Планарія - як позбутися паразита

Біла або молочна планарія – примітивне безхребетна істота, що належить до класу війчастих черв'яків. Зустрічається в прісноводних водоймах або акваріумах, де її можна помітити неозброєним оком. Біла планарія – свободноживущий організм, який, на відміну від більшості плоских хробаків, в природному середовищі існування не представляє загрози ні тваринам, ні людині. Інша справа – акваріум, куди паразит потрапляє з кормом або водними рослинами. У штучної екосистеми прісноводна планарія здатна доставити мешканцям чимало проблем.

Характеристика білої планарії

Білу планарию легко дізнатися. Червоподібне істота має напівпрозоре листовидное тулуб молочного відтінку довжиною до двох сантиметрів і товщиною не більш п'яти міліметрів. Передня частина тіла розширена, має щупальця, які служать органами дотику. На потовщенні розташовані два ока. Задній кінець тулуба звужений і загострений. Права і ліва сторони тіла паразита є дзеркальним відображенням один одного. Умовна вісь симетрії проходить вздовж усього тулуба.

Пересувається хробак за рахунок скорочення шкірно-мускульного мішка і завдяки руху мініатюрних війок, що вкривають весь епітелій паразита. Між клітинами шкірного покриву є спеціальні залози, що виділяють гірке слизувате речовина. Слиз виділяється переважно під час небезпеки і захищає організм від можливості бути з'їденим. Крім того, вона забезпечує плавність і швидкість рухів.

Завдяки простому будовою, черв'як володіє надзвичайною живучістю. Тіло паразита має здатність до регенерації. Якщо розрізати дорослого хробака на окремі шматочки, то з часом з кожного з них може відновитися новий організм. Навіть при відсіканні голови від тулуба черв'як здатний поступово відростити нову. Така особливість дозволяє білої планарії виживати в самих несприятливих умовах.

Спосіб життя і середовище проживання

Природне місце існування білої планарії в прісних водоймах біля дна, під корчами і невеликими камінням. Деякі види цього паразита можуть жити в солоній воді, зрідка навіть на суші. Спосіб життя білої планарії переважно нічний, вдень істоти ховаються серед листя водних рослин. Пересувається черв'як дуже плавно і рівномірно, розрізняє верх і низ, має певний напрям руху.

Планарія може повзати по дну водойми, каменів, листя водних рослин або без особливих зусиль плисти в товщі води за рахунок невидимого для людського ока ворушіння війок, що вкривають весь шкірний покрив мікроорганізму. Завдяки виділеної слизу мініатюрний черв'як здатний прокладати на твердих предметах доріжки для багаторазового руху.

Планарія – хижак. Її раціон складають найпростіші органічні з'єднання, неперетравлені залишки корму більш великих водяних мешканців, равлики, дрібні рачки, яйця креветок, часом навіть мальки риб. Слиз, що виділяється мікроорганізмом, розбухає у воді, стаючи своєрідною павутиною, з допомогою якої хробак огортає свою здобич, укладаючи в кокон. Мініатюрні істоти здатні відчувати видобуток на значній відстані. Відчувши поживні речовини, війчасті черви залишають укриття і цілими колоніями пересуваються в місця, де зосереджена видобуток.

Фахівці відносять такі організми до категорії нешкідливих паразитів. На відміну від паразитуючих плоских хробаків, планарія не потребує проміжних чи остаточних хазяях під час усього життєвого циклу. Паразитом її можна вважати тільки у разі, коли вона вибирає своїм житлом панцир ракоподібних. Якщо черв'яків стає занадто багато, вони забивають зябра, і молюск гине із-за припинення дихання.

Примітивне будова істоти дає йому можливість протистояти агресивним факторам зовнішнього середовища. При нестачі кисню або підвищенні температури мікроорганізми переходять в неактивну форму і навіть спонтанно розпадаються на окремі частини. При настанні сприятливих умов з кожного такого шматочка може відновитися цілий організм.

Планарії в акваріумі

Занести паразита можна разом з живим кормом для риб, водоростями і водними рослинами або в панцирах равликів. Потрапляючи в акваріум, планарія порушує біологічну різноманітність видів штучного водоймища, знищуючи креветок, ракоподібних та дрібних рибок. Живуть паразити в грунті, серед рослинності, зрідка можуть сідає на скло резервуара.

Хоча вдень черв'яки воліють ховатися під камінням і серед рослин, їх присутність можна виявити по тертю мешканців акваріума зябрами про грунт і тверді предмети. Паразити проникають в зяброві щілини і вигризають шматочки плоті. Ці істоти швидко розмножуються, тому при виявленні необхідно приймати заходи. Акваріумні рибки не їдять черв'яків з-за гіркою слизу на тілі. Винятками є молоді гурамі або півники. На жаль, останні можуть проявляти агресію до інших мешканців акваріума, тому тримати їх у загальній екосистемі не доцільно.

Щоб уникнути зараження штучного водоймища даними паразитами, бажано дотримуватися профілактичні заходи:

  • не використовувати живі корми;
  • ретельно мити будь-які предмети та декорації при зануренні в акваріум;
  • не приносити рослини з природних водойм;
  • не перегодовувати риб;
  • ретельно сифонить грунт;
  • при купівлі нових риб або ракоподібних дотримуватися карантин.

Будова планарії

Плоскі черви – перші, що з'явилися в природі, тришарові істоти, крім ектодерми і эндодермы, що мають в будові мезодерму, складається з м'язових волокон, розташованих поперек тіла паразита. При скороченні поперечних м'язів тулуб стає більш довгим і вузьким. Це забезпечує типовий спосіб пересування хробака. Поздовжні м'язові волокна розташовані під поперечними і з'єднують черевну і спинну частину тулуба. У організмів відсутня порожнину тіла. Проміжки між органами заповнює сполучна тканина, що складається з пухкої маси клітин – паренхіма.

Організм паразита включає наступні системи:

  • опорно-рухову;
  • травну;
  • видільну;
  • нервову;
  • статеве.

Внутрішні органи хробака розташовані у шкірно-м'язовому мішку. Якщо розглянути поперечний розріз тіла білої планарії, можна виявити:

  • війковий епітелій;
  • поперечні, поздовжні і косі м'язові волокна;
  • кишечник;
  • сім'яників і яєчників;
  • паренхіму.

Кровоносна і дихальна система у паразита відсутні. Поживні речовини і кисень поширюються по організму самостійно. Для цього не потрібно спеціальних органів, притаманних більш розвинутим істотам. Дихають черв'яки киснем, розчиненим у воді. Його надходження в організм відбувається через шкіру, як і видалення вуглекислого газу. Цьому сприяє велика поверхня плоского тіла паразита.

Травна система планарії

Система травлення починається з ротового отвору, розташованого на черевній стороні тіла хробака. Нападаючи на жертву, планарія обволікає її спеціальної слизом, розбухає у воді. Це допомагає їй зберігати видобуток. Планарія притискається до жертви і заковтує її з допомогою глотки, схожою на висувній хоботок. Після цього їжа просувається і потрапляє в кишку, яка має три відгалуження. Завдяки розгалуженому кишечнику паразит може заковтувати їжу великих розмірів.

У травній системі плоского хробака відсутній анальний отвір. Паразит має замкнутий кишечник, що складається з одного шару клітин. Під впливом травних соків, що виділяються клітинами кишки, їжа перетравлюється, поживні речовини всмоктуються всередину клітин організму, а неперетравлені рештки виводяться назовні через рот.

Нервова система планарії

Більшість нервових клітин хробака зосереджена у головній частині, де розташовані парні вузли, що є скупченням нейронів. Це своєрідний мозок мікроорганізму. Уздовж тіла проходять два спинно-мозкових нервових стовбура, від яких відходять численні нерви. По всій поверхні тіла хробака розташовані чутливі дотикові клітини. На головній частині тулуба розташовані парні щупальця – особливі органи дотику. Поруч розташовані примітивні очі. З допомогою зору черв'як може оцінювати рівень освітленості. Також у паразита присутній орган рівноваги.

Статева система

Плоскі черви – гермафродитні організми, по-іншому – двостатеві. Це означає, що у однієї і тієї ж особини є і жіночі і чоловічі статеві органи. Насінники, що представляють собою скупчення численних бульбашок, розташовуються в паренхімі. Вони пов'язані трубчастими семяпроводами з совокупительной сумкою. Це чоловіча статева система. Жіночі органи розташовані в передній більш широкої частини тіла. Вони представлені парними яєчниками і трубочками-яйцеводами, що йдуть до совокупительной сумці.

Видільна система

Все тіло паразита пронизують розгалужені трубочки. Це органи видільної системи. Кожен каналець починається в паренхімі з клітин зірчастої форми, званих «полум'яними». У кожної з них є пучок довгих вій. Їх коливання схоже на язичок полум'я. Завдяки руху війок у канальцях створюється протягом. Трубочки зливаються в два великих каналу, що проходять уздовж тіла і кілька отворів на зовнішній стороні спини хробака. З організму виводиться рідина, що складається з розчинених у воді шкідливих речовин, що утворюються в процесі життєдіяльності.

Розмноження білої планарії

Наявність статевої системи не заважає плоским черв'якам розмножуватися і безстатевим способом. При цьому тулуб паразита розпадається на дві частини, здатні до існування. Поступово кожна з них відновлює відсутні тканини і органи, необхідні для життєдіяльності. Так виходять дві повноцінні особини. Але частіше черв'яки розмножуються статевим шляхом.

Дві особини на кілька секунд стикаються один з одним черевними сторонами тулуба. Відбувається спарювання. Чоловічі статеві клітини одного хробака потрапляють в жіночу статеву систему іншого. Відбувається внутрішнє запліднення, спрямоване в обидві сторони: особини запліднюють один одного. Після цього істоти розходяться. Яйцеклітини з'єднуються зі сперматозоїдами.

При русі по яйцеводам вниз утворилися зиготи спочатку окружаются запасом поживних речовин, а потім покриваються щільною оболонкою. Яйця паразита представляють із себе бурий кокон розміром з шпилькову голівку. Черв'яки прикріплюють їх з нижньої сторони листя водних рослин на спеціальний стеблинка або ховають за камінням. Маленькі черв'ячки з'являються з яєць через кілька тижнів.

Як позбутися від паразитів

Для людини паразит небезпеки не представляє, але любителям акваріумних рибок може завдати чимало проблем. Черв'яки розмножуються дуже швидко, тому при виявленні їх в акваріумі потрібно негайно вживати заходів. Для боротьби з паразитами можна підняти температуру води до 32 градусів. Але не забувайте враховувати інтереси рибок: не всі з них здатні це перенести. Під час підвищення температури потрібно забезпечити акваріум хорошою аерацією.

Ефективна установка пасток для черв'яків. Для цього потрібно загорнути в марлю шматочок м'яса і на 15 хвилин опустити на дно. Після цього вийняти, обшпарити присутніх паразитів окропом і викинути разом з наживкою. Процедуру потрібно проводити в темряві або при слабкому освітленні: черв'яки ведуть нічний спосіб життя. Бажано встановлювати пастки кілька днів поспіль.

У зоомагазинах продаються спеціальні препарати, такі як Флубенол або Фебтал. Перший з них випускається у вигляді порошку. На 100 л води потрібно додати 0,2 – 0,3 р. Через 3 дні замінити половину води в акваріумі і додати нову порцію ліків, відповідну кількості підміненої води. Через тиждень повторити обробку і добре просифонить грунт. Фебтал використовуйте в розрахунку одна таблетка на 30 л води. На жаль, равлики і деякі види риб не переносять цю обробку.

Препарат від гельмінтів Поливеркан схожий на шматочки рафінаду. На 100 л води вистачить чверті кубика. Вбиває всіх безхребетних. Препарат NO-PLANARIA розроблявся спеціально для боротьби з цими паразитами. Одна мірна ложечка порошку знищить черв'яків в акваріумі об'ємом 50 л. Птеро Аквасан Планацид відрізняється тим, що безпечний для креветок, риб і рослин. Після цькування паразитів потрібно позбутися трупів. Для цього необхідно дуже ретельно просифонить дно. Обов'язкова підміна води на 20-30%. Будь-яку обробку через тиждень бажано повторити.

Невоторые акваріумісти радять не використовувати хімічні препарати, а замість цього не годувати кілька днів молодих особин гурамі або макроподов. Голодні рибки дуже швидко розправилися з черв'яками. Але будьте обережні: якщо гурамі – мирні жителі, то макроподія можуть покусати інших мешканців акваріума. Особливо страждають рибки з довгими плавниками.

Відео

Біла планарія. Онлайн підготовка до ЄДІ з Біології.

Фото планарії

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!