Грибок у квартирі: як позбутися при появі

Найменше скупчення вологи і підвищеної вологості може спровокувати появу грибка. Така проблема характерна не тільки для старого житлового фонду, але і для квартир з новим ремонтом. Для того щоб цього не сталося, важливо проводити профілактичні заходи. При виявленні перших же ознак відразу починати ліквідацію, щоб не допустити погіршення ситуації.

Ознаки грибка в квартирі

Цвіль, що розповсюджується за допомогою спор у повітрі, називається грибком. Перша ознака появи небажаного нальоту – специфічний запах сирої. Потім з'являються сірі, чорні або зелені плями. Виділяють наступні види цвілі:

  • Чорна. Поширюється на будь-яких поверхнях: штукатурці, шпалерах, дошках, бетоні, фарбі тощо
  • Біла. Виникає на квіткових горщиках від частого поливу рослини чи застосування добрив.
  • Зелена. Вражає продукти харчування та будівельні матеріали.
  • Цвіль синяви. Мешкає на дерев'яних поверхнях: вікнах, паркет, меблів. Шар фарби руйнується, а предмети набувають темно-синій відтінок. Тут не допоможе навіть лакофарбове засіб.
  • Грибок гниття. Впливає на деревину: вона стає бурою або сіркою, утворюються тріщини.

Причини появи

У кожному приміщенні знаходяться спори грибків, але для того, щоб вони почали розвиватися, потрібні сприятливі умови. Запліснявілі плями можуть з'явитися при великій вологості (90%) і високій температурі (+20°C). Потрапляючи в таке середовище, грибок інтенсивно проростає мицелиями, з часом вражаючи велику площу. До інших провокуючих причин відносять:

  • погану вентиляцію помешкання, наприклад, на кухні або цокольному поверсі;
  • ґрунтову вологу;
  • промерзання стін;
  • протікання даху або трубопроводу;
  • погане опалення.

Небезпека грибка в квартирі

Результатом життєдіяльності цвілі є ефірні олії, вуглекислий газ, різні речовини. Все це не лише псує естетичний вигляд житла і чинить шкоду майну, але і призводить до серйозних проблем зі здоров'ям. Тривалий контакт здатний спровокувати такі патології:

  • бронхіальну астму;
  • алергію;
  • синусит;
  • висипання на шкірі;
  • пневмонію;
  • головні болі;
  • носові кровотечі;
  • розлади шлунково-кишкового тракту;
  • ураження нирок, печінки;
  • рак легенів.
Цвіль в квартирі: чим небезпечна і як з нею боротися.

Способи позбутися від грибка в квартирі

Боротьба з цвіллю на стінах у квартирі може бути зроблена за допомогою антисептичної ґрунтовки. Засіб продається в будь-якому будівельному магазині в великому асортименті: «Дали», «Олімп Стоп-цвіль», «Фонгифлюид Альпа», «Биотол-спрей». Захисний препарат продається в готовому вигляді, так і в сухому. В останньому варіанті необхідно просто додати води, згідно інструкції. Антисептичну речовину не тільки видаляє неприємні плями на стінах, підлозі, стелі, але і є ефективним засобом профілактики.

Покрокова інструкція застосування:

  1. Ретельно очистити уражену поверхню. Важливо видалити всі шари, що містять спори. Якщо необхідно, зняти штукатурку аж до бетонної стіни або цегли.
  2. Просушити поверхню.
  3. Нанести антисептичну ґрунтовку за допомогою малярської кисті.
  4. Дочекатися висихання захисного шару.
  5. Провести оздоблювальні роботи: наклейку шпалер, фарбування, штукатурку.

Народні методи

Обробка від цвілі в квартирі може бути здійснена за допомогою різних антисептичних препаратів. Купити їх можна в будівельних магазинах або аптеці. Вибираючи хімічний засіб, пам'ятайте про безпеку, і використовуйте препарат, згідно інструкції. Якщо «непроханий гість» оселився на м'яких меблів, шпалери або інших пористих матеріалах, боротьба може виявитися неефективною. Краще не витрачати час та кошти, а просто викинути заражений предмет.

Відбілювач

Альтернатива професійним препаратів боротьби з цвіллю – відбілювач, який не менш ефективний, ніж, наприклад, грунтовка. Діюча речовина хімічного засобу – гіпохлорит натрію, здатний видалити будь-грибок на стінах у квартирі, включаючи спори. Попередньо відбілювач потрібно розвести водою (1:10). Потім протерти місце освіти запліснявілих плям. Наносити білизну потрібно обережно, щоб не пошкодити оброблювані предмети або поверхні.

Не забувайте також про заходи особистої безпеки: використовуйте гумові рукавички і провітрюйте квартиру після обробки. Цей спосіб ефективний для скла, керамічної плитки, але безсилий для пористих поверхонь, наприклад, деревини або гіпсокартону. Активна речовина не проникає всередину, а діє зовні, тому частина спір залишиться, і грибок у квартирі з'явиться знову.

ЯК ПОЗБУТИСЯ ВІД ГРИБКА НА СТІНАХ

Харчова сода

Якщо разом з вами живуть маленькі діти або домашні тварини, краще вибирати безпечне і натуральний засіб від цвілі і грибка на стінах, наприклад, харчову соду. Для цього в склянці теплої води необхідно розчинити чайну ложку соди і обприскати або протерти змоченою губкою з'явився наліт. Харчову соду не обов'язково змивати: це відмінний бар'єр для утворення нової цвілі.

Оцет

Боротьба з грибком на стінах у квартирі може бути здійснена за допомогою оцту. Ця речовина володіє їдким специфічним запахом, але не виділяє отруйних речовин як, наприклад, білизна. Кислоту необхідно розпорошити на уражену ділянку, витримати годину і змити теплою водою. Обов'язково після проведення процедури провітрити кімнату. Для профілактики рекомендується повторити обробку через тиждень.

Нашатирний спирт

Дія нашатирного спирту аналогічно відбілювача: речовина відмінно усуває грибок на твердих предметах, але не ефективно на пористих поверхнях. Для того щоб прибрати цвіль на стінах у квартирі необхідно змішати рівні пропорції спирту і води. Не можна з'єднувати з відбілювачем: можуть утворюватися токсичні гази. Потім отриманим розчином обробити ділянку, а через годину змити водою. Щоб уникнути запаморочення і головного болю обов'язково провітрити приміщення.

Перекис водню

В будь-якій аптеці можна придбати антибактеріальний і протигрибковий засіб – 3-% перекис водню. Запах цього препарату не токсичний і не їдкий, тому працювати з ним більш комфортно, ніж, наприклад, з нашатирним спиртом. Важливо пам'ятати, що перекис володіє відбілюючим ефектом, тому на пофарбовані поверхні її краще не наносити.

Бура

Для дезінфекції водопроводу використовується природний мінерал – бура, є відмінним інгібітором появи цвілі і отрутою для неї. Для людини це речовина не має шкідливого впливу, тому без побоювання можна вибирати цей спосіб. Важливо попередньо пропилососити уражену зону, використовуючи фільтр тонкого очищення. Це необхідно, щоб у повітрі літало як можна менше суперечка, вдихуваних людиною.

Потім потрібно ретельно розчинити склянку бури в 2,5 л води. Отриману суміш нанести жорсткою щіткою, одночасно очищаючи грибок у квартирі. Обробляти уражену область краще кілька разів. Змивати природний мінерал не потрібно: у подальшому нанесений шар буде служити захистом від утворення грибка.

Масло чайного дерева, лаванди або розмарину

Цвіль в квартирі може бути ліквідована за допомогою ефірних масел, що володіють протигрибковими і антибактеріальними властивостями. До цієї категорії відносять олію чайного дерева, розмарину або лаванди. Ці природні екстракти коштують недешево, але для обробки потрібно їх незначна кількість. Шкоди людському організму їх використання не принесе. Обробка відбувається за наступним алгоритмом:

  1. Розчинити 1 ч. л. обраного масла в склянці води.
  2. Помістити суміш в розпилювач.
  3. Обробити уражену поверхню.
  4. Не змивати.
★ГРИБОК І ЦВІЛЬ не давали мені жити у своїй квартирі. Просте засіб очистить дім від грибка

Розчин марганцівки

Ліквідувати грибок можна слабким розчином марганцівки. Для цього розводять в 1 літрі води 1 ч. ложку перманганату калію. Роблять це ретельно, щоб всі кристали розчинилися. Потім підготовленим розчином протирають або збризкують пошкоджені ділянки. Згодом марганцівку можна не змивати: вона буде ще деякий час ефективна.

Профілактика грибка в квартирі

Будь-яку проблему легше попередити, ніж її позбутися. Заходи по профілактиці розвитку грибка:

  • регулярно провітрювати приміщення;
  • при необхідності використовувати обігрівач;
  • контролювати рівень вологості;
  • обробляти содовим або хлорним розчином проблемні ділянки щомісяця.

Відео

Жити здорово! Цвіль. Як позбутися від цвілі.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!