Дієта 200 грам - популярний метод для схуднення

Основним способом схуднення є дієти. Їх розроблено таку кількість, що складно не загубитися і вибрати найефективнішу. Більшість з них базується на скорочення калорійності харчування, що веде до збільшення затрат організму на енергію і підтримання життєвих систем. Ознайомтеся з принципом дії дієти «двісті грам», дізнайтеся про її результати.

Що таке дієта 200 грам

Інша назва дієти – п'ять столових ложок. Таку кількість їжі пропонується з'їдати виконує раціон харчування дівчині або жінці за один прийом їжі. 200 г обрано не випадково – це знижує добову калорійність на 30-50%, що і веде до схуднення. Дієта проста, заснована на частому (дробовому) харчування, щоб можна було не відчувати почуття голоду і не «зірватися».

Крім дотримання порції в п'ять столових ложок, рекомендовано вибирати тарілки меншого діаметру, щоб психологічно налаштувати себе на зменшення порції. За відгуками тих, що худнуть, за тиждень можна втратити до 7 кг зайвої ваги, але для поліпшення показників рекомендується поєднувати обмеження харчування зі спортивними вправами, дотриманням водного балансу (1,5-2 л води в день).

Переваги

При наявності зайвої ваги фахівці радять зменшувати обсяг шлунка, користуючись при цьому столовими ложками. Виходить, що одна порція або п'ять столових ложок буде дорівнювати 200 грамам. У людей із зайвою вагою обсяг шлунка перевищує вказане значення в кілька разів. Обмеження харчування допоможе скоротити стінки м'язового органу і знизити добову калорійність їжі.

Допускається дотримуватися перекуси у вигляді склянки знежиреного молочного продукту, овоча або фрукта, салату з овочів з лимонним соком. Переваги даної дієти:

  • при правильному дотриманні раціону харчування вдасться втратити до 20 кг за місяць;
  • низька добова калорійність навіть при наявності висококалорійних продуктів;
  • немає обмеження по часу додержання;
  • відновлюється робота кишечника;
  • відсутність протипоказань – дозволено дотримуватися дієти при цукровому діабеті, захворюваннях органів травлення (але при них можна їсти призначену лікарем їжу також у кількості 200 грам);
  • можливість вживати улюблені страви – можна харчуватися з сім'єю, а не готувати собі окремі страви.

Недоліки

У дієти 200 г практично немає мінусів. Вона швидко і легко переноситься, але деякі люди можуть зірватися на неї з-за недостатньої кількості прийнятої їжі. У цьому випадку дозволено збільшити частоту прийому їжі. Дієтологи не рекомендують дотримуватися такий раціон харчування постійно – низька калорійність укупі з високими енергетичними витратами може викликати підвищену стомлюваність, роздратування, мінливість настрою. Дієта не підходить вагітним жінкам і годуючим матерям.

Правила

При дотриманні дієти 200 грам необхідно дотримуватися певних правил. Це гарантує успіх в схудненні. Рекомендації:

  1. Прийом п'яти столових ложок їжі здійснюється з інтервалом у три години. Через два тижні можна довести період часу між прийомами їжі до 4 годин, але не більше.
  2. П'ять столових ложок дорівнюють 200 грамам або 15 чайних ложок.
  3. Після їжі можна пити чай або воду через 40 хвилин, під час прийому їжі рідина заборонена.
  4. Чай і кава приймаються без цукру.
  5. Під забороною солодкі газовані напої, компоти на цукрі, але можна трав'яні відвари, компоти на натуральних фруктах без цукру або з натуральними підсолоджувачами, напій на основі цикорію.
  6. Накладати порції потрібно столовими ложками, а є необхідно чайними – так краще засвоюється їжа, а мозок швидше отримує сигнал про насичення.
  7. Перший час можна колишні страви, але через тиждень слід перейти на корисне і правильне харчування.
  8. З білків дозволені всі види м'яса, птиці, риби, молочні продукти. З вуглеводів можна їсти цільнозернові каші, обмеження накладається на випічку, цукерки та кондитерські десерти. З жирів дозволено вживати горіхи, рослинні масла, жирні сорти риби. Смажена їжа заборонена. Овочі краще запекти або з'їсти сирими.
  9. Дієтологи радять харчуватися різноманітно і повноцінно, краще готувати прості страви, окремо потрібно приймати комплекс вітамінів. В день потрібно випивати не менше 1,5 л чистої води.
  10. На час дотримання дієти, відмовтеся від промислових соусів і гострих спецій – вони збільшують апетит, а від цього зростає ризик зриву. Аналогічно заборонений фастфуд, навіть у зазначеному дозуванні 200 грамів.
  11. Прийоми їжі припадають на кожні три години, всього в день відбувається 4-6 прийомів. Остання їжа ввечері приймається за 2-2,5 години до сну. Краще вибирати легкі перекуски, не утяжеляющие шлунок.

При дотриманні дієти потрібно приділити увагу перших страв і солодощів. Рекомендації по їх вживанню:

  1. П'ять ложок супу не вгамують голод, тому роблять так: відмірюють 200 грам гущі і змішують її з 200 мл бульйону. Виходить стандартна порція.
  2. На дієті можна вживати випічку, торти, тістечка або шоколад, але як доповнення, а не основного прийому їжі. Інакше є ризик набрати вагу – порції по 150 г шоколаду шість разів на добу складуть калорійність 3000 ккал, що неприпустимо на дієті. Солодощі приймаються в кількості не більше 150 г за один раз, не частіше разу на добу, не пізніше 16.00.
  3. Стакан солодкого соку еквівалентний повноцінного прийому їжі.

Підготовка

Відразу перейти на дробове харчування нелегко, тому що шлунок сильно збільшений, і порція в 200 грам не сприймається ним як повноцінна. Протягом тижня рекомендується плавно знижувати обсяги прийому їжі, навчитися планувати годинник трапези, відучувати себе від перекусів і їжі на бігу. При терміновій необхідності схуднути перед початком дієти можна влаштувати розвантажувальний день на яблуках або кефірі, що скоротить обсяг шлунка, на другий день вже можна приступати до дотримання обсягу порцій в 200 грам.

Заздалегідь запасіться контейнерами для їжі, блокнотом і ручкою, щоб записувати години прийому їжі. Так буде нижче ризик зриву. Якщо поїсти вдома не вдається, беріть з собою їжу в контейнерах. При відвідуванні кафе і ресторанів замовляйте другі страви, відмовляйтеся від салатів і напоїв. Так як столові ложки мають різні форми і розміри, то їх обсяг може змінюватись від 10 до 20 мл Аналогічно виникають складності з вимірюванням щільних неоднорідних страв – одна ложка рагу або плову може важити 15-25 р.

Дієтологи рекомендують користуватися кухонними вагами – приймайте 150-200 г порції незалежно від обсягу продуктів. Інший вихід з положення – скористатися гранованим склянкою – їжте по половині цього обсягу за один раз. Ще один варіант – користуватися розміром долоні – спокійний стан шлунка одно стиснутого кулака, і не варто його розтягувати.

Меню

Для полегшення розуміння харчування при дотриманні дієти рекомендується дотримуватися зразкове меню. Воно представлено в таблиці по днях:

Сніданок

Другий сніданок

Обід

Полуденок

Вечеря

Понеділок

Відварений рис або рисова молочна каша

Чорний чай

Овочеве рагу

Стакан кефіру

Свіжі або запечені овочі

Вівторок

Гречана каша без заправки

Зелений чай

Відварна курка без шкіри

Фрукт

Парова риба

Середа

Геркулес на молоці

Трав'яний чай

Картопляне пюре з гуляшем або котлетою

Овочевий салат

Пісний овочевий суп

Четвер

Манні крупи на молоці

Чорний чай

Порція юшки

Фруктовий салат

Відварений рис і печінка курки в сметані

П'ятниця

Пшенична каша на молоці

Зелений чай

Перловка на молоці

Йогурт

Овочевий салат і знежирений кефір

Субота

Мюслі

Трав'яний чай

Макарони з овочами або морепродуктами

Салат з огірків і помідорів

Відбивна з курячого філе

Неділя

Рисова молочна каша

Чорний чай

Плов зі свининою

Знежирений кефір

Запечені овочі з рибою на пару

Вихід з дієти

Після дотримання дієти П'ять столових ложок не передбачено особливого виходу. Людина може поступово звикнути до невеликих порціях і дотримуватися їх завжди. Якщо ж вага знижується, а цього не потрібно, то слід поступово збільшити обсяг порцій. Так скинуті кілограми не повернуться знову. Правила збільшення порцій:

  • щотижня додавайте по столовій ложці до кожного прийому їжі, поступово довівши його до 300 грам;
  • додавайте корисні продукти, не можна відразу накидатися на солодощі і заборонені жирні продукти;
  • поступово доведіть норму харчування до добової калорійності, розраховану з урахуванням свого віку і зростання.

Запобіжні заходи

Харчування на дієті 200 г повинно повністю відповідати потребам організму. Не забувайте про сукупність прийому білків, жирів і вуглеводів – всі ці три категорії повинні бути присутніми в раціоні в достатній кількості. Ризиком прийому тільки низькокалорійної їжі стає збій в роботі організму, включаючи дисбаланс гормонів. Запобіжні заходи:

  • починайте вхід в дієту плавно, краще після розвантажувального дня, щоб не було різкого «просідання» по калоріях;
  • не голодуйте, якщо хочеться їсти – з'їжте фрукт, овоч, випийте склянку молока або кефіру;
  • корисно на ніч є стакан кефіру з висівками – це допоможе вгамувати почуття голоду надовго, плюс забезпечить відмінну роботу перистальтики кишечника, поліпшить вихід токсинів з організму, що позитивно позначиться на шкірі;
  • якщо відчули себе погано, зверніться до лікаря і поверніться на час перерви до колишньої їжі, щоб не виникло небезпеки втрати свідомості;
  • при стрімкої втрати ваги приймайте більше білків і пийте багато рідини – це допоможе зберегти м'язову масу і уникнути проблем з анорексією;
  • поєднуйте дієту з прийомом вітамінно-мінеральних комплексів, які будуть підходити за потреби організму, віку, ваги, індивідуальних особливостей;
  • робіть невеликі поблажки – якщо захочеться солодкого, можна з'їсти одну часточку гіркого шоколаду або половину чайної ложки меду, це притупить почуття голоду.

Відео

Дієта 5 ложок відгуки схудлих

Відгуки

Ангеліна, 23 рокиДієта 200 грам через 3 години мені була рекомендована подругою. Вона порадила мені дотримуватися цей раціон харчування, щоб привести себе в порядок до літа. Зізнаюся, було важко в перші дні відмовитися від звичних розмірів порцій, але потім я захопилася. За тиждень вдалося скинути 2 кг, а за місяць – всі 6. Я задоволена ефектом, відчуваю себе добре.
Олена, 41 рікМоя дочка захоплюється дієтами, постійно худне. Минулого місяця її приваблювала дієта, яка передбачає вживання 200 грам їжі за один раз. Я думала, що це мало, але порції виглядають відмінно. Дочка сказала, що не відчувала себе голодною, за два тижні втратила 5 кг. Я теж хочу спробувати сісти на цю дієту. Цікаво поглянути на результат.
Максим, 35 роківМоя дружина після пологів набрала 12 кг, після закінчення грудного вигодовування втратила половину. Другу половину їй вдалося скинути на дієті під назвою 200 грам. Я теж худнув з нею, тому знаю правила раціону. Треба їсти не більше п'яти столових ложок їжі за раз. Це відмінно скорочує шлунок. За місяць я втратив 10 кг, а вона – залишилися 6 кг.
Маргарита, 28 роківДо весни хочеться відчувати себе оновленою, тому кожен березень я починаю худнути. Останній випробуваної дієтою стала 200 г – на ній потрібно харчуватися дробно, вживаючи за раз не більше 5 столових ложок їжі. Перші дні було голодно, потім організм втягнувся, за місяць я скинула 5 кг. Мене не вразив результат, хотілося більшого.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!