Йодна сітка - від чого допомагає дорослим і дітям, як правильно робити, періодичність та протипоказання

Як додатковий засіб лікування, йодову сітку використовують при кашлі під час звичайної застуди і навіть ангіни. Пухирець з цим засобом знайдеться практично в будь-якій домашній аптечці. Основне його призначення – дезінфекція порізів і подряпин. Бактерицидні властивості йоду сприяють знищенню мікробів. Обробкою ран його застосування не обмежується. Розчин йоду при правильному застосуванні допомагає від багатьох захворювань.

Що таке йодна сітка

Так називається решітка з горизонтальних та вертикальних смуг, намальована на тілі за допомогою косметичних паличок і йоду. Величина осередків складає приблизно 1 сантиметр. Проникаючи під шкіру, речовина призводить до згортання білків бактерій, що руйнує їх. Чому малюють конкретно сітку? Нанесення йоду таким способом розбиває групи бактерій, роз'єднуючи їх. Після цього дезінфікуючі властивості речовини призводять до загибелі хвороботворних організмів.

Для чого роблять йодову сітку

Корисні властивості йоду використовуються в самих різних цілях, навіть для схуднення. Нанесення сітки допомагає виявити дефіцит цієї речовини в організмі. Якщо сліди зникають протягом доби, то вміст йоду в нормі. При зниженому рівні речовина буде вбиратися організмом за 6-8 годин. Якщо дефіцит йоду підтвердиться, то такі процедури допоможуть запобігти розвитку деяких захворювань щитовидної залози. Використовують такий метод і в інших цілях:

  • полегшити запалення горла;
  • прискорити загоєння саден при ударах, ранах, розтягненнях м'язів ніг;
  • поліпшити носове дихання при нежиті;
  • безпечно вилікувати застуду під час вагітності;
  • полегшити кашель.

Чим допомагає йодна сітка

Специфічний візерунок нанесення йоду допомагає зруйнувати групи патогенних мікробів. Спиртовий розчин сприяє розширенню капілярів і посилення припливу крові до місця обробки. Це перешкоджає застійних процесів. Інші лікувальні властивості йодної сітки:

  • до тканин доставляється велика кількість кисню, необхідного для обмінних процесів, що сприяє одужанню;
  • запалену ділянку забезпечується тромбоцитами, які стимулюють відновлення судинної системи;
  • бактерицидна речовина потрапляє всередину організму і поширюється по всій кровоносній системі.

При кашлі

Йодна сітка від кашлю локалізує запальний процес навіть на самій ранній стадії. Після проникнення в шкіру речовина підсилює кровообіг, зменшивши тим самим прояви запалення. При ангіні сітку малюють на горлі, при запаленні легенів – на грудях. Якщо захворювання супроводжується нежиттю, то йод варто додатково нанести на крила носа, але вже у вигляді точок. Така процедура підходить тільки дорослому, адже у дитини зазначені ділянки шкіри дуже ніжні і невеликі. В боротьбі з застудою рекомендують розташувати сітку на литкових м'язах і ступнях.

Для суглобів

Свої лікувальні властивості йод виявляє і при самих різних захворюваннях суглобів. Його спиртовий розчин виявляє дії з наступного списку:

  • чинить подразнюючу дію, купируя больовий синдром;
  • усуває застій і розширює судини завдяки посиленню кровообігу;
  • знімає спазми м'язів за рахунок теплового ефекту.

При запаленнях суглобів йодну сітку роблять не частіше 2-3 разів на тиждень, інакше можливе подразнення шкіри. Рекомендується робити процедуру перед сном. Наносити йодний розчин можна на плечовий, ліктьовий, кульшовий та колінний суглоб. Допоможе сітка з йоду і на пальцях рук чи ніг. Варто пам'ятати, що йод не є способом лікування артритів, артрозів і інших захворювань суглобів. Він лише є тимчасовим заходом для зняття запалення і болю.

Йодна сітка на п'яти

Тим, хто страждає від втоми і набряклості ніг після тривалого ходіння, варто наносити йодовий малюнок на п'яти. Не рекомендується проводити таку процедуру часто, але в одиничних випадках вона буде корисна. Йод на короткий час полегшить стан при п'яткової шпори, але сітка з нього є тільки симптоматичним лікуванням. При застуді нанесення малюнка на п'яти виступає як тепла ванночка для ніг. Це посилює кровообіг, що дає додаткові сили організму на боротьбу зі збудником захворювання.

При ударах

Набряки тканин і синці – то, що супроводжують будь-які удари. Нанесення йодної сітки в цьому випадку виправдано тільки на наступний день після отримання травми. Причина в тому, що йод сприяє посиленню кровообігу, що не тільки не допоможе зменшити набряк, але і підвищить ймовірність його збільшення. У перший день необхідно використовувати холодні примочки, які знімуть запалення і біль. Розсмоктуючу дію йоду буде корисним тільки на наступну добу після удару. Нанесена на синяк сітка допоможе швидше позбутися від синяка.

При болю в горлі

Йодовий малюнок у цьому випадку зменшує набряклість тканин в місці запалення, активізує імунні клітини шкіри і усуває больові відчуття. Це стимулює організм до боротьби з інфекцією. Сітка може бути нанесена при болю в горлі через ангіни, фарингіту або звичайної застуди. Краще проводити процедуру на ніч перед сном. Сіткою покривають не все горло – не можна малювати її на шкірі над щитовидною залозою. При ангіні й фарингіті необхідно прощупати область запалення, після чого нанести йод там, де відчувається біль і невеликі ущільнення.

При бронхіті

Йодовий малюнок розширює шкірні капіляри. Цей ефект допомагає полегшити відкашлювання, а завдяки посиленню кровотоку в області бронхів розріджується мокротиння. На тлі цього йод виявляє протизапальну дію, що допомагає швидше впоратися із захворюванням. Малюють сітку в області бронхів з двох сторін – на грудях і спині. При нанесенні важливо уникати зону серця. Вертикальними смужками необхідно покрити область праворуч і ліворуч від хребта, а горизонтальні – між ребрами.

Після уколів

Курс ін'єкцій викликає болючість і ущільнення в місці введення. Зменшити ці неприємні симптоми теж допомагає йодовий малюнок у вигляді сітки. Вона має розсмоктуючу і розігріваючу дію. Судячи з відгуків, біль може зникнути вже після першого застосування йоду. Не можна використовувати такий метод при підвищеній температурі, появі набряку, нагноєнні місця уколу і загальному погіршенні стану здоров'я.

Йодна сітка дітям

Шкіра на горлі у дітей характеризується підвищеною чутливістю, тому йодна сітка дитині дозволено з 3-річного віку. В іншому випадку ускладненнями можуть стати опіки, особливо у випадку недотримання технології або надлишку даного компонента в організмі. Крім того, у малюків в такому віці ще не до кінця оформлена щитовидна залоза. В іншому йодна сітка при кашлі дитині дуже корисна. Важливо не наносити її при високій температурі, навіть субфебрильною. Для дітей різного віку використовується певна концентрація спиртового розчину:

  • дітям до 5 років – 2,5%;
  • дітям від 5 років – 5%.

Йодна сітка при вагітності

Багато майбутні мами цікавляться питанням, чи можна їм використовувати йодну сітку. Якщо порівнювати цей спосіб з прийомом мікстур та інших препаратів, то він є більш безпечним. Однозначно сказати про використання йоду при вагітності не можна. Навіть у практикуючих лікарів різні думки на цей рахунок. Більшість фахівців радять наносити йодовий розчин не частіше 2-3 разів у тиждень і не дуже жирну. Перед застосуванням все ж таки варто проконсультуватися з лікарем. В період лактації таку процедуру проводити не можна, адже активний компонент може потрапити в молоко.

Як робити йодову сітку

Перед нанесенням йодового малюнка на будь-яку частину тіла необхідно провести тест на переносимість. Для цього вибирається ніжний ділянку шкіри, наприклад, на передпліччя, внутрішня поверхня стегна або зап'ясті. Далі ватною паличкою йодовий розчин наноситься невеликим штрихом. Це місце просто залишають на 15-20 хвилин – його не можна мочити, чіпати, терти. Якщо по закінченню вказаного часу не з'явилося почервоніння, висип, свербіж, печіння або інші шкірні реакції, то алергії на йодовий розчин немає. Перед нанесенням засобу на горло або груди шкіру необхідно очистити і просушити.

На горло

Крок смужок становить близько 1 див. Суцільне нанесення категорично забороняється, адже воно може викликати хімічний опік шкіри. На шиї сітку малюють, уникаючи область щитовидної залози і лімфовузлів. Краще проводити процедуру на ніч. Малюнок решітки являє собою горизонтальні і вертикальні смуги, що перетинаються між собою. Якщо розмір клітинок буде приблизно однаковий, то речовина абсорбується у тканини більш рівномірно.

На грудну клітку

Дуже важливо при нанесенні йодового малюнка на грудну клітку не зачіпати область серця. Це може бути дуже небезпечно. Тепловий ефект від йодового розчину шкодить серцю. Цю область ніколи не розтирають мазями, не накладають на не гірчичники. Результатом може бути навіть інфаркт. Процедура нанесення наступна:

  • косметичну паличку вмочити у флакончик з йодовым розчином;
  • нанести через 1 см горизонтальні смужки спочатку на середину грудей, уникаючи область серця;
  • далі повторити те ж з вертикальними штрихами;
  • дати речовині підсохнути.

Як часто можна робити йодну сітку

Навіть те, що процедура нанесення йодового розчину виглядає зовсім нешкідливою, її не можна робити занадто часто. Необхідно дотримувати інтервал між застосуваннями в два дні. Це стосується будь-яких захворювань, будь то застуда, бронхіт або патології суглобів. Виходить, що за тиждень може бути не більше 2-3 нанесення йодового розчину. Цей факт варто знати тим, хто вважає, що зовнішнє використання цього засобу допоможе в заповненні нестачі йоду. Речовина не так активно всмоктується через шкіру. Крім того, одним з недоліків йоду є можливість опіку.

Чи можна робити йодову сітку при температурі

Коли у людини піднялася дуже висока температура, йодову сітку робити суворо забороняється. Це пов'язано з тим, що при гіперемії забороняється будь-якими способами нагрівати дихальні шляхи. Якщо у дорослих і дітей старше 5 років температура перевищила позначку в 38 градусів, то йод наносити не можна. Спочатку необхідно збити її до більш низьких показників, а вже потім починати лікування йодовым розчином. В іншому випадку він викличе лише подальше підвищення температури. Новонародженим і дітям до 5 років не можна наносити йодовий розчин при будь-якому підвищенні.

Протипоказання

Безпека процедури не виключає наявність у неї абсолютних протипоказань. Крім високої температури, йодову сітку не малюють:

  • дітям віком до 1 року;
  • при мастопатії з гормональними проблемами;
  • прийомі ліки тироксин;
  • наявності ран з глибоким пошкодженням тканин;
  • захворюваннях щитовидної залози – тиреотоксикозі та гіпертиреозі;
  • надлишок йоду в організмі;
  • алергії на йод;
  • надчутливої шкіри;
  • на ділянці серця.

Відео

ЙОДНА СІТКА - цілющі властивості простих ліній

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!