Які таблетки допомагають схуднути швидко і без шкоди

Існує спеціальна категорія препаратів, які призначені для схуднення. Багато покладаються на них, думаючи, що чарівна таблетка допоможе без зусиль позбутися від зайвих кілограм. В реальності препарати тільки збільшують ефект від поєднання дієти і спорту. Таблетки допомагають схуднути по-різному: одні спалюють жир, інші виводять зайву рідину, треті – прискорюють метаболізм. Щоб визначитися з вибором препаратів, варто вивчити їх різновиди та рейтинг найпопулярніших засобів.

Що таке таблетки для схуднення

Надмірною вагою страждає велика кількість людей. Причинами цієї проблеми можуть виступати різні фактори, включаючи малорухливий спосіб життя, стреси, неправильне харчування, шкідливі звички. У прагненні позбутися від зайвої ваги багато пацієнти купують таблетки для схуднення в аптеці. Це спеціальні препарати, які допомагають конкретно в зниженні ваги, але у кожної групи таких ліків свій механізм дії. В результаті можна вибрати медикамент в залежності від причини набору зайвих кілограмів.

Як схуднути за допомогою пігулок

Не можна покладатися тільки на таблетки, виробник яких гарантує схуднення в короткі терміни і без всяких зусиль. Різке зниження ваги є сильним стресом для організму. Крім того, результат такого схуднення складніше зберегти, із-за чого багато пацієнти знову набирають зайві кілограми, причому в ще більшій кількості. Оптимальний варіант – поступове схуднення. Тільки прийому таблеток в цьому випадку буде мало.

Приймаючи препарати і продовжуючи харчуватися неправильно, не можна схуднути. Насамперед необхідно змінити свій раціон. З меню повинна бути виключена шкідлива їжа, включаючи:

  • солодощі;
  • борошняні вироби;
  • жирне;
  • смажене;
  • солоне;
  • копчене.

Дробове харчування повинно включати більше свіжих фруктів і овочів, нежирних сортів м'яса і риби, морепродукти та кисломолочну продукцію. Раз на тиждень рекомендується проводити розвантажувальний день. Додатково потрібно ввести в свій режим фізичні навантаження. При дуже великому зайвій вазі краще вибрати піші прогулянки або плавання – вони не навантажує суглоби. Надалі можна ввести і силові тренування. В домашніх умовах корисно робити такі вправи, як «Планка», «Велосипед», віджимання і скручування на прес. Все це потрібно виконувати на фоні прийому таблеток для схуднення.

Які бувають препарати для схуднення

В залежності від принципу впливу на організм всі дієві таблетки для схуднення діляться на кілька категорій. Кожна має свої показання до застосування. В цілому вони визначаються причиною зайвої ваги або ожиріння. Список, що відображає, які таблетки допомагають схуднути, включає наступні препарати:

  1. Стимулятори, що підвищують витрату енергії. Виробляються на основі фруктових екстрактів та хітозану. Вони прискорюють жировий обмін під час фізичних навантажень.
  2. Проносні і сечогінні. Це найпопулярніші таблетки для схуднення в короткі терміни. Вони діють за рахунок виведення з організму зайвої рідини.
  3. Цукрознижувальні. В якості основного показання виступає цукровий діабет. Беруть участь у контролі цукру в крові, активують сприйняття глюкози м'язовою та жировою тканиною.
  4. Периферичні. Прикладом таблеток цієї групи виступає Ксенікал. Його дія полягає у блокуванні ферменту ліпази, що бере участь у розщепленні жирів.
  5. Центральної дії. Основним з них є Сибутрамін, який блокує зворотне захоплення нейромедіаторів норадреналіну і серотоніну, що забезпечує почуття ситості.
  6. Гормональні. Мають серйозні показання до застосування при проблемах зі щитовидною залозою. Використовуються при зайвій вазі, причиною якого є гормональний збій.
  7. Психотропні. Сюди відносять антидепресанти, транквілізатори і нейролептики. Вони застосовуються, якщо причина зайвої ваги психологічна.

Дешеві таблетки

Багато засоби для схуднення відносяться до дорогих, але необов'язково купувати такі препарати. Частина з них має більш дешеві аналоги. Такі засоби володіють схожим складом або принципом дії. Об'єднує їх те, що кожен препарат коштує недорого. У категорію «найдешевші таблетки для схуднення» входять:

  1. Симвор. Включає симвастатин, який має гіпохолестеринемічну дію. Показання до використання: первинна гіперхолестеринемія, комбінована гіперхолестеринемія і гіпертригліцеридемія, запобігання інфаркту міокарда, уповільнення розвитку атеросклерозу. Прийом ведуть по 10-80 мг щодобово. Симвор заборонений в дитячому віці, при порфірії, захворюваннях печінки і скелетної мускулатури. Побічні дії численні, тому їх варто вивчити докладної інструкції. Переваги Симвора: антиоксидантні і антипроліферативні властивості.
  2. Ксенікал. Це потужні таблетки для схуднення на основі орлістату. Речовина інгібує ліпазу. Додатково в складі міститься мікрокристалічна целюлоза (МКЦ) Показаннями до застосування виступають надмірна вага, ожиріння і ризик його розвитку. Рекомендована доза Ксеникала – 120 мг на кожний прийом їжі. Медикамент заборонений при синдромі мальабсорбції, холестатичному синдромі. З побічних ефектів відзначаються флатуленция, рідкий стілець, метеоризм, почастішання дефекації, стеаторея. Плюс Ксеникала – відсутність системної дії на організм. Аналогом виступає ліки Орсотен.
  3. Фуросемід. Відноситься до групи сечогінних петльових діуретиків. Чинить виражений, але короткочасний діуретичний ефект. Фуросемід використовується при набряках, гіпертонічному кризі, артеріальної гіпертензії. Дозування визначається тільки лікарем з урахуванням показань. Протипоказання і побічні реакції численні, тому їх краще уточнити в докладній інструкції. Перевага Фуросеміду – швидке зняття набряків.

Для швидкого схуднення

Варто знати, що швидке схуднення шкідливо для організму. Крім того, в такому разі вага зменшується за рахунок виведення зайвої рідини, а не спалювання жирових відкладень. Кілограми після цього можуть швидко повернутися. Такою властивістю володіють діуретики, наприклад, Фуросемід та Торасемид. Замість них для більш ефективного зниження ваги краще вибрати:

  1. Орсотен. Це капсули на основі орлістату. Оболонка містить желатин, барвники, лаурилсульфат натрію. Орлістат інгібує фермент ліпаза. Показання до використання: зайва вага, ожиріння і ризик його розвитку. Рекомендована доза Ксеникала – 120 мг на кожний прийом їжі. Це засіб заборонено при синдромі мальабсорбції, холестатичному синдромі. Список побічних ефектів включає такі симптоми, як метеоризм, діарея, почастішання дефекації, стеаторея. Плюс Орсотена– діє тільки на травний тракт. Аналогом виступає Ксенікал.
  2. Редуксин. Заснований на сибутрамине і мікрокристалічної целюлози. Використовується для лікування аліментарного ожиріння при індексі маси тіла більше 27-30 кг/м2. Початкова доза Редуксина – 10 мг. При поганій переносимості ліків її можна зменшити до 5 мг. Побічні ефекти впливають на нервову, серцево-судинну, травну системи. Кофеїн може їх посилити. З протипоказаннями варто ознайомитися в докладній інструкції до Редуксину, тому як вони представлені великим списком. Аналогом кошти виступає Голдлайн.

Сильні таблетки

У гонитві за стрункою фігурою люди нерідко вдаються до дуже сильних ліків, які не призначені спеціально для схуднення. В основному, вони просто проявляють анорексигенный ефект, тобто пригнічують апетит. Приймати їх самостійно небезпечно, особливо при відсутності на те показань. Прикладами подібних медикаментів виступають:

  1. Декседрин. Це торгова назва декстроамфетамина. Дана речовина використовується у комплексному лікуванні дефіциту уваги гіперактивності, нарколепсії. Декседрин є стимулятором центральної нервової системи. До побічних ефектів відносяться втрата апетиту і ваги. З-за цього Декседрин і використовують з метою зниження маси тіла. Плюсом препарату є добра всмоктуваність після прийому, але для схуднення його можна застосовувати виключно за показаннями лікаря.
  2. Дигоксин. Це серцевий препарат на основі однойменного речовини. Він є серцевим глікозидом, який використовується при серцевій недостатності, аритмії та тріпотіння передсердь. Згідно відгуками пацієнтів, при прийомі Дигоксину зменшується апетит, але для появи такого побічного ефекту необхідно приймати дозу, яка вище рекомендованої. Робити це небезпечно, бо, крім зниження апетиту і повної анорексії, можна довести стан кишечника до некрозу. Переваг Дигоксину для зменшення ваги не існує.

Індійські

Відмінністю цієї групи добавок, які допомагають схуднути, є натуральний склад. Основна дія їх полягає в стимуляції обміну речовин. Індійські засоби використовуються для зниження ваги за допомогою аюрведи, традиційної системи медицини Індії. Варто знати, що аюрведу відносять до псевдонауке, а ефективність використовуваних нею препаратів на сьогодні не має свідчень, їх дія описується тільки відгуками. Серед таких засобів для зниження ваги виділяють:

  1. Медохар Гуггул. Заснований на таких рослинах, як Zeylanica Плюмбаго, волинщик довгий, волинщик чорний, Belerica Терменалиа, ембліка лікарська, Chebula Терменалия, Rotundus Cyperus. Комбінація цих речовин забезпечує стимуляцію обміну речовин і нормалізує рівень холестерину. Крім того, засіб спалює жири та виводить їх з організму. Дозування становить 1 штуку 2 рази щодня. Приймати капсули необхідно після їжі, запиваючи водою з медом. Мінімальний курс прийому – 30-40 днів. Серед протипоказань: вагітність, лактація, виразка шлунка і 12-палої кишки, індивідуальна непереносимість компонентів, гастрит з підвищеною кислотністю. Плюс кошти у відсутності побічних ефектів.
  2. Врикшамла. Добавка названа по найменуванню лісового рослини, поширеної на південно-заході Індії. Ще воно іменується гарцинією індійської. Основний ефект цієї рослини в зменшенні утворення жиру в організмі. Плюс продукту у відсутності в складі хімічних домішок та консервантів. Приймати слід по 1 капсулі 2 рази в день після їжі. Застереження: не можна використовувати в період вагітності та при віці молодше 14 років. Побічні реакції відсутні.

Американські

Препарати із США, допомагають схуднути, створені з урахуванням комплексної дії на організм. Це означає, що вони впливають на різні механізми утворення зайвої ваги. Перевагою таких засобів є їх сертифікація. В Америці до цього процесу відносяться дуже суворо, із-за чого багато таблетки для зниження ваги в цій країні заборонені. Серед дозволених препаратів можна виділити:

  1. Green light. Містить хітозан, екстракт шкірки помаранчі, фукуса, гуарани, пектин, витяжку колеус форсколии, L-карнітин. Дії засобу: не дає всмоктуватися жирів у кишечнику, блокує панкреатичну амілазу, прискорює жировий обмін, знижує апетит, стимулює розщеплення відкладень під час фізичних навантажень. Приймати потрібно по 7 крапель перед і після кожного прийому їжі. Екзотичний склад засобу може викликати алергічні реакції. Це єдиний побічний ефект, що є плюсом Green light.
  2. Phen375. Містить екстракт помаранчі, кофеїн, Л-карнітин. Додатковими речовинами у складі є карбонат кальцію, кайенский перець, пиколинат хрому. Дія Phen375 полягає в усуненні підвищеного холестерину, прискорення спалювання жирів. Достоїнствами Phen375 є натуральність, ефективність, відновлення обміну речовин. Показаннями до застосування цього засобу виступають: первинне, вторинне, ендокринне і аліментарно-конституційне ожиріння; зайва вага, пов'язаний з генетичними порушеннями, прийомом деяких ліків, асоційованим розладом.
  3. Skinny Fiber. Відрізняється від попередніх своїм складом. У ньому виявляються волокно глюкоманнан, екстракт ананаса, кактуса каралумы, бромелайн, папаїн, пептідаза і ліпаза. Плюсом Skinny Fiber є видалення надлишків жиру на тлі нормалізації обміну речовин. Показано капсули для усунення целюліту, жиру та лікування ожиріння. Щодня потрібно приймати по 2 штуки 2 рази. Капсули слід запивати склянкою води. У віці старше 55 років починати краще з 1 штуки за раз, а збільшувати дозу через 2 тижні. До протипоказань відносять хронічні хвороби, вагітність, лактацію, одночасний прийом алкоголю, переїдання гострими і жирними продуктами, кровотечі різної етіології. Після прийому капсул іноді спостерігаються загальне нездужання, зниження працездатності, сонливість, печія, блювання або нудота.

Китайські

Групи тайських і китайських препаратів для схуднення досі не викликають довіри, але останні відрізняються відносно натуральним складом. З-за цього вони і користуються високим попитом. Прикладами є Цинцзышоу, Гоуцу, Сиюшу, Фрукт баша, Ліда. Медикаментами ці кошти не є. Вони відносяться до категорії Бадів, але бути повністю впевненими, що перед вами оригінал, не можна. Ефективність китайських засобів спостерігають одиниці, зате можливі побічні дії відчувають практично всі.

Більш детально вивчити кілька таких добавок можна в короткій інструкції до них:

  1. Цинцзышоу. Це капсули, що містять екстракт гуарани, ківі, апельсина, лотоса і яблука. Вони надають комплексний вплив на організм. За рахунок прийому Цинцзышоу активізується процес окислення та розщеплення жирних кислот. Перевагою засобу є підвищення настрою і рухливості після початку курсу. Приймати Цинцзышоу потрібно двічі на день по 2 капсули. Курс не повинен тривати більше 1 місяця. Засіб протипоказаний при гіпертонії, хворобах серцево-судинної системи і психіки. Побічні ефекти в результаті досліджень виявлені не були.
  2. Гоуцу. Ще одне китайське засіб на натуральній основі. Містить рослинний оцет, траву шалу, імбир, червоний перець, сюелиан. Основний ефект полягає в прискоренні метаболізму. Перевага Гоуцу – скидання 5-10 зайвих кілограмів за перший місяць. Приймати потрібно по 1 капсулі щодня до або після сніданку. Згідно завіренням виробника, побічні ефекти від Гоуцу відсутні.

Таблетки при цукровому діабеті для схуднення

Кошти на основі метформіну використовуються для лікування цукрового діабету. При схудненні їх застосовують із-за здатності знижувати апетит. Ефект досягається за рахунок зменшення рівня тригліцеридів. В середньому це допомагає позбутися від 4-6 кг в рік. Так як дані кошти мають серйозні свідчення, з приводу раціональності їх застосування в схудненні варто проконсультуватися у лікаря. Прикладами таблеток цієї категорії виступають:

  1. Глюкофаж. Капсули на основі метформіну. Речовина проявляє гіпоглікемічний ефект, тому застосовується для лікування цукрового діабету 2 типу, при неефективності дієти та вираженої ступеня ожиріння. Додатково у складі присутні магнію стеарат, повідон, гіпромелоза. Дозування підбирається індивідуально. Спочатку приймають по 500-1000 мг на добу, потім переходять на поступове підвищення дози. В добу в середньому приймають по 1,5-2 р. Побічні ефекти і протипоказання варто вивчити в докладній інструкції до препарату. Аналогом цього засобу є Сиофор. Він теж заснований на метформине.
  2. Метфогамма. Це ще один засіб для лікування цукрового діабету на основі метформіну. Показання до застосування у нього ті ж, що і у Глюкофажа. Прийом ведуть, починаючи з 1 таблетки, тобто 850 мг. При підтримуючій терапії переходять на вживання 850-1700 мг кошти. З побічних ефектів деякі пацієнти відзначали металевий смак у роті, алергію, гепатит, блювання, біль у животі. Гідність Метфогаммы – позитивний вплив на вміст глюкози в крові, що сприяє зниженню маси тіла.

Без рецептів

Купити в інтернет-магазині або звичайній аптеці без рецепта лікаря можна тільки деякі таблетки. Вони характеризуються мінімумом побічних ефектів і не мають серйозних показань до застосування. З цієї причини їх вдається замовити або купити без призначення фахівця. Кошти цієї категорії:

  1. МКЦ. Це мікрокристалічна целюлоза. Вона є біологічно активною добавкою на основі харчових волокон. Її плюс – виведення з організму токсичних сполук. МКЦ здатна розбухати практично в 2 рази. Показання до застосування: дисбактеріоз, ожиріння, запори, високий рівень цукру, мікробна інтоксикація. Приймати потрібно по 3-5 штук 3 рази на день. Після цього можливий дискомфорт в кишечнику і шлунку. Протипоказанням є тільки індивідуальна непереносимість.
  2. Диетресса. Це спеціальний препарат для терапії ожиріння. Він підвищує чутливість каннабиноидного рецептора I типу до ендогенних каннабиодным нейропептидам. Це призводить до включенню центру насичення в гіпоталамусі мозку, за рахунок чого значимість їжі зменшується. Показанням до застосування є ожиріння 1-2 ступеня. Приймати необхідно щодня по 1-2 штуки 3 рази, утримуючи у роті до розчинення. До протипоказань відносять тільки дитячий вік і гіперчутливість до складу. Побічні ефекти не спостерігаються, що можна віднести до плюсів Диетрессы.

Нешкідливі пігулки

Абсолютно безпечних медикаментів просто не існує. Кожен характеризується рядом побічних ефектів. Відносно безпечними вважаються ті, що викликають мінімум негативних реакцій. Велика частина з них в основі має рослинну сировину. Цим і пояснюється безпека препаратів. Серед таких можна виділити:

  1. Турбослім Евалар. Перевага цього засобу в тому, що воно випускається цілою серією препаратів. Основними з них є Турбослім День і Турбослім ніч. В цілому ця лінійка включає не тільки таблетки, але ще й чай, кава. Основою таблетованої форми виступають біофлавоноїди цитрусових, екстракти гуарани, червоних морських водоростей, папайї, бромелайн, цинк, вітаміни В1, В2, Тобто Всі форми випуску є біодобавками. Їх дія полягає в активізації метаболізму, посилення мікроциркуляції крові, поліпшення травлення. Основним показанням вважається зайву вагу. Доза Турбослім День – по 1 капсулі після сніданку і обіду, Турбослім Ніч – по 1 штуці під час вечері. Протипоказана біодобавка при безсонні, атеросклерозі, вагітності, лактації, хворобах серця і судин. Побічні ефекти нечисленні: збудливість, безсоння, тахікардія, алергія у вигляді свербежу і висипу на шкірі.
  2. Екстракт ананаса. Включає МКЦ (микрокристаллическую целюлозу) та екстракт бромелайна. Це рослинна речовина, що здатен притупляти почуття голоду. Бромелайн містить багато вітамінів, мінеральних речовин, ефірних масел і фенольних сполук. Показанням до використання екстракту ананаса є корекція маси тіла. Приймають засіб по 1 таблетці щоденно курсом 1 місяць. Протипоказано засіб при вагітності, годуванні, високої чутливості до ананасу. Серед побічних реакцій можливі висипання, діарея і нудота.

Найефективніші засоби

Кращий результат в схудненні принесе той препарат, який першим ділом буде усувати причину зайвої ваги. При психологічних проблемах лікар може призначити седативні засоби або транквілізатори. У разі гормонального збою використовуються таблетки з гормонами. Активізацію спалювання жирів забезпечують стимулюючі препарати.

Не варто експериментувати зі своїм здоров'ям і самостійно призначати собі ліки. Якщо не виходить схуднути самостійно, краще звернутися до лікаря. Самим ефективним і при цьому безпечним способом схуднення є дієта у поєднанні зі спортом. Харчуватися необхідно по наступним правилам:

  • 5-6 разів на день невеликими порціями;
  • готувати їжу за допомогою тушкування, варіння, запікання або обробки парою;
  • відмовитися від солодощів, борошняних виробів, копченого, смаженого і жирного;
  • більше вживати чистої води;
  • не є за 3-4 години до сну.

Як вибрати

Робити вибір рекомендують на користь рослинних препаратів. Вони вважаються більш безпечними, не мають безлічі побічних ефектів. Вибір конкретного засобу здійснюється з урахуванням причини появи зайвої ваги. Більш ефективний препарат може призначити тільки лікар-дієтолог. Спеціальні медикаменти він прописує тільки за показаннями, наприклад, ожирінні будь-якого ступеня, коли самостійно не вдається позбутися від зайвих кілограмів. Медицина на даний момент схвалює препарати на основі орлістату та сибутраміну.

Ціна

Перед вибором конкретних засобів варто ознайомитися з прикладами їх цін. Вартість буде різною для певних форм випуску препаратів для схуднення: шипучих і звичайних таблеток, капсул, порошків. Вона змінюється в залежності від виробника і націнки конкретної аптеки. Приклади цін:

Назва засобу

Ціна в каталогах аптек, рублів

Симвор

250

Ксенікал

890

Орсотен

220

МКЦ

180

Фуросемід

20

Редуксин

1700

Дигоксин

36

Медохар Гуггул Medohar Guggul

560

Врикшамла

350

Турбослім

250

Екстракт ананаса

150

Green light

800

Skinny Fiber

540

Цинцзышоу

1550

Гоуцу

1170

Глюкофаж

Сто десять

Сиофор

230

Метфогамма

123

Відео

Гід по вибору ліків. Таблетки від ожиріння. Здоров'я. (18.12.2016)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!