Чому січеться волосся і кінчики. Лікування посічених волосся

Гарне волосся є показником стану здоров'я людини. Дисбактеріоз, проблеми з імунітетом, порушення в роботі внутрішніх органів відразу ж позначаються на стані волосся, нігтів і шкіри. Як правило, люди рідко замислюються про причини такого стану, і кидаються лікувати тільки зовнішні ознаки, а потім дивуються, чому волосся січеться і ламаються по всій довжині, якщо вони не піддавалися завивці, забарвленні та інших негативних впливів. У чому ж причина таких неприємностей і які заходи потрібно вживати, коли існує проблема посічених кінчиків?

Причини появи посічених волосся

Волосся дуже чуйно реагують на кожну неприємність, яка з'явилася в організмі. Сухість, ламкість і випадання пасм – це не повний перелік наслідків таких захворювань, як синдром набутого імунодефіциту, туберкульоз або сифіліс. Але причиною расслаивающегося волосся можуть бути і зовнішні фактори:

  1. Фарбування волосся агресивними фарбами.
  2. Використання фена, прасування та інших електричних пристроїв щодня.
  3. Хімічна завивка.
  4. Морська сіль після купання.
  5. Сонячні промені.
  6. Травматична гребінець.
  7. Надмірно туга зачіска.

Існує помилка, що волосся може сіктися тільки на кінцях. Але розшаровуванню волосяний структури може відбуватися і по всій довжині (посередині або від коренів), а називається таке явище тріхоптілоз. Це спадкова хвороба, при якій є брак нормального функціонування сальних залоз шкіри голови, що призводить до висушення волосяного покриву: волосся стають сухими, січеться і випадає. Посилюється це захворювання внаслідок нестачі вітамінів групи А, В, С, Є. Але існують і інші фактори, що впливають на стан волосся.

  • По-перше – це харчування. Від збалансованої дієти, що містить достатню кількість води, макро - і мікроелементів, жирів, білків, залежить зовнішній вигляд зачіски. Тому у любителів посидіти на дієті і пожувати в день один листочок салату волосся, як правило, посічені і тонкі.
  • По-друге, часте миття не додає здоров'я шевелюрі. Вода змиває захисний жировий шар, а якщо вона ще і хлорована, то пошкоджується структура захисних волосяних лусочок з кератину.
  • По-третє – це постійне носіння головного убору, який перекриває доступ повітря до шкіри голови. Волосяний покрив починає сильно випаровувати вологу, що призводить до сухості і зневоднення.

Що робити і як лікувати посічене волосся

На жаль, склеїти посічений кінчик не можна, але його можна відрізати. Зістригати розшаровані волосся треба регулярно (раз на місяць) з допомогою спеціальної процедури «гарячі ножиці», яка запаює кінчики, попереджаючи їх подальше розщеплення. Але і ця процедура не вирішує проблему. Найоптимальніший варіант – це звернутися до лікаря-трихолога, який призначить всебічне обстеження стану здоров'я, на підставі якого буде встановлена індивідуальна дієта, прийом вітамінів, а якщо знадобиться, то лікування захворювання, що викликало тріхоптілоз.

Застосування вітамінів

Одна з основних причин посічених кінчиків – нестача в організмі вітаміну Е (токоферолу). Він активізує рух крові по капілярах і судинах, що призводить до постачання волосяних фолікулів достатньою кількістю кисню. При нестачі вітаміну Е локони стають млявими, тьмяним, сухими. Добова доза токоферолу становить для дорослої людини 15 мг. Вітамін Е можна придбати в аптеці або отримати, вживаючи щоденно які-небудь з перерахованих харчових продуктів:

  • горіхи, насіння;
  • рослинні олії;
  • капусту броколі;
  • бобові;
  • яєчний жовток;
  • обліпиху;
  • томати;
  • яблука;
  • різноманітну зелень.

Правильний догляд

Красиве волосся – це здоров'я зсередини. Щоб домогтися блискучих локонів і красивих кінчиків, бажано в щоденний раціон включати не менше 8 склянок очищеної води, менше вживати в їжу гостре, жирне, борошняне і солодке. Що стосується миття голови, то кожна людина має сама визначити для себе частоту процедури по мірі забруднення волосся. Як правило, це відбувається один раз на 2-7 днів. Надмірно часті водні процедури погано позначаються на стані шкіри голови, що викликає проблему посічених кінчиків.

До вибору шампуню для волосся, що січеться слід підходити відповідально. До складу хорошого засоби для миття голови повинні входити пивні дріжджі, кератин, рослинні протеїни, екстракти ромашки, календули. Сушити мокре волосся феном треба в холодному режимі на самій низькій швидкості. Зверніть увагу на гребінець, яким ви користуєтеся: металеві або пластикові гребені сприяють розшаруванню кінчиків, а якщо використовувати дерев'яний гребінець, то шкіра голови отримує додаткове кровообіг, що позитивно позначається на стані локонів.

Стрижка

Якщо кінчики січуться, то правильно підібрана стрижка допоможе волоссю виглядати красиво. При пошкоджених і тьмяних локонах стилісти радять:

  1. Класичний боб. Ця стрижка ніколи не вийде з моди, вона ідеальна для посічених кінчиків, невибаглива у догляді та укладанні, а також прекрасно підходить в період відновлення здоров'я волосся.
  2. Каре. Стрижка з рівним зрізом візуально робить волосся більш густими. З її допомогою легко домогтися обсягу, а укладання прохолодним феном і круглою дерев'яною щіткою додасть локонам блиску, відволіче увагу від посічених кінчиків.
  3. Помилкові кучері, які створюються за допомогою мусу, нанесеного на вологі пасма. Їх слід підсушити дифузором, що не порушують структуру волосків, і посічені кінчики не будуть помітні на тлі загального обсягу.

Ефективні маски для відновлення волосся

Відновити посічені кінчики можна і без стрижки, якщо регулярно, 2-3 рази в тиждень робити живильні маски для волосся:

  • З оливковою олією і медом. Поставте мед на водяну баню (4 ст. л.) після розчинення додайте оливкову олію (5 ст. л.). Перемішайте, нанесіть на посічені кінчики. Надягніть поліетиленову шапочку, укутайте голову рушником, залиште на годину. Ретельно змийте склад кілька разів теплою водою.
  • З яйцем і кефіром. Збийте 2 яйця, потім влийте в них один стакан кефіру, знову збийте. Нанесіть на волосся по всій довжині на 1-1,5 години, потім змийте.

  • З желатином. Одну ст. л. желатину розчиніть в 1 склянці теплої води, перемішайте. Після повного розчинення додайте 3 краплі ефірного масла розмарину, 1 ч. л. яблучного оцту, знову перемішайте, дайте складу настоятися півгодини. Нанесіть маску на вологе волосся по всій довжині, через 20 хвилин змийте з шампунем.

Народні засоби

Успішно зміцнювати посічені кінчики можна за допомогою народних засобів. Щоб оздоровити волосся, позбавлені поживних речовин, їм потрібно забезпечити нормальне зволоження, а досягти цього легко з допомогою:

  1. Риб'ячого жиру. Він містить кислоти омега 3, які сприяють зростанню, зміцненню волосся, запобігає їх випадання. Крім застосування всередину, риб'ячим жиром, який продається в капсулах, потрібно просочувати посічені кінчики, укутуючи в поліетилен на 40-60 хвилин. Після закінчення часу волосся потрібно вимити з шампунем. Рекомендується робити процедуру 2 рази в тиждень близько 15 разів.
  2. Реп'яхової олії. Це джерело біологічно активних елементів, мінеральних солей, вітамінів, протеїну, дубильних речовин. Він блокують ферменти, що сприяють розшаруванню кінчиків і випадання волосся, живлять волосяні цибулини. Розігрійте потрібну кількість реп'яхової олії в мікрохвильовій печі, втирайте в корені, розподіліть по всій довжині локонів. Укутайте голову рушником на 2 години, а краще на ніч, потім вимийте волосся шампунем. Робіть процедуру щодня протягом 3 тижнів – і ви забудете про посічених кінчиках.
  3. Трав'яних настоїв. Ополіскування волосся після кожного миття голови не покупними бальзамами, а настоєм шавлії, ромашки або лопуха додасть сили сухим волоссю, наситить їх вологою, зміцнить коріння, запобіжить проблему посічених кінчиків. В домашніх умовах приготувати настій легко: на 1 літр води береться 1 ст. л. будь-якої названої вище трави, заливається окропом, настояти протягом 1-1,5 години, після чого слід процідити, і він готовий до застосування.

Професійне лікування

Перукарі вважають, що найефективніший засіб проти посічених кінчиків – це апаратне лікування. Воно прекрасно бореться з ламкістю пасм, втратою пружності волосяних цибулин і расслоенными кінцями. Поширені версії апаратного лікування застосовують для активізації мікроциркуляції шкіри голови, в процесі чого волосяна частина набуває здоров'я. Середня тривалість будь-якої процедури не більше години, а кількість сеансів прописує лікар. Розрізняють кілька основних впливів на посічене волосся:

  1. Магнітно-лазерна терапія, яка налагоджує обмінні процеси у кореня, живить судинну систему голови. Процедура задіє одночасно лазерне випромінювання і магнітне поле.
  2. Фотохромотерапія (світлолікування), при якій відбувається стимуляція імунних механізмів. Процедура зменшує випадання волосся, володіє протизапальною властивістю. На вибрану ділянку голови світять спеціальним спектром, який проникає в шкіру до 5 мм, розширюючи капіляри.
  3. Теплотерапия, яка повноцінно забезпечує підживлення волосся, що січеться. З допомогою ковпака, який виділяє пар, на голові створюється банний ефект,підсилює поглинання введеного на шкіру ліки.
  4. Лазеротерапія, яка спонукає волосяні цибулини до регенерації з допомогою лазера, обробного посічені і ламке волосся по всій довжині.
  5. Електротерапія, яка захищає цибулину від руйнування з допомогою високочастотного змінного струму невеликої сили.

Відео: як боротися з посіченими кінчиками по всій довжині

Ефективним відновлювальним методом посічених кінчиків є ламінування волосся. Цей варіант вам запропонують у будь-якому салоні, адже він є більше косметичної, ніж лікувальною процедурою. В якості засобу для ламінування виступає натуральний барвник, який не містить перекису водню і аміаку. Такі препарати наносять на посічене волосся по всій довжині, в результаті чого на них утворюється захисна плівка з біологічно активних речовин, що утримує в структурі вологу, протеїни, вітаміни.

Найякіснішим на сьогоднішній день є американський продукт для ламінування марки Paul Mitchell. Це в'язка прозора рідина, яка заповнює всі нерівності секущегося волосся, склеює рвані лусочки, попереджаючи їх подальше травмування. Склад наносять на 20 хвилин, після чого змивають. Дивіться відеопоради мешканки мегаполісу, як ще можна зберегти посічене волосся здоровими в умовах агресивного середовища великого міста:

БОРОТЬБА з ПОСІЧЕНИМИ кінцями волосся!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!