Що таке краплинна розморожування у холодильника - принцип роботи, переваги і недоліки

У багатьох живі в пам'яті радянські холодильники, в морозильниках яких доводилося шукати засипані інеєм продукти серед брил льоду. Сучасні інноваційні технології торкнулися цієї сфери побуту: створено нові способи управління процесом заморозки. Для багатьох вже не є секретом, що таке краплинна розморожування, і як з її допомогою можливо автоматичне розморожування холодильної камери. Існують і інші способи автоматичного відтавання, до яких відноситься No frost. Він був розроблений для країн з тропічним кліматом, що відрізняється підвищеною вологістю.

Краплинна система розморожування

Застосування цієї системи забезпечує автоматичне підтримання низької температури за рахунок використання циклів заморожування і відтавання на випарнику. Це дозволяє зробити недорогі моделі з широким асортиментом розмірів холодильних камер, урізноманітнити дизайн холодильників, знизити їх ціну для категорії покупців з невисокою купівельною спроможністю. Агрегати з функцією з ноу фрост додатково комплектуються вентиляторами, займають більше місця, споживають більше електроенергії, коштують дорожче.

Принцип роботи

Краплинна система розморожування холодильника можлива завдяки знаходиться на задній стінці холодильного відсіку випарника і утворюється на його стінці конденсату. У циклі охолодження конденсат заморожується, утворюється іній. При відкриванні агрегату іній відтає і волога направляється по жолобу в зливний отвір. Далі надлишок вологи стікає в закріплений на компресорі піддон, випаровується від його нагрівання, викликаючи додаткове охолодження двигуна. На випарнику всередині холодильника можна спостерігати процес «плачу» – по його стінці стікають краплі води.

Плюси і мінуси

Вибираючи марку холодильника, варто звернути увагу на його надійність, наявність розгорнутої сервісної мережі виробника у вашому регіоні. Вибираючи тип способу розморожування (no frost або краплинна система), розгляньте його плюси і мінуси, порівняйте ергономічні, технічні характеристики. Перевагами такого способу є більш доступна ціна, широкий асортимент моделей середнього класу. Мінусами називають періодичне закупорювання каналу зливу води, наявність конденсату на задньої стінці, слабку циркуляцію повітря, нерівномірність температури.

Що краще: крапельна або No frost

Порівнювати ці два способи охолодження необхідно в комплексі з іншими вимогами і фінансовими можливостями. Для холодильників обох типів охолодження важливими є надійність агрегатів, якість ущільнень, наявність сервісного обслуговування. Система ноу фрост за рахунок вентиляторів швидко відновлює температуру після закривання дверцят, працює в холодильній і морозильній камері, простіше в обслуговуванні. Недоліками є додатковий шум вентиляторів, пересушування продуктів з-за меншої кількості вологи, більше споживання електроенергії.

Догляд за холодильником крапельним

Будь кухонний апарат (чайник, мікрохвильова пічка, газова плита, холодильник) вимагає регулярного чищення, обслуговування. Така система охолодження містить одне тонке ланка – канал зливу конденсату, за яким необхідно постійно спостерігати, прочищати у разі його засмічення. Визначити це можна по появі калюжки води на нижній частині збірного жолоба. Для прочищення каналу буде потрібно спринцівки об'ємом 0,2-0,5 л. Набравши воду, зніміть захисну решітку зі зливного отвору, вставте спринцівку, стисніть її для прочищення каналу тиском води.

Відео

Чистка зливного отвору в холодильниках

Відгуки

Сергій, 33 рокиВибираючи холодильник, я зупинився на двокамерної моделі ТМ Beko. У ньому використовується краплинна система розморожування. За три роки його експлуатації проблем зі зливом не було. Повне розморожування апарату я виробляю за рік два рази. Ця компанія випускає моделі з ноу фрост, але вони стоять на 3-5 тисяч рублів дорожче.
Іван, 42 рокиКупуючи холодильний агрегат, ми вирішили випробувати обидва способи розморожування, купили модель Electrolux EN93858MW. Для морозильної камери використовується ноу фрост, а для холодильної – крапельне відтавання. Обидві системи працюють нормально, ніякого жалю у виборі цього апарату у нас не виникло.
Юрій, 38 роківЯк майстер з ремонту, я рекомендую крапельний холодильник. Моделі з цією системою не тільки дешевше аналогічних варіантів цієї ж торгової марки, але економічніше, тихіше. Вони містять меншу кількість деталей, які можуть зламатися. Важливим достоїнством я вважаю охолодження компресора, який часто виходить з ладу при перегріві.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!