Капуста для схуднення - корисні властивості, меню дієти та протипоказання

Овочі сімейства хрестоцвітих лікарі дозволяють при будь-якій, навіть дуже жорсткій дієті і у великих кількостях, але про те, чим корисна капуста для схуднення і що вона несе організму, розповідають рідко. Як відбувається втрата ваги з цим продуктом і всім він буде корисний навіть поза спроб спалити жири? Як правильно вводити його в дієтичний раціон і якого ефекту чекати?

Корисні властивості капусти

Важливість даного продукту переоцінити складно – переважно капусту знають лише як борця за повноцінну роботу кишечника, але це не всі її заслуги і можливості. Їх довгий перелік обумовлений набором вітамінів, пектину, кислот, але особливу значимість має білок. Першочергово користь капусти для схуднення криється в її живильних властивостях – особливо тут відзначився брюссельська, у якій цілих 4,8 грам білка на 100 г продукту. Калорійність теж робить її ідеальною для схуднення – порція об'ємом 100 г містить близько 30 кКал.

Будь-які хрестоцвіті:

  • корисні при ожирінні і діабеті;
  • допомагають очистити судини;
  • виганяють токсини;
  • швидко вгамовують голод.

Користь квашеної капусти для схуднення

Даний продукт дивує цікавою властивістю – хімічна обробка не зменшують числа її позитивних якостей: при квашенні овоч залишається таким же корисним як для фігури, так і для здоров'я. Однак з позиції здатності спалювати жири квашення навіть набуває додаткову перевагу завдяки компонентам, з якими готується, та речовин, які виробляє при бродінні. Користь:

  • знижує рівень холестерину;
  • допомагає функціонування кишечника;
  • працює як сечогінний засіб;
  • може впливати на обмінні процеси;
  • повільно перетравлюється, тому спалах голоду ви відчуєте нескоро.

Існує навіть дієта на квашеній капусті, правда, що володіє довгим списком протипоказань, оскільки небезпечна для осіб з ерозійними ураженнями шлунка, високою кислотністю і проблемами нирок. При гіпертонії теж не варто вдаватися до такого схудненню, а якщо ви раніше рідко їли овочі, дана дієта може спровокувати метеоризм. Головний момент – квашена капустка не повинна бути центральним стравою навіть під час схуднення: переважно її ставлять на обід або на вечерю.

Морська

Ламінарія до крестоцветным не належить і за своєю природою є водорістю, проте за нею вже давно закріпилася назва «морська капуста», тому має сенс розглянути її нарівні з іншими видами. З представниками сімейства хрестоцвітних ріднить її вплив на роботу кишечника, але більш відомим і значущим є високий вміст йоду, внаслідок чого ламінарію часто рекомендують вживати ендокринологи. Вона благодатно впливає на щитовидну залозу і гормональний фон, який має взаємозв'язок з метаболізмом і зайвими кілограмами.

Тушкована

Термічний вплив на представників хрестоцвітих коротше список їх заслуг перед здоров'ям не робить – тушкована капуста для схуднення так само корисна, як свіжа. Єдиною відмінністю стає швидкість засвоєння: харчові волокна розм'якшуються і значно легше перетравлюються. Головний плюс страви – низька калорійність, ГІ і жирність, але це відноситься тільки до варіантів, приготованим будинку, без попередньої смаження, без вершкового масла.

Капустяний сік

Клітковина з свіжого овоча, найчастіше, засвоюється важко, особливо якщо людина страждає порушеннями травного тракту. У такій ситуації лікар може рекомендувати вживання капустяного соку. Він фігурує в ряді детокс-систем для короткострокового схуднення, оскільки, якщо пити його щодня, він добре очищає організм і налагоджує стілець. Капустяний сік для схуднення цінується за:

  • здатність блокувати відчуття голоду;
  • м'який проносний ефект;
  • низьку калорійність (16 кКал на 100 мл);
  • позитивний вплив на нервову систему, яка страждає під час жорстких дієт.

Кольорова

Маленькі щільні білі суцвіття, які утворюють невеликий вилок, по своєму смаку більшості людей (включаючи дітей) подобаються більше, ніж традиційні жорсткі капустяне листя зелені або махрові «бутони» брокколі. Вони ніжніше, солодше, добре підходять для створення пюре. Такий сорт несе не менше користі, ніж інші хрестоцвіті «родичі» – така ж низькокалорійна, теж позитивно впливає на травлення, володіє великою кількістю харчових волокон, тому якісно насичує.

Однак існують і моменти, які ставлять ці суцвіття вище за інших:

  • клітковина не така груба, як у білокачанної, тому легше засвоюється.
  • дозволена навіть найчутливішому шлунку і при гастриті.
  • корисна при діабеті.

Чи можна схуднути на капусті

З урахуванням низької калорійності і великої кількості клітковини всі різновиди хрестоцвітих благотворно впливають на фігуру, однак цей продукт не належить до числа тих, які можна вживати в кожен прийом їжі за рахунок свого занадто активного впливу на ШКТ. Навіть дієти, в які вона включена, передбачають обов'язкове використання ін. овочів і закріплюють елементів – круп, макаронів. Це рідкісний продукт, який можна їсти навіть перед сном.

Яка капуста найкорисніша для схуднення

Дієтологи одноголосно дають зрозуміти, що всі види цього овоча однаково цінні для тих, хто вирішив худнути, або підтримувати хорошу якість тіла. Вони володіють приблизно однаковою енергетичною цінністю, на відкладення теж надають схоже вплив, тому вибір між ними здійснюється переважно з огляду на смакові переваги і деякі індивідуальні нюанси:

  • Білокачанна цінується за тартронову кислоту, яка прискорює зниження ваги за рахунок спалювання жирів.
  • Брокколі славиться «негативній» калорійністю, адже в 100-грамової порції лише 20 кКал.
  • Дрібні головки брюссельської капусти на смак специфічні, зате білка в них найбільше, а тому і ситність вище.
  • Кольорова легше засвоюється, м'якше впливає на травлення, дає максимальну свободу кулінарної творчості.
  • Пекінська має не капустяним смаком, а за калорійністю вона навіть цікавіше брокколі – тут всього 16 кКал, як в листовому салаті.

Капустяна дієта

Ефективних методів скидання ваги за допомогою цього продукту маса: фахівці радять просто замінити звичний гарнір або взяти за правило вечеряти тушкованою капустою з овочами, і схуднення не змусить себе чекати. Більш результативна, але жорстка міра – спеціальна капустяна дієта, яка може бути короткостроковою (добу-двоє) або тривалої (до місяця).

На 10 днів

За час зниження ваги за цією системою у вас може зникнути живіт, зменшитися обсяг стегон, почати розсмоктуватися целюліт. Капустяна дієта на 10 днів, що припускає необмежене споживання всіх видів даного продукту, а зранку – кава, допомагає втратити 6 кг. В раціон крім хрестоцвітих вводиться куряча грудка або риба (200 г на день) і пара будь-яких (виключаючи банани) фруктів.

На 7 днів

Капустяний суп – ось ядро цього методу схуднення, розрахованого на тиждень. Рецепт передбачає використання цілого набору овочів:

  • болгарського перцю;
  • селери;
  • морквини;
  • зеленої цибулі;
  • пучків різної зелені.

Співвідношення можна довільно варіювати, але при схудненні капустяний суп передбачає, що головний компонент – білокачанна капуста, а не інші овочі, тобто їх кількість мінімальна. Деякі дієтологи дозволяють використовувати бурий рис, якщо тижневе меню виглядає занадто «голодним». Капустяна дієта на 7 днів, під час яких потрібно харчуватися згаданим супом (обсяг не обмежується) та будь-якими овочами-фруктами (до 1 кг на день), а в останні 2 дні – вареною куркою, допомагає схуднути на 5 кг

Мінус 24 кг в місяць

Претензійна назва цієї дієти актуально тільки для володарів надмірної ваги, в кого більша частина вихідних обсягів є водою. Людина з середніми параметрами, шукає метод швидкого схуднення, втратить не більше 6 кг. Дана капустяна дієта «мінус 24 кг в місяць» має гнучке меню, в деяких пунктах якого ви можете проявити фантазію:

  • На сніданок чай, каву або овочевий сік об'ємом до склянки і варене яйце без жовтка.
  • Для обіду потрібно готувати будь-яку різновид хрестоцвітих з маленькою порцією (100 г) нежирного м'яса.
  • Вечеряти доведеться салатом зі свіжих овочів – порція до 300 р.

Недолік цього методу схуднення – всього 3 прийому їжі, відсутність можливості внести різноманітність за рахунок бобових і морепродуктів, які не поєднуються з капустою. Крупи, горіхи та насіння теж заборонені через калорійності, хоча схудненню в рамках здорового харчування вони не шкодять. Враховуйте, що овочі на цій дієті потрібно готувати без масла – бажано варити або пропарювати тощо.

На 3 дні

Вас хвилює, як схуднути за короткий термін і розігнати обмін речовин? Спробуйте 3-е доби їсти тільки відварну або тушковану брокколі (1 кг на день), ввечері пити по 2 склянки кефіру з медом, а вранці з'їдати апельсин. Капустяна дієта на 3 дні відноситься до числа жорстких методик схуднення, які вдаряють по здоров'ю, але вони мають сенс для розвантаження, чищення і переходу до здорового харчування.

Розвантажувальний день

Це єдиний варіант схуднення з даними представником хрестоцвітих, який не передбачає вживання сторонніх продуктів. Добова капустяна розвантаження підійде тільки тим, хто не страждає частими диареями, метеоризмом і печією. Дієтологи рекомендують при бажанні схуднути за день з капустою займатися цим у вихідний, оскільки вас буде переслідувати голод, а розумова діяльність знизиться за рахунок дефіциту складних вуглеводів. Меню цієї «дієти» збалансованістю не відрізняється, оскільки передбачає:

  • 4 рази за добу вживання свіжого капустяного соку (сумарно на день 0,8 л), який можна змішати з морквяним, щоб зробити смак приємніше;
  • 5 разів за день вживання будь-якого виду капусти в тушкованому/вареному вигляді, порція до 200 м;
  • сіль при приготуванні використовувати не можна, зате ви можете додавати цибулю, селеру і огірки.

Рецепти з капусти для схуднення

Якщо у вас перед очима при думці про необхідність смачно приготувати цей продукт виникає білий аркуш, вам слід познайомитися з представленими нижче розділами, де розглянуті прості дієтичні страви з капусти. Всі вони не порушують канонів навіть особливо жорстких дієт, а по калорійності чи перевищують 150 кКал для стандартного обсягу в 100 р. Всі ці страви можна їсти на ніч.

Суп

Легкий, смачний, свіжий, елементарний за принципом створення – капустяний суп для схуднення врятує вас при нестачі часу для роботи над повноцінним обідом або при раптовому вечірньому нападі голоду. Можна покласти сюди квашену капусту замість брокколі, але тоді суп буде кислим. Для ситності дієтологи радять попередньо зварити 1,5 літра бульйону з курячого філе (нежирно, але поживно) і готувати супчик на ньому.

Інгредієнти:

  • помідори – 3 шт.;
  • брокколі – 400 г;
  • цибуля – 4 шт.;
  • морква – 2 шт.

Спосіб приготування:

  1. Закласти всі продукти в каструльку одночасно.
  2. Залити водою, щоб укрити повністю.
  3. Варити до м'якості, пюрировать блендером.

Салат

Хорошим стравою для зниження ваги, який навіть не потребує рецепт з фото, може бути швидкий вітамінний салат. Склад ви можете змінювати на свій розсуд: зробити овочеве асорті, або використовувати тільки різні види капусти. При схудненні важливо не вводити сюди сіль, а компоненти зберегти свіжими. Заправка до такого салату не потрібна, якщо немає моркви.

Інгредієнти:

  • білокачанна капуста – 1/4 шт.;
  • корінь селери;
  • солоний огірок;
  • болгарський перець;
  • пучок кропу.

Спосіб приготування:

  1. Видалити качан у вилка, листя нашаткувати.
  2. Перець і огірок порізати соломкою, селеру натерти. Додати капустяну стружку.
  3. Присипати кропом.

Варена капуста

Класичний швидкий вечерю або гарнір до будь-якого м'яса – це будь-яка варена капуста, яку дієтологи рекомендують готувати з мінеральною водою для отримання приємного смаку навіть без солі. Найвдалішим варіантом для такої технології вважається кольорова. Спеції не використовуються, додаткові продукти теж, тому список інгредієнтів не наводиться.

Спосіб приготування:

  1. Залити 150 г суцвіть літром негазованої мінералки.
  2. Після закипання варити близько 15-ти хвилин.

Дієтична тушкована капуста

Їжа для схуднення повинна бути поживною, але мати невисоку калорійність, і це в собі втілює даний рецепт тушкованої капусти. Він орієнтований на білокачанну, але ви аналогічно можете працювати з кольоровою, брюссельської, брокколі. На останніх хвилинах гасіння можна доповнити блюдо томатною пастою – схудненню це не завадить, якщо у неї натуральний склад.

Інгредієнти:

  • капустяний качан;
  • цибулина;
  • куряче філе – 200 г;
  • оливкова олія – 1/2 ч. л.;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  1. Цибулину очистити, подрібнити. Підрум'янити на змазаній оливковою олією сковорідці.
  2. Додати капустяну стружку, шматочки курки. Залити водою і покласти зверху кришку.
  3. Гасити 45-50 хвилин, орієнтуючись по готовності курки. Підсолити.

Кому протипоказана капуста

Цей ідеальний для схуднення продукт, на вигляд складений з одних плюсів, не для всіх безпечний і однаково корисний. По-перше, він конфліктує з картоплею і бобовими. По-друге, існують протипоказання:

  • хвороби сечовидільної системи;
  • порушення в роботі жовчного міхура;
  • висока кислотність шлунка;
  • виразкова хвороба.

Відео

Капустяна дієта. МЕНЮ капустяної дієти

Відгуки

Рита, 22 рокиКоли під час схуднення у мене постає вага, я роблю швидку розвантаження – небудь починаю квасити капустку (маленьку баночку, щоб на добу вистачило), або готую салат з пекінкі, кропу, огірків і селери. Можу додати краплю оливкової олії. Харчуюся цим весь день, плюс пара чашок кави і велика кількість води. Для ваги хороший поштовх.
Наталя, 29 роківКапустяні дієти мені не сподобалися – дуже жорсткі, вага одразу поспішав повернутися, тому що я після них компенсувала нестачу їжі. Для м'якого схуднення я стала на вечерю собі те маринувати, то гасити різні види капусти, або робити з неї запіканку з грибами. Поживні, але низкокалориные страви. За місяць результат хороший – втратила 4,5 кг.
Яна, 26 роківЗнайшла для себе відмінну схему схуднення – вранці з'їдаю яблуко, вдень капустяний суп або запіканку (роблю з курочкою і помідорами), а ввечері кефір з ложкою кориці або трохи нежирного сиру. За тиждень стабільне схуднення на 2-2,5 кг, а при моєму початковому вазі більше і не треба.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!