Як позбутися від нудоти в домашніх умовах. Швидке позбавлення від нудоти

Кожна людина рано чи пізно відчуває неприємне відчуття нудоти, яке може турбувати пару хвилин або годин. Але як позбутися від нудоти швидко і ефективно? Лікарі стверджують, що набагато легше попередити це явище, ніж намагатися з ним впоратися. Незалежно від того, турбує тимчасова або тривала нудота, усунути її ви зможете однаковими методами.

Дієві поради, як швидко позбутися від нудоти

Щоб швидко зняти сильний приступ нудоти, скористайтеся наступними рекомендаціями:

  • Потрібно припинити будь-яке заняття, особливо, якщо виконувалася важка фізична робота.
  • Постарайтеся збільшити приплив кисню, корисно вийти на свіже повітря (на вулицю або балкон) або просто помахати перед обличчям журналом.
  • Займіть максимально зручне положення.
  • З шиї зніміть ланцюжок або шарфик, щоб нічого не викликало роздратування і не заважало вільно проходити через дихальні шляхи кисню.
  • Візьміть ватку і змочіть її в невеликій кількості нашатирного спирту (повинна бути невисока концентрація). Піднесіть ватку під ніс і потримайте кілька секунд, незабаром пройде нудота.
  • Бувають випадки, коли машина, автобус чи інший транспорт провокує появу сильного почуття нудоти. Потрібно випити спеціальний медикаментозний препарат, що чинить вплив на головний мозок. Всього одна таблетка знімає навіть найсильніші напади нудоти.

Як позбутися від почуття нудоти при гастриті?

Гастрит – це одне з найпоширеніших захворювань шлунково-кишкового тракту, що супроводжується сильними нападами нудоти (особливо при зниженій кислотності). У деяких випадках, якщо з'явилося це захворювання, нудота – постійний симптом. Як від неї позбутися? Ось кілька порад, які вам допоможуть:

  • Потрібно дотримуватись спеціальної дієти – відмовитися від шкідливої їжі (жирний ростбіф, гостра, а також солона їжа). Також варто уникати холодної їжі та гарячого чаю (він здатний спровокувати нудоту). Їсти можна тільки теплі страви, завдяки чому зведеться до мінімуму ймовірність появи нудоти.
  • Рекомендується застосовувати лікарські препарати, які обволікаючу дію на стінки шлунка, захищають їх від агресивної дії шлункового соку. До числа таких препаратів відноситься фосфолюгель, алмагель.
  • Зняти сильний приступ нудоти допоможе вівсяна каша, приготована на воді. У цьому випадку категорично заборонено використовувати молоко.
  • Допомагає і проста петрушка, яку потрібно кілька хвилин пожувати. Ви зможете використовувати і інший засіб – змішайте листя петрушки (подрібнені) з невеликою кількістю меду. Отриману суміш вживайте 2 рази на добу.
  • Щоб зняти сильний напад застосовуйте картопляний сік (свіжий). До його складу входить велика кількість крохмалю, завдяки чому картопля чинить обволікаючу дію. Приймати потрібно 2 рази на добу по 0,5 склянки, додавши мед (1 ст. ложка).

При панкреатиті

Якщо помірна нудота, немає необхідності в проведенні спеціального лікування. Практично у всіх випадках вона повністю зникає після початку комплексного традиційного лікування панкреатиту (спазмолітики, дієта, знеболюючі, препарати, що сприяють зниженню шлункової продукції кислоти, інгібітори панкреатичних ферментів). Як позбутися від нудоти при сильних позивах? До проведеного лікування додайте препарат, що чинить протиблювотну дію, блокуючий напад.

Під час вагітності

Позбутися від нудоти, яка з'являється під час вагітності, ви зможете, прислухавшись до наступних порад:

  • Потрібно пити багато води. Якщо відчувається брак рідини, можливо розвиток зневоднення всього організму, що стосується і шлунка. Це він провокує напад нудоти. Необхідно випивати не менше 2 літрів рідини на добу, користь приносить і теплий трав'яний чай, бажано, без цукру.
  • Вживайте білкову їжу, вона здатна запобігати появі нападу нудоти.
  • Спровокувати напад можуть різноманітні різкі запахи, і як тільки причина буде усунута, зникне і нудота.
  • Ведіть активний спосіб життя – здійснюйте прогулянки на свіжому повітрі вранці і перед сном, ввечері. Це робить позитивний вплив на стан всього організму.
  • Тепла ванна допоможе відпочити, розслабитися, що також допоможе уникнути частих позивів нудоти.
  • Щоб зняти напад, не рекомендується смоктати льодяник або жувати жуйку. Цукерка допоможе зняти нудоту на деякий час, але вона сприяє початку інтенсивної вироблення шлункового соку, сприяє посиленню нападу.
  • Під час вагітності організму потрібен повноцінний відпочинок, плідний сон, що позитивно позначиться на загальному самопочутті і зменшить випадки виникнення нудоти.

Під час місячних

Як впоратися з нападом нудоти, що виявляється під час місячних? В першу чергу, переглянете свій раціон – не можна переїдати, варто вживати лише легкі продукти, відмовитися від газованих напоїв, чаю і міцної кави. Виключіть алкоголь і куріння. На час потрібно обмежити фізичну активність. Користь принесуть нетривалі прогулянки на свіжому повітрі, допоможе проста вода, пити яку необхідно у великих кількостях. Не забувайте про повноцінний відпочинок.

Виключити нудоту під час місячних допоможуть медикаментозні препарати. Пройдіть консультацію у лікаря, щоб дізнатися причини, що спровокували нудоту. Практично завжди використовуються спазмолітики. У деяких випадках можливе застосування контрацептивів, які сприяють відновленню правильного гормонального балансу, завдяки чому знімаються навіть сильні напади нудоти.

Після прийому алкоголю

Щоб зняти похмілля (ранковий синдром після вечірнього вживання великої кількості алкоголю), потрібно випити помідорний або огірковий розсіл, допомагає і капустяний маринад. У важких випадках необхідно прийняти препарати калію. При легкому нездужанні користь принесе гарячий курячий бульйон, чай з додаванням лимона, кефір або ряжанка. Якщо дані методи не принесли полегшення, прийміть лікарські препарати.

У транспорті під час поїздки

Як швидко впоратися з нудотою, виявляється під час тривалої поїздки? Вирішити це питання вам допоможуть такі методи:

  • Максимально зручно сядьте і постарайтеся відпочити. Може допомогти сон.
  • Намагайтеся глибоко дихати, адже поступає в легені свіже повітря їх чудово очистить, знизить занепокоєння і поліпшить стан шлунка. Якщо немає можливості пройтися, відкрийте вікно.
  • У деяких випадках чудово допомагає отвлекание від проблеми.
  • Виконайте точковий масаж. Приміром, невеликий тиск на область зап'ястя, допоможе зняти напад нудоти. Треба двома пальцями натиснути на сухожилля, розташована на внутрішній стороні зап'ястя і натискати пару хвилин. Скоро настане полегшення.
  • Щоб не відкрилася блювота, використовуйте спеціальні браслети, що допомагають при морської хвороби.
  • Випийте солодкий напій або воду без газу (тільки кімнатної температури). Категорично заборонені будь-які молочні продукти, гарячі або холодні напої, вони здатні викликати блювоту.
  • З'їжте що-то крохмалисте. Така їжа приводить в норму шлункові скорочення і значно знижується напад нудоти.

Як можна позбутися від нудоти в домашніх умовах?

Якщо напад нудоти турбує з ранку, не варто відразу ж приймати специфічні засоби. Рекомендується щось з'їсти (наприклад, кисле яблуко або кілька сухариків). Відкрите вікно і надходження свіжого повітря допомагає зняти напад. Якщо ж нудота спровокована якимось захворюванням, користь принесуть народні засоби – збалансована дієта, імбир або петрушка. Зняти напад, викликаний похміллям, зможе теплий зелений чай, розсіл, ударна доза вітаміну С або антипохмельные препарати.

Напої проти нудоти

Дієвим засобом проти сильних нападів нудоти вважається напій з імбиру. Він не тільки чудово знімає цей неприємний симптом, але також приводить організм в тонус, допомагає при застуді і навіть похмілля. Вивчіть покроковий рецепт нижче і навчитеся його готувати, щоб завжди знати, чим рятуватися у випадках виникнення нападів нудоти.

Склад:

  • лимонна цедра;
  • корінь свіжого імбиру;
  • чашка цукру;
  • чашка води.

Як приготувати:

  1. Беремо корінь імбиру, очищаємо від шкірки, подрібнюємо на тонкі кружечки.
  2. У каструльку наливаємо воду (рівне 2 літри), висипаємо в неї цукор, вимішуємо, поки він повністю не розчиниться. Ставимо каструлю на середній вогонь.
  3. Викладаємо у воду подрібнену лимонну цедру і підготовлений імбир.
  4. Доводимо суміш до кипіння, проварюємо пару хвилин на мінімальному вогні.
  5. Переливаємо суміш у скляну банку, заздалегідь профільтрувавши через дрібне сито.
  6. Ємність щільно закриваємо кришкою і залишаємо, поки повністю не охолоне.
  7. Готове ліки повинне зберігатися у холодильнику.
  8. Для зняття нападів нудоти, потрібно додавати в теплий чай по кілька чайних ложок суміші.

Народні засоби

Впоратися навіть з сильним нападом нудоти, допоможуть такі народні засоби:

  • М'ятний чай. Для його приготування беремо кілька листочків рослини і заливаємо окропом (1 стакан). Ємність накриваємо кришкою і на 10 хвилин залишаємо. Готовий чай остуджуємо і п'ємо маленькими ковтками.
  • Наливаємо в склянку воду і додаємо сік лимона (0,5 лимона). Пити маленькими ковтками.
  • Імбирний чай. Пару шматочків кореня імбиру заливаємо окропом і залишаємо приблизно на 5 хвилин. П'ємо чай остиглим, маленькими ковтками. Подрібнений імбир корисно додавати в зелений чай.
  • Відвар кропу. Чайну ложку насіння заливаємо окропом (200 г), закриваємо ємність, закутуємо рушником і залишаємо на кілька годин. Засіб фільтруємо і приймаємо при сильних нападах нудоти кожні 30 хвилин по столовій ложці.
  • Змішуємо соду (1/3 ч. ложки) і сік лимона (1/4 лимона), приймаємо отриману пасту всередину.

Безрецептурні препарати

Не існує спеціальних препаратів, призначених для усунення нудоти. Тому вибір засобу безпосередньо залежить від причин, що спровокували напад і індивідуальних особливостей організму. При отруєнні або нетравленні потрібно нормалізувати травлення, а для зняття неприємних симптомів ви зможете використовувати «Мотиліум», «Смекту».

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!