Який електролічильник краще поставити у квартирі

У багатьох сім'ях все частіше постає питання економії бюджету. Частково це можна вирішити з допомогою заощаджених кіловат. Отримаєте рекомендації, який лічильник електроенергії краще поставити у квартирі, щоб він відповідав сучасним вимогам і допомагав зменшити фінансові витрати.

Як вибрати електролічильник у квартиру

Перед тим як зайти в магазин з продажу приладів обліку електричної енергії, потрібно визначитися, який електролічильник краще поставити у квартирі, виходячи з індивідуальних запитів сім'ї. Спеціаліст, пов'язаний з електрикою, допоможе за кількома критеріями вибрати оптимально відповідний за ціною і функцій лічильник. Існує кілька пунктів, на які варто звернути особливу увагу:

  • економія, яку принесе пристрій;
  • простота установки і користування;
  • надійність;
  • термін між перевірками;
  • безшумна робота;
  • низьке споживання електроенергії самим реєстратором.

Який електричний лічильник краще поставити у квартирі

Знаючи правила, як вибрати лічильник електроенергії для квартири, легко по кожному критерію визначити більш підходящий варіант покупки. Поради фахівця, регулярно працює з проводкою і установкою приладів обліку споживання електричної енергії, важливі. Рекомендації допоможуть отримати економію не тільки при покупці на вартості, але і в подальшому процесі роботи.

Види електролічильників для квартири за типом конструкції

Незважаючи на те, що йде масова заміна на лічильники нового покоління, у представників обох є свої недоліки і позитивні якості. Відмінність полягає в застосовуваному принципі роботи:

  1. Індукційний – робота за принципом підрахунку кількості обертань диска. Особливості:
    • Плюс – простота користування, низька ціна, тривалий термін між перевірками.
    • Мінус – низька точність, неможливість розбивки по часу для переходу на багатотарифний підрахунок споживаної енергії.
  2. Електронний – мають мікросхеми, що зчитують інформацію про перетворення потоку електроенергії. Особливості:
    • Плюс – точність показань, компактний розмір, багатотарифний облік.
    • Мінус – висока вартість, низька надійність роботи.

Вибір електролічильника для квартири за кількістю фаз

Виходячи з кількості фаз, підключених до квартирі, електролічильник підбирається під конкретні параметри. Поділяються на прилади на такі категорії:

  • Однофазні, які мають чотири клеми для кріплення (дві – на вхідну жилу і нульовий провід, і дві – на вихід).
  • Трифазні, що мають як мінімум вісім клем (по одному нульового і трьом струмопровідним на вході і виході). Електролічильник такого типу допускається використовувати для квартири, де підведена як одна, так і три фази.

Який клас точності повинен бути у електролічильника

Будь-який прилад має похибку за показаннями. Від класу точності електролічильника будуть залежати коливання показників – відхилення на скільки відсотків допускається від справжньої кількості споживаної енергії. Для побутового застосування в квартирі прийнятний середній параметр класу точності не більше двох відсотків. Це означає, що при реальному споживанні 100 кВТ свідчення будуть від 98 до 102 кВТ. Чим менше цифра, що позначається клас точності, зазначена у технічному паспорті, тим менше похибка. Такі електролічильники дорожче своєї вартості.

Визначаючи, який електролічильник краще поставити у квартирі, відштовхуючись від відсотка похибки, можна зупинитися на 2-му класі. Всього існує кілька видів приладів, що реєструють спожиту електроенергію. Виділяють по класу точності пристрою, «ошибающиеся» на:

  • 0,2-0,5%;
  • 1,0-2,0%;
  • 2,5%.

Який поставити лічильник на електроенергію за кількістю тарифів

Під час покупки може виникнути питання, який електролічильник краще встановити в квартирі, грунтуючись на кількості тарифів, на які може перемикатися прилад. Існує три види лічильників:

  • однотарифні;
  • двухтарифні;
  • трьохтарифний і більше (багатотарифний).

Вибір залежить від способу життя господарів. Тим, хто звик вставати близько 7 годин ранку і близько 23 години вже спати, краще всього підійде однотарифні електролічильник старого зразка. Більш економний варіант варто розглянути тим, хто, маючи двох - або багатотарифний лічильник, буде виконувати деякі побутові роботи в одні і ті ж періоди. Наприклад, економними будуть робота пральної машини, максимальний нагрів електричного опалення та інші «витрати» після 23 годин, коли оплата за 1 кВт нижче.

При підрахунку за місяць або рік різниця у вартості оплати послуги істотно відрізняється. Установка лічильників електроенергії в квартирі, таких як Меркурій (з журналом подій), стає все більш популярною. Пристрої ведуть облік з кількох видів тарифу і автоматично регулюють навантаження на мережу. Звикайте рахувати і економити свої витрати. Для цього потрібно буде лише запрограмувати режим, коли найвигідніше включати ту чи іншу побутову техніку, не створюючи піку навантаження.

Типи лічильників електроенергії по силі струму

Електролічильники однофазні можуть працювати в діапазоні з силою струму від 5 до 80 А. Трифазні – від 50 до 100 А. На лічильниках виробником зазначаються більш точні дані. Чим менше діапазон сили струму, тим нижче ціна приладу. Тип ще залежить від товщини кабеля, який підведений до будинку. Фахівець, який буде займатися встановленням лічильника у квартирі, повинен мати інформацію про стан електропроводки.

Ціна на електролічильники для квартири

Власників при купівлі електролічильника не в останню чергу буде цікавити ціна. Скільки буде коштувати той чи інший прилад, залежить від кількості тарифів, класу точності, типу конструкції, технічних характеристик. За рейтингом широкою популярністю користуються однофазні багатотарифні лічильники ТМ Меркурій, ціна яких коливається від 5955 до 16110 рублів залежно від кількості виконуваних функцій.

Широкий вибір приладів обліку електричної енергії ТМ Нева допоможе зробити оптимальний вибір. Пристрої вартістю від 2000 рублів дуже доступні. Більш високий клас точності многотарифность впливають на ціну приладу. Вибір електроприладів обліку енергії для населення великий: придбати техніку можна в каталогах інтернет-магазинів, замовити з доставкою прямо на сайті. Коштувати це буде дешевше, ніж в салонах з продажу приладів, пов'язаних з електрикою. На обладнання надаються необхідні документи, що вимагаються законодавством.

Відео: які лічильники електроенергії краще для квартири

Енергозбут: Який краще вибрати лічильник

Відгуки

Олександр, 31 рікУ минулому році вийшов з ладу старий електролічильник. Довелося прочитати багато інформації на цю тему. Довго не думали, який економний електролічильник краще поставити у квартирі. Купили квартирний двухтарифні Меркурій. Місяця через три відчули різницю у вартості оплат за споживану електроенергію, скоро ціна лічильника окупиться.
В'ячеслав, 26 роківМаючи маленьку дитину в сім'ї, ми використовуємо велику кількість електроприладів. Особливо часто працюють пральна машина, праска, бойлер нагріву води. Ми давно поставили двухтарифні лічильник. З дружиною вирішили провести експеримент. Стали намагатися користуватися приладами за нічним тарифом. На зекономлені гроші купуємо дитині памперси.
Світлана, 66 роківВирішила дізнатися, скільки повинен коштувати двофазний електролічильник. Син допоміг розібратися в каталозі і купити в інтернет-магазині підходящий за ціною. Вибрали Неву, проводиться в Пітері. Служба сервісу зробила доставку з правильно заповненим технічним паспортом. Поставили недорого, всього за 3800 рублів. Показання стали більш точні.
Альбіна, 43 рокиРоблячи ремонт у маминій квартирі, яка живе окремо, хотіли поміняти старий електролічильник на двухтарифні. Коли порахували, то зрозуміли, що без бойлера, користування електрокаміном, з енергоефективним класом холодильника він не дуже вигідний, довго буде окупатися. Поставили однофазні однотарифні нового зразка з хорошою точністю.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!