Види рослин для акваріумів з описом, назвою та фото - як вибрати невибагливі і доглядати

Невеликий підводний світ у кімнаті виглядає заманливо і екзотично. При цьому необов'язково населяти акваріум яскравими видами тропічних рибок з красивими назвами – уміло підібравши акваріумні рослини, можна домогтися такого ж візуального ефекту. Потрібно буде постаратися, але і твір акваріумного мистецтва у вас вийде надзвичайно красивим.

Види акваріумних рослин

В основу класифікації акваріумної флори покладені відмінності в умовах існування рослин:

  • Мохоподібні – можуть жити на дні акваріума або в поверхні, сюди ставляться сімейства Гіпнові, Риччиевые, Джерельні.
  • Грунтові – квітучі під водою (Наяди, Заникеллиевые), або виносять на поверхню лише стебло з квіткою (Валліснеріі, Водяний жовтець).
  • Укоріняються в ґрунті, але мають надводні листки і квіти (Апоногетоновые, Кувшинковые).
  • Вільно плаваючі у водній товщі і не вкорінені (Роголистниковые, Пузырчатковые, Росянковые, Рясковые).
  • Плаваючі на поверхні (Водокрасовые, Понтедериевые, Сальвиниевые).
  • Болотні та прибережні, підняті над водною поверхнею (Ароїдні, Частуховые, Осокові).

Найпопулярніші акваріумні рослини

Головна причина популярності тих чи інших рослин у акваріумістів полягає в простоті догляду. Не кожен може створити вдома тепличні умови для "гостей" з тропіків, які дуже вимогливі до температурного режиму та інтенсивного сонячного освітлення. Тому топ-5 популярної акваріумної рослинності не містить вишуканих екзотичних зразків, але кожен приклад тут цікавий по-своєму:

  1. Валліснеріі підходять для самих різних типів акваріумів, і добре почувають себе при штучному освітленні. Залежно від різновиду рослини, у них може бути червонувата або зелене забарвлення листя.
  2. Кушир – дуже поширене акваріумне насадження. Рослина розмножується живцями і абсолютно невибаглива у догляді.
  3. Криптокорина невимоглива до умов утримання в акваріумі. Вона відноситься до розетчатым рослинам – довге стебло відсутня, а пластинчасті листя розходяться в сторони прямо від підстави.
  4. Плаваюча Річчія – найпоширеніший представник акваріумних мохів. Рослина не має листя або стебел, представляючи собою зчеплені один з одним дрібні пластини, що створюють яскраві острівці на поверхні води акваріума.
  5. Водяна Елодея відноситься до числа длинностебельной акваріумної флори, і для вкорінення не вимагає великого шару грунту в акваріумі. При гарному штучному освітленні вона може порадувати власника гарними білими квітами.

Рідкісні акваріумні рослини

Як правило, це дуже вередливі створіння, які вимагають до себе підвищеної уваги: мінеральних підживлень, природного освітлення, великого об'єму акваріума. Ось кілька представників акваріумної флори:

  • Буцефаландра з острова Борнео відрізняється оригінальною забарвленням, яка, в залежності від виду, може бути не тільки зеленої, але і червоної, синьої, чорному і сріблястому.
  • Кринум хвилястий – екстравагантний гість із Західної Африки, має витончене листя довжиною до двох метрів. Для утворення коренів, достатніх для утримання рослини, потрібно ґрунт товщиною не менше 10 сантиметрів.
  • Перистолистник червоний рідко зустрічається в природних умовах. Схожий на хвойну гілочку, він володіє цікавою властивістю – якщо вода містить солі заліза, цей рослинний хамелеон починає поступово червоніти.

Найкрасивіші акваріумні рослини

Навіть якщо у вас в акваріумі немає рибок або ви віддаєте перевагу палюдариумный варіант, що поєднує воду і сушу, зовнішня краса насаджень за склом має дуже важливе значення. Ось кілька видів, побачивши які один раз на фотографії, важко втриматися від чарівності:

  • Аммания витончена – з цілою системою надводних і підводних листків різних відтінків (від зеленого до пурпурного), буде особливо ефектно виглядати в тропічному акваріумі.
  • Німфея або латаття тигрова – припаде до душі всім, кому подобаються живі рослини для акваріума. Плаваючі листки, доповнені квітами, виглядають надзвичайно ефектно, при цьому німфея буде добре цвісти тільки на живильним грунті.
  • Ейхорнія лазурова – з листям, дуже схожими на пальмові, має суцвіття по 6-12 квіток надзвичайно красивою забарвлення – білого з синім і фіолетовим відливами.

Які рослини посадити в акваріум

Головне правило вибору підводної флори – не братися відразу за дуже складні завдання. Немає суперечок, що морський акваріум «а-ля кораловий риф» виглядає набагато красивіше свого прісноводного аналога, але для запуску такого проекту буде потрібно чималий досвід. Це практичні навички, якими ви оволодієте, доглядаючи за маленьким акваріумом, і теоретичні, які ви дізнаєтеся, заглянувши за потрібне описом довідник, енциклопедію або каталог акваріумних рослин.

Невибагливі

Така рослинність добре приживається навіть у маленькому акваріумі, швидко розростаючись до стану проріджування. Гідними конкурентами Элодее і Роголистнику в простоті догляду:

  • Бакопа мадагаскарська – крім симпатичного зовнішнього вигляду, це ще і рослина-санітар, яка очищує воду в акваріумі і не дає розвиватися зеленим водоростям.
  • Кабомба звичайна – кущисті стебла з листям, схожими на віяло, можуть досягати двометрової довжини, утворюючи зарості. Кабомба розмножується вегетативно – відходять від кореня пагонами або частинами стебла.
  • Ряска мала – повсюдно зустрічається на водоймах нашої країни і добре приживається в акваріумах. Маленькі листочки, плаваючі на поверхні води, служать хорошим затенителем, а ті, хто займається вирощуванням акваріумних риб, оцінили її як вітамінну добавку.

Швидкорослі

Встановивши вдома акваріум і наповнивши його водою, хочеться, щоб він не виглядав порожнім. У цьому випадку потрібно вибирати насадження, які відрізняються високою швидкістю росту:

  • Ехінодорус амазонський – поєднує в собі симпатичний зовнішній вигляд і простоту розведення. При розмноженні біля кущів эхинодоруса утворюються дочірні бічні пагони, і він швидко заповнить відведене місце.
  • Анубіс Бартеру – у акваріумі з високою температурою і розсіяним освітленням буде добре нарощувати свою чисельність з допомогою дочірніх рослин або поділу кореневища.
  • Папороть рогата – відноситься до категорії витривалою акваріумної рослинності, добре росте при мінімальному догляді і не потребує підживлення, тому добре підійде навіть початківцям власникам акваріума.

Тіньовитривалі

Не всі акваріумні насадження люблять яскраве світло – деякі набагато краще ростуть при помірному освітленні або заселяючи «мертві зони» світильника:

  • Микроспориум або папороть таїландський – має повзучим стеблом і довгими ланцетоподібними листям. Чудово закріплюється на будь-якому субстраті – каменях, корчах і ін.
  • Мох яванський – ці невибагливі рослини для акваріума, при малій освітленості ростуть дуже повільно. Збільшення потужності світла призводить до інтенсивного росту, що часто використовується для створення декоративного ефекту.

Не потребують грунту

Акваріумна рослинність з цієї категорії добре росте в неукорененном вигляді прямо в товщі води:

  • Перистолистник бразильський або Уруть – в декоративному відношенні виглядає дуже ефектно, представляючи собою перисті гілочки, закріплені на стеблі і зібрані в зарості.
  • Гидрокотила вертикальна – красиве рослина з невеликими листям круглої форми на довгих черешках. Через непростого догляду не рекомендується початківцям акваріумістам.

Квітучі

Домогтися цвітіння для акваріумної флори набагато простіше в эмерсной (сухопутної) формі, чим і користуються багато любителі:

  • Бакопа каролінська – великі фіолетовий квіти дуже контрастують до округлим листям і домогтися цвітіння не так складно.
  • Водний кринум – при цвітінні в акваріумі виглядає дуже ефектно, адже сам квітка зі стрілкою виноситься над водою.
  • Ехінодорус індіана – у досвідчених акваріумістів цвіте і в підводному формі.

Плаваючі

Накопичивши запас повітря в черешках, стеблах і листках, така рослинність не тоне, а чудово плаває на поверхні води:

  • Азолла каролінська (водяна папороть) створює невеликі плаваючі острівці, які можуть швидко розростатися.
  • Вольвия бескорневая – маленькі переходять еліпсоїдів міліметрового розміру, суцільним килимом заповнюють вільний простір і використовують поділ як спосіб розмноження.

Трава для акваріума

Створення красивої «галявини» на самому дні акваріума – це окреме мистецтво, і в цьому вам допоможуть наступні види:

  • Гелеохарис голчастий – надзвичайно тонкі травинки починають погойдуватися при найменшому течії, що виглядає дуже ефектно.
  • Хемиантус каллитрихоидес – дуже маленьке килимове рослина, яке дуже популярно для створення акваскейпов, що імітують гори й каньйони.

Червоні рослини

Після зеленого, червоний колір – найпоширеніший у акваріумних рослин. Така флора більш вимоглива до змісту вуглекислого газу, любить більше світла, добрив, мікроелементів і погано переносить низьку температуру:

  • Барклайя довголиста – надзвичайно красива багаторічна рослина, яка здатна навіть на підводне цвітіння при відповідних умовах.
  • Людвігія повзуча – відноситься до числа невибагливих акваріумних рослин, яке буде добре контрастувати з рештою зеленою рослинністю.
  • Ехінодорус Барта – гібрид, який з віком починає набувати зелене забарвлення.

Акваріумні рослини для початківців

Як рослини в акваріум для початківців дуже добре підійдуть Елодея канадська, Лимнобиум побегоносный і інші представники групи Водокрасовых. Вони добре переносять як недолік, так і надлишок освітлення, не вимогливі до підгодівлі, тому не створять проблем на перших порах. На повільне зростання теж скаржитися не доведеться – залишені в самих спартанських умовах, вони тут же почнуть інтенсивно заповнювати вільний простір акваріума.

Як розвести рослини в акваріумі

Навіть новачкам в дизайні акваріумів зрозуміло, що великі рослини слід садити на задній фон, декоруючи передній план невеликими ґрунтовими насадженнями на короткому стеблі – це передбачуваний, але дуже красивий варіант. Добре, якщо акваріум для рослин буде без риб – в кутку добре розміститься Валлиснерия спіральна, а якщо зверху будуть плавати кущики Пістії, то все буде дуже гарно.

Акваріуми з рослинами – фото

Відео

Акваріумні рослини для початківців! [#Акваріумні рослини]

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!