Маска для бігу - як правильно застосовувати для тренування дихання і витривалості, відгуки та протипоказання

Для збільшення аеробного навантаження під час тренувань для кращих результатів можна вдатися до різного роду пристосувань. Одним з них є маска для бігу Training Mask, яка широко застосовується в сучасному спорті. По-іншому її ще називають кисневою маскою. Таке пристосування само по собі є своєрідним тренажером, який покращує роботу кардіосістеми, дихання. Він збільшує витривалість, поліпшує стан організму.

Що таке маска для бігу

Киснева маска для тренувань – пристосування, яке сприяє активізації життєвої енергії, добре впливає на загальну витривалість. Його застосовують, якщо звичні фізичні навантаження не приносять бажаного результату або виконати поставлене завдання в повному обсязі не виходить. Такий тип пристосування підходить не тільки для бігу, але і для силових вправ, боксу, їзди на велосипеді, спортивної ходьби. З нею можна досягти великих результатів.

Для чого потрібна

Спортивний респіратор застосовується, щоб імітувати високогірні умови і напруження систем при розрядженому повітрі. Організм при дефіциті кисню починає функціонувати в два рази сильніше. Відбувається почастішання пульсу, дихання, поліпшення вентиляції легень, прискорення кровообігу, насичення крові еритроцитами. Слід пам'ятати, що сильна нестача кисню негативним чином позначиться на стані організму, особливо це стосується ЦНС (центральної нервової системи). При цьому легка гіпоксія не є небезпечною.

Біг в масці допомагає поліпшити стан серцево-судинної системи, збільшити загальний обсяг легенів. Вона здатна скоротити звичний час занять. Наприклад, звичайна годинне тренування може бути скорочена до 20-ти хвилин. Можна придбати як універсальну, так і спеціалізовану модель у відповідності з тренуваннями, їх інтенсивністю, тривалістю. Головне, щоб обрана маска повністю влаштувала вас і допомогла домогтися спочатку поставленої мети в бігу.

Як діє і з чого складається

Якісна модель здатна виконувати імітацію високогірних умов на різній висоті, при цьому заняття вимагають від спортсмена великої витривалості. Киснева маска для тренувань закріплюється на голові користувача за допомогою фіксуючих гумок, які застібаються на липучки. В комплект входить один вихідний клапан і вхідні клапани з мембраною (шість штук). На вигляд виріб схоже з респіратором і протигазом: очі залишаються відкритими, але нижня та верхня частина обличчя закриті. Доглядати за аксесуаром просто: його можна обробляти спреєм, прати вручну.

Як застосовуються кисневі маски

Якщо вас зацікавила маска для тренування дихання, то ознайомтеся з правилами її застосування. Під час заняття перекриті клапани обмежують надходження кисню, спортсмен може з легкістю змінити параметр кисневого тиску, завдяки чому регулюється рівень умовної імітації – у межах 1-5,5 км. Налаштування пристосування здійснюється за допомогою системи спеціальних клапанів, мембран:

  • Імітація висоти 1 км: мембрани відкриваються, на них фіксуються клапани в 4 отворах.
  • Імітація 2 км: для цієї умовної висоти беруться клапани з 2 отворами.
  • Імітація 3 км: береться тільки 1 отвір.
  • Імітація 3,5 км: клапани використовуються в 4 отвори, плюс закривають одну з мембран.
  • Імітація 4,5 км: беруться клапани на 2 отвори, одна з мембран закривається.
  • Імітація 5 км: потрібно клапан в 1 отвір, одна з мембран залишається закритою.

Тренування

Перш ніж замовити гипоксическую маску, здатну імітувати умови високогір'я для дихальних вправ, ознайомтеся з рекомендаціями. З допомогою обмежувача повітря можна виконувати різноманітні креативні тренування. Деякі моделі застосовуються для бігу, кроссфита і т. д. Основне значення приділіть розминці, завдання якої полягає в підготовці організму до заняття в масці і забезпечення комфортних відчуттів. Тривати вона повинна 15-20 хвилин. Якщо ігнорувати розминку, то можуть з'явитися негативні наслідки, аж до втрати свідомості.

Що треба зробити для підготовки:

  1. Надіньте спортивний респіратор, виставте оптимальний рівень опору. Новачкам рекомендується починати з найнижчого.
  2. В першу хвилину намагайтеся робити глибокі вдихи повітря носом, а видихати через рот.
  3. Зберігаючи рівне дихання, походіть на протязі 3-х хв.
  4. Починайте потроху збільшувати швидкість. Можете підстрибувати, робити махи руками.
  5. Повторюйте руху протягом 2-х хв. Намагайтеся утримувати один темп серцевого ритму.
  6. Потім займіть вихідне положення – поставте ноги на ширині плечей, почніть інтенсивно працювати руками. На кожну ногу виконайте махи руками – 30 с.
  7. Завершіть розминку, повільно виконуючи бічні випади. П'ятки від підлоги не відривайте. Стежте, щоб спина була рівною. Всі ці дії займають приблизно 1 хв.

Огляд кращих масок для бігу

У спортивних магазинах Москви, Санкт-Петербурга та інших міст країни можна знайти великий вибір масок з системою опору для тренування дихальних м'язів. Пристосування, що закривають ніс, але залишають очі відкритими, можуть мати різний зовнішній вигляд. Маски для бігу взимку в холод і мороз можуть бути виконані у вигляді пов'язки, яка нагадує зав'язаний шарф – вона з легкістю перетворюється в стильний снуд.

Є навіть балаклава для бігу, що містить пару отворів для очей. Виріб прикриває лоб, горло, рот і ніс. Такий аксесуар може захистити від вітру. Інший варіант прикриває лоб, шию і вуха, але має великий отвір для носа, рота, очей – нагадує форму для водолазів. Моделі для професійних спортсменів мають цілу систему клапанів, отворів, здатну забезпечити кисневе голодування при бігу. Відомі моделі:

  • Elevation training mask 1.0;
  • Elevation training mask 2.0;
  • Bass Rutten O2 Trainer.

Elevation training mask 1.0

Якщо вас цікавить ефективна маска для спорту, то придивіться до Elevation training mask 1.0. Виріб чудово контролює кількість поступає в організм спортсмена повітря, різною мірою утруднюючи дихання. Один час вона користувалася популярністю серед професіоналів, але потім їй на зміну прийшла модель Elevation training mask 2.0.

В комплект з аксесуаром йдуть 3 клапана з трьома рівнями опору. Training mask 1.0 має великий додатковий дихальний об'єм, але модель не надто зручна при заняттях кроссфитом, виглядає досить зухвало (схожа на протигаз) та може погіршити видимість. У зв'язку з цим вона поступово поступилася лідерство більш вдосконаленим аналогом.

Elevation training mask 2.0

Ця модель пристосування для тренувань за своїми параметрами перевершує свого попередника. Вона добре виконує всі свої функції, має менш зухвалий зовнішній вигляд, зручна в застосуванні і коштує порівняно дешево. Пристосування налаштовується індивідуально під кожного спортсмена і тренувальні зусилля, що швидше покращує самопочуття і витривалість людини. В інтернет-магазинах зустрічається часто, вартість сильно різниться.

У неопренової маски Training mask 2.0 навантаження на дихальну систему при бігу регулюється за допомогою 3 клапанів знімного типу. Вона має незначний розмір, легка вага. Всі складові без праці очищаються, завдяки чому пристосування може експлуатуватися протягом багатьох років. Покриття з неопрену знімається без проблем, переться вручну. Що стосується негативних якостей, то деякі фахівці вважають, що у версії 1.0 надходження повітря регулюється краще.

Bass Rutten O2 Trainer

Це дихальна пристосування зовні схоже на силіконову трубку з отвором діаметром 15 мм Додатково до набору йдуть насадки, мають менший діаметр. Аксесуар ефективно впливає на легені при поступово зростаючій навантаженні. Суть роботи полягає в забезпеченні важкого вдиху, але без перешкоди видиху. Мінус моделі – не дуже зручне застосування, т. к. спортсмену перед тренуванням треба затиснути трубку руками. Можливо випадання пристосування з рота. Купити маску для бігу можна в спеціалізованому інтернет-магазині з доставкою по пошті.

Протипоказання

Дихальний спортивний аксесуар при грамотному використанні підвищує витривалість і забезпечує посилене тренування, дозволяючи отримати звичну навантаження за менший час. При неправильному застосуванні пристосування може завдати шкоди організму спортсмена. Є кілька запобіжних заходів і правил, які важливо врахувати, особливо початківцям. Перш ніж купити респіратор для бігу, ознайомтеся з протипоказаннями його використання:

  • гіпертонічний криз;
  • наявність пухлин;
  • дихальна недостатність;
  • соматичні, інфекційні захворювання;
  • хронічні захворювання органів дихання.

Яку маску для бігу вибрати

У продажу є багато спеціальних пристосувань для створення високогірних умов. Вартість деяких здасться високою, інші ж, навпаки, стоять недорого. У будь-якому випадку для економії шукайте покупку в магазинах, де найчастіше проводять акції та пропонують непогані знижки. Вибираючи підходящий аксесуар для своєї спортивної діяльності, врахуйте особливості маски і такі поради:

  • Одним з найбільш популярних варіантів є Bas Rutten O2 Trainer, разрабоатнный Басом Рюттеном – відомим спортсменом. Правда, силіконові трубки, якими ця модель оснащена, можуть постійно випадати з рота.
  • Велику популярність порівняно з аналогами здобула модель Elevation Training Mask 2.0, представлена в білих і чорних кольорах. Пристосування зручно в застосуванні, має мала вага, компактні розміри, оснащене трьома знімними клапанами.
  • Незалежно від обраної моделі, врахуйте свою вагу, щоб визначити оптимальний розмір: S – менш 68 кг, M – при вазі 69-100 кг, L – від 101 кг.

Скільки коштує

Знайти і придбати потрібну модель можна у магазині, який спеціалізується на реалізації спортивних товарів. Якщо немає великого бажання шукати по торговим точкам, то ідеальний вихід – спеціалізовані інтернет-майданчики. Вартість кількох найпоширеніших моделей уточніть у таблиці:

Назва

Ціна в рублях або доларах

Phantom Training Mask

2279 р.

Elevation Training Mask 2.0

1290 р.

Elevation Training Mask 2.0 Original

6499 р.

Phantom Replica

3890 р.

Running Mask

990 р.

Bas Rutten O2 Trainer

$50

Elevation Training Mask 1.0

$60

Відео

Training mask, ефективно або маркетинг? Шкідливо чи страхи від незнання,? Маска і серце.

Відгуки

Олег, 27 роківПісля недовгого вибору віддав перевагу масці для імітації умов гірської місцевості Phantom Training Mask. Виділю зручну систему регулювання рівня опору повітря, імітацію висоти до 3600 м, зручність застосування, доступну вартість (близько 2,3 тис. р.). Тіло вироби виконано з силікону. Негативних якостей не виявив.
Антон, 29 роківЗа порадами знайомих досвідчених спортсменів придбав маску Elevation Training Mask 2.0 Original. Навантаження при бігу збільшилася, займатися стало важче, тому хочеться виділити гарну ефективність – результати з'явилися вже через пару тижнів. Виріб практичний, має стильний сучасний вигляд. Правда, здалося, що цінник трохи завищений.
Олена, 28 років, Щоб бігати ще краще, збільшити свою витривалість, вирішила скористатися спеціальним спортивним пристосуванням – маскою, що імітує високогір'ї. Купила Elevation Training Mask 2.0. Аксесуар виявився практичним, зручним у тренувальному процесі, ефективним. Недоліків не помітила, але звикнути перший час було складно.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!