Як позбутися від чорної плісняви на стінах і стелі

Грибок, розмножуючись колоніями, не тільки псує все навколо, але й небезпечний для здоров'я людей, особливо з ослабленим імунітетом. Основні місця проживання грибка – вологі теплі приміщення, з поганим провітрюванням.

Види цвілі

Найпоширеніші види цвілі в будинках і квартирах: Аспергіл чорний, Аспергіл, що димить, Альтернарія альтерната. Кожен вид має свої особливості, від яких залежить вибір методів боротьби з колонією грибка.

Аспергіл чорний

Aspergillus niger – найнебезпечніший вид. Розмножується у вологих теплих приміщеннях: ванних кімнатах, кухнях, басейнах. Колонія грибів може оселитися в пральній машині, зволожувачі повітря або кондиціонері. Це той самий вид, який робить чорними шви навколо ванни, між плитками на стінах, поширюється плямами по стелі, позбутися від нього складно.

Людина, вдихаючи спори грибка, ризикує отримати астму, менінгіт, пневмонію.

Підвищена токсичність суперечка, швидкість поширення по квартирі – відмінні ознаки Чорного аспергилла.

Аспергіл димлячий


Aspergillus fumigatus руйнують еритроцити крові, пригнічують опірність організму інфекціям, викликають алергію. Здоровим людям з сильним імунітетом він не страшний. Вони можуть вдихнути велика кількість спор без шкоди для здоров'я.

Аспергіл димить виникає на продуктах харчування, вражає овочі, фрукти, хліб, зовні представляє собою блакитний наліт. Переносить високі температури до +53°С.

Альтернарія альтерната

Alternaria alternata виглядає як чорна або сіра пляма з оливковим відтінком. З'являється на зіпсованих таких овочах, фруктах, хлібі, зернових культурах, приживається на тканини, що може міститися в домашнього пилу. Найкраще розмножується в дереві. Переноситься в приміщенні, на відкритому повітрі при сухої вітряної погоди.

Токсини спор грибка небезпечні, можуть отруїти їжу. Вони осідають в органах дихання, викликають сильну інтоксикацію організму, бронхіальну астму, дерматит, алергію.

Чим небезпечна цвіль

Спори грибків легко розлітаються по повітрю, осідають на різних поверхнях, проникають у дихальні органи людей. Токсини, що виділяються цими суперечками, погано впливають на здоров'я і можуть викликати:

  • алергію на холод, пил;

  • відчуття задухи;
  • першіння в горлі;
  • нежить;
  • кашель;
  • головний біль;
  • утруднене дихання.
  • шкірний дерматит;
  • бронхіальна астма;
  • менінгіт;
  • пневмонія;
  • риніт;
  • загальне зниження імунітету;
  • поява папілом;
  • онкологічні захворювання.

Від чого з'являється цвіль на стінах

Причини виникнення грибка в будинку:

  • Вогкість разом з високою температурою повітря від +18 до +25 °С.

  • Погане провітрювання помешкання, як наслідок, відсутність циркуляції повітря.
  • Неправильна експлуатація пластикових вікон може провокувати появу конденсату, відсиріванню укосів вікон, підвищення загальної вологості повітря в приміщенні.
  • Гіпсокартон, добре вбирає, довго утримує вологу, є сприятливим середовищем для розмноження колонії грибків.

Як позбутися від цвілі в квартирі

Заходи до і після обробки:

  1. Перед обробкою приберіть дітей і домашніх тварин з приміщення.

  2. Винесіть із приміщення все, що можна, решта закрийте декількома шарами плівки.
  3. При роботах з усунення цвілі використовуйте гумові рукавички, захисні окуляри, респіратор, щоб не дихати повітрям, наповненим спорами.
  4. Після використання викиньте їх, щоб не поширювати спори грибів.
  5. Обов'язково провітріть кімнату після обробки.
  6. Не використовуйте вентилятор. З потоком повітря спори грибка поширяться по всьому приміщенню миттєво.
  7. Не використовуйте пилосос. Гриби чудово будуть жити всередині нього, можуть поширитися через видувне отвір.

Послуги спеціалістів

Професіоналів приваблюють, коли:

  • Колонія грибка поширилася на площі понад 3 кв метрів.

  • Цвіль проникла глибоко в системи опалення, вентиляції.
  • Поява грибка пов'язано з залиттям каналізаційними стоками.
  • Погіршення здоров'я через появу в будинку цвілі.
  • Не вдається самостійно впоратися грибком.

Методи обробки в квартирі:

  • Гарячий туман.Це спеціальна технологія нагрівання засобів знезараження, розщеплення їх на мікрочастинки – фумігація. Отрути можуть проникати в найдрібніші тріщини і знищувати до 99% спор грибка.

  • Метод холодного туману.Фумігації без нагрівання засобів дезінфекції.
  • Обробка рідкими інсектицидами.Щоб вивести грибок, проводиться волога обробка хімічними препаратами.
  • Газація.Приміщення заповнюється газом, що блокує поширення спор грибка. Потім проводиться знищення цвілі.
 

УФ-лампа

Із завданням знищення небезпечної колонії грибка справляється УФ-лампа. Ультрафіолетові промені успішно вбивають грибок, знищують спори. При проникненні плісняви вглиб стін, бактерицидні промені не допоможуть її вивести.

Щоб повністю позбавитися від проблеми, потрібно очистити стіни до бетону і тільки потім проводити дезінфікуючу процедуру УФ-лампою.

Кварцування вимагає дотримання певних правил і заходів безпеки:

  1. Приберіть з приміщення живі квіти, акваріум з рибками, тварин. УФ-промені здатні погубити не тільки бактерії, гриби, але і все живе навколо.

  2. Використовуйте спеціальні окуляри, щоб не отримати опік сітківки очей.
  3. Включайте Лампу щодня на 30-40 хвилин.
  4. Після дезінфекції провітріть квартиру.

Професійні засоби

Щоб позбутися від цвілі при сильних забрудненнях, проникнення вглиб стін і стель, краще вибрати професійні препарати:

  1. Спрей «Mellerud». Підходить для знищення всіх видів цвілі в міжплиткових швів ванних кімнат, басейнів. Може застосовуватися для кам'яних, дерев'яних поверхонь, шпалер. Їх не потрібно спеціально готувати. Щоб позбутися від грибка, засіб просто розпилюють на очищувальну площа з відстані 5 див. Його не потрібно змивати, воно не утворює розлучення, липкий наліт. Час дії – 20 хв. Варто 394 р. за 500 мл.

  2. Спрей «Astonish». Використовується для чищення душових кабін, ванн, плитки, швів, рам пластикових вікон, бетонних поверхонь. Засіб наносять на заражену площа, через 20 хвилин змивають водою. Швидко бореться з плямами цвілі, запобігає її поява і поширення. Варто 260 р. за 750 мл
  3. Спрей-фунгіцид «Титан». Застосовують, щоб вивести грибок з дерев'яних, пофарбованих або пористих поверхонь. Цвіль попередньо прибирати не треба, засіб розпилюють з відстані 10 см, через 20 хвилин змивають водою. Містить хлор, тому його треба застосовувати з обережністю, а після обробки провітрювати приміщення. Варто 197 р. за 500 мл.
  4. Концентрований засіб проти цвілі «Belinka». Його треба розбавляти 1:4 з водою. Поверхня обробляється за допомогою пензля. Залишають сохнути на 12 годин, потім площа очищають від відмерлих грибків шпателем або струменем гарячої води. Під час обробки слід одягати захисний одяг і респіратор. Варто 345 грн. за 1 л.
 

Народні засоби

Перевірені часом засоби боротьби з цвіллю знайдуться в кожному будинку. Народні методи можуть бути ефективними при незначних колоніях грибів або їх локалізації на предметах побуту. Явна перевага домашніх засобів – нешкідливість для людей, дешевизна.

Столовий оцет, сода, перекис водню, спирт, звичайний відбілювач чудово виводять цвіль, попереджають її поява знову.

Від цвілі в пральній машині

Грибок може вразити пральну машину при пранні на низьких температурах і з застосуванням кондиціонера для білизни. Цвіль селиться в пластикових лотках для порошку і кондиціонера, в складках гумового ущільнювача барабана машини. Щоб позбутися від грибка і побороти неприємний запах, очистити внутрішні елементи, можна використовувати перевірені методи:

  1. Лимонна кислота.300 г лимонки засипте в барабан машини, увімкніть найкоротший режим прання без білизни. Грибок боїться кислого середовища і гине. Після завершення циклу просушіть барабан і лотки.

  2. Білизна. Очищає до блиску всі деталі машини, усуває затхлий запах. 1 літр кошти залийте в лотки для порошку і кондиціонера. Увімкніть найдовший режим прання з найвищою температурою. Коли вода прогріється, зупиніть прання, щоб дати час хлору подіяти. Це займе кілька годин. Потім знову продовжуйте прання. По закінченні процесу, барабан і лотки просушіть. При використанні відбілювача дотримуйтесь заходів обережності, використовуйте гумові рукавички.

На стінах

Чорна цвіль в будинку або квартирі утворюється при підвищеній вологості повітря і поганій його циркуляції – переважно у ванній або кухні. Несправна вентиляція, рідкісне провітрювання, пластикові вікна часто стають причиною її утворення.

Чорна цвіль на стінах у кутах квартири може виникнути при сильному промерзанні.

Щоб усунути небезпечного паразита, перемогти його остаточно, існує кілька ефективних способів в домашніх умовах:

  1. Бура.Порошок розведіть у воді 1:10, нанесіть щіткою або пензлем на стіну, просушіть. Це засіб нейтралізує цвіль і бореться з нею, не надаючи шкідливого впливу на здоров'я людей.

  2. Перекис водню.За допомогою пульверизатора нанесіть на заражене місце 3% розчин препарату, почекайте 10 хвилин, відчистіть механічним шляхом шар цвілі.
  3. Мідний купорос.Розведіть 100 г порошку на 10 л води. Отриманим розчином обробіть уражені ділянки стіни, просушіть. Недолік способу – блакитний наліт на оброблюваної поверхні.

У холодильнику

Вологість, погана вентиляція або відсутність провітрювання в холодильнику – хороші умови для зростання грибка. При виникненні плям на піддоні або в зливному отворі потрібно терміново прийняти заходи:

  1. Сода.Засіб від чорної цвілі прекрасно отчищает наліт і нешкідливо для людини. Нанесіть на вологу ганчірку або губку порошок соди, відмийте внутрішні частини холодильника, протріть чистою вологою тканиною, просушіть камеру, провітріть.

  2. Масло чайного дерева. Сильний антисептик володіє приємним запахом. Чудово бореться з грибком в холодильнику розчин цього масла з водою – 1 чайна ложка на 1 склянку води. Протріть ганчіркою, змоченою засобом, холодильну камеру, піддон і зливний отвір. Змивати водою не треба. Після обробки провітріть.

На герметику у ванній

Одне з улюблених місць появи цвілі – герметик у ванній. Постійна вологість, тепле повітря, відсутність вентиляції провокують появу грибка в застиглому пористому кремнії. Для очищення герметика підходять:

  1. Відбілювач.Засіб ефективно усуває грибок, дезінфікує і повертає силікону яскравий білий колір. Спочатку добре промийте шви теплим мильним розчином, обполосніть водою, протріть ганчіркою. Після нанесіть відбілювач на 12-15 хвилин, протріть щіткою, змийте великою кількістю води.

  2. При попаданні грибка під силіконовий шар видаліть його, надрізавши гострим ножем по краю.Відчистіть з шва всю грязь. Продезінфікуйте ізопропіловим спиртом. Просушіть, залишивши на добу, а потім залийте новим шаром санітарного герметика, призначеного для ванних кімнат.

На тканині

При зберіганні в теплому, вологому приміщенні на речі з тканини можуть з'явитися плями цвілі. Перше, що треба зробити, щоб знищити і позбутися від неї – винести і добре просушити речі на сонці. Потім можна перейти до обробки народними засобами:

  1. Лимонний сік або оцет. Сильно змочіть тканину, залиште до висихання. Потім виперіть, додавши в пральний порошок лимонну кислоту.

  2. Перекис водню.Рясно змочіть пляму, залиште на годину, виперіть на інтенсивному режимі в пральній машині.

Відео

Як нас вбиває чорна цвіль?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!