Мандарини при схудненні - користь для організму

Дієтологи називають цитрусові корисними продуктами для метаболізму та жіросжіганія, радять щодня з'їдати лимон або грейпфрут. Існують навіть схеми схуднення на апельсинах, а от чи можна їсти мандарини при дієті – питання. Цей солодкий соковитий фрукт, якщо судити за смаком, відрізняється великою кількістю цукру. Чи Не зашкодить він фігурі?

Користь мандаринів для організму

Вся рослинна їжа йде на благо здоров'ю, якщо розуміти принципи її вживання, оскільки нашкодити собі можна навіть водою. Користь мандаринів для організму теж не заперечується – у цього солодкого фрукта маса цінних властивостей:

  • Він сприятиме зміцненню імунної системи за рахунок високої частки аскорбінової кислоти.
  • Цілий набір вітамінів і мікроелементів допомагає зміцнювати судини, зір, кістково-м'язову тканину.
  • Профілактика накопичення жиру на внутрішніх органах – заслуга нобилетина.
  • При всій своїй солодощі цей смачний фрукт знижує цукор у крові, тому він потрібен в меню діабетика (не надто багато; добове кількість – до 3-х штук).

Калорійні чи мандарини

Енергетична цінність цього цитрусового визначається кількістю дисахаридів, які утворилися в ньому, поки він дозрівав на дереві. Якщо розбиратися, калорійні чи мандарини щодо інших фруктів, відповідь буде негативною – вони нарівні з яблуками, визнаними самої дієтичної рослинної солодкістю. Мандаринка вагою в 100 г має лише 53 кКал, а сорти з пониженою кількістю цукрів і того менше – 32-40 кКал. З позиції калорійності мандарини при схудненні шкоди не завдають.

Чи можна поправитися від мандаринів

Набрати вагу можна від будь-якого продукту, аж до салатного листя, якщо не знати міри, хоча зелень, як і інша рослинна їжа, дає мінімальну загрозу фігурі. Головна причина, по якій жінки задаються питанням, чи можна поправитися від мандаринів – цукру:

  • 2,4 г фруктози на 100 г продукту;
  • 6 г сахарози;
  • глюкози менше, ніж в апельсинах – 2,1 г на ту ж вагу.

Денна норма останнього елемента буде покрита, якщо з'їсти трохи менше ніж 500 грам мандаринів, чому і з'являються підозри, що цей фрукт при дієті приносить тільки шкоду. За фактом ж небезпеки в ньому не більше, ніж у вже згаданому апельсині, хоча останній більш низькокалорійний, але погладшати не дадуть обидва, якщо не є їх кілограмами. Пара штук на десерт – відмінна заміна цукеркам, яка не завадить схудненню.

Мандарини для схуднення

Загальна користь здоров'ю від вживання цитрусових доведена, на питання «товстіють від мандаринів» дано негативну відповідь, але як щодо можливості схуднути з ними? Фахівці запевняють, що ряд речовин, присутніх в хімічному складі цього фрукта, благотворно впливає на метаболізм, тому мандарини для схуднення вкрай корисні. На їх основі складають монодієти і більш м'які схеми скидання ваги, розраховані на тиждень-півтора. Винятком є мандариновий сік, який містить клітковини, тому він тільки спровокує апетит і викид інсуліну.

Мандаринова дієта для схуднення

Фруктові сніданки, обіди або вечері – частий раціон людей, які відпочивають в жарких країнах. Товстіти на такій їжі не почав ще ніхто, якщо не супроводжували інші фактори, що провокують набір ваги. Дієта на мандаринах – відмінний вибір для літа, коли апетит природно убитий спекою. Якщо у вашому режимі дня немає високих фізичних навантажень, можна спробувати таке схуднення, вибравши з цих схем:

  • Вранці з'їсти мандарин і випити зелений чай, вдень – зварена куряча грудка (150 г) та 2 мандарина, а ввечері – пропарена риба (200 г), 2 мандарина і бульйон овочевий. На ніч дозволений кефір. Схуднення триває 10 днів. Курку можна замінити будь-яким ніжним м'ясом.
  • Мандариново-яєчна дієта, при якій протягом тижня їдять по 6 білків від курячих яєць і стільки ж – мандаринок щодня. Можлива втрата 6 кг.
  • Мандарини на дієті (будь-який) замість сніданку (3 шт.) можна їсти через день 2 тижні.

Розвантажувальний день на мандаринах

Швидко скинути 1-1,5 кг, вигнавши рідину з організму, можна, якщо провести розвантажувальний день на мандаринах. До цієї методики є і протипоказання: вона заборонена людям з ураженнями слизової ШКТ і підвищеною кислотністю шлунка. При схильності до алергій теж вживання цього продукту у великих кількостях неприпустимо. Повторювати таку «дієту» не можна, вона повинна тривати всього добу.

Існує 2 схеми мандариновий розвантаження для швидкого схуднення:

  • За добу з'їсти 500 г даного фрукта і випити 1,5 л води. При цьому спочатку треба пити, а через півгодини – є.
  • З інтервалом в 3 години випивати по склянці розведеного водою мандаринового соку, а між цими «прийомами їжі» можна вживати мінералку.

Мандарин на ніч

Якщо ви знаходитесь на етапі активного схуднення, коли жорстко збудований весь раціон і враховується кожен грам, мандарини перед сном їсти не варто, т. до. вони містять переважно вуглеводи. Така їжа повинна потрапляти в організм з ранку, щоб не відкладатися на боках, та й апетит вони провокують через цукрів. Тим же, хто просто підтримує фігуру чи слід здоровому харчуванню, навіть не потрібно задаватися питанням, чи можна їсти мандарини на ніч – якщо здолав голод після вечері, а до сну далеко, від пари штучок вага не піде вгору.

Шкірка мандарина для схуднення

Шкірку цитрусових часто викидають, не припускаючи, скільки користі вона може дати здоров'ю, а під час схуднення особливо. У ній значно більше калію, ніж в мандариновий м'якоті, що допомагає цукру, отриманого з їжі, перетворювати в глікоген. Ще кілька важливих елементів, що містяться в цедрі, впливають на холестерин і перешкоджають ожирінню. Її застосування в нетрадиційній медицині у діабетиків популярно давно, а от про використання шкірки мандарина для схуднення мало хто чув.

Варіанти, які радять дієтологи:

  • Настій на цедрі (склянку окропу 1 ст. л. тертої шкірки) п'ють за півгодини до їжі по 1 ст. л.
  • Висушена шкірка – спеція, що працює на благо схуднення як кориця.
  • Мандаринові цукати – не так сприяють схудненню, як сам фрукт, т. до. тут доданий цукор, але вони все ж теж корисніше цукерок.

Відео: користь і шкода мандаринів для здоров'я

Мандарини. Користь і шкода для здоров'я.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!