Що робити при пожежі: інструкція до дій

Кожна людина має чітко знати, яку тактику поведінки в надзвичайній ситуації вибирати. Правильними, чітко налагодженими діями можна врятувати не лише свою, але й інші життя. Дуже важливо розуміти, як поводитися при пожежі. Є різні інструкції для поведінки при загорянні в приватному будові, квартирі, громадському місці, на відкритій території.

Ознаки виникнення пожежі

За статистикою, абсолютна більшість небезпечних спалахів трапляється з вини людини. Значно рідше природні причини: наприклад, удар блискавки. Чим швидше ви помітите, що почалася пожежа, тим швидше зрозумієте, що робити для рятування і ліквідації полум'я. Основні ознаки:

  • наростаючий запах гару;
  • поява ріжучого очі їдкого диму;
  • запах палаючої гуми;
  • відблиски полум'я і звук потріскування;
  • у приміщенні починають погано горіти або зовсім гаснути лампочки.

Пожежа в будь-якому приміщенні (житлове, громадське) і транспорті, як правило, починається з появи диму, який спершу ледве вловлюється, а потім стає їдким, ріже очі. До нього приєднується запах паленої гуми, який виходить від палаючої електропроводки. Трохи пізніше лампи стануть тьмяніше або зовсім погасне світло.

На відкритій місцевості дим можна і не помітити (це залежить від напрямку вітру, швидкості). Буде відчутно пахнути палаючим деревом або травою.

Найхарактерніші ознаки виникнення пожежі – відблиски полум'я, потріскування і гучні свистячі звуки: схоже, ніби десь поблизу в печі горять дрова.

Як поводитися при пожежі

Алгоритм дій трохи відрізняється виходячи з того, що і де зайнялося. Загальні правила поведінки відображає наступна пам'ятка при пожежі:

  1. Ви повинні максимально швидко викликати рятувальників. Іноді люди помилково вважають, що зможуть ліквідувати вогонь самостійно, і витрачають дорогоцінний час. Повідомте диспетчеру детальну інформацію про об'єкт та пригоді. Існує правило техніки безпеки, за яким людина, викликав рятувальників, повинен організувати їм зустріч, розчистити дорогу, забезпечити швидкий доступ до вогню.
  2. Пожежа і паніка – категорично несумісні поняття. Впадаючи в істерику, ви піддаєте себе на смертельну небезпеку. Не варто робити необдуманих вчинків.
  3. Не ризикуйте життям заради порятунку матеріальних цінностей (грошей, прикрас, предметів мистецтва і т. д.
  4. Допоможіть всім вибратися з приміщення або піти подалі від джерела загоряння.
  5. Обесточьте об'єкт.
  6. Намагаючись загасити вогонь самостійно, чітко розподіляйте сили, оцінюйте можливості. При його надмірному поширенні ви повинні встигнути дістатися до безпечного місця.
  7. Щільно закривайте вікна та двері при пожежі в замкнутому просторі.

Якщо ви допомагаєте евакуації або хочете загасити вогонь, виконуйте такі правила:

  1. Перед проникненням в повне диму палаюче приміщення з головою обмотайтесь мокрим покривалом або простирадлом.
  2. Якщо доводиться відкривати вікна і двері в кімнати, робіть це максимально обережно. Утворюється приплив свіжого повітря, викликає потужну вогненний спалах.
  3. Эвакуируясь, рухайтеся лише по сходових прольотах, не намагайтеся їхати на ліфті.
  4. Для порятунку при пожежі і сильному задимленні треба переміщатися ближче до землі.
  5. Якщо ваша одяг почала горіти, впадіть на підлогу і інтенсивно перекочуйтеся, намагаючись збити полум'я. Якщо ви побачили, що це сталося з кимось із постраждалих, негайно накиньте на людину пальто, підодіяльник, портьєру або будь-великий клапоть тканини і дуже щільно притисніть.

У приватному домоволодінні

Дії при пожежі у житловому будинку:

  1. Викличте пожежників. Надайте диспетчеру максимально докладну інформацію про подію.
  2. Допоможіть вибратися усім, хто знаходиться в будинку.
  3. Постарайтеся вимкнути електрику, перекрити газ.
  4. Прикрийте рот і ніс змоченою у холодній воді ганчіркою. Намагайтеся рухатися ближче до підлоги: встаньте на карачки або согнитесь.
  5. Не распахивайте вікна, двері, якщо не збираєтеся евакуюватися з будівлі.
  6. Якщо пожежа у будинку невеличкий, спробуйте боротися з ним вогнегасником, крижаною водою, міцною тканиною, піском.
  7. Якщо полум'я швидко поширюється, покиньте дім.
  8. Якщо вибратися не виходить, дістаньтеся до вікна, зверніть на себе увагу перехожих.
  9. Зустріньте пожежних, покажіть їм саму зручну й коротку дорогу до об'єкта.

Пожежа в багатоквартирному будинку

Тактика залежить від конкретного місця виникнення пожежі. Дії при пожежі в квартирі:

  1. Про те, що трапилося, терміново повідомте в пожежну службу, звернувшись за номерами «01» або «112».
  2. Переконайтеся, що виключена ймовірність удару струмом. Якщо вона зберігається, постарайтеся вимкнути електроенергію.
  3. Пожежа в квартирі, попередньо її знеструмивши, можна спробувати погасити водою. Ще спробуйте ліквідувати джерела займання, накривши їх цупкою вологою тканиною.
  4. Не використовуйте воду для гасіння горючих рідин і речовин. Їх можна добре присипати землею або піском, накривати щільною мокрою тканиною. Краще всього застосувати спеціальний порошковий вогнегасник.
  5. Якщо усунути горіння самостійно не виходить, продумайте план евакуації з квартири. Вибравшись, терміново повідомте про небезпеку сусідів і рятувальникам (якщо ще не встигли подзвонити їм).
  6. При сильному задимленні і дуже високій температурі просувайтеся до виходу поповзом.
  7. Якщо покинути житло не виходить з-за вогню, вийдіть на балкон, щільно зачинивши за собою двері. Голосно кричіть, щоб звернути увагу перехожих.
  8. Якщо у вас вийшло безперешкодно вибратися з квартири, дочекайтеся пожежних, максимально детально розкажіть їм про місце загоряння, причини, інших деталях події.

Дії при виникненні пожежі в підвалі багатоквартирного будинку:

  1. Викличте рятувальників.
  2. Поставте до відома про подію сусідів.
  3. Якщо дим починає надходити в квартири, відкривайте їх для провітрювання.
  4. Не намагайтеся потрапити в підвал і гасити вогонь самотужки.
  5. Якщо ви знаходитесь у приміщенні, де сталося загоряння, швидше просувайтеся до виходу поповзом.

Що робити, якщо пожежа в під'їзді:

  1. Викличте рятувальників, повідомте про пожежу сусідів, допомагайте евакуюватися.
  2. Якщо невелике задимлення, спробуйте знайти джерело займання і локалізувати.
  3. Якщо на майданчиках дуже багато диму, негайно покиньте під'їзд. Якщо спуститися по сходах не виходить, вийдіть на найближчий балкон, дочекайтеся допомоги.

В громадському місці

Спочатку потрібно зрозуміти, чи вийде у вас покинути приміщення. Щоб переконатися, що за дверима немає вогню, прикладіть руку до полотна або залізної ручці. Якщо відчуваєте жар, відкривайте. Просуваючись по приміщень до виходу, уникайте тих, де дуже багато диму та межа видимості до 10 метрів.

Що робити, якщо пожежа в громадському місці не заблокував виходи назовні:

  1. Використовуйте головні і запасні евакуаційні шляхи. На стінах повинні бути плани евакуації, за якими ви виберетеся.
  2. Краще рухатися на четвереньках, адже небезпечні продукти горіння скупчуються приблизно на рівні зростання дорослої людини і вище. Закривайте рот і ніс підручними засобами, наприклад, вологим одягом.
  3. Якщо за вами ніхто не випливає, щільно закривайте за собою двері.

Що робити, якщо сусідні приміщення дуже задимлене і вибратися назовні не вийде:

  1. Не панікуйте. Зателефонуйте до служби порятунку за номером «112» або «01» («101)».
  2. Підіть в найбільш віддалену від вогню кімнату.
  3. По можливості повністю закрийте тіло мокрим покривалом. Альтернативний варіант – сильно намочити всю свою одіж. Обов'язково прикривайте вологою тканиною рот, ніс.
  4. Перевірте, чи можна спуститися пожежною драбиною або вибратися на дах.
  5. Якщо евакуація з приміщення неможлива, його треба надійно загерметизувати, щоб захиститися від диму, вогню. Щільно закрийте двері, кватирки, вікна, вентиляційні отвори. Заткніть усі щілини. Якщо в приміщенні є вода, періодично змочуйте двері, підлогу.
  6. Пересувайтеся по кімнаті рачки, особливо якщо вона заповнилася димом. Прикривайте ніс і рот вологою тканиною (рукавом, хусткою). Дістаньтеся до вікна і постарайтеся привернути увагу перехожих на вулиці.

Дії при загорянні електропроводки

Небезпека полягає в тому, що при такому явищі пожежа може початися і поширитися дуже швидко, ліквідувати його буде важко. Причин загоряння електропроводки безліч – наприклад, коротке замикання або знос у результаті тривалої експлуатації. Що робити при займанні:

  1. Обесточьте приміщення.
  2. Відчувши запах горілої пластмаси, вимкнути електроприлад від мережі. Накрийте джерело займання щільною тканиною, щоб загасити. Якщо в приміщенні є кімнатні рослини, засипте вогнище землею з горщиків.
  3. Водяні і пінні вогнегасники можна використовувати, тільки якщо повністю відключили електрику в приміщенні, але краще від цього відмовитися. Для квартир і приватних будинків, які не вдається знеструмити повністю, підійдуть порошкові засоби.

Що робити при сильному задимленні приміщення

Отруєння продуктами горіння дуже небезпечно. Згідно зі статистикою, від нього при загорянні помирає більше людей, ніж від опіків і інших контактів з полум'ям. Що робити при сильному задимленні:

  1. Закрийте вікна та двері, заткніть щілини щільними вологими тканинами. Будь протяг підсилює приплив диму в приміщення. По можливості бажано закрити вентиляційні отвори.
  2. Захистіть дихальні шляхи, закривши мокрою натуральною тканиною (льон, бавовна) ніс і рот. Фахівці рекомендують: якщо під рукою немає води, намочити одяг власною сечею. Підійде шарфик, поділ сукні, рукав кофти. Сеча є набагато більш надійним фільтром для продуктів горіння, ніж вода, і значно краще захистить вас від отруєння.
  3. Нахилившись максимально низько, рухайтеся до виходу. Можете переміщатися на четвереньках або поповзом.
  4. Вибравшись із задимленого приміщення, швидше зверніться за медичною допомогою.

Правила безпеки при пожежі на природі

Проводячи час на відкритій місцевості, не всі дотримуються правила безпеки. Навіть у дуже досвідчених і акуратних туристів є шанс зіткнутися з пожежею, що відбувається з чужої вини. Що робити під час вибуху на відкритій території:

  1. Викличте рятувальників. Номери – «112», «01». Якщо це можливо, повідомте лісничих, єгерів. Якщо ви знаходитесь на природі з великою компанією, то відправте однієї людини за допомогою в найближчий населений пункт або до автотраси.
  2. Постарайтеся з'ясувати причину займання. Підійдіть на близьке, але максимально безпечну відстань до відкритого вогню.
  3. Спробуйте визначити, що горить і як сильно, яку пожежа займає площу. Постарайтеся з'ясувати швидкість і напрям вітру.
  4. Не переоцінюйте свої можливості. Якщо пожежа дуже великий, не втрачайте час, а эвакуируйтесь.
  5. Якщо осередок пожежі маленький, можете спробувати загасити його самотужки. Збити вогонь вологою тканиною, снопом гілок. Полийте водою з особистих запасів або довколишнього водойми.
  6. Якщо ви зрозуміли, що неподалік горить торфовище, то максимально швидко віддалитися від цього місця і повідомте про подію в МНС. Перебувати біля вогню або в задимленні смертельно небезпечно.
  7. Палаючу траву можна спробувати загасити самостійно, якщо обійнята полум'ям не дуже велика територія. Використовуйте воду, сухий ґрунт для засипки. Від очерету або очерету краще триматися подалі. Без допомоги фахівців їх загасити не вийде, вони все одно продовжать тліти.
  8. Вибираючись із зони пожежі, рухайтеся перпендикулярно напрямку вогню. Прямуйте до просіки, водойми, дороги, широкій галявині.
  9. Якщо вибратися з палаючої території немає можливості, не панікуйте. Увійдіть в найближчий водойму або ляжте на землю і накрийте вологим одягом. Прикривайте рот і ніс.

Дії під час пожежі на дачній ділянці:

  1. Викличте пожежників.
  2. Попередьте мешканців усіх прилеглих будинків.
  3. По можливості допоможіть врятуватися людям, що залишилися в будівлях.
  4. Для самостійної ліквідації полум'я використовуйте вогнегасники, сніг, пісок, воду.
  5. Людей, що не беруть участь у гасінні, попросіть спостерігати за сусідніми ділянками.
  6. Щоб вогонь не поширювався на інші будівлі, зрошує їх холодною водою.

Порядок дій при загорянні в транспорті

Найбільша небезпека криється в тому, що такі пожежі починаються практично непомітно. Часто про займання в транспорті люди дізнаються лише тоді, коли відчують запах диму і гару. Якщо загорівся автомобіль, то загасити його вийде лише своїми силами.

Вогонь поширюється так швидко, що рятувальники не встигають добиратися до місця аварії.

Що робити, якщо горить наземний громадський транспорт:

  1. Швидко повідомте про небезпеки водію, щоб він відразу зупинив транспорт. Відкрийте двері, натиснувши на кнопку аварійного виходу.
  2. По можливості скористайтеся вогнегасником (повинен бути у наявності і справному стані в кожному автомобілі).
  3. Эвакуируйтесь самі і допоможіть іншим. Відкривайте аварійні люки, бічні скла.
  4. Прикривайте ніс і рот тканиною – хустиною або рукавом. Так ви не отруїтеся чадним газом при диханні.
  5. Коли виберетеся з палаючого транспорту, відійдіть подалі від нього і викличте рятувальників.

Що робити в поїзді при пожежі:

  1. Повідомте про загоряння провіднику або драйвер за допомогою переговорного пристрою. Дотримуйтесь інструкцій, отриманих від них.
  2. Якщо зв'язатися не вдалося, організовано разом з іншими пасажирами перейдіть в інший вагон. Повідомте про подію іншим провідникам.
  3. Якщо зв'язатися ні з ким з працівників не виходить, зупиніть потяг, скориставшись стоп-краном. Покиньте вагон через вікна або двері, надаючи допомогу іншим пасажирам.

Що робити, якщо горить вагон метро:

  1. Спробуйте ліквідувати вогонь. Використовуйте вогнегасники, не містять спирту рідини, щільний одяг.
  2. Захистіть дихальні шляхи, прикриваючи ніс і рот тканиною.
  3. Знайдіть технічний засіб для зв'язку і сигналізуйте машиністу про НП.
  4. Якщо вогонь посилюється і розходиться, постарайтеся відійти на безпечну відстань. Ляжте на підлогу і чекайте, поки поїзд не доїде до станції, де вам зможуть допомогти. Стоп-кран в метро застосовувати не рекомендується. Поїзд мчить дуже швидко, і ви швидше будете в безпеці, якщо він буде їхати.
  5. Якщо ви застрягли посеред тунелю, не починайте евакуюватися, поки машиніст не оголосить, що шляхи знеструмлені. Виберіться з вагона, розбивши або видавивши скло. Якщо зможете, допоможіть іншим пасажирам. Швидко по рейках йдіть у тому напрямку, куди поїзд їхав.

Пам'ятка при пожежі для дітей

Маленькі члени суспільства повинні бути чітко поінформовані про те, що робити в небезпечній ситуації. Пам'ятка для дитини про поведінку при пожежі:

  1. Викличте рятувальників, зателефонувавши на номер «112» або «01».
  2. Якщо є можливість вибратися, максимально швидко йдіть з небезпечної території. Не намагайтеся зібрати улюблені іграшки чи інші речі.
  3. До виходу переміщайтеся на четвереньках або пригнувшись, а краще швидко повзіть.
  4. Захистіть обличчя вологою пов'язкою. Дихайте тільки через неї.
  5. Закривайте за собою двері щільніше.
  6. Якщо ви знаходитесь в багатоквартирному будинку, спускайтеся на нижній поверх по сходах, а не на ліфті.
  7. Вибігши на вулицю, терміново розкажіть про подію дорослим.

Що робити, якщо не виходить вибратися з палаючого приміщення:

  1. Не дайте страху і паніці собою оволодіти.
  2. Не лізьте під ліжко, в білизняний шафа і місця, де вас буде важко відшукати.
  3. Перейдіть на балкон. Захлопните щільніше двері і голосно просіть про допомогу перехожих.
  4. Якщо доступу до балкона немає, закрийтеся в самій віддаленій від вогнища полум'я кімнаті. Щілини затикає щільніше вологими ганчірками.
  5. Не намагайтеся водою погасити побутові електричні прилади.
  6. Не відчиняйте вікна і двері, це забезпечить приплив кисню, внаслідок чого посилиться горіння.

Відео

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ЗАГОРІВСЯ ТВІЙ ДІМ?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!