Дюфастон для виклику місячних

Регулярний місячний цикл – це головний показник репродуктивного здоров'я жінки. Нормальна тривалість становить близько 28 днів, але невеликі зрушення в ту або іншу сторону допустимі. Якщо затримка місячних становить більше ніж 10 днів, то застосовують лікарські препарати. Дюфастон для виклику місячних використовується багатьма жінками за порадою лікаря. Розглянемо специфіку його застосування.

Показання до застосування препарату Дюфастон

«Дюфастон» м'яко і без шкоди для здоров'я здатний втручатися в репродуктивні процеси, адже він створений як аналог гормону. Прогестерон в організмі жінки забезпечує можливість вагітності, але якщо відбуваються пухлини в матці, нерегулярний цикл місячних, запальні процеси або пошкодження яєчників, то продукування прогестерону зменшується, чого відчутно страждає вся репродуктивна функція. «Дюфастон» здатний дати організму жінки достатню кількість цього гормону.

Найпоширеніші показання до застосування «Дюфастона»:

  • невиношування вагітності;
  • кровотечі;
  • загроза викидня;
  • ендометріоз.

Призначають Дюфастон для виклику місячних, коли менструація довго відсутній. При гормональній терапії, при хірургічній кастрації (коли збережена матка), при недостатності лютеїнової фази або менопаузі «Дюфастон» викликає позитивну клінічну картину. Якщо планується вагітність, треба викликати певний гормональний фон для імплантації плоду, то «Дюфастон» – це найкращий засіб.

Спосіб застосування і дозування

Для максимального терапевтичного дії слід враховувати фази природного менструального циклу і загальні клінічні причини захворювання. Добова доза прийому «Дюфастона» залежить від того, для яких цілей він призначається, а також від тяжкості розладу. Доза повинна бути протягом дня рівномірно розподілена, наприклад, для лікування ендометріозу, коли потрібно не тільки придушити болю, покращуючи самопочуття, але і викликати стійкий терапевтичний ефект, ліки застосовують з 5 дня менструального циклу по 15 по 10 мг три рази на добу протягом 9 місяців.

При затримці місячних

Коли порушений менструальний цикл, хворобливі місячні чи не вони починаються взагалі, то призначають «Дюфастон», який містить синтетичний гормон, здатний викликати поліпшення ситуації. Якщо жінка не вагітна, то застосування цього гормонального ліки допоможе викликати місячні при їх затримці, але якщо вагітна, то «Дюфастон» не завдасть шкоди ні майбутній мамі, ні плоду, адже його призначають і при загрозі викидня.

Принцип дії цього гормонального ліки при виклику місячних зводиться до того, що препарат збільшує ендометрій, що при підвищенні рівня гормонів викликає кровотечу. Але під впливом цього ліки ендометрій легко буде рости швидко, тому кровотечі іноді починаються між місячними. Безконтрольний прийом «Дюфастона» без спостереження лікаря неприпустимий – він здатний викликати алергічні або інші небажані реакції організму. Лікарі для виклику місячних зазвичай призначають дозу по 10 мг 2 рази на день з 11 по 25 день менструального циклу.

Для виклику місячних раніше терміну

Якщо планується відпустку, важлива поїздка або корпоративний захід, а настання місячних саме повинно відбутися в ці дні, то деякі жінки для виклику кровотечі застосовують «Дюфастон». Хоча бездумне застосування гормональних ліків легко викликає негативні наслідки, дівчата все одно вживають їх при будь-якому зручному випадку.

Якщо немає можливості відвідати лікаря для призначення потрібної дозування, то для того, щоб раніше терміну місячні викликати п'ють з 11 дня циклу по 25 щодня по 1 таблетці Дюфастона. Про те, як викликати місячні, дізнайтеся з відео:

ЯК ПРИЙМАТИ ДЮФАСТОН

При клімаксі

Хочеться повторити, що дозування препарату призначає лікар в індивідуальному порядку тільки після повного клінічного обстеження та на підставі показань аналізів на гормони. У період менопаузи «Дюфастон» зазвичай призначають жінкам у поєднанні з іншими ліками як частина гормональної терапії. Зазвичай при безперервному прийомі естрогенів при 28 денному циклі препарат п'ють по 10 мг на день два тижні. Якщо схема прийому потрібна циклічна, то призначають «Дюфастон» по 10 мг на добу протягом двох останніх тижнів прийому естрогенів.

При вагітності та годуванні груддю

Нерідко лікарі прописують «Дюфастон» при вагітності, коли у майбутньої мами спостерігається звичне невиношування дитини, загроза викидня при стресі або з вини інших зовнішніх факторів. У першому випадку починають лікування ще до настання вагітності, приймаючи ліки двічі на день з 14 по 25 день циклу, а після настання вагітності терапія триває ще 20 днів, після чого лікарі зазвичай прийом відміняють.

При загрозі викидня призначається разовий прийом «Дюфастона» 40 мг, а потім протягом 7-8 днів препарат приймають через вісім годин. Але існують ситуації, при яких прийом гормональних ліків призначається за іншою схемою. У будь-якому випадку, лікар приймає рішення про те, скільки часу пити «Дюфастон», в індивідуальному порядку. При годуванні груддю препарат не призначають, адже він проникає в грудне молоко.

Побічні дії

«Дюфастон» має мало побічних дій, а оскільки безпліддя він не здатний викликати, то під час його прийому цілком може настати вагітність. Але не можна говорити, що побічних ефектів препарату немає взагалі. Серед поширених:

  1. Здуття.
  2. Нудота.
  3. Головні болі.
  4. Запаморочення.

У «Дюфастона» є гормональні ефекти, при яких в організмі іноді відбуваються порушення. З'являється акне, зменшується або збільшується статевий потяг, підвищується чутливість грудей, між місячними препарат здатний викликати кровотечі. У поодиноких випадках прийом ліків призводить до алергії, порушень функцій печінки і до анемії. Вкрай рідко зустрічається гомолитическая анемія і периферичний шок.

Протипоказання

«Дюфастон» категорично не дозволяється пити пацієнткам з особливою чутливістю до його складових, а також пацієнткам із синдромом Дабина-Джонсона або синдром Ротора, щоб не викликати погіршення самопочуття. Лікарі не призначають препарат, якщо у жінки виявлено:

  • ниркова недостатність;
  • цукровий діабет 1 типу;
  • злоякісні новоутворення молочних залоз;
  • схильність до тромбозів;
  • серцево-судинні ураження.

Відгуки про ефективність застосування препарату

Світла 24 роки:«Я брала «Дюфастон» до 9 тижня вагітності, оскільки була загроза викидня, в результаті стан стабілізувався.»
Марія 32 року:«Я пропила препарат при порушенні циклу, результат позитивний: місячні були викликані і побічних ефектів не спостерігалося.»
Тетяна 37 років:«Я брала «Дюфастон» для виклику місячних і залишилася задоволена результатом, хоча рекомендує робити це в крайніх випадках.»
Юлія, 55 років:«Мені призначили «Дюфастон» після видалення яєчників для поліпшення гормонального фону, препарат нормалізував стан організму і добре переносився.»
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!