвилинка з чорниці свіжої

Це один з найпростіших рецептів приготування зимової заготівлі. Класичний рецепт варення з чорниці вимагає використання таких інгредієнтів:

  • свіжі ягідки чорниці – 1 кг;
  • цукор – 0,5-0,6 кг.

Покроковий рецепт, як робити варення п'ятихвилинка:

  1. Попередньо потрібно перебрати ягоди, викинувши мляві та роздавлені.
  2. Після ¼ частина чистого чорниці розімніть товкачиком, перетворивши в пюре.
  3. До чорничної маси додайте інші ягоди, цукровий пісок.
  4. Поставте ємність на слабкий вогонь і залиште варитися на п'ять хвилин. При цьому часто видаляйте пінку, яка буде з'являтися на заготовці.
  5. Готовому варення дайте охолонути і закатайте по банкам.

Відео: п'ятихвилинка з чорниці на зиму

Готуємо варення з чорниці

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!