Ролик для преса - заняття для схуднення. Вправи для жінок і чоловіків

Коли мова йде про гарну фігуру, то багато хто уявляє стрункий, красивий животик з кубиками. При цьому хочеться зробити його плоским, міцним, а не нарощувати м'язову масу, як при популярних скручуванні. В цьому питанні вам допоможе колесо для преса, яке зміцнить черевні м'язи і не тільки.

Як називається колесо для преса

Зовні тренажер виглядає дуже просто і деякі люди навіть не знають, як правильно цей снаряд називається. Як правило, використовують назву гімнастичний ролик або роликовий тренажер, але, якщо ви скажете колесо або роллер для преса, вас зрозуміють. Це єдиний у своєму роді снаряд, який настільки ж ефективний, наскільки просто виглядає з боку.

Вправи з гімнастичним роликом

Не варто думати, що працювати з даними тренажером легко, навіть у досвідчених спортсменів після тренування виникає крепатура. Можна умовно розділити вправи з колесом для преса на варіанти для початківців і досвідчених людей. Простота конструкції відкриває багато варіантів рухів з ним. Існує кілька способів, як користуватися ролик для преса. В залежності від початкової пози можна навантажити м'язи сильніше або трохи менше. Як правило, це:

  • рух з положення лежачи;
  • розгинання з колін;
  • з положення навпочіпки;
  • розгинання з положення стоячи;
  • розгинання в бік.

Які м'язи працюють

З назви зрозуміло, що головний акцент робиться на передню і бічну поверхню живота. Гойдається не тільки прес, механіка руху передбачає роботу поперекового відділу спини, рук і плечей. Останні задіяні менше всього, але все одно тренуються. При певних умовах в роботу можуть підключитися стегна і сідниці, деякі дівчата зазначають, що ноги задіюються при невеликій зміні положення тіла дуже сильно.

Як робити вправи

Не можна відразу ж починати з важких технік виконання, слід підготувати тіло до нової навантаженні. Рекомендується тиждень або дві виконувати скручування, зміцнити спину, щоб при серйозному навантаженні не потягнути або надірвати м'язи. Існують умови, як правильно займатися з колесом для преса, дотримуючись яких можна уникнути при тренуваннях травм.

Вправи з роликом для преса для жінок

Можна використовувати рухи, які будуть навантажувати сильніше або трохи слабкіше м'язи. Вправи з колесом для преса для жінок не сильно відрізняються від чоловічих, тому що тут немає можливості змінювати вагу (як в тренажерах з обважненням) або ступінь опору. Рекомендується використовувати:

  1. Поворотний підйом. Лягайте на живіт, руки разом з ролером витягнуті вперед. Почніть прогинати спину, притиску руками снаряд до підлоги і підтягуючи його до себе. При цьому стегна повинні залишатися на підлозі. Так ви повинні піднятися і знову повернутися до вихідного положення.
  2. З колін. Це спрощена схема. На підлогу підстеліть щось м'яке або одягніть наколінники. Встаньте на коліна, руки розташуйте на рукоятках повністю прямі. Встановіть на підлогу тренажер і починайте повільно котити вперед, в кінцевій точці ви повинні практично лежати грудьми на підлозі (але не торкатися, утримуючи за рахунок м'язів преса, попереку). Потім повільно відкотіться назад у вихідне положення.
  3. Бічні скручування для косих м'язів живота. Сядьте на попу, ноги разом, витягнуті перед собою. Встановіть снаряд праворуч або ліворуч і почніть котити його в одну зі сторін. При такій механіки будуть напружуватися боки.

Вправи з колесом для преса для чоловіків

Чоловіки за визначенням сильніше жінок, тому тренуватися їм буде простіше. Це не означає, що процес для них буде легкий, але м'язи швидше нарощують тонус і стають більш міцними. Вправи з гімнастичним роликом для чоловіків практично не відрізняються від аналогів для дівчат, додається ще одна, яку можуть виконати тільки ті, хто освоїв попередні (з положення лежачи, з коліна). Виконується він у такий спосіб:

  1. Встаньте рівно, візьміться обома руками за ручки снаряда.
  2. Нахиліться і встановіть ролик на підлогу, ноги повинні залишатися рівними.
  3. Почніть котити колесо вперед, утримуючи рівновагу за допомогою корпусу. У роботу включені м'язи преса, попереку, рук.
  4. Якщо ви досить натреновані, то зможете поступово і підконтрольне опуститися вниз, не торкаючись грудьми підлоги.
  5. Далі постарайтеся піднятися назад. Якщо це занадто складно, то ляжте і повторіть все спочатку з вихідної точки.

Вправи для початківців

Заняття з гімнастичним роликом розглядаються, як правило, в якості тренування для преса повышенности тяжкості. Щоб виконувати їх правильно, необхідно мати початкову підготовку. Домогтися результату можна, виконуючи звичайні скручування і гиперэкстензию. При бажанні можна спробувати робити вправу з колесом для преса для початківців:

  1. Неповні повторення.Опустіться на коліна і раскручивайтесь тільки вперед. В кінці руху лягайте на живіт і потім просто займайте вихідне положення. Робіть це стільки разів, поки не відчуєте, що готові повернутися у вихідне положення,прокочуючи снаряд перед собою.
  2. Опускання наполовину. При повноцінному використанні ви повинні майже торкнутися грудьми підлоги, спробуйте прокатати половину від цієї відстані і повернутися назад.

Як вибрати гімнастичний ролик

Головний плюс цього тренажера – компактність і простота зберігання, він чудово підходить для занять в домашніх умовах. В інтернет-магазині можна знайти багато пропозицій цього товару, але як вибрати ролик для преса. У цьому питанні потрібно керуватися декількома критеріями: особистий бюджет, поставлені цілі, якість продукції. Нижче будуть розглянуті основні приклади з різними механізмами, який ви можете замовити/купити в інтернет-магазині.

З поворотним механізмом

У спортивних магазинах можна зустріти різні моделі одного і того ж снаряда. У багатьох випадках від цього залежить складність (тяжкість) виконання вправи. Колесо для преса з поворотним механізмом має свої особливості використання. Снаряд має електронний або механічний блок, який спрощує зворотне скручування. Це зменшує навантаження, але надає можливість тренуватися на ньому навіть починаючим спортсменам. Нижче наведено популярні моделі.

Zelart Ab Carver Pro

  1. Вартість – від 1300 рублів.
  2. Для новачків.
  3. Механізм допомагає підняти торс при зворотному скручуванні, знижуючи навантаження. Витримує вагу тіла до 136 кг
  4. Можна виконувати будь-які рухи, які були описані в розділах вище, обмежень немає.
  5. До плюсів можна віднести зручність, міцність механізму і простоту. З мінусів – виконувати більш складні вправи, підвищити навантаження не вдасться.

Power Stretch Roller

  1. Ціна від 990 рублів.
  2. Добре підходить початківцям спортсменам.
  3. Відмітна особливість – два ролика. Така конструкція допомагає понизити напругу рук, щоб акцентувати всю силу на животі та спині. Механічний поворотний механізм допоможе піднятися новачкові з кінцевої точки у вихідну.
  4. Для виконання вправ з будь-якого положення.
  5. Плюси: зручні ручки, велика стійкість, що знімає частину навантаження з рук і плечей, зворотний механізм. З мінусів можна відзначити тільки відсутність можливості підвищення складності виконання тренування.

Колесо-ролик

Це стандартний варіант конструкції, яка складається з двох ручок (прогумованих чи ні) і колеса. Не має ніяких додаткових можливостей, заняття на ньому повноцінно навантажують всі основні групи м'язів, регулювати складність вправ не можна. Як правило, коштують такі моделі недорого, їх можна легко придбати в спортивних магазинах або замовити з сайту.

Колесо для преса Liveup

  1. Ціна – від 550 рублів.
  2. Конструкція дуже проста: дві ручки і колесо.
  3. Розрахований на людей з середньою фізичною підготовкою.
  4. Починати слід з положення з колін, опускатися до кінця не слід. Важливо, щоб під час руху ви відчували, як напружується прес, спина. Коли вони зміцніють, можна переходити до виконання з повною амплітудою.
  5. До плюсів відноситься не висока вартість, компактні розміри. З мінусів слід виділити тільки складність виконання вправ для новачків, але це тимчасове явище.

ATEMI AEW-01

  1. Вартість – від 750 рублів.
  2. Має механічну конструкції (без додаткових механізмів), ручки і колеса з міцного пластику.
  3. Підходить людям з середньою фізичною підготовкою.
  4. З його допомогою можна виконувати різні вправи, які можуть бути адаптовані для новачків, чоловіків і жінок. На перших тренуваннях рекомендується підстилати щось м'яке під коліна, щоб не травмувати їх.
  5. Переваги -простота зберігання, використання і невисока вартість. Недоліки - складність на початкових етапах у виконанні рухів.

З двома колесами

У каталозі товарів можна знайти варіанти з одним або двома колесами. У фітнесі використовуються обидва варіанти з однаковим успіхом, але за відгуками користувачів модель з одним коліщатком більш складна у використанні. У цьому випадку доводиться ще задіяти додаткові м'язи для підтримання рівноваги. Ролик для преса з двома колесами стійкий, тому можна менше відволікатися на рівновагу для акцентування на цільових групах м'язів.

Pro-Supra 701-B D15

  1. Ціна – від 750 р.
  2. Замість 1-го колеса використовуються 2 на невеликій відстані один від одного, що спрощує утримання рівноваги. Ручки і прогумовані ролики, не ковзають.
  3. Для спортсменів початкового і середнього рівня.
  4. Підходить для виконання всіх видів навантаження, для зручності під ноги краще постелити килимок або рушник, щоб уникнути травм.
  5. Плюси: невисока вартість, простота використання, легше утримувати рівновагу. Мінуси: складність для застосування у новачків.

ТРИВЕС М-621

  1. Ціна – від 790 р.
  2. Прогумовані два колеса і ручки, не ковзають, не псують підлогове покриття.
  3. Для спортсменів початкового і середнього рівня.
  4. Для виконання всіх видів вправ з даними снарядом, для зручності під ноги краще постелити килимок або рушник, щоб уникнути травм.
  5. Плюси снаряда: недорогий, простотою, легше утримувати рівновагу. Мінуси: не призначений для новачків.

Зі зміщеним центром тяжіння

Головна відмінність таких моделей – цей гімнастичний ролик зі зміщеним центром ваги. В результаті цієї технічної особливості потрібно прикладати більше зусиль, щоб прокрутити колесо. Це зроблено спеціально для досвідчених спортсменів, які шукають способи підвищити ефективність при заняттях. При використанні існують деякі протипоказання: травми попереку, спини, грижа.

Sport Elite

  1. Ціна – від 190 р.
  2. Стандартна конструкція за винятком зміщеного центру ваги.
  3. Для просунутих спортсменів, допомагає збільшити навантаження .
  4. За допомогою такого тренажера тренування преса стає ще складніше.
  5. Для досвідчених користувачів, буде створено додаткове навантаження, проста конструкція і компактність. З мінусів – погано підходить для новачків.

Ролик-Каток зі зміщеним центром

  1. Вартість – від 280 р.
  2. Колесо з обважненням, рукоятка. Пластик.
  3. Підходить досвідченим спортсменам, щоб ускладнити тренування.
  4. Особливості конструкції ускладнюють процес тренування.
  5. Плюси: підвищена складність для досвідчених користувачів. Мінуси: не призначений для новачків.

З педалями

Дану модель можна назвати вдосконаленої. Колесо для преса з педалями можна утримувати не тільки руками, але й ногами. Спеціальні роз'єми допомагають закріплювати їх на нижніх кінцівках і виконувати відкат не за допомогою рук. Це зроблено для збільшення навантаження на стегна, сідниці і спину. Снаряд досі допомагає тренувати прес, але знімає частину навантаження з плечей.

4-PW-R LifeLine

  1. Ціна – від 3800 р.
  2. До стандартної конструкції додані два кріплення, в які можна вставити ноги. Матеріал – міцний пластик.
  3. Для досвідчених спортсменів.
  4. Головна відмінність – можливість виконувати всі вправи за допомогою ніг, ніж підвищувати на них навантаження. Головною точкою опори стають руки і всі рухи починаються з них.
  5. Плюси: додаткове навантаження на стегна, сідниці, можливість використання і руками, і ногами. Мінуси: дорогою.

SV-FR Svarog

  1. Ціна – від 3550 р.
  2. Міцний пластик, колесо, на ручках додаткові кріплення для ніг.
  3. Підходить людям з хорошою фізичною підготовкою.
  4. Крім стандартних вправ, які можна виконувати рухи з опорою на руки і відкатом на ногах. Це допоможе більш ефективно тренувати сідниці, стегна.
  5. Плюси: багатофункціональність. Мінуси: дорогою.

Колесо-тріммер

Це ще один варіант снаряда, який слід купити новачкам або людям з травмою спини/попереку. Конструкція допомагає зняти навантаження з цієї частини тіла. Колесо-тример для преса складається з ролика і спеціального еластичного троса, який кріпиться на спеціальній підстилці під ноги або меблі. Після виконання руху вперед він допомагає повернутися до вихідного положення без сильного навантаження на спину.

Revoflex Xtreme

  1. Ціна – від 1000 р.
  2. В комплект разом з роликом входить підстилка, до якої кріпиться гумовий трос. Колесо і палять з'єднуються.
  3. Рекомендується новачкам, людям після травм спини.
  4. З його допомогою можна виконувати всі варіанти вправ.
  5. Плюси: допомагає зняти навантаження зі спини, простий в освоєнні. Мінуси: необхідно кріпити до чогось трос.

Відео:

Прес. Фітнес колесо для преса і спини.База.

Відгуки

Валерія, 26 роківЯ довго ходжу в спортзал, щодня виконую скручування на м'язи живота. За відгуками від подруг дізналася, що вправи на ролику для преса набагато ефективніше і вирішила спробувати. Я не думала, що після року занять у мене може бути знову крепатура. При меншій кількості повторень я змогла ефективніше задіяти м'язи. Ролик – мій вибір!
Антон, 23 рокиНастав час братися за спорт і захотілося почати з домашніх тренувань на прес. Вирішив взяти ролик Adidas (зовні сподобався), доставка обійшлася недорого. Користь від вправ відчувалася на наступний же день у вигляді крепатури. Поки що виходить зробити тільки з колін, але через місяць планую вже робити стоячи.
Олена, 30 роківУ мене ролик від фірми torneo (торнео), дуже міцна і надійна модель. Перші 4 місяці у мене виходило тільки відкотитися, а піднятися назад ніяк, потім виконувала повну амплітуду з колін ще 2 місяці. Зараз у мене пружний, гарний прес, а займаюся я всього за 15-20 хвилин з роликом.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!