Оперативне лікування варикозного розширення вен нижніх кінцівок: показання

Хірургічне втручання при патологічному порушення функціонування судин, які здійснюють перенесення продуктів обміну і вуглекислого газу, призначається тільки при наявності особливих показань. Своєчасно проведена операція на варикозне розширення вен на ногах є гарантованим способом лікування такого ураження нижніх кінцівок. Дізнайтеся більше про хірургічному методі вирішення даної проблеми.

Що таке варикозне розширення вен

Хвороба характеризується ураженням судин нижніх кінцівок, у результаті якого відбувається гострий розлад кровотоку. Пізні стадії хвороби провокують появу на ногах синьою деревоподібної сітки, що переходить у великі патологічні вогнища. Варикозне розширення вен небезпечно тим, що створює всі умови для розвитку тромбофлебіту в системі нижньої порожнистої вени. Такого роду ускладнення, як правило, ведуть до появи тривало не загоюються трофічних виразок.

Не менш серйозну небезпеку для здоров'я хворого являє відірвався від судинної стінки тромб, який нерідко стає основною причиною інфаркту, інсульту, тромбоемболічного синдрому. Головним чином ця обставина і призводить хворих до думки, що їм потрібна операція з видалення варикозу на ногах. Але деякі пацієнти ігнорують такі серйозні наслідки і воліють не помічати симптоми хвороби.

Видалення вен на ногах

При ситуації, коли варикозне розширення судин неможливо вилікувати консервативними методами, доводиться вдаватися до хірургії. У випадку якщо операція на венах нижніх кінцівок проведено сумлінно, пацієнт, як правило, позбавляється від хвороби на десятиліття. Сучасна медицина володіє всім необхідним обладнанням, щоб хірургічне втручання пройшло успішно.

Сьогодні видалення вен при варикозі проводиться малоінвазивними методами. У цьому зв'язку особливий інтерес викликає безшовний спосіб оперування, що передбачає усунення змінених ділянок за допомогою микропроколов. Після закінчення такої процедури ноги пацієнта просто обмотуються еластичним бинтом, а через кілька годин йому вже дозволяється потроху ходити.

Свідчення

Операція при варикозі нижніх кінцівок проводиться тільки при наявності особливих клінічних проявів хвороби. Так, одним з показань до втручання є обширне ураження, що охопило більшу частину посудини. Крім того, операція на варикозне розширення вен на ногах неминуча при великих набряках. Окремої уваги потребує патологічне порушення відтоку венозної крові.

При такій ситуації перед операцією призначається додаткове обстеження пацієнта на предмет наявності у нього схильності до інших судинних захворювань. У цьому зв'язку слід згадати також і про недуги, при яких операція протипоказана. Основними обмеженнями до усунення ураженої ділянки вени служать вагітність, гіпертонія і гострі запальні процеси. Повертаючись до основного питання, варто сказати, що операція при варикозі нижніх кінцівок проводиться і за іншими показниками:

  • якщо є незагойні трофічні виразки;
  • при нетиповому розширення підшкірних вен;
  • при гострому тромбофлебіті;
  • якщо є закупорка вен.

Можливі наслідки

При малоінвазивних способи усунення варикозу больовий синдром практично не присутня. Між тим, неприємні відчуття можуть активно проявлятися після флебектомії. Цей факт обумовлюється тим, що за місцем віддаленого патологічного ділянки утворюються гематоми, які є наслідком припливу в венозної магістралі. Крім того, по закінченні декількох днів після операції у хворих нерідко підвищується температура внаслідок асептичного запалення крові.

Операції на венах нижніх кінцівок

В даний час застосовується безліч методик лікування патологій вен. Одним з найефективніших способів проведення операції прийнято вважати флебектомія. Даний вид хірургії проводиться в декілька етапів і передбачає використання місцевого наркозу. Інші способи позбавлення від патологічного розширення вен застосовуються тільки при наявності судинних ушкоджень малого діаметра.

Флебектомія

Операція по видаленню вен на ногах триває близько двох годин під місцевою анестезією. Усунення пошкодженого фрагмента судини починається з того, що хірургом проводиться розсічення шкірного покриву в паху і поблизу щиколотки пацієнта. Інші розрізи робляться над великими венозними вузлами. Через отримане в паху отвір вводиться спеціальний екстрактор у вигляді тонкого дроту з заокругленим кінцем. За допомогою даного медичного інструменту лікар видаляє пошкоджений фрагмент вени, після чого на розрізи накладаються шви, і операція вважається завершеною.

Склеротерапія

Даний метод передбачає лікування варикозу уколами. Під час склеротерапії у пошкоджений фрагмент вени вводиться особлива речовина, що руйнує її внутрішню поверхню. Потім відбувається фізіологічне зростання середніх верств судини з подальшим обпаданням пошкодженої ділянки. Видимий результат пацієнт отримує вже через декілька процедур склеротерапії. Відновлення після лікувального курсу триває близько півроку.

Видалення вен лазером

Даний метод вважається найбільш сучасним і абсолютно безболісним. Проведена таким способом операція на вени на ногах дозволяє пацієнтові в той же день самостійно ходити. Методика передбачає видалення ушкодженої судини за допомогою лазерної коагуляції. Під час процедури поверхню вени обробляється через ледь помітний прокол. Внаслідок високотемпературного лазерного впливу кров закипає і моментально заварює пошкоджену вену по всій її довжині. Окремим плюсом такого втручання є відсутність ризику інфекційних ускладнень.

Реабілітація після операції варикозу нижніх кінцівок

Відновлювальний період передбачає неухильне дотримання рекомендацій лікаря. Так, перші 4 години після операції пацієнтові слід перебувати в ліжку, але це зовсім не означає, що хворий повинен нерухомо лежати. Фахівець в обов'язковому порядку підкаже, які рухи потрібно виконувати. Незалежно від методу усунення варикозу, хворому в післяопераційний період необхідно носити компресійну білизну і не забувати про загальні правила підтримки вен в здоровому стані:

  • робити масаж;
  • пити спеціальні препарати-венотоніки;
  • цуратися алкоголю;
  • дотримуватися правильного харчування;
  • уникати гіподинамії.

Ціна на операцію на варикозне розширення вен на ногах

Вартість хірургічного видалення ушкодженої судини залежить від безлічі факторів. Як правило, операцію передує консультація флеболога, який призначає комплексне обстеження, що включає дуплексне сканування вен, лабораторні дослідження крові. В цілому на підготовчий етап в загальній складності може піти від 2500 до 4000 р. Власне, ціна самого втручання залежить від його виду і ступеня ураження судин. Дізнатися, скільки коштує операція на венах в Москві, можна з таблиці нижче:

Операція

Ціна (р.)

Флебектомія

22000-30000

Склеротерапія

33000-35000

Лазерне видалення вен

40000-45000

Відео: як робиться операція на варикозне розширення вен

Як роблять операцію при варикозі вен на ногах

Відгуки

Олена, 30 роківПеренесла операцію на варикоз на нозі близько року тому. На той момент у мене вже почали утворюватися трофічні виразки, тому лікар порадив терміново робити флебектомія. Операція проходила під місцевою анестезією. По закінченні ногу обмотали еластичним бинтом, а через 2 доби дозволили потроху ходити.
Юлія, 28 роківЗ давніх пір страждала від жахливого варикозу ніг, викликаного гіподинамією і наявністю у мене зайвої ваги. Унаслідок надлишку маси довелося погоджуватися на флебектомія, тому що інші процедури при моєму стані не мали б особливого ефекту. Операція пройшла успішно, відновлювальний період теж пройшов без будь-яких ускладнень.
Світлана, 35 роківПозбулася від варикозу вен на ногах за допомогою пінної склеротерапії. Довелося пройти близько 10 процедур, але воно того варте. Зміни я помітила, коли позаду було вже кілька сеансів склеротерапії. Протягом усього курсу лікування не було ніяких негативних відчуттів, все проходило в достатній мірі швидко і безболісно.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!