Ванночки при геморої в домашніх умовах - як правильно робити

Сидячі ванночки при геморої в домашніх умовах можна приготувати із марганцівки, кори дуба або відвару ромашки. Такі водні процедури не мають протипоказань, відрізняються своїми протизапальні, заспокійливі, регенеруючі властивостями, місцевим впливом на запалений гемороїдальний вузол. Однак важливо розуміти, що трав'яні ванни при геморої є лише допоміжним лікуванням, можуть бути призначені одночасно з методами офіційної медицини.

Що таке геморой

Зазначений діагноз супроводжується гострим запаленням і подальшим випаданням гемороїдальних вузлів із заднього проходу. Захворювання провокує не тільки косметичний дефект, але і рецидивуючий больовий синдром, турбує відчуттям свербіння і печіння в області анального отвору. Геморой схильна до хронічного перебігу, якщо тривала медикаментозна терапія не забезпечує стійку позитивну динаміку. У групу ризику потрапили жінки при вагітності, оскільки у міру зростання плоду посилюється об'єм крові, не виключаються застійні явища в органах малого тазу.

Лікувальні ванночки при геморої

Якщо, торкаючись до анусу, виникають больові симптоми, у пацієнта з'являється підозра на геморой. Необхідно терміново звернутися до проктолога, пройти повну діагностику. Щоб вилікувати геморой, частиною комплексної терапії стають сидячі ванночки, які також можуть бути призначені при тріщинах анального отвору. Такі водні процедури знімають запалення, пригнічують гострий напад болю, прискорюють природний процес загоєння травмованих тканин. Сидячі ванночки при геморої можуть бути:

  1. Теплими. Необхідні для зміцнення судин, підвищення еластичності судинних стінок, відновлення уражених тканин.
  2. Холодними. Застосовуються при гемороїдальних кровотечах, для зняття гострого нападу болю.
  3. Гарячими. Мають стійкий протизапальний і протимікробний ефект, діють локально.
  4. Паровими. Мають розслаблюючими, знеболювальними властивостями, заспокоюють нервову систему. Залучення димових ванночок повинно обумовлюватися з лікарем, є протипоказання.

Як робити ванночки при геморої

Щоб позбутися гострого геморою, при сильних болях рекомендується приготувати в домашніх умовах лікувальні ванночки. Такі водні процедури належить виконувати щодня – вранці і ввечері до повного позбавлення від неприємної симптоматики. Перед початком курсу важливо проконсультуватися з лікарем, спільно визначити ефективні склади з лікувальним і гіпоалергенним дією. Це хороша можливість впоратися з свербінням і палінням, зняти запалення гемороїдальних вузлів.

Гарячі ванни

Такі водні процедури в домашніх умовах мають антисептичну і протизапальну дію, скорочують вогнища запалення, подовжують період ремісії основного захворювання. При гемороїдальних кровотечах такі сеанси категорично протипоказані, інакше можна тільки посилити переважну клінічну картину. При виборі лікувального складу використовуються натуральні компоненти з єдиним протипоказанням – підвищена чутливість організму, ризик виникнення місцевих алергічних реакцій.

Ванночки з трав'яними зборами

Такі лікувальні склади частіше призначають при вагітності, оскільки майбутні матусі переважають у групі ризику геморою. На початкових стадіях таким способом в домашніх умовах можна зовсім викорінити характерний недугу. В ускладнених клінічних картинах настає тимчасове, а тривале полегшення. Ось надійні рецепти:

  1. Необхідно підготувати 4 ст. л. подрібнених сухих суцвіть календули, залити 4 ст. окропу і під накритою кришкою, настоювати 1 годину. Після охолоджену рідину процідити, підігріти, додати в широкий таз і виконувати ванночку 10 – 15 хвилин.
  2. Залити 100 г сухих листків лавра 5 л окропу, після чого протягом години наполягати лікувальний склад під накритою кришкою. Потім процідити розчин і підігріти, вилити в таз і проводити водну процедуру 15 – 20 хвилин.

З марганцівкою

Сидячі ванни з марганцівкою при геморої мають бактерицидну і протизапальну дію, діють локально на запалену шишку, без побічних явищ. Щоб провести в домашніх умовах водну процедуру, необхідно виконати насичено рожевий розчин (1,5 ст. л. розвести в 10 л води), добре перемішати, впевнитися у відсутності цілісних кристалів. Тривалість такої процедури – 7 – 10 хвилин, поки вода не стане теплою. Ванночка перешкоджає дискомфорту, усунення нападів болю в задньому проході. Марганцівка має мінімум протипоказань.

Теплі ванночки

Серед актуальних лікувальних процедур особливу увагу рекомендується приділяти теплих ванночок, які чинять протизапальний і знеболюючий ефект, знижують вираженість симптомів геморою, частоту рецидивів. Вибираючи ефективні методи лікування, такі домашні сеанси мають мінімум протипоказань і побічних ефектів, можна при вагітності. Нижче представлені перевірені часом рецепти.

Ванночки з ромашкою

Відвари з ромашкою мають протизапальну і заспокійливим ефектом, діють локально. Якщо немає можливості в домашніх умовах провести сидячий водну процедуру, можна виконати примочку, яку докласти в пряму кишку на 15 – 20 хвилин.

Знадобиться:

  • висушені квітки ромашки – 3 ст. л.;
  • вода – 2 л

Спосіб приготування і застосування:

  1. Випущені квітки ромашки залити 2 л води.
  2. Поставити ємність на вогонь і прокип'ятити 5 – 7 хвилин.
  3. Процідити склад, злегка охолодити.
  4. Ванночки з ромашки при геморої виконувати, поки відвар не стане теплим.
  5. Такий лікарський відвар можна задіяти для приготування клізми.

З кори дуба

Дубова кора має антисептичні, знеболюючими, регенеруючими і загальнозміцнюючі властивості, при правильному приготуванні попереджає загострення захворювання, подовжує періоди ремісії. Лікувальний ефект практично миттєвий, якщо використовувати на практиці запропонований нижче рецепт.

Знадобиться:

  • кора дуба – 6 ст. л.;
  • окріп – 1, 5 л.

Спосіб приготування інгредієнтів і правила застосування:

  1. Потрібно попередньо подрібнити дубову кору, залити водою.
  2. Кип'ятити на водяній бані 40 хвилин.
  3. Зняти з вогню, настояти 2 години і процідити.
  4. Ванночку з відвару кори виконувати 10 хвилин, поки вода не охолоне.

З цибулевої лушпинням

Ванночки від геморою відмінно допомагають у боротьбі з внутрішнім і зовнішнім гемороєм, особливо затребувані на стадії загострення. Крім того, надають розслабляючу і заспокійливу дію на нервову напружену систему. Цибульна ванна продуктивно зменшує симптоми запального процесу, знімає біль і сверблячі відчуття. Такі процедури допомагають досягти стійкого періоду ремісії, затриматися в ньому надовго, але повного видалення геморою все ж не забезпечують.

Знадобиться:

  • цибулиння – 5 ст. л.;
  • окріп – 2 л.

Спосіб приготування і застосування:

  1. Подрібнити цибулиння, залити окропом.
  2. Проварити на повільному вогні до насичено коричневого кольору.
  3. Процідити, ванночки з цибульним відваром проводити теплими протягом 10 – 15 хвилин.

Прохолодні ванночки

Від хворобливості зовнішніх вузлів відмінно допомагають холодні ванночки. Вибираючи рецепти народних засобів, не завадить вивчити відгуки фахівців, додатково проконсультуватися з проктологом. Холодні ванночки при геморої в домашніх умовах знімають спазм, знижують вираженість больового синдрому і підвищену набряклість, зменшують розміри запалення гемороїдального вузла. Водні процедури сприяють тимчасового полегшення, але без операції в окремих клінічних картинах все одно не обійтися.

З кропивою і чистотілом

Присутність настою чистотілу в схемі лікування геморою вітається, оскільки це ефективний антисептик, який чинить протисвербіжну, ранозагоювальну і протинабрякову дію на вогнище патології. Таким способом можна швидко позбутися від потрібних вузлів, додатково рекомендується задіяти ромашку аптечну, подорожник або кропиву. Ось про яких корисних рецептах йде мова.

Знадобиться:

  • чистотіл – 100 г;
  • окріп – 2 л.

Спосіб приготування і застосування:

  1. Для приготування ванни потрібно загорнути висушену траву в марлю.
  2. Помістити в мішечок окріп, настоювати 30 хвилин.
  3. Поводити ванночку при підтримці температури 37 градусів.

Відвари з кропиви теж допомагають у домашніх умовах позбутися від геморою, сприяють безболісної дефекації, тривалого періоду ремісії.

Знадобиться:

  • висушена кропива – 3 ст. л;
  • окріп – 2 л.

Спосіб приготування і застосування:

  1. Для приготування відвару заварити кропиву в окропі.
  2. Настояти протягом години.
  3. Процідити і додати у ванну при температурі 37 градусів.

З морської або англійською сіллю

Хворі гемороєм регулярно застосовують сидячі процедури в домашніх умовах, які надають ефект знеболюючий і протизапальний засіб. Наприклад, морська сіль зупиняє кровотечу, знімає набряки, полегшує больовий синдром, розсмоктує знімає набряк і запалення. Можна зробити в домашніх умовах таку водну процедуру.

Знадобиться:

  • сіль морська – 500 г;
  • окріп – 2 – 3 л.

Спосіб приготування і застосування:

  1. Сіль потрібно засипати в окріп і гарненько перемішати до повного розчинення кристалів.
  2. Сольовий розчин охолодити до температури 37 градусів, перелити і сісти в таз.
  3. Сидячі ванночки потрібно виконувати щодня протягом 3 – 5 діб.
  4. Сидіти до повного охолодження води.

Чи можна робити при вагітності

Деякі пацієнтки застосовують гарячі ванни в домашніх умовах, проте при вагітності від таких водних процедур бажано відмовитися. В іншому випадку можна спровокувати підвищений тонус матки, спровокувати кровотечу, викликати передчасні пологи. Холодна ванна при геморої майбутнім матусям теж заборонена. Краще лікувати геморой за допомогою теплих процедур і зовнішніх засобів – гелів, кремів і мазей. Про парових ванночках при вагітності не може бути мови, інакше виникає загроза передчасного розродження або викидня на ранньому терміні.

Протипоказання

Ванночки при прогресуючому геморої в домашніх умовах рекомендовані далеко не всім пацієнтам, лікарі нагадують про медичні протипоказання. Якщо порушити правила, можна лише посилити захворювання, провокувати анальна кровотеча. Пацієнти не приймають сидячі ванночки в домашніх умовах, якщо:

  • є запалення органів сечовидільної або статевої системи;
  • переважає хвороботворна інфекція в задньому проході;
  • діагностовано тромбування вузлів, утиск шишок;
  • у пацієнта переважає алергія на рослинні компоненти.

Відео

Геморой лікування вдома. 10+ НАЙЕФЕКТИВНІШИХ СПОСОБІВ ЛІКУВАННЯ ГЕМОРОЮ! Народні методи

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!