Як заморозити кабачки на зиму свіжими

Користь заморожених свіжих продуктів не йде ні в яке порівняння з законсервованими, тим більше що літній сезон у розпалі, а ціни на овочі доступні всім. Кабачок незамінний на кухні, адже з нього виходять дуже смачні гарніри, супи, випічка і навіть солодка консервація. Його лікарі рекомендують давати грудним дітям в якості прикорму, тому багато матусі дають своїм малюкам влітку кабачкові пюре. Давайте поговоримо про те, як заморозити цей дієтичний продукт на зиму, щоб він не втратив своїх корисних якостей.

Чи можна заморожувати кабачки і баклажани

Можна заморожувати кабачки разом з іншими овочами, наприклад, з баклажанами. Ця овочева суміш взимку використовується для супів, рагу, пюре. Якість заморозки відіб'ється на їх смак, збереження поживних речовин, вітамінів, тому важливо баклажани правильно заморозити. Для цих цілей підійдуть плоди будь-якого кольору: зелені, сині, білі, жовті, а найпростіший спосіб їх заготовки на зиму – це помити, нарізати кубиками, трохи підсолити, обсушити, розфасувати по поліетиленовим пакетам і заморозити.

Як вибирати кабачки для заготівлі на зиму

Щоб заморожені кабачки на зиму зберегли вітаміни і форму, слід вибирати тільки стиглі і свіжі овочі, які не мають пошкоджень на блискучій шкірці. Якщо потрібно заморозити плоди для немовляти, то ні в якому разі не можна брати недозрілі або перезрілі плоди, занадто великі або маленькі, зі слідами гнилі або з іншими ушкодженнями. При виборі кабачка для зимової заготівлі, звертайте увагу на те, як проколюється шкірка. У доброго плоду вона повинна бути м'якою, а тверда і жорстка – це показник занадто волокнистої м'якоті.

Після того, як кращі кабачки обрані, їх треба підготувати до тривалого перебування в холодильнику. Для цього свіжі плоди ретельно миють, сушать, викладаючи на чисту серветку, після чого видаляють хвостики, а потім розрізають, в залежності від подальшого використання. Наприклад, для супу, ікри або рагу кабачки краще нарізати кубиками, потім розподілити невеликими порціями по пластикових контейнерах і заморозити. Для смаження краще нарізати кружечками свіжі плоди. Якщо хочеться зробити взимку фаршировані кабачки м'ясною начинкою, то варто їх заморозити половинками.

Як правильно заморожувати кабачки – рецепти з фото

Кабачок – це дієтичний продукт, який нормалізує водно-сольовий баланс в організмі людини, сприяючи виведенню зайвої рідини. Він дуже легко засвоюється і містить величезну кількість корисних елементів: натрій, магній, калій, фосфор, залізо, мідь, а також вітаміни групи В, А, РР і С. Кабачки рекомендують вживати при недокрів'ї, гіпертонії, серцево-судинних захворюваннях, цукровому діабеті. Кабачкова м'якоть надає стимулюючу дію на моторні функції кишечника та шлунка.

Якщо кабачки правильно заморозити, то вони прекрасно зберігатися до зими, не втративши своїх корисних властивостей. Способів їх заготівлі дуже багато – їх зберігають у свіжому, смаженому вигляді, в напівфабрикатах, нарізаними шматочками або цілком. Якщо потрібно заморозити трохи плодів, то слід їх нарізати кружечками, розкласти в шари на блюді, перекладаючи кожен харчовою плівкою. Велика кількість кабачків заморожуйте будь-яким з нижчеперелічених способів.

Заморозка, нарізана кубиками

Взимку завжди є у продажу пакети заморожених овочів, але господині не впевнені в якості продукту і правильної заморожуванню. Якщо кабачки заморожувати самостійно, то вони нарізаються так, як треба, і після розморожування будуть виглядати цілком презентабельно. Все, що готується з свіжих овочів, взимку легко приготувати з заморожених.

Інгредієнти:

  • 1 кг молодих кабачків.

Рецепт:

  1. Кабачки промийте, просушіть, очистіть, наріжте кубиками.
  2. Розподіліть невеликими порціями за спеціальним поліетиленовим пакетам для заморозки.
  3. Випустіть зайве повітря.
  4. Відправте кабачки в морозильну камеру.

Напівфабрикат зі свіжих кабачків кільцями

Інгредієнти:

  • 1 кг кабачків.

Рецепт:

  1. Кабачки очистіть від хвостика і плодоніжки, помийте, обсушіть паперовим рушником.
  2. Наріжте кружечками потрібної вам товщини, видаліть зайву вологу з допомогою вафельного рушника.
  3. Расфасуйте овочі для заморозки, помістіть в морозильну камеру, в якій температура не вище -20 градусів.
  4. Коли кабачки взимку потрібно розморозити, видаліть з них зайву вологу з допомогою рушники і використовуйте за призначенням.

Рецепт заморозки тертих кабачків для оладок

Влітку кабачкові оладки готують у кожній родині, адже це дуже смачне блюдо, яке містить багато потрібних вітамінів. Щоб взимку на вашому столі теж були корисні овочеві оладки, пропонуємо подумати про це заздалегідь і заморозити напівфабрикат свіжих плодів на зиму легким способом. Заморожені терті кабачки для оладок підходять не менше, ніж свіжі овочі.

Інгредієнти

  • 350 г свіжих кабачків;
  • 1,5 ч. л. солі.

Рецепт:

  1. Свіжі кабачки очистіть від шкірки, промийте, відріжте кінчики.
  2. Натріть на електричній овощерезке або крупній тертці.
  3. Додайте сіль, перемішайте, залиште на 20 хвилин, щоб стекли.
  4. Відіжміть овочі з допомогою дрібного друшляка або сита.
  5. Расфасуйте по пакетах невеликими порціями.
  6. Заморозьте до зими.

Заготівля з овочами і рисом в морозилці

Рис – це супутник здорового харчування, а в поєднанні з овочами він є незамінним джерелом корисних елементів, особливо взимку. У цьому злаку містяться амінокислоти, які створюють нові клітки, вітаміни групи В, які зміцнюють імунітет і складні вуглеводи, насичують організм і надовго забезпечують енергією. Але в рисі знаходиться мала кількість клітковини, тому ми доповнимо його овочами.

Інгредієнти:

  • 1 кг свіжих кабачків;
  • 1,5 кг томатів;
  • 1 кг болг. перцю;
  • 1 кг репч. лука;
  • 1 кг моркви;
  • дві ст. л. раст. масла;
  • один стакан довгого рису;
  • сіль, спеції – на ваш розсуд.

Рецепт:

  1. Рис промийте, покладіть в невелику каструлю, додайте води, солі, варіть до напівготовності.
  2. В окремій ємності відваріть моркву.
  3. На дно казана налийте масло, засипте нарізану цибулю кільцями, тушкуйте 15 хвилин.
  4. Додайте болг. перець, а через 15 хв натерту варену моркву, рис, томати, кабачки, нарізані невеликими шматками, сіль, спеції.
  5. Тушкуйте все близько 30 хв, потім дайте суміші охолонути.
  6. Розкладіть остиглий рис з овочами по ємностей для заморозки, відправте до зими в морозильну камеру.

Спосіб заморожування смажених цукіні на зиму

Цукіні – це італійський вигляд звичайного кабачка. Відрізняється він темно-зеленим кольором і більш ніжною м'якоттю. Цукіні за складом нічим не поступаються своїм «побратимові», і відмінно переносять заморожування. Розглянемо рецепт заготівлі смажених італійських кабачків на зиму, які згодом залишиться тільки розморозити і подати до столу з апетитним соусом або сметаною і свіжою зеленню. Єдина відмінність від літніх смажених цукіні – це відсутність хрусткої скоринки.

Інгредієнти:

  • 1 кг свіжих цукіні;
  • два зуб. часнику;
  • дві ст. л. раст. масла;
  • 50 р пшеничного борошна;
  • сіль.

Рецепт:

  1. Промийте цукіні, звільніть від шкірки, наріжте кружечками завтовшки 1 див
  2. Очистіть і подрібніть часник.
  3. Перекладіть нарізку в миску, пересипте сіллю.
  4. Поставте на плиту сковороду, налийте масло.
  5. Візьміть кружальця цукіні, обваляйте з двох сторін у борошні, обсмажте.
  6. Після обсмажування викладіть кружечки на паперові серветки, щоб позбавити їх олії.
  7. Перекладіть смажені кабачки подрібненим часником, дайте охолонути, расфасуйте, заморозьте до зими.

Заготівля з кабачків для прикорму дитини

Кабачкове пюре корисно для немовлят, так як благотворно впливає на роботу кишечника, допомагаючи крихіткам відновити стілець. Щоб взимку не купувати глянцеві овочі, що мають сумнівну поживну цінність, краще про малюка подбати заздалегідь, заготовивши на зиму кабачкову прикормку самостійно. Для цього слід вибирати тільки молоді овочі невеликого розміру і готувати пюре більш рідкої консистенції, ніж продається на прилавках магазинів. Для цього знадобляться інгредієнти:

  • 1 кг свіжих кабачків.

Рецепт:

  1. Кабачки, помийте, очистіть від шкірки, наріжте довільно.
  2. Опустіть в киплячу воду, варите 10 хвилин.
  3. Відкиньте варений овоч на друшляк, зачекайте, поки стече вода.
  4. Помістіть шматочки кабачка в блендер, зробіть ніжне пюре.
  5. Дайте йому охолонути, заморозьте до зими невеликими порціями.

Відео: три простих рецепта заморозки в домашніх умовах

Заморожування свіжих овочів на зиму стала популярним способом «консервування» серед господинь. Адже відомо, що під впливом високих температур у консервованих плодах залишається значно менше корисних речовин, ніж у свіжих, а сіль, оцет, лимонна кислота й інші консерванти руйнують вітаміни і мікроелементи. Заморожування на зиму – це компроміс між свіжими і консервованими овочами по мірі користі, тому жінки все частіше вибирають цей спосіб зимової заготівлі. Дивіться відео, як легко і швидко заморожуються кабачки в домашніх умовах:

Як заморозити кабачки: Як заморозити кабачки на зиму: Заготівля кабачків на зиму рецепти

Відгуки про результати

Марія, 27лет:«Я тільки за заморозку! Наша сім'я обожнює крем-супи, а кабачок надає ніжний смак цього першого страви, особливо якщо додати тертий пармезан. На зиму Я нарізаю його кубиком, розкладаю по пакетах і заморожую. Для оладок теж відправляю в морозилку свіжі кабачки, тільки попередньо подрібнюю їх на тертці».
Анастасія, 35років:«Я своїй доньці для підгодовування вже третій рік заморожую свіжі кабачки , тільки відварюю і подрібнюю в блендері разом з яблуком і невеликою кількістю цукру – вона в захваті. Краще дитині взимку давати натуральні солодощі, ніж купувати невідомо якої якості у магазині».
Ніна, 45років:«Я молодий кабачок розрізаю на тонкі шари по 3 мм, трохи підсушую, упаковую один до одного по 10-15 штук в один кульок і заморожую на зиму. Коли потрібно – дістаю і розморожую, але не до кінця, потім вмочую в борошно і яйце, і обсмажую з двох сторін – виходить навіть краще на смак, ніж влітку».
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!