Як позбутися від слимаків в будинку за допомогою пасток, приманок і народними способами

Часто можна зіткнутися з такою проблемою, як слимаки в будинку. Ці черевоногі сухопутні молюски здатні знищити домашні рослини, переносити інфекційні захворювання. Часто вони стають мешканцями квартир на перших поверхах будинків з підвищеною вологістю, будівель з підвалами, ванних кімнат. Ідеальною для розмноження є тепла і сира середовище.

Народні методи

Зрозуміти, що вдома з'явилися слимаки, можна по липкій сліду на стінах або підлозі. Перше, що потрібно зробити – це обстежити приміщення, особливу увагу звернути на вікна, двері, уважно оглянути ванну кімнату або кухню.

Рекомендується закрити отвори, через які молюски можуть проникати всередину будинку. Далі приступити до їх знищення. Боротися з шкідниками можна різними способами. Допоможуть позбутися такі народні методи:
  1. Нашатирний спирт або оцет. Необхідно розкласти поруч з місцями виявлення шкідників тампони, змочені в цих рідинах. Запах відлякує черевоногих.
  2. Сіль, нерозчинний кави, порошок гірчиці. Будь-який з продуктів можна насипати на аркуш паперу і помістити поряд з місцем проживання слимаків. Сіль додатково рекомендується посипати уздовж плінтусів, за підвіконням. Шорстка поверхня не дозволить слизнякам переповзти через неї, буде дратувати тіло.
  3. Перепони. Особливість цих черевоногих – дуже ніжне тіло. З цієї причини вони не можуть переповзати через тверді, шорсткі поверхні, наприклад, попіл, сіль, товчену шкаралупу, вапно, тирсу, крупний пісок і т. д. Можна посипати ними вздовж місць проникнення молюсків. Зверніть увагу: таким способом можна захистити рослини. Речовини посипаються навколо кожного примірника. Сипуча перешкоду потрібно насипати навколо рослини щільним кільцем, без проходів або дірок.
  4. Хвойні голки. Молюсків дратує не тільки їх гостра поверхню, але і сильний аромат.

Важливо: всі перераховані кошти будуть тільки відлякувати слимаків, але не знищувати. Для цього використовуються більш радикальні способи, наприклад, хімічні препарати.

При обробці приміщень важливо передбачити всі заходи безпеки, особливо якщо там зберігаються продукти харчування, консервація або проживають люди. Після процедури обов'язково зробити наскрізне провітрювання. В обробленому приміщенні люди не повинні перебувати добу. Купувати потрібно не інсектициди, а моллюскоциды – препарати, які містять мідний купорос.

Пастки і приманки

У місцях проживання шкідників робляться пастки – ефективний засіб боротьби, щоб позбутися від слимаків. Ставити їх краще ввечері. Приклади виготовлення та принципи дії пасток і приманок:

Матеріал

Послідовність виготовлення

Принцип дії

Пиво

  1. Невелику ємність встановити поруч зі слимаками.
  2. Налити в неї темне пиво, заповнити наполовину.
  3. Залишити на пару днів.
  4. Слимаків, що знаходиться поруч з пасткою, зібрати вручну. Залити їх окропом.

Запах пива приваблює слимаків. Молюски повзуть на аромат, потрапляють в пастку і тонуть.

Від окропу черевоногі гинуть.

Грейпфрут,

апельсин

  1. Розрізати навпіл будь-цитрус.
  2. Поставити його розрізаною частиною вгору поруч з місцем існування черевоногих.

Зверніть увагу: замість фруктів можна взяти сік або компот. Рідина наливається у ємність, ставиться поруч з молюсками. Змінюється через пару днів.

Аромат цитрусових подобається слимакам. Заповзаючи всередину фрукта або ємності з соком, вибратися назовні вони не можуть.

Мокре ганчір'я

  1. Сильно зволожити землю або іншу поверхню.
  2. Зверху накидати вологу ганчірку, мокру плівку або інший підручний матеріал.
  3. У денний час слимаки заповзуть під мокрі предмети.
  4. Прибрати ганчір'я, залити слимаків окропом.

Молюски люблять вологі і теплі місця.

Боротьба зі слимаками в підвалі

До радикальних методів позбавлення від черевоногих відноситься сірчана димова шашка. Вона гарантовано вб'є не тільки самих черевоногих, але і їх личинки. Боротьба з шкідниками в погребі за допомогою шашки є також і профілактичним заходом. Важливо чітко дотримуватися інструкції:
  1. Винести з приміщення всі їстівні припаси, навіть якщо вони зберігаються упакованими.
  2. Ретельно закрити всі дірки, щоб дим не виходив назовні.
  3. Всі поверхні рясно змочити водою. Важливо: металеві предмети потрібно винести. Якщо це неможливо, необхідно їх обробити солідолом або пофарбувати щоб уникнути корозії. Сірчаний дим, вступаючи в реакцію з вологою, утворює дуже шкідливу для металу кислоту.
  4. Надіти рукавички, маску, окуляри.
  5. Встановити всередині погреби сірчані шашки. Кількість залежить від площі приміщення, на 6-8 кв. м. буде потрібно 4 штуки. Важливо: шашки повинні стояти на вогнетривкої поверхні. Нерідко спеціальні підставки продаються в комплекті.
  6. Підпалити гніт за допомогою м'якого паперу. Зверніть увагу: оптимальна температура повітря всередині приміщення – 0 градусів. Чим тепліше, тим гірше сірка буде краще поглинатися поверхнею.
  7. Щільно закрити вихід. Тління триває 0,5-1,5 години. Не відкривати підвал три доби. Важливо: використовувати шашку в житлових багатоповерхових будинках заборонено, тому що летючі властивості диму високі. Він здатний підніматися на кілька поверхів. Приватний будинок на час обробки потрібно залишити.
  8. Відкрити всі вікна, двері, провітрити погріб добу.
  9. Зібрати загиблих шкідників, провести вологе прибирання.

У профілактичних цілях рекомендується проводити такі заходи, які позбавлять не лише від слимаків, але і від інших паразитів:

  • періодична чистка підвалу;
  • регулярне просушування, провітрювання;
  • перед приміщенням продуктів в підвал потрібно добре просушити;
  • вапняне запилення;
  • обробляти поверхні розчином мідного купоросу.

Відео

Слимаки

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!