Вага стоїть на місці - що робити для схуднення, як змусити його знижуватися

Кожна жінка, що дотримується дієти, яка відвідує тренування, помічала, що через якийсь час прогрес в обсягах і масі припиняється. Виникає важливе питання: якщо вага стоїть на місці – що робити?. Досвідчений дієтолог може розповісти, що не тільки повільний метаболізм перешкоджає скидання зайвих кілограмів, а й інші чинники. Часто вашої вини тут немає.

Що таке плато при схудненні

Дієтичне плато, ефект плато – це процес в схудненні, коли вага зупинився, зафіксувався на певній позначці і не рухається. Причина цього проста. Спочатку більшу частину зайвої маси тіла людина втрачає за перші 5-15 днів нового режиму харчування, відвідуючи тренування. Більшість дієт спрямовані на зменшення споживання солі, цукру, простих вуглеводів. Результатом такого харчування є те, що людина втрачає зайву рідину і нещодавно знайдені запаси жиру. Після цього організм входить у період застою, і коливань ваги не спостерігається.

Чому вага стоїть на місці

Причиною уповільнення втрати ваги є те, що ваш організм просто звик до спорту, правильного раціону харчування. За весь період схуднення ви можете зіткнутися з ефектом плато не один раз. Багато залежить від обміну речовин. Якщо він спочатку сповільнений, то процес позбавлення від зайвих кілограмів займе більш тривалий час. Сертифікований дієтолог відповість, чому варто вага при схудненні в різних ситуаціях.

Ефект дієтичного плато необхідний. Це може показувати, що організм пристосовується до нових умов, а обмін речовин нормалізується. Під час такої затримки ваги тіло звикає до нових продуктів харчування, страв, інтенсивним фізичним навантаженням. Ні в якому разі не потрібно в такі періоди морити себе голодом. Пам'ятайте, що максимальних результатів можна досягти, тільки регулярно дотримуючись режиму. Для цього обов'язково займатися спортом.

Чому вага не йде при правильному харчуванні

Різкий перехід на правильний раціон харчування, що виключає легкі вуглеводи, звичні продукти, може ввести організм у стан стресу. В результаті – вага не йде. Це може статися в ситуації, коли ви надмірно обмежувати вживання калорій. Придивіться до кількості перекусів в період схуднення. Часом, ми не звертаємо увагу на з'їдену цукерку, шматочок шоколаду, фрукт, але на денній нормі споживання калорій це відбивається. Організм може накопичувати зайву рідину. Вага може збільшуватися у жінок в період менструації і за 3 дні до неї.

Чому вага не йде, а обсяги зменшуються

Якщо ви інтенсивно займаєтеся в спортзалі, то можете помітити, що обсяги йдуть, а вага стоїть на місці. У такому разі слід далі працювати та будувати своє ідеальне тіло. Причиною, що ваша маса незмінна, є те, що жир спалюється, але починають рости м'язи. Ви помітили поліпшити рельєф тіла, але вага постійний. Якщо ви не спостерігаєте видимих змін, зверніть свою увагу на питний режим, вживання солі, раціон харчування. Прості поради допоможуть вашому тілу налаштуватися на позбавлення від зайвої ваги:

  • Їжте достатню кількість білкових продуктів (рибу, яйця, м'ясо, гречану крупу).
  • Обмежте споживання солі. Врахуйте, що вона міститься в соєвому соусі, консервації.
  • Дотримуйтесь питний режим – це дозволить позбутися від набряків.

Чому не знижується вага при заняттях спортом

Якщо у вас не йде вага при тренуваннях, варто звернути свою увагу на раціон харчування. Можливо, після інтенсивних занять спортом щільно їсте, особливо продукти містять легкі вуглеводи. Найпоширеніші помилки, які заважають спалюванню зайвого ваги:

  • нерегулярні тренування;
  • недостатні фізичні навантаження;
  • недотримання режиму харчування;
  • тренування на голодний шлунок;
  • ви робите акцент тільки на одні і ті ж групи м'язів.

Скільки триває ефект плато

Немає певної норми тривалості дієтичного плато. У кожної людини криза може статися в різний період схуднення. У кого-то плато буде тривати кілька днів, а у кого-то – розтягнеться на місяць. В середньому його тривалість – 2-4 тижні. Якщо вага встав, обсяги зменшуються, процес схуднення зупинився – не варто хвилюватися, ви все робите правильно. Просто організму необхідно пристосуватися до нових умов. Вам слід чітко дотримуватися дієти, займатися спортом і не опускати руки.

Як подолати дієтичне плато

Не потрібно постійно думати, чому вага не знижується, нагнітати неприємні думки. Необхідно діяти! Існує пара перевірених, ефективних методів, як зрушити процес схуднення з місця дієтичного плато. Необхідно обмежити споживання солі, алкоголю, калорійної їжі (торти, булочки), соків, газованих напоїв, збільшити інтенсивність тренувань. Варто уникати нервових потрясінь і стресів.

Якщо подолати ефект плато не виходить самостійно, є сенс звернутися за допомогою до лікаря-дієтолога. Можливо, проблема в метаболізмі, функціонування ШКТ, гормональному збої. Зверніть увагу на втрачений вага: можливо організм підказує, що ви дійшли до критичної точки. Обов'язково ведіть щоденник харчування, щоб записувати, яку їжу з'їли, в якій кількості. Вага контролювати можна і таким способом.

Як змусити організм худнути

Якщо ви зіткнулися з ефектом плато, то думаєте: що робити, якщо вага не йде? Застосовуючи на практиці ці прості рекомендації, ви допоможете своєму організму втрачати зайві кілограми:

  • Перевірений засіб – лазня з подальшим масажем. Регулярне відвідування парної сприяє виведенню зайвої рідини, зменшення ваги. Масаж відновлює мікроциркуляцію в м'язах, підтягує шкіру, прибирає целюліт. Якщо немає можливості відвідувати лазню, влаштуйте собі вдома контрастний душ, розітріть тіло жорсткою мочалкою, використовуйте кавовий, медовий скраби.
  • Спробуйте їсти частіше, з інтервалом у 3-4 години. Більшу частину їжі краще з'їсти на сніданок: він заряджає організм силами і енергією. Робіть низькокалорійні перекуси (відварене яйце, 20 г твердого сиру, 200 г знежиреного кефіру, яблуко, грейпфрут).
  • Відмовтеся від алкоголю. Він затримує рідину в організмі, внаслідок чого збільшується вага.
  • Робіть раз на тиждень завантажувальні добу (читмил). У цей період ви злегка збільшити калорійність їжі на 25%. Це допомагає триматися на дієті. В завантажувальний день можете собі дозволити один прийом неправильної їжі (смажене м'ясо, макарони, шматочок торта). Це допоможе зняти емоційне напруження, після, повертайтеся до звичайного раціону дієтичного харчування.

Зміна раціону харчування при низькокалорійному харчуванні

При дотриманні суворої дієти, що виник ефект плато викликає розпач. Вага не йде, скинути навіть 100 г стає непросто, і жінка починає впадати в депресію, чого робити не потрібно. Будь-яка монодієта, дієта Дюка та інші, засновані на принципі м'якого виходу з обмеженого раціону харчування. Вживати в їжу необхідно не тільки білки, але і складні вуглеводи, тваринні жири.

Якщо дієту, з ретельним дотриманням меню протягом дня, застосовували дуже довго, вихід з неї загрожує набором ваги. Стратегія виходу з ефекту плато вимагає відмови від суворих обмежень. Збільшуйте раціон на 150-200 Ккал в день. Необхідно в раціон додавати невелику кількість горіхів, сухофруктів, меду. Збагатите меню цінним білком з риби, нежирного м'яса, молочними продуктами

Зміна програми тренувань

Щоб вийти з дієтичного плато, зробіть упор на аеробні та силові навантаження. Починати тренування слід з розтяжки, щоб розігріти м'язи, поступово збільшуйте навантаження. Спробуйте радикальні способи навантажень, такі як Табата, Боді-памп. Тренуватися потрібно в системі. Отримати необхідну енергію допоможе вам фізична активність в ранкові години. Пробіжка по ранках або швидка ходьба – відмінна кардіонавантаження, сприяє втраті ваги.

Невелика зміна програми тренувань допоможе схуднути, дасть поштовх. Не забувайте пити воду, щоб уберегти організм від зневоднення. Тренувати необхідно різні групи м'язів. Силові навантаження прискорюють обмін речовин, вони повинні тривати не менше півгодини. Зверніть увагу, можливо, ви занадто изматываете, або навпаки, недостатньо тренуєтеся, від цього вага не змінюється.

Відео: Як вийти з плато при схудненні

Ефект плато або вага встав. Правильне схуднення!

Відгуки

Марина, 45 роківЯ раніше була повною жінкою, любила гарно поїсти. За станом здоров'я стала займатися спортом і дотримуватися дієти Дюка. Спочатку все було добре, а потім кілограми перестали йти. Побороти ефект плато мені допомогли розвантажувальні дні на яблуках.
Дарина, 33 рокиМені порадили фізичний підхід для схуднення. Я інтенсивно тренувалася і лише злегка обмежила себе в солодкому і борошняному. Спочатку я почала зменшуватися в обсягах дуже добре, а потім зупинилася. Перейшла на нову схему тренувань і стала відвідувати сауну: стало відбуватися зниження ваги.
Степан, 28 роківЗавжди страждав зайвою вагою. Дотримувався особливого раціону харчування, який склав мені дієтолог. Ефект плато тримався у мене тиждень, але зигзаги в харчуванні допомогли подолати кризу. Зараз вага нормалізувався. Я продовжую активно тренуватися.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!