Атеросклероз судин нижніх кінцівок - народні засоби і препарати. Лікування і симптоми атеросклерозу

Атеросклероз артерій нижніх кінцівок – це патологія, що характеризується порушенням циркуляції крові, що проходить по периферичних судинах. Якщо захворювання не виявлено своєчасно, то існує високий ризик розвитку гангрени і ампутації ніг. Атеросклероз судин нижніх кінцівок частіше проявляється в літньому віці (до 60 років), коли уражаються судини стегон, підколінні артерії. Давайте розберемося, що являє собою це захворювання.

Причини виникнення атеросклерозу судин ніг

Атеросклероз виникає, коли холестеринові бляшки скупчуються на стінках кровоносних судин, перешкоджаючи нормальному кровопостачанню тканин і органів. З часом бляшки можуть перетворитися у виразки або повністю закупорити посудину, що приведе до загибелі цієї ділянки вени. Появі холестеринових бляшок сприяє неправильне харчування, шкідливі звички, сидячий спосіб життя. Найбільш провокаційний фактор – це куріння, так як у курців стінки судин швидко стоншуються. Подивіться на відео, як вчасно розпізнати атеросклероз судин:

Атеросклероз судин нижніх кінцівок

Симптоми і ознаки облітеруючого атеросклерозу

Тривалий час облітеруючий атеросклероз не має симптоматики. Часто першим симптомом є тромбоз, але поразка артерій ніг відбувається поступово. Початкові прояви захворювання:

  • оніміння стоп;
  • мерзлякуватість;
  • болі в литках;
  • печіння шкіри ніг;
  • чутливість до холоду.

При розвитку захворювання через проблеми з кровопостачанням кінцівки гомілку може схуднути, нерідко випадає волосся на нозі, розшаровуються нігтьові пластини. В результаті облітеруючого атеросклерозу на стопах з'являються виразки, некрози. Якщо лікування не проводиться, то може розвинутися омертвляння тканин нижніх кінцівок, гангрена. При перших пошкодженнях гомілки, болях в ногах, потемнении шкіри на стопі або пальцях потрібно відразу ж звернутися до лікаря для проведення обстеження на наявність атеросклерозу нижніх кінцівок.

Ступеня атеросклерозу судин нижніх кінцівок

Класифікація атеросклерозу судин ніг заснована на ознаках артеріальної недостатності і локалізації вогнища ураження. За рівнем ураження артерій розрізняють перекриття 3-х рівнів:

  1. Верхнього – стегнові, клубові артерії і аорта.
  2. Середнього – артерії гомілки і підколінна.
  3. Низького – одна артерія стопи і гомілки.

Як і чим лікувати атеросклероз судин ніг

Лікування облітеруючого атеросклерозу судин нижніх кінцівок відбувається в індивідуальному порядку. Медики призначають лікарські препарати, в залежності від стадії захворювання. Основні вимоги при медикаментозному лікуванні – це позбавлення від прийому алкоголю, куріння, зміна раціону харчування, лікувальна фізкультура, спрямована на підвищення стійкості нижніх кінцівок до навантажень.

Медикаментозне лікування

При консервативному медикаментозному лікуванні атеросклерозу нижніх кінцівок існує кілька напрямків:

  1. Антикоагулянтна терапія, при якій призначаються препарати, що перешкоджають згортанню крові (це відбувається, коли знижується швидкість кровотоку).
  2. Препарати, що зменшують агрегацію (злипання) тромбоцитів. Якщо посудина звужений, то кровотік може зупинитися, що призведе до гангрени.
  3. Статини – ліки, що знижують в крові у хворого рівень холестерину. Це зменшує ризик появи ускладнень захворювання.

Дотримання дієти

Харчування при атеросклерозі судин нижніх кінцівок має особливі приписи і виключення. Крім зниження загальної калорійності споживаних продуктів, іноді потрібно вдатися до розвантажувальним дням, які проводяться регулярно в один і той же день тижня. Добре, якщо це буде весь день харчування одним продуктом, наприклад, кефіром, сиром, яблуками або огірками. Дієта при атеросклерозі – це виключення з раціону наступних складових:

  • здоби, солодощів, кондитерських виробів;
  • жирної їжі;
  • білого хліба;
  • варення, цукру, меду.

Крім цього бажано скоротити споживання:

  • кухонної солі;
  • нирок, мозку, печінки;
  • будь ікри;
  • яєчних жовтків.

Краще збільшити споживання нежирної риби, м'яса, знежиреного молока, квасолі, вівсяної і гречаної крупи. Для збагачення організму необхідними вітамінами і мінералами слід звернути підвищену увагу на морепродукти, фрукти, овочі, ягоди, гриби, зелень, часник, морську капусту. Лікарі рекомендують при розвитку атеросклерозу судин регулярно приймати аскорбінову кислоту і гідрокарбонатно-натрієву мінеральну воду.

Лікувальний масаж

На ранніх стадіях захворювання добре зарекомендував себе лікувальний масаж зі спеціальними мазями, які поліпшують кровопостачання артерій. Процедура виконується не тільки фахівцями, але і самим хворим за допомогою крему «Троксевазин» або іншої мазі, призначеної лікарем. Відмінні прогнози дає поєднання масажу з фізіотерапією. Ці ж процедури підходять для профілактики захворювання.

Фізичні вправи

Виходячи з історії хвороби, лікар-флеболог може призначити спеціальні фізичні вправи для нижніх кінцівок. Лікувальна гімнастика спрямована на поліпшення кровопостачання і зміцнення м'язів ніг. Призначені вправи проводяться в розмірено-спокійному темпі, а основа їх – махові рухи ногами, які зміцнюють великі і середні групи м'язів. На перших стадіях лікування навантаження повинні бути помірними, щоб слабкі судини не отримали мікротравми.

Лікування народними засобами

Атеросклероз ніг успішно лікується народними засобами. Це гомеопатія, чистка судин травами, вживання настоянок, які надають знеболюючу, протизапальну, антисклеротичну дію на нижні кінцівки. Ось декілька дієвих народних рецептів, які допомагають при облітеруючому атеросклерозі судин:

  1. Візьміть в однакових пропорціях плоди шипшини, глоду, наполовину менше квіток бузини, безсмертника, буквиці лікарської. Ретельно перемішайте всі компоненти. Залийте 2 ст. ложки півлітра окропу, витримайте 30 хвилин, відфільтруйте. Вживати слід три рази в день по 65 мл протягом 1 місяця. Потім зробіть перерву 10 днів, і продовжуйте пити настій протягом півроку.
  2. Вживайте в малих дозах маточне молочко. Вранці і ввечері до їжі візьміть препарат на кінчик ножа і приймайте протягом місяця. Це поліпшить холестериновий обмін.
  3. Змішайте спиртову настоянку прополісу з горілчаним настоєм глоду в рівних частках. Пийте 3 рази на день по 30 крапель до їжі протягом місяця.

Хірургічне втручання

При запущеному атеросклерозі нижніх кінцівок лікарі вдаються до операції. Існує кілька видів хірургічного втручання:

  1. Шунтування, коли кровотік відновлюється штучно шляхом перенаправлення руху крові за допомогою шунта.
  2. Протезування відмерлого ділянки артерії.
  3. Тромбэндартерэктомия, коли з ураженої судини видаляються холестеринові бляшки.
  4. Ампутація ураженої кінцівки при запущеній стадії хвороби.

Методи діагностики атеросклерозу

Лікар може діагностувати атеросклероз ніг при зовнішньому огляді, коли спостерігається виражена алопеція (випадіння волосся), товста шкіра, ламкі нігті, змінена забарвлення шкірних покривів, є трофічні порушення на хворій ділянці. Також при пальпації лікар звертає увагу на температуру хворої ноги, адже при атеросклерозі нерідко буває температурна асиметрія.

Для уточнення діагнозу використовують сучасне обладнання: проводять дуплексне сканування судин, доплерографію – неінвазивний метод, заснований на використанні ультразвукових хвиль. На додаток лікар може призначити аналіз крові на цукор, біохімію, рентгеноскопію з введенням контрастної речовини, МРТ. В сучасних умовах точна діагностика атеросклерозу нижніх кінцівок можлива на самих ранніх стадіях захворювання.

Дізнайтеся, що такедуплексне сканування судин голови та шиї.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!