Ультразвуковий відлякувач птахів

Багато садівники замислюються про збереження врожаю, на який можуть зазіхати птиці. Класичних засобів відлякування: лякала, тріскачки, лампи – не рятують повністю, будучи лише тимчасовим захистом. Застосування ультразвукового устаткування допоможе з великою часткою ймовірності зберегти врожай в цілості й схоронності, відлякуючи птахів.

Як зробити відлякувач птахів своїми руками

Пернаті можуть атакувати ділянку раптово, тому краще підготуватися до їх навалі, створивши саморобний відлякувач з мінімальними витратами за ціною. Для цього знадобиться:

  • пластикова пляшка будь-якого обсягу;
  • фломастери;
  • фольга;
  • дріт;
  • палиця;
  • ножиці.

Схема виконання додатка:

  1. Взяти пляшку, фломастером розмітити 4 вертикальних лінії на однаковій відстані і 2 горизонтальні по обидва боки. У результаті повинно вийти 4 літери – це будуть лопаті вертушки.
  2. Вирізати ножицями деталі, загнути назовні, щоб вийшла вертушка. До кожної лопаті приклеїти шматочки фольги, а через кришку протягнути дріт.
  3. Один кінець дроту закріпити на дні, інший – у палиці, яку потрібно увіткнути в землю на обраному ділянці.
  4. Коли буде дути вітер – вертушка закрутиться, фольга заблищить, що відлякує птахів.

Крім пляшки-вертушки, садівники придумали обклеювати старий м'яч або куля з пап'є-маше осколками скла або дисків, які блищать на сонці, відлякуючи птахів. Популярним стає і опудало, виконане у вигляді людини або великої птиці. Для залякування до нього приклеюють великі очі, справжні пір'я. Захистом може стати шматок вовни або стара шапка, закинута на дерево – вона буде імітувати домашня тварина, що буде відлякувачем коршунов.

Для любителів електронних виробів не складе труднощів зробити джерело ультразвуку самостійно, використовуючи схеми з інтернету або журналів, витративши на деталі менше грошей, ніж ціна аналогічного купованого устаткування. У разі саморобного джерела потрібно буде враховувати, щоб там була можливість регулювання хвиль. Так птахи не звикнуть до шуму швидко.

Навіщо потрібен захист від птахів

Навіть якщо людина любить птахів і позитивно до них відноситься, бувають ситуації, коли пернатих необхідно відлякувати. Це захист врожаю від дроздів, шпаків, які люблять скльовує ягоди, дрібні плоди. Більш великі птахи можуть завдати шкоди домашнім тваринам – маленьким курчатам – ворони або хижі шуліки люблять їх забирати до себе в гніздо. Навесні ультразвуковий відлякувач птахів не втрачає актуальності, тому що непрохані гості починають скльовує нирки з плодоносних дерев, завдаючи шкоди майбутньому врожаю.

Відлякувач ворон

Безпечний для людини ультразвуковий відлякувач птахів здатний захистити не тільки посіви з врожаями, а й навколишні споруди. Так, ворони, шуліки або сороки люблять сідати на лінії електропередач, кублитися поблизу струмопроводів, що призводить до замикання і до виходу з ладу підстанцій. Вирішенням цієї проблеми в саду може стати застосування біоакустичних пасток, які відрізняються тим, що не завдають шкоди ні самим тваринам, ні використовуваним їх користувачам, але ефективно запобігають можливість облюбувати птахами складні пристрої для свого поселення.

Ультразвуковий відлякувач голубів

В умовах міської квартири актуальною стає захист від голубів, які люблять жити на балконі під ним, видавати дуже гучні неприємні звуки вранці, забруднюючи все навколо своїми слідами і залишками життєдіяльності. З-за того, що голуби звикають до міського шуму дуже швидко, ефективним способом позбавлення від них стають ультразвукові або биоакустические відлякувачі, а також підручні варіанти на зразок пляшки-вертушки, нарізки з стрічок або відображення скляними осколками, встановлені на поверхню підвіконня.

Чим гарний ультразвуковий відлякувач для птахів

Принцип дії пастки на основі ультразвуку заснований на тому, що птахи сприймають ультразвук і чують його, тоді як для людини він залишається недосяжним. Ультразвуковий відлякувач птахів створює спеціальну комбінацію сигналів з широкою частотою, так що голуби і ворони не можуть до нього звикнути, їм заподіюється дискомфорт, внаслідок чого вони залишають територію.

Відлякувачі володіють наступними позитивними властивостями:

  • прості в установці;
  • невеликі за розмірами;
  • мають чітку спрямованість дії, високу потужність;
  • працюють від батарейок або мережі;
  • коштують недорого;
  • вловлюють птахів за 15 м.

Будь-які пастки на основі ультразвуку можна використовувати всередині або зовні приміщення, деякі можуть ефективно захистити відкритий простір у радіусі 100-600 метрів. При використанні їх в саду йдуть кроти, які не переносять ультразвук, залишаючи насиджені місця. При всій ефективності ультразвуку існує мінус: при постійному застосуванні він негативно впливає на людину, викликаючи розлади внутрішніх органів.

Садівникам слід пам'ятати, що птахи можуть звикати до важких умов, в тому числі, ультразвуку, тому краще чергувати його з іншими заходами: лазерними приладами, громпушками, газовими аксесуарами. Для профілактики гніздування птахів поблизу будинку слід проводити роботи по прибиранню дахи, горища, мансарди, не допускаючи, щоб горобці оселилися там назавжди. Якщо ж птахи завдають незначної шкоди, краще зробити для них годівницю, ніж ви позбудетеся від необхідності красти урожай.

Як вибрати ультразвуковий пристрій для відлякування птахів

Для грамотної купівлі обладнання потрібно врахувати:

  • розмір ділянки;
  • заподіяна шкода – якщо він невеликий, то можна впоратися самостійно;
  • фінансові можливості;
  • додаткові функції: інфрачервоне випромінювання, гучні звуки, яскраве світло.

Ціна ультразвукового відлякувача птахів

Сучасні ефективні відлякувачі на основі ультразвуку за прийнятною ціною можна купити в інтернет-магазині або замовити через каталог в будь-якому господарському відділі. Ціни на них будуть приблизно такими:

Назва

Ціна, в рублях в інтернеті

Ціна, в рублях в магазині

Ультразвуковий відлякувач LS

2000

2500

Биоакустические пастки з датчиками руху

25000

30000

Газові гармати

18000

19000

Громпушки

20000

22000

Лазерні Weitech

44000

46000

Відео: відлякування птахів з саду з приладом Экоснайпер

Ультразвуковий відлякувач птахів ЭкоСнайпер LS-987BF

Відгуки

Данило, 34 рокиНа дачі завелися дрозди, які облюбували мою вишню. Як тільки я їх помітив, звернувся до старої універсальною схемою – встановив велике опудало орла, забезпечивши його для барвистості пір'ям. Допомогло на тиждень, після чого повернулися птахи. Думаю встановити ультразвук, щоб покінчити з знищенням урожаю.
Ніна, 57 роківЯ живу за містом, тому мої часті супутники на городі – ворони. Вони люблять псувати урожай, а ще живуть в небезпечній близькості від лінії електропередач. Поскаржившись на це зятю, я отримала від нього ультразвуковий відлякувач, яким він оснастив вулицю. Через пару днів я забула про птиця: вони залишили дільницю негайно, залишивши мене в спокої.
Олександр, 39 роківУ мене великий ділянку землі, так що проблема захисту врожаю від птахів стоїть гостро. Начитавшись хвалебних відгуків про ультразвук, встановив подібні пастки, але діяли вони в центрі поля – по краях птахи безкарно красти урожай. Тоді я купив дорогі за ціною биоакустические пастки і залишився задоволений – мої фрукти під надійним захистом.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!