Холодна зварювання лінолеуму: типи клею для стиків

Речовина служить для склеювання швів окремих аркушів штучного підлогового покриття. Моделі відрізняються за складом, способом підготовки до роботи, міцності одержуваного стику і тривалості висихання. Деякі види холодної зварювання вимагають використання додаткових засобів захисту дихальних шляхів.

Склад холодної зварювання

Клей для лінолеуму складається з наступних компонентів:

  • Розчинник. Холодне зварювання швів лінолеуму за рахунок цієї речовини виконується легше, результат виглядає краще. Компонент розм'якшує і робить стики підлогового покриття еластичними, майже рідкими. Це робить шов непомітним і монолітним за рахунок щільної підгонки шматків лінолеуму. У складах, що використовуються в домашніх умовах, розчинник часто є основою холодної зварювання.
  • Клейка речовина. У цій ролі часто виступає просто ПВХ-клей. Полімерний з'єднувач забезпечує надійну спайку розм'якшених пластів покриття, що швидко сохне.

Як вибрати холодну зварку для лінолеуму

Існують деякі умови для вибору оптимального складу клею, яким можна ефективно зварити підлогове покриття:

  1. Віку покриття. Холодне зварювання лінолеуму, який вже довгий час лежить на підлозі, виконується більш в'язкими речовинами. Вони містять невелику кількість розчинника, але відрізняються підвищеною надійністю. Спаяти нещодавно куплені листи можна рідкими клейовими складами. З ними з'єднання виходить самим акуратним і непомітним, але страждає надійність.
  2. Якість і форма нарізки лінолеуму. Складні кутасті або нерівні стики легко розходяться і вимагають використання клею з великим процентним вмістом ПВХ. Густий склад добре заповнює всі кути шва, перешкоджає зрушенню аркушів.
  3. Досвід людини, здійснює склейку. Якщо ремонт проводиться власними руками вперше, виберіть клей з великим вмістом ПВХ. В'язке речовина заповнить шов, компенсуючи помилки при нарізці лінолеуму, підготовці його до склеювання.
  4. Особливості застосування. Зустрічаються струмопровідні і морозостійкі склади. Такі варіанти холодної зварювання підходять для специфічних умов використання покриття.

Як користуватися холодної зварюванням

Будівельний клей, здатний надійно з'єднати підлогове покриття – токсична речовина, працювати з яким небезпечно для здоров'я. Також при неправильному застосуванні холодна зварка може роз'їсти листи лінолеуму, що зробить стик неакуратним. Працювати з клеєм потрібно по інструкції і дотримуючись наступні поради:

  1. Склеювати листи підлогового покриття потрібно в спеціальному будівельному респіраторі і окулярах, що захищають очі. Вікна і двері в приміщенні залиште відкритими. Забезпечте хорошу циркуляцію повітря.
  2. Ретельно підбирайте склад, що клеїть речовини. Деякі види стиків і окремі марки лінолеуму вимагають використання зварювання з різним процентним вмістом клею і розчинника.
  3. Не залишайте тюбик відкритим надовго, інакше клей засохне. Надіти ковпачок на носик мало – краще вставити в нього голку за розміром отвори або шило.
  1. Після проклеювання швів не слід намагатися прискорити процес висихання за допомогою гарячої зварювання або простого фена. Так склеювальний склад зменшиться в обсязі, стикування вийде ненадійною.
  2. Під час склеювання притискайте стики до підлоги імпровізованим пресом. Так можна уникнути появи бульбашок повітря, які з часом руйнують шов.
  3. Після нанесення клею протріть верхню частину підлогового покриття повстяної тканиною, щоб прибрати надлишки ПВХ з розчинником. Для цієї ж мети поверх стиків наклеюють малярний скотч. Навіть при такому захисті краще протерти лінолеум повстю.

Найкращий клей для зварювання лінолеуму

Якісне клейка речовина здатне щільно з'єднати шов будь-якої складності. Хороша холодна зварювання лінолеуму повинна відрізнятися малим часом висихання, високою щільністю з'єднання без необхідності використання додаткових інструментів. Високоякісний клей можна придбати у наступних виробників:

  • Axton;
  • Linocol;
  • Sintex;
  • Таркетт (Tarkett);
  • Homokoll;
  • Форбо.

Тип А

Werner Muller

Холодна зварка підходить для зварювання швів нового підлогового покриття, виконаного з ПВХ. Витрату діючої речовини становить 44 грами на 20 метрів стику. Склад можна застосовувати для проклеювання листів внапуск. Маса нетто рідини всередині тюбика – 44 р. Ціна – 475 рублів.

Основні плюси:

  1. Швидко схоплюється.
  2. Може з'єднати нерівні стики.

Мінуси:

  1. Не здатний склеїти старе покриття.

Tytan 100 мл

Універсальний клей для холодної зварювання виробів з ПВХ. Середня витрата речовини складає 100 мл на 45-50 м шва. Робочий час після попадання в повітря – 10-15 хвилин. Час до висихання – 30 хвилин. Повна полімеризація настає через добу при 20° С. Ціна – 240 р.

Основні плюси:

  1. Універсальність. Речовина підходить для роботи з будь-якими виробами з ПВХ.
  2. Невелика ціна при хорошій якості.

Мінуси:

  1. Мале робочий час.

Тип С

Вернер Мюллер тип С

Основне призначення холодної зварювання – нещільно-різані стики. Склад може склеїти будь-яке покриття з ПВХ.

Максимальний допустимий зазор між сполучуваними листами становить 3-4 мм.

Вартість одного тюбика – 534 р. Обсяг – 30 мл. Час до застигання після нанесення – 10-15 хвилин.

Основні плюси:

  1. Можна купити безпосередньо у виробника.
  2. Швидке застигання.
  3. Добре розм'якшує лист.

Мінуси:

  1. Відсутні.

Tarkett Werner Muller тип C

Безбарвна речовина може з'єднати нещільно-різані стики покриття з ПВХ. Має густу консистенцію, за рахунок якої добре заповнює шов, виключаючи появу бульбашок повітря. Витрата – 42 м на 15 метрів. Відрізняється підвищеною морозостійкістю. Схоплюється за 30-35 хвилин. Повна полімеризація – добу після нанесення. Ціна – 610 р.

Основні плюси:

  1. Можна купити безпосередньо у виробника.
  2. Здатний швидко склеїти нерівний шов.
  3. Не залишає слідів при попаданні на верхню частину покриття.

Мінуси:

  1. Висока токсичність випарів.

Тип Т

Tarkett Werner Muller тип T

Спеціалізований будівельний клей підходить для роботи з нещільно-різаними швами лінолеуму. За рахунок тривалого періоду первинного схоплювання (30 хвилин) можлива коригування положення покриття після укладання. Вага речовини всередині тюбика – 42 грами. Купити продукт можна за ціною 610 р.

Основні плюси:

  1. Міцність створюваного шва.
  2. Можливість роботи при температурі до 16° С.

Мінуси:

  1. Велика витрата – 42 грами на 7 метрів.

Tarkett засіб для холодної зварювання Тип Т

Засіб може склеїти шви лінолеуму на основі повсті, поліестеру і ПВХ. Вага діючої речовини – 45 грам. Витрата – 45 г на 7 метрів. Можлива робота при низьких температурах (до 12° C) на відкритому повітрі. У комплекті йде спеціальний Т-подібна вирівнює насадка.

Основні плюси:

  1. Універсальність.
  2. Якісне склеювання багатьох видів матеріалів.

Мінуси:

  1. Велика витрата.
  2. Занадто густа консистенція.

Відео

Холодне зварювання лінолеуму

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!