Нососльозова борозна - причини появи дефекту, нехірургічні методи, липолифтинг і корекція філерами

Вікові зміни рано чи пізно торкнутися кожної людини. Це природний процес, від якого ніхто не застрахований. Деякі вади на шкірі можна запобігти або виправити за допомогою спеціальних вправ, особливого догляду, пластичних процедур, хірургії. Одна з найпоширеніших проблем у жінок – втрата еластичності шкіри слізної борозни. На сьогоднішній день існує безліч способів, щоб її вирішити.

Що таке нососльозова борозна

З косметології нососльозова борозна – це косметичний дефект, який представляє собою невелику шкірну складку (близько 1 сантиметра), розташовану трохи нижче кісткового орбітального краю. Освіта спрямована від внутрішнього куточка ока людини до зовнішнього. Нососльозова складка має чіткий контур і в більшості випадків не поширюється по всьому обличчю. У деяких жінок борозна може тривати до щічно-виличної області або до зовнішнього куточка ока.

Освіта носослезной складки обумовлено анатомічними особливостями будови обличчя. На цій ділянці є дуже щільна септа (стінка), яка зафіксована на кісткових структурах. Перегородка з'єднує шкірні покриви з круговою мускулатурою, распложенной навколо очей. Завдяки цьому тканини верхньої частини зміщуються менше, ніж у середині. Слізна борозна є абсолютно у кожної людини, але у деяких вона практично непомітна. При правильно підібраному догляді нососльозова складка може не проявитися ще дуже довго.

Причини появи

Основні фактори, що негативно впливають на слізну борозну, представлені наступними пунктами:

  • вікове гравітаційне старіння тканин;
  • зміна структури кісток, пов'язані з різними захворюваннями;
  • дистрофія (виснаження) підшкірної клітковини.

Нососльозова складка може і не проявлятися аж до клімактеричного періоду, а в деяких вона формується вже після 30. Прояв слізної борозни пов'язано з несприятливою спадковістю і з неправильним способом життя. Значно погіршити стан цієї області обличчя і шкіри загалом можуть такі чинники:

  • порушення режиму сну, хронічне недосипання;
  • різкі коливання маси тіла, а також її надлишок;
  • порушення роботи ендокринної залози;
  • хронічні захворювання серця, нирок, органів дихання;
  • зловживання алкоголем, наркотичними речовинами.

Корекція

На жаль, багато людей не дотримуються здорового способу життя, запускають захворювання, провокуючи тяжкі загострення, що негативно позначається на стані шкіри і призводить до формування слізної борозни. При належному догляді і за умови виконання особливих вправ для особи прибрати освіту можна в домашніх умовах. Якщо домашнє лікування не дало результатів, то на цей випадок існує корекція слізної борозни з допомогою хірургічних та нехірургічних процедур.

Нехірургічні процедури

Одним із способів позбавитися від слізної борозни є ряд нехірургічних процедур, до яких відносяться:

  1. ін'єкційний ліпофілінг;
  2. контурна пластика та мезотерапія;
  3. апаратні методики.

Процедура під назвою ін'єкційний ліпофілінг здійснюється за рахунок ін'єкцій жиру самого пацієнта. Жирову тканину у мінімальній кількості видобувають з живота, стегон або інших ділянок тіла, пропускають через центрифугу, відмивають, і з допомогою спеціального шприца з голкою канюлю вводять в зону слізної борозни. Результат зберігається протягом трьох років, але нерідко жирова тканина починає контурироваться на шкірі, створюючи нерівний рельєф. Велика ймовірність того, що частина жирових клітин не приживеться і загине, що негативно позначиться на ефективності липофилинга.

Мезотерапія із застосуванням гіалуронової кислоти доцільна в цілях профілактики або на початкових стадіях формування борозни. Контурна пластика носослезной складки філерами на основі гіалуронової кислоти є однією з найбільш ефективних нехірургічних процедур. В останні роки цей метод завоював велику популярність серед лікарів і пацієнтів. У складі філера входить ліпокаін (місцева анестезія), що робить процедуру безболісною. Застосовується техніка глибокого введення з застосуванням канюлі, яка запобігає пошкодження нервів і судин.

До апаратних методик корекції слізної борозни відносять вплив високочастотними електромагнітними імпульсами (термаж, RF-ліфтинг), вони збільшують кількість фібробластів, вироблення таких білкових сполук, як колаген і еластин. Ще одним методом є глибокий ліфтинг м'язово-апоневротичної системи ультразвуковими хвилями, які генеруються апаратом Uitera System. Доцільно застосовувати апаратні методики для корекції слізної борозни в парі з контурною пластикою або мезотерапією з використанням філлеров гіалуронової кислоти.

Корекція носослезной борозни філерами

За відгуками лікарів і пацієнтів, контурна пластика носослезной борозни філерами є одним з найбільш ефективних методів. Суть процедури полягає в тому, щоб трохи підняти шкіру в зоні переходу нижнього століття в щоку і слізну борозну, таким способом вирівняти цю ділянку. Перед процедурою необхідно видалити залишки макіяжу та інші забруднення з поверхні шкіри особи. Приблизно на півгодини під повіки накладається знеболююча мазь. Після чого лікар робить помітки місць проколів. Обсяг філера вибирається, виходячи з занедбаності конкретно взятого випадку.

Процедура введення займає всього близько 10 хвилин, після чого лікар пару хвилин масажує області під очима, щоб рівномірно розподілити препарат. На миттєвий результат розраховувати не варто, оцінити його можна через 14 днів. Шкіра під повіками дуже тонка і пронизане судинами, під час проколювання рідко вдається не зачепити який-небудь з них, тому в місцях проколу можуть утворюватися синці і набряки. Ефект від процедури зберігається протягом 4 місяців до 1 року, після чого, в разі необхідності, її можна повторити.

Існує великий список протипоказань до застосування філлеров для корекції носослезной складки. Суворо заборонено робити ін'єкції жінкам у період вагітності і лактації, при наявності цукрового діабету, онкологічних захворюваннях, патології кровоносної системи. Не можна вводити філлери при загостреннях хронічних захворювань, які супроводжуються підвищенням температури тіла. Уколи протипоказані людям, з підвищеною чутливістю до гіалуронової кислоти. Про всі протипоказання та можливі ускладнення лікар зобов'язаний попередити на консультації.

Ліпофілінг

Корекція носослезной області вимагає чіткого аналізу та підбору речовини певної щільності. При неправильному виконанні операції жир може комковаться і контурироваться. Правильна діагностика гарантує хороший результат і помітне омолодження шкіри в носослезной області. Процедура не представляє складності для лікаря, і для пацієнта, так як не потребує тривалої реабілітації. В цілому тривалість процедури займає менше однієї години.

Забирається жир з певної ділянки тіла людини, особливим чином очищається і збагачується іншими поживними речовинами, після чого вводиться в носослезную зону. Розріз канюлі мінімальний. Після процедури можливі невеликі синці і набряки, які проходять протягом 7 днів. Повністю оцінити ефективність можна тільки через 2 місяці, тоді візуально стає зрозуміло, наскільки добре прижився жир. Для липофилинга носослезной області актуальний список обмежень корекції філерами.

Хірургічна корекція

Ефективним методом хірургічної корекції носослезной області є операційний ліпофілінг. Методика застосовна для людей молодого і середнього віку, які психологічно налаштовані на хірургічне втручання з метою позбавлення від естетичного дефекту без кардинальних змін рис обличчя. Забирається невелика кількість жирової тканини стегна або живота, після чого відбувається заповнення носослезной борозни під місцевою анестезією.

Процедура проводиться при констатації низького тонусу шкіри шляхом розрізу кон'юнктиви (прозора тканина, яка покриває задню поверхню повік та очей зовні), завдяки чому вона отримала назву транскон'юнктивальний. Час операції в цьому випадку займає приблизно 40 хвилин. При серйозних вікових змінах для виконання корекції носослезной складки необхідно робити розріз шкіри. Ця процедура має більш тривалу реабілітацію.

Ще один метод хірургічної корекції слізної борозни полягає у відділенні жиру нижніх повік і подальшим опущенням його під шкіру в область носослезной складки. Ця процедура часто використовується як доповнення до блефаропластики нижніх повік, підтяжки середньої частини обличчя при наявності гриж нижнього століття у пацієнта, явною вираженості нососкуловой борозни і при безлічі зморшок в цій області.

Як прибрати в домашніх умовах

З допомогою народних засобів можна позбутися носослезной складки в домашніх умовах. У цьому питанні важлива регулярність, незначні формування можна прибрати усього за кілька процедур, більш виражені борозни зажадають збільшення кількості сеансів. Найбільш популярними і ефективними способами позбавлення від носослезной складки в домашніх умовах є:

  • компрес або кубики льоду з прохолодного чорного чаю або відвару ромашки, календули, дуба;
  • маска з хвоща: для приготування знадобиться столова ложка подрібненої рослини і склянку чистої води, суміш необхідно проварити 15 хвилин, остиглий склад наносять на носослезную область і залишають до повного висихання;
  • огіркова маска: овоч необхідно натерти, додати до носослезным складкам, зверху прикрити ватним диском або невеликою кількістю марлі, просоченої пастеризованим молоком;
  • маска з картоплі: тепле картопляне пюре обертають в кілька шарів марлі і прикладають на проблемну ділянку до повного охолодження пюре;
  • медова маска: столова ложка рідкого натурального меду змішують з яєчним жовтком і столовою ложкою пшеничного борошна, однорідну суміш слід нанести на подглазничную область і дочекатися моменту, коли склад схопиться.

Всі процедури слід виконувати на попередньо очищену шкіру. Не варто економити на продуктах харчування, які використовуються для приготування масок. Щоб уберегти себе від можливих алергічних реакцій за день до процедури нанесіть невелику кількість суміші на тильну сторону руки і уважно простежте за цією ділянкою. Компреси і обтирання можна виконувати щодня, маски для носослезной складки на перших етапах краще робити через кожні 2 дні. Після сеансу обробіть ділянку спеціальним кремом для шкіри навколо очей або жирним живильним кремом.

Як прибрати носослезную борозну спеціальними вправами

Якщо косметичні засоби не дають бажаного ефекту, то слід почати практикувати спеціальні вправи для позбавлення слізних борозен. Їх неважко виконувати самостійного, вистачить кількох хвилин в день, щоб від них позбутися. Одні з найефективніших вправ проти носослезных складок:

  1. Перша вправа приводить в тонус м'язи над крилами носа, слабкість яких і призводить до утворення борозни. Середні пальці покладіть на крила носа, і виконуйте легкі розтягуючі рухи в сторони. Зусилля повинні бути мінімальними, без зайвого розтягування.
  2. Наступний варіант підкачує безпосередньо слізну м'яз. Четвертий і п'ятий пальці покладіть на переніссі, а другий і третій на скронях. Виконуйте поступальні рухи бічних м'язів до перенісся вгору і вниз.
  3. Розташуйте по черзі пальці на чолі, бровах, під очима, на щоках. Кожен з чотирьох пальців повинен стати на своє місце, великий палець залишається вільним. Злегка розтягуйте затиснуті області, чергуючи з відпочинком.

Ускладнення після корекції

Незважаючи на те, що лікар зобов'язаний попередити про можливі ускладнення, найчастіше перед корекцією носослезной складки перелік погіршень не озвучується, серед них можуть бути:

  • біль – при недостатній кількості анестезії пацієнт може явно відчувати місця проколів, деякі філлери мають дуже щільну структуру, яка грубо розсовує тканини;
  • набряки, гіпермія тканин – після уколу може з'явитися легка набряклість або почервоніння на шкірі, які тримаються впродовж декількох днів;
  • гематоми – виникають внаслідок травмування судин, синці можуть не проходити аж до тижня;
  • запальні процеси – на введення чужорідного речовини і хірургічне втручання організм найчастіше відповідає запальною реакцією, що супроводжується підвищенням температури;
  • некротичні зміни – при неправильному введенні філера можливе порушення мікроциркуляції крові на певній ділянці, внаслідок чого виникає відмирання тканин;
  • шрами, рубці – при дуже глибоких і неправильних розрізів можуть утворюватися помітні шрами та рубці;
  • алергічна реакція – в процесі введення препаратів може виникнути аномальна реакція організму різного ступеня складності, тому перед процедурою необхідно проводити тест.

Який філлер краще для носослезной борозни

Різна в'язкість філлеров дозволяє використовувати їх вибірково. Безпосередньо для тонкої шкіри слізної борозни краще використовувати препарат на основі гіалуронової кислоти низької щільності. Для відгалужень, нососкуловой борозни найчастіше використовують філлери середньої і високої в'язкості. Підбір філера для носослезной складки необхідно проводити тільки з допомогою фахівця в області косметології.

Профілактичні дії

Щоб запобігти появі слізної борозни протягом усього життя необхідно дотримуватися таких правил:

  • збалансувати раціон, дотримуватися принципів правильного харчування: в раціоні повинні переважати свіжі овочі і фрукти, нешліфовані крупи, продукти, багаті тваринним і рослинним білком, корисні жири;
  • знизити до мінімуму або виключити зовсім вживання магазинних солодощів, копченостей, занадто солоної їжі;
  • пропивати вітамінно-мінеральний комплекс, особливо в періоди міжсезоння;
  • збільшити фізичну активність: підібрати оптимальний вид спорту і регулярно ним займатися, щодня виконувати норму кроків в залежності від вікової групи;
  • дотримуватися водний режим, приблизно 1,5-2 літра чистої негазованої води, бажано не вживати рідину за годину до сну;
  • користуватися косметикою, яка підходить конкретному типу шкіри і віковій групі;
  • періодично виконувати гімнастику для особи;
  • своєчасно лікувати хронічні захворювання, не допускати загострення недуг.

Фото до і після корекції

Відео

корекція носослезной борозни філерами

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!