Як вилікувати грибок нігтів на ногах в домашніх умовах

Грибкове ураження нігтів на пальцях ніг (оніхомікоз) – поширене інфекційне захворювання, що викликається хвороботворними мікроорганізмами, відомими як епідермофіти. Заражаються цим захворюванням чоловіки, жінки в будь-якому віці. Про наявність грибка свідчить сильний свербіж, зміна структури нігтьової пластини, її пожовтіння, поява лускатих плям. Позбутися від недуги складно. Лікування грибка передбачає застосування ряду лікарських засобів для внутрішнього і зовнішнього застосування.

Звідки береться грибок на ногах і як його розпізнати

Появі оніхомікозу передує контакт з хворою людиною або його взуттям. Зараження відбувається в місцях скупчення людей, сприятливих для розвитку хвороботворних мікроорганізмів, – саунах, лазнях, басейнах, спорткомплексах. Однак не всі відвідують ці місця люди хворіють мікозом. Епідермофіти поселяються на ногах тих, хто носить тісний закрите взуття і схильний до пітливості. За словами фахівців, ці гриби воліють слаболужну або нейтральну вологе середовище.

Згідно зі статистикою, іноді зараження відбувається в салонах, що надають послуги з обробки нігтів, працівники яких не стежать за дотриманням санітарно-гігієнічних норм. «Чіпляється» грибок частіше до дорослих, у дітей мікоз зустрічається рідко. Лікарі пояснюють це віковими змінами РН шкіри, ослабленням імунітету на тлі різних захворювань. Іноді причинами розвитку грибкової інфекції стають:

  • хвороби щитовидної залози;
  • ендокринні порушення;
  • хвороби ШКТ;
  • порушення роботи наднирників.

У групу ризику медики включають людей, що зловживають спиртними напоями, курінням. Розпізнати захворювання допомагають своєрідні зміни структури нігтя і кольору. При впровадженні грибка відбувається його забарвлення в білий, жовтий, коричневий, чорний відтінки. Колір хворого нігтя залежить від виду збудника хвороби (пліснявий, дріжджовий або дерматофіти).

Сама нігтьова пластина починає розшаровуватися і кришитися. З плином часу відбувається її ороговіння. Розпізнати мікози допомагають нарости на нігті, які стають з часом більше і перешкоджають проведенню лікування. Однак ці симптоми проявляються не відразу. Деякі люди не підозрюють про наявність хвороби, тому вона приймає серйозне перебіг, при якому грибок призводить до знищення пластини. Запущена хвороба піддається лікуванню з великим трудом.

Чим небезпечний

Крім неприємних зовнішніх проявів, грибок завдає шкоди всьому організму. Основна його небезпека в тому, що застарілий грибок стає причиною ускладненого перебігу інших серйозних захворювань (цукрового діабету, алергії, бронхіальної астми). Поступово він повністю вражає нігтьову пластину і поширюється на тканини, що контактують з нігтем. На думку фахівців, він є своєрідним провідником для інших інфекцій.

Іноді на тлі зниженого імунітету збудник здатний проникати до внутрішніх органів і викликати їх поразка. Не останнє місце в цьому переліку займає інтоксикація організму. Деякі види грибів в процесі своєї життєдіяльності виділяють токсини, які поступово отруюють організм хворого. Оніхомікоз впливає і на психічне благополуччя людей. На тлі фізичних незручностей у хворого розвивається бридливе ставлення до самого себе, з'являються негативні емоції, переживання з приводу розвитку хвороби.

Огляд аптечних засобів – список таблеток, кремів та мазей

Традиційна медицина пропонує великий вибір всіляких засобів для боротьби з цим неприємним недугою. Це протигрибкові препарати для перорального та зовнішнього застосування. Кожен з них передбачає руйнування хвороботворних організмів, однак у зв'язку з великою різноманітністю ліків і наявністю індивідуальних особливостей, підбирати препарати і визначати курс лікування повинен тільки кваліфікований спеціаліст. На початковій стадії недуги впоратися з недугою допомагають такі зовнішні засоби:

  • Батрафен – медичний лак. Призначається за схемою, курсами по 30 днів. Терапія передбачає нанесення лаку в перший місяць один раз кожні два дні. На другий місяць батрафен наноситься раз в три дні. Далі до повного відновлення нігтьової пластини ліки застосовують один раз в 7 днів.
  • Циклопироксоламин - антимикотический лак. Наноситься поверх ураженого нігтя через добу один раз. Перед застосуванням лаку видаляють уражену частину нігтьової пластини за допомогою пилки, що входить в комплект з препаратом. Тривалість терапії залежить від ступеня розвитку хвороби.
  • Лак Лоцеріл. Засіб слід наносити один раз в три дні курсом від півроку до року.

  • Сироватка Микозан викликає загибель хвороботворних мікроорганізмів, створює умови, несприятливі для подальшого розвитку оніхомікозу. Застосовується тривалий час. Термін терапії залежить від особливостей росту нігтя і площі ураження. Мінімальний курс лікування становить 28 днів. Наноситься лак двічі в день на чисту нігтьову пластину. Потім поверхню нігтя при бажанні покривається декоративним манікюрним лаком.
  • Засіб для зняття нігтьової пластини Ногтевит забезпечує безболісне зняття наростів і самого хворого нігтя. Речовини, які входять до складу препарату, забезпечують видалення нігтя і відростання здорового. Засіб наноситься товстим шаром без втирання, на підготовлені, добре розпарені нігтьові пластини, уникаючи попадання на здорові тканини. Зверху закривається пластиром на 4 дні. Потім, після попереднього розпарювання, зіскоблюється відокремився шар. Таку процедуру роблять до повного очищення нігтя.
  • Ламізил (спрей, гель, крем) протистоїть широкого спектру грибів. Рекомендується при великому ураженні. Наносять засіб не більше двох разів протягом доби. Перед застосуванням уражені ділянки очищають і підсушують. Препарат розпилюють або наносять до ретельного зволоження ураженої нігтя і прилеглих до нього ділянок шкіри.
  • Тербінафін (крем, мазь) – антимікотичну засіб для зовнішнього використання. Застосовують його 1-2 рази в день. Препарат накопичується в тканинах у концентрації, необхідної для знезараження. Курс лікування становить 1-2 тижні.
  • Ламитель (спрей) – засіб, що охоплює широкий спектр хвороботворних організмів. Наноситься на заражені ділянки (до повного їх зволоження) протягом тижня, не більше двох разів за день.
  • Микозорал (мазь) володіє фунгіцидною дією. Полегшує прояв симптомів. Застосовується двічі на добу. Курс лікування визначається лікарем, може тривати від 2 до 4 тижнів.
  • Экзодерил (крем) – ефективне ліки від оніхомікозу. Крем має антибактеріальну, протизапальну дію, сприяє зникненню свербежу. Хворе місце змазують один раз в день. Тривалість лікувального курсу залежить від виду захворювання (від 14 днів до 6 місяців).

Якщо препарати для зовнішнього застосування не мали на грибок належної дії, або захворювання сильно запущено, то фахівці призначають пероральні засоби. Таблетки, так само як гелі, мазі, аерозолі мають знищує грибок дією і блокує їх здатність до розмноження. Найефективнішими щодо цвілевих і дріжджових грибів є:

  • Орунгал. Допомагає вилікувати запущений грибок. Застосовується в залежності від особливостей захворювання або за схемою, або довгостроково, безперервним курсом (3 місяці). За схемою: перший тиждень п'ють 1-2 капсули по 2 рази за день. Повторний курс проводиться через три тижні. Курси повторюють кілька разів до настання одужання. При тривалому курсовому лікуванні препарат призначають пити один раз в день по 2 капсули.
  • Дифлюкан (флуконазол). Ефективний препарат, що допомагає вивести старий грибок. Пити засіб призначають по одній капсулі один раз в 7 днів. Курс – 30-36 тижнів.

Лікування без ліків - народні методи

Доповнити медичне лікування грибка нігтів можуть народні кошти. Їх застосування – не панацея від інфекції, однак народні препарати ефективно позбавляють від симптомів захворювання, підтримують дію медикаментозних засобів. У випадках використання додаткових методів терапії, слід проконсультуватися з лікарем. Найпоширенішими засобами від мікозів, застосовуваними в нетрадиційній медицині, є йод, часник, оцет, перекис водню, чистотіл, лимон, прополіс.

  • Йод. Спиртовий розчин йоду володіє дезинфікуючим і антисептичною дією. Він безпосередньо впливає на збудника, знищуючи його. Використовувати йод дозволяється у випадках відсутності алергії на нього. Для цього п'ятивідсотковий йодний розчин наносять на хворий ніготь по одній краплі двічі: вранці і ввечері. В якості профілактики, обробляють йодом і здорові нігті. Через тиждень слід зменшити кількість обробок. Курс лікування займає від двадцяти днів до місяця.
  • Часник. На основі цієї спеції створено безліч способів лікування грибка. Одним з найпопулярніших є терапія грибкового ураження нігтьової пластини спиртової часниковою настоянкою. Для її приготування у рівному співвідношенні беруть спирт і розім'ятим до стану пюре часник. Отримане ліки розбавляють невеликою кількістю дистильованої води. Цією масою змащують нігтьові пластини. На основі часнику виготовляють і мазь від грибка. Для цього беруть порівну вершкове масло і розтертий часник. За допомогою цієї мазі роблять компреси на уражений ніготь на всю ніч.
  • Оцет. Ефективним засобом при лікуванні оніхомікозів на ранніх етапах є ванночки з оцтом. Безпосередньо перед процедурою треба розпарити стопи ніг. У невеликому тазику приготуйте розчин 9% теплої оцтової есенції. Таз розташуйте так, щоб ноги не упиралися в його дно. Тримайте ноги в розчині хвилин 15. Після процедури їх обітріть, але не обмивайте водою. Протягом тижня двічі проводите такі ванночки. Тривалість курсу лікування залежить від розмірів ураженої області.

  • Перекис водню. Засіб відоме своїми знезаражувальними властивостями. Лікування оніхомікозу за допомогою перекису водню ефективно на ранньому етапі хвороби. Її застосовують при створенні спеціального розчину для теплих ванночок. В таз налийте теплої води і додайте небагато 3% перекису. В одержаний розчин опустіть стопи на 15 хвилин. Потім їх обітріть, не обмиваючи звичайною водою.
  • Чистотіл. Для лікування грибка використовують сік чистотілу. Хворий ніготь змащують ним кожні 6 годин. Ефективним засобом є лікувальний розчин з чистотілу. Для приготування знадобиться: 5 ст. окропу, 1 стакан листя чистотілу. Сировину заливають окропом і настоюють 60-70 хвилин. Отриманий засіб застосовують для пропарювання ніг, яке проводиться кожні 6 годин по 15 хвилин. Тривалість лікування чистотілом залежить від ступеня захворювання.
  • Лимон. Для лікування грибка за допомогою лимона, плід нарізують тонкими часточками, які прикладають до хворого місця. Поверх лимона кладуть марлю, обертають целофановою плівкою і фіксують все за допомогою бинта. Процедуру рекомендують проводити протягом 12 днів поспіль. Згідно відгуками, даний засіб є одним з найбільш ефективних, швидко допомагають врятуватися від грибка нігтів.
  • Прополіс. Швидкий і ефективний засіб від грибкового ураження нігтьових пластин. Прополіс має бактерицидну, фунгіцидну і бактеріостатичною дією. Він знімає свербіж, запалення, допомагає загоєнню ран. Для лікування використовують тампони з 20% спиртовою настоянкою прополісу (шукати довго не доведеться, продається в будь-якій аптеці; ціна варіюється від 20 до 30 рублів за баночку об'ємом 25 мл). При лікуванні грибкових захворювань з допомогою цієї настоянки, хворі нігті відпадають, що забезпечує оновлення нігтьових пластин.

Профілактика

Лікування грибка – тривалий і не завжди успішний процес. Уберегтися від зараження допоможе застосування низки профілактичних заходів, серед яких першорядне значення приділяється гігієні. Дерматологи рекомендують щодня проводити обробку взуття оцтом або формаліном, одягати тільки свої пантофлі при відвідуванні лазні, басейну або сауни. Список профілактичних заходів, що захищають від грибка, містить наступні поради:

  • Регулярно проводите курси вітамінотерапії.
  • Носіть якісну взуття, виготовлене з натуральних матеріалів.
  • Приміряйте її в салонах, надягаючи шкарпетки.
  • Нікому не давайте свою взуття, частіше міняйте її.
  • Боріться з пітливістю ніг.
  • Якщо ви змушені ходити босоніж в громадському місці, обробіть ноги спеціальним протигрибковим засобом.
  • Застосовуйте дезодоранти для взуття.
  • Регулярно займайтеся спортом.
  • Вчасно лікуйте хронічні інфекційні захворювання, гастрити, тонзиліти і т. п.
  • Дотримуйтеся правил здорового харчування.

Відео: поради експертів

На думку експертів, причинами розвитку оніхомікозу або грибка нігтів є пітливість ніг. Для профілактики захворювання необхідно стежити за станом ступень. Якщо взуття з'явилася вогкість, прийміть заходи для позбавлення від вологи. Для цього експерти радять протирати шкіру між пальцями звичайним рушником або просушувати стопи за допомогою фена. Якщо зараження відбулося, не впадайте у відчай. Є ряд способів боротьби з мікозом, з якими ви можете ознайомитися, переглянувши цей відео сюжет:

Лікування грибка стопи: поради експертів

Як вилікувати оніхомікоз будинку

Олена Малишева в одній з передач «Здоров'я» розповіла, як вилікувати грибок нігтів на ногах у звичайних домашніх умовах. Пояснивши, чим небезпечне це захворювання, вона показала на прикладі штучного апарату принцип існування і життєдіяльності грибкових збудників. З її слів, він пожирає свого «господаря», харчуючись шкірою та іншими тканинами. Позбутися від грибка допоможе застосування двох видів препаратів для зовнішнього нанесення і внутрішнього вживання. Про які засоби і способи лікування розповідає Олена, дізнайтеся з відео:

Грибок на нігтях. Фрагмент програми Здоров'я

Відгуки

Ілля, 34года:Мені допоміг вилікувати сильний грибок Тербінафін. Призначив це засіб мені дерматолог з поліклініки. Ліки було у вигляді таблеток і мазі. Лікувався я тривало і за схемою, яку підібрав лікар. До цього я намагався сам позбутися від цієї зарази, але у мене нічого не вийшло.
Сергій, 25років:У мене був дріжджовий грибок на ногах. Мені призначили в лікарні дифлукан в капсулах. Пив препарат півроку по одній штуці раз в тиждень. Мазав ноги экзодерилом весь цей час кожен день. Ще робив ванночки з настоянки чистотілу за рецептом з інтернету. Півроку мук, і все пройшло.
Віка, 38лет:Не знаю, де я заразилася цим грибком. Лікуватися довелося довго. Три місяці пила Орунгал. Начебто все пройшло, але через два місяці знову почалося. Виявилося – вторинне зараження. Змащувала нігті йодом. Дерматолог призначила Тербінафін. Пропила 6 місяців. Зараз проблем немає.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!