Інструкція по застосуванню дитячого препарату для інгаляції Пульмикорт

Застосування під час лікування захворювань дихальних шляхів у дитини інтраназальних препаратів, яким є Пульмикорт для інгаляцій для дітей, дає позитивний ефект, якщо чітко слідувати інструкції і розводити засіб у правильній пропорції. Інгаляція застосовується для купірування бронхоспазмов у дорослих і дітей. Зважаючи на специфіку дії, лікування такими препаратами відбувається тільки за призначенням лікаря та під його наглядом.

Що таке Пульмикорт для інгаляцій

Міжнародна назва Пульмикорта — Будесонид. Це препарат на основі стероїдного гормону, що володіє різнобічним впливом на організм людини. Секрет, що продукується корою наднирників, знаходить широке застосування в медицині зважаючи на його потужного иммунорегулирующего дії, протизапального ефекту. Засіб випускається у формі суспензії з твердою легко ресуспендируемой дисперсною фазою, вміщеній у поліетиленові контейнери. Перед застосуванням зважений порошок слід розводити з фізрозчином.

Склад

Пульмикорт для інгаляцій для дітей має в своєму складі 0,25 мг мікронізованого Будесонида, який є основною діючою речовиною системних глюкокортикостероїдів. Допоміжні компоненти, які надають ліків форму суспензії, — це хлорид натрію, двузамещенная натрієва сіль етилендіамінтетраоцтової кислоти (ЕДТА), безводна лимонна кислота, оксиэтилированный сорбитан 80.

Це гормональний препарат чи ні

Фармакологічний ефект препарату полягає у проникненні в цитоплазму клітин і направленій зміні фізіологічних реакцій, що відносить препарат до різновиди гормональних препаратів. Системні ГКС є найефективнішим засобом лікування бронхіальної астми та хвороб органів верхніх дихальних шляхів. Випуск ліки у формі суспензії для інгаляцій розширив область впровадження ГКС в терапевтичну практику через те, що такий спосіб знижує ризик небажаних реакцій організму.

Фармакологічна дія

Пульмикорт надає специфічну дію на тканини, яке змінює фізіологічні реакції в органах, що мають рецептори, з якими пов'язується гормон. Стимуляція андренорецепторов сприяє поліпшенню бронхіальної прохідності. Рекомендована дозування Будесонида робить позитивний вплив на залози, що продукують слиз і мокроту, внаслідок чого зменшується набряклість.

Пульмикорт для дітей здатний знімати набряк бронхів і усувати симптоми захворювання в період загострення. Механізм дії Будесонида заснований на блокуванні синтезу бронхоконстрикторных речовин з допомогою впливу на гени-коди. Низька ліпофільність сприяє проникненню в легені через слизовий секрет і усунення бронхоспазму за рахунок зменшення синтезу оксиду азоту. Максимальний ефект лікування препаратом досягається через 7-14 днів після початку терапії.

Показання до застосування у дітей

Препарат місцевого застосування знижує ризик ускладнень і побічних ефектів, що виникають при прийомі ГКС перорально, надаючи при цьому аналогічне протизапальну дію. Такі властивості обумовлюють призначення засобу Пульмикорт дітям, починаючи з шестимісячного віку. Терапія глюкокортикостероїдами показана дитині у випадках:

  • нападів бронхіальної астми;
  • обструктивних бронхітів та інших обструктивних захворювань;
  • нападів астми алергічного характеру;
  • ларингіту;
  • нападів кашлю неуточненої етіології.

Пульмикорт при кашлі у дитини призначається у вигляді інгаляцій за допомогою спеціального компресорного інгалятора. Такі процедури ефективні при сухому кашлі, запаленнях гортані (ларингіт), підтримуючому лікуванні бронхіальної астми, якщо застосування розпилювальних інгаляторів неможливо. Під час гострого нападу астми засіб застосовувати недоцільно. Для проведення інгаляцій Будесонид розводять фізіологічним розчином.

Як розводити Пульмикорт для інгаляцій з фізрозчином

Для того щоб дізнатися, як розвести Пульмикорт для інгаляцій дитині, слід звернутися до інструкції. Для приготування розчину для інгаляцій використовується фізрозчин. Розбавляють суспензію у співвідношенні 1:1. Для дози препарату 0,25 мг відповідає об'єм суспензії 1 мл, для 0,5 мг — 2 мл, для 0,75 мг — 3 мл. Наприклад, перед тим, як дитині робити інгаляцію з мінімальною дозою Пульмикорта, 1 мл суспензії розводять фізіологічним розчином об'ємом 1 мл

Інструкція по застосуванню для дітей

Ефективну дозу для дитини лікар підбирає індивідуально, виходячи з його історії хвороби. Згідно інструкції мінімальна добова доза для початку лікування дітей від 6 місяців і підлітків до 12 років становить 0,25 мг. В деяких випадках педіатри призначають Пульмикорт немовлятам до 3 місяців. Якщо реакція на початок лікування препаратом позитивна, доза інгаляційних ГКС може бути збільшена до 1 мг/добу.

Частота проведення процедур залежить від дозування. Для мінімальної дози 0,25 мг дихати через небулайзер можна один раз в день. Збільшення кількості препарату вимагає переходу на 2-х або 3-х разовій інгаляції, при цьому розводити лікарський розчин необхідно заново перед кожною процедурою. Обов'язково слід проводити дитині інгаляцію на ніч у вечірній час, перед сном.

Скільки днів застосовувати

Активна речовина препарату швидше проникає до клітин-мішеней за рахунок попередньої інгаляції бета-адреностимуляторів, тому терапія інгаляційним гормональним засобом дає позитивні результати навіть при важких формах захворювань вже через 3 дні. Якщо для повного усунення симптомів знадобитися більш тривала терапія, призначення глюкокортикостероїдів дозволено при відсутності побічних ефектів. Зберігати залишилися після курсу контейнери слід в упаковці з інструкцією, уникаючи прямого впливу сонця.

Як дихати Пульмикортом через небулайзер

Для проведення інгаляції з Пульмикортом для дітей застосовується спеціальний пристрій небулайзер. Під час процедури використовується маска, що покриває ніс і рот дитини. Мундштук небулайзера підходить для використання дорослими і підлітками, дітям буде незручно дихати з його допомогою. Перед початком процедури рекомендується вимити руки з милом, обробити обличчя дитини антибактеріальним засобом.

Дозування Пульмикорта для інгаляцій дітям повинна відповідати призначень лікаря. Вдихати препарат слід не більше 10 хвилин, при цьому вдих повинен бути активним, глибоким. Після використання небулайзера необхідно прополоскати рот водою, умити обличчя. Всі складові частини апарату треба ретельно вимити і висушити до наступного використання.

Можна дихати Пульмикортом при температурі

Інгаляції з використанням небулайзера рекомендується застосовувати при температурі тіла понад 37,5 градусів. Така міра обережності викликана можливістю погіршення стану хворого, що страждає від бронхіту, пневмонії або інфекції. Проте при появі бронхоспазму, нападів задухи, задишки, дихати Пульмикортом можна і потрібно, навіть при високій температурі. Після того, як напад пройде, слід звернутися до лікаря.

Лікарська взаємодія

Клінічно значущі результати взаємодії лікарських препаратів, що використовуються для лікування астми, і гормональних ліків на основі Будесонида, не зафіксовані. Кількісні або якісні зміни ефектів при одночасному прийомі засобів наведено в таблиці:

Препарат взаємодіє

Ефект

Кетоконазол, ітраконазол

Плазмова концентрація підвищується Будесонида

Фенобарбітал, фенітоїн, рифампіцин

Знижують ефективність

Естрогени

Посилюють вплив

Побічні ефекти передозування і

Застосування препарату у рекомендованих дозах добре переноситься пацієнтами. Рідкісними побічними явищами бувають:

  • сухість у роті;
  • кандидозні ураження;
  • підвищена збудливість;
  • подразнення шкірних покривів.

Одноразове перевищення дозування не призводить до відчутних наслідків. При довгому лікуванні Пульмикортом з хронічним перевищенням дозування можуть проявитися такі клінічні явища, при яких поступово знижують дози:

  • гіперпігментація;
  • збільшення ваги;
  • слабкість, запаморочення;
  • гіпертензія;
  • поява стрий.

Протипоказання

Терапія Пульмикортом не призначається дітям до 6 місяців і пацієнтам, у яких виявлена індивідуальна непереносимість препарату або несприйнятливість до його дії. Крім цього інгаляціями Пульмикортом не можна користуватися при:

  • туберкульозі легень, що знаходиться в активній фазі;
  • ураженні органів дихання грибковими інфекціями;
  • важких захворюваннях печінки.

Аналоги

Для того, щоб правильно підібрати аналог Пульмикорта для інгаляцій дитині необхідно звернутися до лікаря. Самостійно приймати рішення, грунтуючись на показаннях до застосування, склад або ціною не рекомендується з огляду на те, що тільки фахівець знає вплив препарату на організм конкретного пацієнта. Інгаляційними глюкокортикостероїдами, які допомагають при захворюваннях дихальних шляхів і містять активну речовину Будесонид, є:

  • Тафен Назаль;
  • Бенакорт.
  • Альцедин;
  • Беклазон.

Пульмикорт або Беродуал – що краще

Ефективність застосування того чи іншого засобу може оцінити тільки лікар, знайомий з історією хвороби пацієнта, тому рішення, який з препаратів краще не повинно ґрунтуватися лише на відгуках або рекомендації покупців. Вибирати ліки для дитини слід на підставі призначень педіатра. Нижче представлені основні відмінності двох препаратів:

Пульмикорт

Беродуал

Фармакологічна група

Глюкокортикостероїд

Бронхолитик

Механізм дії

Розширює бронхи

Розширює бронхи

Зняття набряку бронхів

Так

Немає

Надають протизапальний ефект

Сильний

Слабкий

Можливість застосування для дітей

З 6 місяців

З 6 років

Ціна

Дізнатися, скільки коштує Пульмикорт в Москві можна, відвідавши сайти аптек, з розміщеними на них каталогами медичних препаратів, де вказані характеристики і вартість наявних коштів. Для того щоб замовити і купити в інтернет-магазині суспензію для інгаляцій за цінами аптек міста, слід вибрати потрібну позицію і заповнити необхідні дані. Інформація про вартість препарату представлена в таблиці:

Аптека

Форма випуску

Дозування

Обсяг

Ціна, рублів

Діалог

порошок

200 мкг/доза

200 доз

826

Вікно допомоги

суспензія

500мкг/мл

2 мл

268

36,6

порошок

100 мкг/доза

200 доз

731

ЗдравЗона

порошок

100 мкг/доза

100 доз

734

Білий Лотос

розчин

0,25 мг/мл

2 мл

929

Еврофарм

порошок

100 мкг/доза

200 доз

805

Биркенхоф

розчин

0,25 мг/мл

2 мл

934

Відео

Пульмикорт: як правильно дозувати

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!