Прихватки для кухні своїми руками

Є невід'ємним атрибутом будь-якої кухні прихватки повинна бути пошита якісно і з щільних матеріалів, які будуть захищати ніжну шкіру рук від опіків. Сучасний ринок пропонує на вибір сотні різних варіантів таких виробів, але часто знайти оптимальне буває дуже складно. Краще спробувати зшити самостійно. Зробити прихватки для кухні своїми руками може кожен охочий, оскільки для цього не треба мати спеціальних навичок і серйозного досвіду в рукоділлі.

Що таке прихватки для кухні

Під прихваткою розуміється аксесуар, спеціально призначений для захисту рук від травм і опіків при приготуванні страв. Якщо необхідно розігріти тарілку супу в мікрохвильовій печі або підігріти воду на газовій плиті, то такий аксесуар стане справжнім помічником. Прихватки може бути не тільки функціональним приладом, але і оригінальним естетичним прикрасою будь-якої кухні. Яскравий і цікавий на вигляд аксесуар стане цікавим штрихом в інтер'єрі приміщення, додавши йому якусь індивідуальність.

Історія виникнення такого виробу налічує не одну тисячу років. Перші варіанти, найімовірніше, являли собою великі листи з дерев або шматку шкіри тварин. Стародавні господині по достоїнству оцінили такі аксесуари і з віками їх форма і матеріал виготовлення тільки вдосконалювався. З часом із звичайних предметів ужитку вони перетворилися у витончені речі з дизайнерським оформленням, які стали окрасою інтер'єру.

Види

Отримати оригінальні прихватки можна, якщо зробити їх самостійно з підручних матеріалів. Для їх виготовлення можна використовувати бавовняну тканину, джинсовий матеріал, фетр та деякі інші. Залежно від матеріалу виготовлення прихватки бувають текстильними, силіконовими. За призначенням виділяють наступні різновиди прихваток:

  • Одинарні. Мають високу теплопровідність, ідеально підходять для невеликих поверхонь: кришка від каструлі, сковорідки, чайники.
  • Здвоєні. Відрізняються середньої теплопровідністю, підходить для того, щоб хапати каструлю, діставати гарячий деко.
  • Рукавиці. Рекомендується використовувати в парі. Мають низьку теплопровідність, але підходять для каструлі, горщиків, великих ємностей.

За бажанням прихватки прикрашають вишивкою, аплікацією (площинною або об'ємною) і виконані в класичному стилі печворк. Описані стилі можуть комбінуватися. Господині, керуючись своєю фантазією, шиють квадратні і фігурні вироби у вигляді ягідок, ялинок, зайчат, метеликів, сердечок. У своїй творчості вони використовують різноманітні схеми і візерунки:

  • квадратики;
  • зірка огайо;
  • соломонова зірка;
  • карусель або млин;
  • російська;
  • вихор;
  • будиночок;
  • пісочний годинник.

Вибір матеріалу для пошиття прихваток своїми руками

Зробити красиві прихватки з тканини своїми руками можна за умови, що ви підберете підходящий матеріал, наповнювач. Корисні поради:

  • Кращими тканинами для виготовлення прихватки вважаються натуральні, наприклад, бавовна, ситець, льон. Слід вибирати ті тканини, які легко сметываются і не обсипаються. Перевагу віддайте щільним варіантів, т. к. вони прослужать довше і краще захистять від впливу високих температур.
  • Не використовуйте легкозаймисті тканини, до яких відносяться атлас, синтетика. Синтетичні тканини мають підвищений ризик займання (вони з легкістю запалюються), т. к. нерідко доводиться брати посуд з вогню.
  • В хід можна пустити старі джинси. Складена в два шари тканину такого типу буде щільним і не пропустить жодної жар.
  • Ще один відмінний варіант – фетр. Він ідеальний тим, що не обсипається і чудово тримає форму.
  • Всередину виробу необхідно вставити ущільнювач. Часто в якості нього використовується драп, фетр, ватин, синтепон. Більше підходять щільні, товсті натуральні матеріали (той же ватин), т. к. синтепон має низький поріг плавлення і високу теплопровідність. В якості прошарку можна використовувати навіть махровий рушник, складений у декілька шарів.

Як зшити прихватку

Щоб прихватки своїми руками вийшла оригінальною, ви можете комбінувати різні стилі, використовуючи трикутники і квадрати. Така клаптикова техніка допоможе домогтися цікавих ефектів. Корисні рекомендації по самостійному пошиття прихватки:

  • Перед розкриємо потрібно випрати і пропрасувати вибрані клаптики.
  • Додатково перевірте, чи не линяє чи тканину – для цієї мети замочіть клаптики в гарячій воді. Якщо вода забарвиться, то відмовтеся від такого матеріалу.
  • Для зручності зберігання аксесуара потрібно зробити петельку.
  • Під час виготовлення викрійки, не забувайте залишати по краях 1 см для підшивки вироби.

Квадратну

Прихватки своїми руками у формі квадрата – один з найпростіших варіантів. Вам буде потрібно по два шматка ватину і лицьовий тканини. Техніка виготовлення:

  1. Зробіть викрійку всіх елементів розміром 20х25 см Для петельки потрібно смуга матеріалу – 8х15 див.
  2. Потрібно підготувати кілька листкових заготовок, у кожній з яких скласти шари у такій послідовності: ватин, тканину лицьовою стороною вгору, тканину лицьовою стороною вниз, ватин.
  3. Зшийте дві заготовки між собою з трьох сторін. Підкладка повинна бути назовні.
  4. Виверніть на зовнішню сторону прихватку, а потім пропрасуйте її.
  5. Далі зшийте і прикріпіть петельку.
  6. В кінці вам потрібно зшити четверту сторону. При бажанні квадрат можна простьобаний.
  7. Описаний принцип підходить для виготовлення прихваток у формі кола, зірок, сердечка і т. д.

Рукавичку

Прихватки у вигляді рукавички (рукавиці) дуже практична. Обпектися в ній майже нереально, якщо товщина матеріалу оптимальна. Для викрійки за основу візьміть власну руку, яку потрібно обвести на папері. При цьому відступивши від краю малюнка 5-6 см, утворюючи округлий контур. Щоб зробити таку прихватку своїми руками, вам знадобиться тканина, ущільнювач (наприклад, синтепон), клейовий флізелін, металеві кільця для декору. Основні етапи:

  • Поклавши готову викрійку на тканину, виріжте для кожної рукавички по 4 деталі: одну пряму, а другу в дзеркальному відображенні. Підготуйте підкладку з флізеліну на кожну деталь – всього 4 шт.
  • Виріжте смужки для петельок, окантовки. Розмір для перших елементів повинен становити 10х4 см, для других – 7,5х32,5 див.
  • Такі ж елементи потрібно вирізати з флізеліну, після чого проклеїти окантовку, зібрати деталі і простьобаний.
  • Зшийте всі складові частини і виверніть. Пришийте фігурну петельку і окантовку. Деталі можна змітати або наколоти шпильками перед тим, як прострочити на машинці.

Фігурки

Маючи невеликий досвід можна зробити прихватку своїми руками у вигляді тієї чи іншої фігурки. Основне значення має форма, оскільки від того, наскільки грамотно ви її зробите і прорахуєте кількість деталей, тим ефективніше буде результат. Найпростіше зробити прихватку «мишку»:

  1. Підготуйте викрійку. Складіть щільну тканину вдвічі і виріжте з неї деталі майбутньої прихватки на основі викрійки.
  2. Виріжте одну деталь аксесуара з синтепону і ще одну зі смугастої тканини.
  3. Голову мишки краще зробити зі світлої тканини, а іншу частину вироби – з зеленої. Для вух використовуйте світлу тканину (4 деталі).
  4. Для обшивання країв виріжте з смугастого матеріалу смужки шириною 3 см і невеликий шматочок для петельки.
  5. На виворітну сторону смугастого матеріалу покладіть щільну тканину, а зверху – деталь із синтепону. Зробіть паралельні діагональні рядки.
  6. Пристрочите складену вдвічі мотузочку, яка буде служити петелькою. Зшийте вушка, а потім виверніть їх.
  7. Сострочіте між собою деталь голови зі світлого матеріалу і решти «мишки» із зеленого. Прикладіть до виворітній стороні готової деталі елемент з щільної тканини, пристрочите його.
  8. Складіть передню і задню боку аксесуара, прострочіть їх по краях.
  9. На задній стороні пристрочите довгу смужку, загорніть її краю, підверніть і пристрочите.
  10. В кінці пришийте до «мишці» ніс з гудзики (коричневого), очі з намистин (чорних).

Печворк

Для виготовлення кухонного аксесуар в стилі печворк потрібно терпіння, навички, але результат вийде ефектним. Для початку визначтеся з технікою з'єднання шматочків:

  • Шиття по основі. Елементи в цьому випадку не зшиваються один з одним, а пришиваються до вже готової основі.
  • Шаблонне шиття. Клаптики крояться за спеціальними лекалами. Це можуть бути такі елементи, як листочки, серце, пташки.
  • Стандартні блоки. Спочатку потрібно зробити квадратні елементи, після чого обробити їх на швейній машинці.

Щоб прихватки з клаптиків своїми руками вийшла красивою і міцною, врахуйте, що нарізати деталі слід строго по частковій нитки, в іншому випадку аксесуар може деформуватися. Техніка така:

  1. Підготуйте тканина трьох кольорів і нитки, які повинні відповідати тону матерії.
  2. Зробіть клаптики у вигляді квадратиків зі стороною 10 див. Потім розріжте кожен елемент на трикутники.
  3. Укладіть трикутники відповідно до обраної схеми, зшийте разом – у результаті вийде одна сторона аксесуара. За таким же принципом зробіть другу.
  4. Покладіть між двома сторонами підкладковий матеріал, акуратно зашейте краю і прикріпіть до куточка петельку.

В'язані прихватки

Ще один спосіб створення практичного і ефектного кухонного аксесуара – це в'язання гачком, адже навіть простий візерунок допоможе зробити красиву прихватку. Врахуйте, що занадто об'ємні схеми не підійдуть, інакше користуватися аксесуаром буде незручно. Мотив при цьому може бути різним:

  • «Простий квадрат». Для його виготовлення необхідно зробити ланцюжок потрібного розміру, і далі в'язати поворотні ряди стовпчиками з / без накидов, змінюючи кольору нитки у відповідності з обраним малюнком. В кінці отриманий квадрат слід обв'язати будь гарною канвою
  • Строката «Кільцева». В цьому випадку вам не потрібно будь-яких схем. Зробіть невеликий ланцюжок, що складається з 5-6 петель, після чого замкніть її і почніть в'язати по колу, періодично пров'язуючи 2 петлі в одну для створення плоского кола. Щоб створити яскравий аксесуар, вплутуйте нитки різних кольорів
  • «Соняшник». Тут потрібно схема, тому новачкові з цим варіантом аксесуара доведеться добре постаратися. Можна спробувати зробити виріб такого типу по-іншому, але він вийде не таким привабливим, як з використанням схеми. В'язати слід просто вкруговую, міняючи кольори ниток формується на малюнку. В кінці як облямівки зв'яжіть жовті невеликі пелюстки
  • «Півник». Один з найпопулярніших варіантів, який виглядає ефектно, а робиться відносно просто. В цьому випадку слід використовувати викрійку, у відповідності з якою і потрібно буде в'язати таке чудо. Справжнім майстриням зробити такий аксесуар для кухні не складе праці. Пряжу можна використовувати будь – яскраву секційного фарбування, меланжевую.
  • «Божа корівка». Спочатку зв'яжіть коло, потім прив'яжіть до нього головку, зв'яжіть кружечки, хвостик. У підсумку вийде проста, але красива в'язана прихватки.

Декор

Щоб зробити готовий аксесуар ефектним, подумайте над його декоруванням. Для прикраси в'язаних і шитих виробів можна скористатися наступними елементами:

  • бісер;
  • тасьма;
  • рюші;
  • аплікації;
  • гудзики;
  • мереживо;
  • намистинки;
  • вишивки.

Відео

Як зшити прихватку

Прихватки-рукавиця: зручні прихватки своїми руками.

Фото прихваток

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!