Як зробити рулонні штори з шпалер своїми руками

Жалюзі – недешеве задоволення, на яке не всі можуть швидко виділити кошти з сімейного бюджету. Але іноді їх наявність необхідно – сонячні промені так і норовлять потрапити в вашу кімнату. Доступний спосіб зробити оригінальні рулонні штори самостійно – купити шпалери або знайти старий рулон у себе в коморі. З допомогою звичайних шпалер ви зможете змайструвати ексклюзивні жалюзі, які прикрасять ваш інтер'єр, захистять від сонця і дозволять заощадити.

Переваги рулонних штор з шпалер

Якщо ви сумніваєтеся, що рулонні штори з шпалер своїми руками будуть виглядати нітрохи не гірше магазинних жалюзі, то ознайомтеся з перевагами такої задумки:

  • Економія. Ціна хороших жалюзі в магазині складає від 2000 рублів, залежно від розмірів і матеріалу. Ви ж можете зробити паперовий варіант, витративши близько 300 рублів на інструменти. Термін експлуатації саморобних рулонних жалюзі буде нижче, але навіть щорічна заміна буде набагато вигідніше.
  • Стильний елемент декорування. Виберіть красиві шпалери, які будуть вписуватися в загальний інтер'єр вашої кімнати. Ви зможете зробити унікальну конструкцію, яка буде виграшно виглядати в будь-якій кімнаті. На неї точно звернуть увагу всі ваші гості.
  • Захист. Саморобні жалюзі будуть виконувати свою основну функцію – захищати приміщення від сонячних променів, поглядів сторонніх.
  • Простота виготовлення. Вам буде потрібно близько двох-трьох годин, щоб зробити паперові жалюзі.
  • Простота у догляді. Можна придбати миються шпалери, які протирають вологою ганчіркою.
  • Можливість встановити жалюзі на будь-які вікна: дерев'яні, пластикові або алюмінієві.

Як зробити жалюзі в домашніх умовах

Щоб у процесі виготовлення не відволікатися на походи в магазини і не помилитися, відразу ознайомтеся з принципом роботи. Заздалегідь підготуйте всі інструменти. Якщо ви сумніваєтеся, що зможете впоратися поодинці покликати підмогу. Проведіть всі необхідні заміри і приступайте до створення оригінальних рулонних штор, які будуть радувати вас як мінімум рік.

Інструменти і матеріали

Швидше за все всі матеріали ви знайдете у себе вдома, і вам не доведеться йти в магазин:

  • Шпалери. Ви можете використовувати залишки шпалер або купити нові. Матеріал шпалер щільний, тому відмінно підійде, як сонцезахисний механізм.
  • Метрова лінійка, сантиметр, олівець – знадобляться для виміру.
  • Гострі ножиці, канцелярський ніж.
  • Шило, щоб проколювати отвори. Можна замінити іншим гострим предметом, наприклад, дироколом.
  • Шнурок, мотузка або декоративна стрічка, якщо ви хочете прикрасити жалюзі.
  • Фіксатор, щоб закріпити полотна жалюзі. В якості фіксатора підійде елемент одягу, який часто зустрічається на шнурках капюшона толстовки. Крім цього, фіксатор можна замінити невеликий прищіпкою, яка підійде під колір шпалер або загальний стиль кімнати.
  • Двосторонній скотч.
  • Клей.

Розмір рулонної штори

Як тільки ви зберете всі необхідні пристосування, приступайте до виміру вікна і фіранки. Заміряйте довжину, ширину скла, до якого плануєте кріпити жалюзі. Ширина штори буде такою ж, як у вікна, а довжина повинна відрізнятися – потрібні додаткові сантиметри на утворення складок. Для цього до отриманого значення довжини скла додайте чверть від цього числа. Наприклад, якщо довжина вікна складає 1000 мм, то додайте ще 250 мм – це і буде довжина вашого полотна.

Фурнітура для рулонних штор

Правильно обрана фурнітура зробить фіранку зручною в експлуатації і створить привабливий зовнішній вигляд. В якості фурнітури ви можете вибрати:

  • Карниз. Виступить в якості прикраси інтер'єру. Така фурнітура дорога, підійде для вітальні або спальні. Якщо у вас маленькі вікна і ви хочете візуально розширити простір, то виберіть карнизи на 30-40 см ширше вікна. Також ви можете повісити карниз трохи вище віконного отвору.
  • Бігунки, гачки. Економний, простий варіант для кухні. Проблем з вибором бігунків у вас не виникне – за способом кріплення вони всі однакові. Вам залишиться тільки визначитися із зовнішнім виглядом.
  • Кронштейни, ланцюжки. Ланцюговий механізм дуже зручний в експлуатації і користується популярністю. Кронштейни – міцна конструкція, на яку кріпиться вал. Якщо жалюзі з щільних шпалер, краще вибирати довгі кронштейни.
  • Мотузки. Мотузковий механізм недорогий і простий у виконанні: для цього пришийте до бічних полотен кільця, пропустіть крізь них нитки. Прикріпіть їх до низу фіранки.
  • Важки. Служать, як обважнювач. Такий декоративний аксесуар дозволить зробити акцент на всій рулонної конструкції. Всі моделі мають різний колір, форму, розмір, стилістику, тому ви зможете вибрати підходящий варіант для ваших жалюзі.
  • Додаткова фурнітура: ручки, декоративні планки, інші деталі.

Типи механізмів

Існує два типи кріплення рулонних штор: відкритий і закритий:

  1. При відкритому типі видно касетний вал, на який намотується полотно. Вал кріпиться між двома власниками. Такий вид механізму дозволить зафіксувати штори над віконним прорізом і в самому отворі. Керувати фіранками з шпалер можна за допомогою пружинного механізму або ланцюжка. В якості фіксатора може виступити двосторонній скотч. Мінус такої конструкції – клейовий шар може плавитися під час спеки. Тому краще використовувати саморізи або шурупи. Відкритий тип кріплення – бюджетний варіант, який доступний кожному.
  2. Закритий тип відрізняється від першого наявністю короба, який маскує касетний вал, захищає його від пилу та бруду, надає конструкції акуратний зовнішній вигляд. Така система підійде для пластикових, дерев'яних та алюмінієвих вікон. Монтуватися система може тільки з нахилом 15°. Закритий тип механізму складніше у виконанні і дорожче, ніж відкритий. Монтаж здійснюється шляхом свердління рами. Спосіб управління може бути з допомогою ланцюжка, пружинного механізму або електроприводу. Останній дозволяє регулювати ступінь освітленості дистанційно за допомогою пульта.

Набір комплектуючих

Для того, щоб встановити штори з паперу своїми руками вам знадобляться наступні комплектуючі:

  • пластиковий або металевий короб, його направляючий елемент;
  • заглушки для короби;
  • ланцюжок, якщо передбачений ручний механізм;
  • з'єднувальні елементи для ланцюжка;
  • кронштейни;
  • затискач, який зафіксує рулонні штори на будь-якій відстані;
  • клейка стрічка (двосторонній скотч), власники, супорти для кріплення вала до стелі;
  • дужка-затиск, якщо передбачений пружинний механізм.

Штори з шпалер своїми руками - покрокова інструкція

Якщо ви вирішили прикрасити свою квартиру саморобними жалюзі, то нижче описаний детальний майстер-клас про те, як зробити рулонні штори з шпалер:

  1. Зняття віконних вимірів. Ретельно розрахуйте параметри вікна за допомогою сантиметра. Розраховуючи висоту штори, не забудьте додати чверть від загальної висоти вікна.
  2. Підготовка і розкрій рулону шпалер.
    • Звільніть стіл від зайвих предметів, розстеліть шпалери. Краї можуть закручуватися, тому поставте на них щось важке. Позначте розмітки полотна.
    • Після цього необхідно розмітити полотно на розмір складок. Оптимальна ширина смуг – від 3 до 5 див. смуги були рівними, з'єднайте лінії за допомогою лінійки і олівця. Є більш складний спосіб виготовлення смуг, шляхом їх нарізки.
    • Зберіть штору в «гармошку» по лініях, використовуючи ребро лінійки.
    • Як тільки гармошка буде готова, знайдіть середину жалюзі і зробіть отвір за допомогою шила або діркопробивача. Якщо обрана інша модель, то проробіть два отвори по краях жалюзі, відступивши по 15 див.
    • Через отримане отвір протягніть шнур або мотузку. Оплавьте краю мотузки заздалегідь. Нижню частину мотузки закріпіть у фіксаторі, залишивши хвіст у 4-5 см – буде запас, щоб розтягнути штору в довжину. Зайві сантиметри можуть зав'язуватися у вузлик або бантик. Закріпіть мотузку на верхній складці штори скотчем. На цій же складці приклейте двосторонній скотч – тут буде кріплення до вікна.
    • Щоб конструкція вийшла більш надійною, можна використовувати дерев'яну рейку. До неї приклеюється верхній край шпалер, і через пророблені отвори протягується шнур.
    • Якщо модель із мотузкою посередині, то нижню частину штор можна закріпити у формі віяла. Для цього потягніть мотузку вниз, а опустилися краю скріпіть між собою клеєм, двостороннім скотчем або декоративної защібкою. В результаті вийде симпатична конструкція.
    • На мотузку надіньте фіксатор з одним отвором. Підтягніть фіксатор вгору, щоб штора піднялася. Щоб назад закрити вікно – опустіть кріплення вниз по мотузці.
  1. Обробка країв. Щоб штори прослужили якомога довше, укріпіть краї шпалер з допомогою самоклеючі стрічки або скотча.
  2. Фіксація верхнього краю в роликовому механізму. Фіксація рулонних штор відбувається за допомогою скотча на раму пластикового вікна. Крім цього, можна вкручувати саморізи або гачки. Якщо ви хочете закріпити жалюзі на стіні, то скористайтеся шурупами. Внизу можна повісити спеціальні магніти, які не дозволять нижньому краю бовтатися.
  3. Кріплення карниза зі шторою у віконному отворі. Якщо в комплектації присутня карниз, то потрібно знати декілька нюансів про його кріпленні:
    • Відстань від бічних стін до карниза може відрізнятися в залежності від виду конструкції.
    • Якщо штори вийшли легкими, то їх можна закріпити над вікном. Якщо ж ви повісите утяжеляющие елементи і жалюзі вийдуть об'ємними, то краще прикріпити карниз до стіни.
    • Розмістіть карниз так, щоб він не заважав процесу відкриття і закриття вікна. Закріпіть його на кілька сантиметрів вище віконного отвору.
    • На стіні намітьте місця, де будуть дрилем пророблені отвори для карниза. Короткий карниз закріпіть на двох кронштейнах. Якщо карниз довгий, то краще встановіть додатковий кронштейн по центру.
  4. Кріплення декоративних обтяжують елементів по нижньому краю штори. Нижній край штори краще закріпити, щоб він став надійнішим і не зігнувся. Для цього приклейте картонку з виворітного боку. Кінець мотузки або нижню складку можна прикрасити декоративним грузиком.

Відео

РОЛЕТИ НА ВІКНА СВОЇМИ РУКАМИ / ЛАЙФХАКИ ДЛЯ ДОМУ / СУПЕР ДЕШЕВО ДУЖЕ БЮДЖЕТНО !

Робимо жалюзі своїми руками всього за 50 грн! - Все буде добре - Випуск 627 - 01.07.15

Відгуки

Аліна, 25 роківЗробила жалюзі на кухні зі старих шпалер в колір гарнітури. Висять вже близько півроку – не можу натішитися! Собівартість таких штор мінімальна, але справляється з усіма основними функціями. Головне, вибрати щільний матеріал, т. к. від тонких паперових шпалер напевно буде мало користі – вони не створять такого затемнення.
Галина, 44 рокиЯ купувала зовсім недорогі шпалери, щоб зробити жалюзі на кухні. В магазинних гострої необхідності не було, а повісити щось хочеться – живемо на першому поверсі, постійно у всіх на виду. Схем по виготовленню в інтернеті дуже багато, тому вирішила спробувати. Вийшло непогано, з головною метою справляються. Але така конструкція довго не прослужить.
Ольга, 38 роківУ мене саморобні жалюзі з шпалер висять на балконі, мені дуже подобаються! Низ шпалер закріпила у вигляді павичевого хвоста – виглядають дуже стильно! І вікно можна відкрити так, що немає протягу, і від сонця захищають непогано. Прослужили вже більше року.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!