Умовні позначення петель при в'язанні спицями: як читати схеми

В'язання – захоплююче заняття. Щоб самостійно створювати ексклюзивні вироби, треба навчитися в'язати основні види петель і освоїти читання схем. Умовні позначення в'язання спицями та їх розшифровка – ключ до розуміння, що і в якій послідовності робити.

Як читати схеми в'язання спицями

Схема в'язання – картинка, расчерченная на аркуші у клітинку з умовними знаками. Вона дозволяє не описувати словами і скороченнями кожен елемент. Кожна клітина – це петля. Кожен вид має свій символ. Умовні позначення петель при в'язанні спицями потрібно читати в особових рядах справа наліво, в виворітних – зліва направо. Кількість рядів зазначається цифрами праворуч. Кількість петель по ширині – цифрами внизу. Кожний ряд клітин – ряд у в'язанні. Кількість клітин в ряду – ширина в'язання, стільки петель треба набрати.

На схемах вказується число рядів, необхідне для утворення узору, який слід повторювати. Всі інші вказівки будуть в описі.

Раппорт – повторюваний елемент малюнка. Відзначається квадратними дужками, стрілочками, літерами MS. В описі зазначається зірочками. В схемах вказані лицьові ряди.

Умовні позначення у в'язанні спицями

Для розуміння схеми треба запам'ятати позначення для в'язання спицями. Основних значків не багато: порожній квадратик, трикутники вправо і вліво, зафарбовані і немає, гурток, рисочки вертикальна і горизонтальна, ромбики пофарбовані і немає, похилі лінії вправо або вліво з додатковою рискою праворуч або ліворуч.

Перелік видів петель:

  • лицьова;
  • виворітна;
  • накид;
  • дві разом лицьовій вліво;
  • дві разом лицьовій вправо;
  • дві разом виворітною вліво;
  • дві разом виворітною вправо;
  • передня схрещена;
  • виворітна схрещена;
  • кромочная;
  • три разом лицьовій;
  • три разом виворітною;
  • перехрестити направо;
  • перехрестити наліво;
  • зняти на допоміжну в'язальну голку перед роботою;
  • зняти на допоміжну в'язальну голку за роботою.

Лицьова

Найпростіша петля лицьова. Символ – порожній квадрат або вертикальна риска. Щоб пров'язати, потрібно ввести праву в'язальну голку в петлю на лівій спиці зліва направо, зачепити робочу нитку, яка повинна знаходитися за роботою на вказівному пальці. Далі протягнути нитку через петлю і перекинути на праву в'язальну голку.

Дві разом з нахилом. Провязывают таким же способом, як одиночну, тільки праву в'язальну голку вводять відразу в дві петлі на лівій спиці. Символ – чорний трикутник або похила лінія вліво/вправо і перпендикулярна до неї риска праворуч або ліворуч.

Нахил може бути вправо і вліво, це робиться для убавки в потрібному напрямку. Щоб зробити нахил вправо – права голка вводиться в петлі зліва направо.

З нахилом вліво - знімається перша петля на голку праворуч, наступна провязывается лицьової, і знята перекидається на провязанную.

Схрещена – позначається зображенням петлі. Для виконання праву спицю вводять в петлю на лівій голці справа наліво, зачіпають робочу нитку, протягують. Символ – чорний ромб.

Зсунуті – утворюються після провязывания убавки або двох петель разом. Їх розташування переміщається в порівнянні з початковим. Значок – похила лінія вправо або вліво.

Виворітна

При провязывании цього виду елементів робоча нитка повинна знаходитися перед роботою. Праву спицю треба ввести в петлю на лівій в'язального голці справа наліво, обвити робочою ниткою і протягнути. Символ – горизонтальна риска.

Щоб пров'язати дві разом, треба перезняти з лівої спиці на праву спочатку одну петлю, потім іншу. Потім знову зняти ліву в'язального голкою, щоб вони помінялися місцями, пров'язати введенням правій спиці відразу в обидві справа наліво. Позначення – одне з кіл, розташованих трикутник нижнім кутом вліво. Це варіант з нахилом вліво.

Дві разом з нахилом вправо – пров'язуємо в один прийом два елемента виворітного в'язкою, праву в'язальну голку вводимо справа наліво. Позначення – одне з кіл, розташованих трикутник нижнім кутом вправо.

Схрещені виходять при введенні правою голки в'язальної зліва направо з задньої сторони петлі, потім зацепляем робочу нитку і протягуємо. Позначення – одне з кіл, розташованих ромбик.

Зсунуті утворюються при провязывании двох або трьох петель разом, їх на в'язальної голці стає менше, тому що залишилися, зсуваються ліворуч або праворуч. Певного символу немає, тому що вони утворюються за провязывания двох або трьох разом лицьовій або зворотній.

Накид

Символ накиду – гурток. Накіди бувають до себе і від себе. Мова йде про рух в'язального голкою. Який вид слід пров'язати зазначено в описі. За допомогою цього елемента робляться надбавки, створюється ажурна в'язка. Бувають подвійні і потрійні накіди.

Прямий накид на лицьовій стороні робиться накидыванием робочої нитки на праву голку на себе. Зворотний – від себе. Далі – в'язка по малюнку. У изнаночном ряду він провязывается виворітного в'язкою. Подвійні і потрійні накіди робляться шляхом накидання робочої нитки на праву в'язальну голку необхідну кількість раз (два або три). При роботі з накидами необхідно вважати петлі, щоб не помилитися.

Умовні позначення в японських схемах для в'язання спицями

На японських схемах зазначаються виворітні ряди. Схема читається як лицьова. Виворітні елементи треба робити так, як вони будуть виглядати з зовнішньої сторони виробу. Позначення петель при в'язанні спицями на схемах - на фото нижче:

Відео

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!