Розтяжки на ногах і як позбутися від них

На шляху до досконалості сучасним жінкам доводиться стикатися з вирішенням багатьох проблем. Серед них є одна, зустрічається не тільки у представниць прекрасної половини людства, але навіть у чоловіків і дітей. Це розтяжки на тілі, що виникають в результаті різних факторів. На жаль, повністю позбутися від них не вийде, а зробити менш помітними цілком можливо. Вирішити цю проблему допомагають салонні процедури, косметика, народні засоби, лікарські препарати і фізичні вправи, які можна виконувати в домашніх умовах.

Що таке розтяжки на ногах

Стрії на ногах (у простолюдді – розтяжки) – це дефекти на шкірі, які проявляються в залежності від давності у вигляді білих, рожевих або синіх смужок. По суті, це рубці, що виникають в результаті мікротравм, розривів верхніх шарів підшкірної клітковини. Зовні вони виглядають як «шрами» з рваних країв і сполучної тканини між ними, відрізняються по довжині, ширині. Одиночне поява розтяжок спостерігається вкрай рідко, частіше вони проступають групами. Рожевий (червоний), фіолетовий або синій колір стрий на ногах говорить про те, що вони з'явилися не більше року тому.

Як правило, молоді рубці сверблять, що свідчить про процес регенерації пошкоджених волокон. З такими розтяжками боротися легше і можна це робити навіть у домашніх умовах. Білі «шрами» на ногах – вже загоєні пошкодження, яким більше року, і тому народні засоби, косметичні креми допоможуть лише трохи звузити їх. Засмага теж не сприяє усунення такого дефекту, оскільки в місцях розривів не виробляється меланін, і шкіра абсолютно не темніє. Зробити стрії майже непомітними реально лише в умовах салонів.

Від чого з'являються

Найпоширеніша думка про причини появи розтяжок на внутрішній, зовнішній стороні стегон, литках – різка зміна ваги в більшу сторону. В результаті різкого накопичення великої кількості підшкірного жиру, волокна шкіри не встигають розтягуватися, і тому рвуться. Також причинами для появи стрий можуть бути:

  • підвищені фізичні навантаження або їх відсутність;
  • швидке схуднення;
  • зміна гормонального балансу в організмі, в тому числі в результаті статевого дозрівання в підлітковому віці;
  • збій в роботі підшлункової залози;
  • вагітність, лактаційний період (для жінок), в цей час часто з'являються розтяжки на колінах;
  • ожиріння;
  • проблеми з ендокринною системою;
  • вживання протягом тривалого часу лікарських препаратів, що належать до глюкокортикоїдної групі;
  • спадкова, генетична схильність;
  • вживання анаболіків, різкий набір м'язової маси (для спортсменів);
  • інтенсивний ріст;
  • порушення режиму харчування;
  • гіперплазія надниркових залоз;
  • наявність синдрому Марфана або Елерса-Данлоса;
  • недолік колагену, еластину, вітамінів і потрібних мікроелементів.

Як прибрати розтяжки на ногах

Щоб попередити появу розтяжок, потрібно проводити профілактику для підтримки еластичності шкіри у вигляді дотримання правильного харчування, застосування контрастного душу, зволожуючих кремів в проблемних місцях. Позбутися від уже наявних стрий на ногах відразу не вийде, для цього потрібен час і комплексний підхід або допомога фахівця. Перед підбором ефективного методу лікування важливо визначити тип розтяжок.

Для боротьби з молодими стриями в будь-якій частині ніг потрібно збалансувати свій раціон харчування, робити водні обливання і фізичні вправи, застосовувати спеціальні косметичні засоби (скраби) та методи (обгортання, пілінг). Можна використовувати засоби народної медицини (маски, креми, масла) і лікарські препарати (Контратубекс, Медерма). Впоратися із застарілими рубцями на ногах допоможе дерматолог-косметолог, призначивши ряд салонних процедур: мезотерапію, лазерний пілінг, масаж.

Лікування в домашніх умовах

Боротися з розтяжками на будь-якій частині ніг на будинку можна кількома методами, які необхідно застосовувати в комплексі. Найголовніше – збалансувати харчування, для цього потрібно:

  1. Випивати щодня не менше 2-2,5 л чистої води без газу. Це допоможе запобігти зневоднення, передчасне старіння шкіри, підтримувати її еластичність і попереджати появу нових розтяжок.
  2. Є різні види м'яса, печінку, рибу, свіжі овочі, фрукти, яйця, молочні продукти. Вони сприяють схудненню, підтримання нормальної ваги, попереджають виникнення стрий на ногах.
  3. Відмовитися від жирної, смаженої, солоної, копченої їжі, солодких газованих напоїв і страв з фаст-фуду, які сприяють набору надлишкової маси, що часто провокує появу розтяжок на поверхні шкіри ніг.
  4. Є цитруси або пити аскорбінову кислоту. Вітамін C сприяє виробленню колагену, нормалізації метаболізму.
  5. Пити препарати з риб'ячим жиром, вітамінами A, E, цинком.

Після перегляду свого харчування і зміни раціону приступайте до інших методів усунення розтяжок в домашніх умовах. До них відносяться:

Назва

Види

Метод впливу

Очищення шкіри

Ванни з різними видами глин, ефірних масел

Очищають, тонізують, освіжають шкіру, сприяють виведенню токсинів

Пілінги, скраби

Виконують механічну чистку, відкривають пори, готують епідерміс до нанесення кремів

Вплив на проблемні зони спеціальними складами

Обгортання для ніг

Насичує її корисними речовинами, підсилює вироблення колагену, підвищує тонус шкіри

Масла, їх суміші

Живлять і зволожують шкіру.

Маски для ніг

Розгладжують, живлять шкіру, покращують її рельєф

Лікарський крем від розтяжок на ногах, мазь

Усувають рубці, шрами, сприяють регенерації клітин

Масаж

Самомасаж (вакуумний баночний, ручний)

Проводиться із застосуванням різних складів, масажних масел, сприяє регенерації тканин, усунення целюліту

Розтирання

Здійснюються після прийняття ванни за допомогою масажної щітки. Метод сприяє поліпшенню кровообігу, підвищення тонусу шкіри.

Вправи

Прибрати розтяжки на литках, колінах, зовнішньої і внутрішньої частини стегон допоможуть і фізичні вправи. Найефективнішими вважаються випади, присідання, але якщо за станом здоров'я ви не можете їх виконувати, робіть інші. Наприклад, такі вправи:

  1. Берізка. Ляжте на підлогу, підніміть за рахунок м'язів преса ноги і заведіть їх за голову, спираючись руками. Підіпріть тулуб кистями рук в районі лопаток, випряміть ноги до вертикального положення. Опора має бути на лікті, статі торкайтеся лише потилицею, лопатками і ліктями. Замріть в такій позі мінімум на півхвилини. Поверніться у вихідне положення.
  2. Підйом ніг з мінімальною амплітудою. Лежачи на підлозі, підніміть рівні ноги на 20 см від поверхні, зафиксируйтесь на 10-15 секунд і так само повільно опустіть їх. Зробіть 3 повтору.
  3. Почерговий підйом ніг. Вихідне положення – лежачи на підлозі, все тіло притиснута до поверхні. Підніміть одну ногу до кута в 45-60 градусів, затримайте на кілька секунд опустіть. Проробіть такий же рух з другою кінцівкою. Зробіть 3 підходи по 15 підйомів на кожну ногу.
  4. Підйом ніг лежачи на животі. Ляжте на живіт, притисніть до підлоги. По черзі піднімайте ноги на максимально можливу для вас висоту, потім опускайте. Зробіть 30 повторів для кожної кінцівки.
  5. Підйоми з положення «полумостик». Лежачи на підлозі, зігніть ноги в колінах під прямим кутом, підніміть таз. Спираючись однією ногою на підлогу, другу підніміть вгору і через 5 секунд опустіть. Зробіть 2 підходи по 20 повторень для кожної ноги.

Салонні процедури

Якщо розтяжки старі, вам не допомагають домашні методи або ви хочете позбутися стрий в найкоротші терміни, зверніться за допомогою до фахівця. Це може бути косметолог в салоні або лікар-дерматолог в клініці. В боротьбі з розтяжками добре зарекомендували себе такі процедури:

Назва

Опис

Плюси

Мінуси

Мезотерапія

Проводиться шляхом введення клієнту вітамінних, поживних ін'єкцій, склад яких підбирається індивідуально. Курс – 7-15 процедур.

  • тривалий ефект;
  • підвищення еластичності шкіри;
  • усунення розтяжок, целюліту;
  • потребує мало часу на підготовку, проведення та реабілітацію
  • болючість;
  • ризик появи ускладнень (набряк, шкірний некроз, алергія);
  • дорого коштує

Лазерна терапія

Спеціаліст впливає на рубці лазером. Терапія буває двох видів: поверхнева (пілінг), спрямована на усунення молодих розтяжок і глибока (шліфування), яка справляється з будь-якими стриями.

  • відсутність побічних ефектів;
  • результат помітний вже після 1 процедури;
  • може проводитися відразу на декількох ділянках тіла;
  • майже не залишає пошкоджень
  • висока вартість;
  • необхідно проходити курс

Хімічний пілінг

Косметолог робить на проблемній ділянці контрольований опік за допомогою спеціальних хімічних речовин, в результаті чого починається інтенсивне відновлення клітин. Процедура буває поверхневою, серединної і глибокою.

  • стимулює вироблення колагену;
  • вирівнює колір, структуру шкіри, підвищує її пружність;
  • стимулює зростання нових кровоносних судин
  • процедура дорога;
  • є ризик появи нових рубців, почервоніння і гіперпігментації

Водоростеві обгортання

Здійснюються за допомогою ламінарії або спіруліни, попередньо замоченою в теплій воді. Водорості прикладаються на ділянки з розтяжками, а потім ноги обмотуються поліетиленовою плівкою на годину. Курс – 12 процедур.

  • доступна вартість процедури;
  • можливість проведення в домашніх умовах
  • обгортання впливають на верхні шари епідермісу;
  • неефективні при застарілих розтяжках

Косметична операція

Застосовується, коли шкіра сильно обвисли, і відновити її можна лише шляхом видалення.

  • допомагає позбутися від старих, глибоких стрий
  • дорого коштує;
  • потрібно перебувати в стаціонарі не менше 3 днів

Народні засоби

В боротьбі з розтяжками добре зарекомендували себе засоби, приготовані за рецептами народної медицини. При лікуванні стрий ефективні такі препарати:

  1. Масляна суміш, яка застосовується під час масажу. Змішайте ¼ склянки олії авокадо з ефірами розмарину, жасмину, неролі, лаванди, червоного розмарину, взятих по 10 крапель. Наполягайте добу в темному місці, використовуйте при кожній процедурі.
  2. Суміш для шоколадних обгортань. Для неї необхідно розтопити плитку гіркого шоколаду, змішати з 1 ч. л. оливкової олії. Масу потрібно нанести на місця з розтяжками, обернутися плівкою і сховатися ковдрою. Змити через 40 хвилин, робити кожен день до досягнення потрібного результату.
  3. Скраб з цукру, солі, узятих в рівних пропорціях, і декількох крапель масла (лляної, персикового, кунжутної та ін). Нанесіть суміш на шкіру і скрабируйте її масажними рухами. Витримайте 30 хвилин, потім змийте.
  4. Маска проти стрий. Дві плитки гіркого шоколаду розтопіть, після остигання перелийте в чашу блендера. Додайте склянку кавовій гущі, по ½ склянки меду і картопляного крохмалю, 0,5 ч. л. солі, перемішайте. Наносьте суміш на розтяжки, витримуйте 0,5 години, після чого змити.
  5. Олійно-вітамінний склад з 5 крапель вітаміну A, 10 крапель вітаміну E, масел алое і оливи, узятих в рівних кількостях. Суміш потрібно наносити на проблемні зони двічі в день.

Профілактика

Боротьба з розтяжками – процес тривалий, а в деяких випадках і дуже витратний. Щоб не застосовувати перераховані вище методи на собі, проводите профілактику появи «рубців», дотримуючись наступні рекомендації:

  • правильно харчуйтеся;
  • слідкуйте за своєю вагою;
  • робіть самомасаж або відвідуйте масажиста;
  • пийте багато рідини;
  • займайтеся спортом, виконуйте фізичні вправи;
  • користуйтеся зволожуючими, живильними кремами, гелями (для вагітних – спеціальними);
  • під час вагітності носити компресійну білизну;
  • приймайте контрастний душ, трав'яні ванни, обливайтеся;
  • доглядайте за шкірою.

Фото розтяжок на ногах

Відео

!РОЗТЯЖКИ! Причини появи. Як їх ПРИБРАТИ?

Відгуки

Мілена, 25 роківУ мене стрії з'явилися після народження дитини. Слава богу, вони невеликі, оскільки під час вагітності я користувалася спеціальними кремами. Зараз, поки стрії ще молоді, вирішила спробувати народний засіб з дитячого крему, змішаного з подрібненими таблетками муміє. Користуюся ним місяць, і результат є – рубці стали менше.
Катерина, 23 рокиПід час вагітності я користувалася кремом Наша Мамо, який мені подарувала родичка. Мазала їм живіт, а за 3 місяці – груди, але ось ноги – ні. Чомусь думала, що там розтяжок не буде. В результаті шкіра на животі залишилася гладенькою, без пошкоджень, а на стегнах утворилися огидні рубці, з якими вже нічого не можна зробити.
Світлана, 29 роківПісля пологів я спробувала відновлювати шкіру за допомогою крем-гелю проти розтяжок від компанії Ейвон. Після трьох місяців використання засобу рубці стали світліше, менше за розміром, тому майже непомітні. Повністю позбутися від них вже навряд чи вийде, але результат мене порадував, буду продовжувати користуватися кремом, він ще й недорогий.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!