Як відмити пригоріла алюмінієву каструлю - ефективні способи з описом і фото

Для домогосподарок чищення алюмінієвого посуду в домашніх умовах представляє проблему. Важливо знати, які засоби використовувати при роботі, щоб не пошкодити поверхню каструлі, не допустити виникнення хімічної реакції між металом і миючим засобом.

Способи почистити алюмінієвий посуд

Домогосподарки повинні знати, що чистка алюмінієвих каструль в домашніх умовах передбачає тільки м'які способи видалення нальоту і потемніння.

Абразивні засоби можуть пошкодити покриття, викликати отруйну хімічну реакцію на поверхні металу. Жорсткі щітки, металеві мочалки можуть зіпсувати оксидну плівку на алюмінії, що призведе до втрати якостей домашнього начиння. Щоб вирішити питання, як відмити пригоріла алюмінієву каструлю, видалити чорноту, плями і жир з дна і стінок ємності, можна скористатися наступними способами:
  • Використовувати активоване вугілля. Потрібно взяти 7-10 таблеток, подрібнити до стану порошку, засипати дно і стінки посудини, дати постояти півгодини. Після цього налити туди холодної води так, щоб вона покривала повністю наліт, залишити на 40 хвилин. Потім вилити розчин і очистити посудину будь-яким рідким миючим засобом для посуду.
  • Купити молочну сироватку і налити в посуд так, щоб рідина закривала все пригорілі місця. Залишити ємність на добу, потім вилити очисний склад і промити стінку і дно постраждалої від нагару кухонного начиння миючими засобами. Сироватка містить різні органічні кислоти, що сприяють видаленню з металевої поверхні начиння залишків накипу без пошкодження стінок і днища.
  • Використовувати клей ПВА. Такий спосіб підійде, якщо пригорілі місця є на внутрішній і зовнішній поверхні посуду. Потрібно зробити розчин з розрахунку: на 1 л води 1 ст. л. клею, стільки ж соди, що містить кальцій, і 15-20 г господарського мила, натертого на тертці. Помістити в каструлю велике металеве відро або виварку, залити сумішшю так, щоб вона повністю закривала пригоріла поверхню, поставити на вогонь. Дочекатися закипання рідини. Зменшити вогонь, прокип'ятити алюмінієвий посудину протягом 30-40 хвилин у даному розчині. Вийняти каструлю, легко відмити потемніння і накип.
  • Скористатися розчином харчової соди. Приготувати суміш з розрахунку 5 л води і 0,5 кг соди. Залити рідиною великий посудину (виварку або відро), помістити туди пригоріла начиння так, щоб вона повністю була в воді. Кип'ятити на повільному вогні 1,5-2 години. Потім почекати, поки каструля охолоне, видалити пригорілі залишки м'якою губкою.
  • Зняти шкірку з несозревшіх кислих яблук. Помістити в каструлю так, щоб шкірка закривала потемніння, залити водою, кип'ятити протягом 1 години. Вилити суміш, залишки нальоту відмити звичайним миючим складом.
  • Скористатися лимонною кислотою. Потрібно залити в пригоріла начиння воду так, щоб вона закривала нагар, потім додати 2 ст. л. лимонної кислоти, кип'ятити на повільному вогні 15-20 хвилин. Зняти з вогню ємність, вилити розчин, видалити залишки чорноти стандартної миючою рідиною.
  • Використовувати кухонну сіль. Набрати в постраждалу кухонне начиння теплої води, потримати 30 хвилин. Вилити рідину, в посудину насипати сіль так, щоб вона закривала всі темні плями. Потримати 2-3 години, видалити сіль, відмити забруднення звичайної посудній м'якою губкою.

Як відмити сильний нагар

Якщо алюмінієва начиння має сильний нагар, не вдається відмити потемніння звичайними засобами, то можна скористатися способами, наведеними у таблиці:

Назва використовуваного для відмивання кошти

Метод застосування

Оцет

Приготувати склад: 100 г 9%-го оцту змішати з ½ шматка натертого на тертці господарського мила. Налити в посудину воду, додати оцтово-мильну суміш, кип'ятити 1 годину до того, як нагар не почне відшаровуватися від дна і стінок ємності. Вимкнути вогонь, вилити рідину, відчистити залишки темних плям м'якою губкою з додаванням миючого складу.

Нашатирний спирт

Приготувати суміш: 1 ст. л. нашатирного спирту змішати з 100 г натертого господарського мила. Додати в холодну воду, залити сумішшю потемнілі місця. Видалити забруднення звичайною м'якою губкою.

Перекис водню

Зробити складу за таким рецептом: змішати 50 г харчової соди з кількома краплями (5-6) нашатирного спирту. Швидко розмішати, нанести на потемніння дна і стінок посудини. Якщо нагар свіжий, то можна відмивати плями відразу. Якщо забруднення застарілі, то доведеться залишити алюмінієву начиння на 1-1,5 години, потім видалити нанесений склад, промити стандартної миючою рідиною, використовуючи губку.

Відео

Як очистити пригоріла каструлю - корисні поради | ed black

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!