Мідний купорос проти грибка: властивості та застосування

Недорогий і ефективний засіб у боротьбі з цвіллю на стінах, стелі або гілках садових дерев – мідний купорос (сульфат міді). При змішуванні з гашеним вапном речовина використовується для обробки бульб картоплі від гнилі. Прихильники нетрадиційних способів лікування застосовують мідний купорос проти грибка нігтів, зцілюючи пошкодження шкіри. Широке застосування препарату обумовлена його антисептичні, протигрибковими властивостями.

Властивості мідного купоросу

Ефективність застосування сульфату міді для обробки поверхонь від плісняви перевірена роками. Засіб успішно бореться з сірими та чорними плямами на стінах у ванній, кухні, погребі. Склад використовується садівниками для знищення паразитів на рослинах. При лікуванні грибка нігтів необхідно попередньо проконсультуватися з лікарем. Мідний купорос – це твердий кристалогідрат синього кольору, він володіє наступними властивостями солі:

  • гігроскопічність;
  • повне розчинення у воді, спирті;
  • відсутність запаху, металевого смаку;
  • втрата синього кольору при нагріванні.

Мідний купорос вважається негорючим, вибухо - і пожежобезпечним. Дезінфікуючі та антисептичні властивості препарату дозволяють застосовувати його в побутовій, садівничої, лікувальної сфері, сільському господарстві, будівництві. Найбільшу популярність отримали антигрибкові якості мідного купоросу. Завдяки прижигающему дії сульфату міді виліковується грибок нігтів. Здатність повністю знищувати плісняву цінується господинями, що живуть в квартирах або будинках з поганою вентиляцією.

Як позбутися від цвілі і грибка з допомогою мідного купоросу

Цвіль у вигляді сірих, зеленуватих або чорних плям часто з'являється в сирих приміщеннях, вражаючи поверхні стін, стелі, підлоги. Видалити її з кутів або з-під плінтусів важко, особливо якщо в квартирі постійна вологість, духота. На допомогу приходить кристалічний порошок мідного купоросу, розчинений у воді. Обробляти уражені ділянки стін і стелі потрібно відразу, не чекаючи розповсюдження плям по всьому будинку. Головне – дотримуватися заходів безпеки під час роботи з розчином.

На стінах

Цвіль на стінах, шпалерах, плінтусах з дерева або пластику псує зовнішній вигляд приміщення, є причиною появи неприємного запаху. Небезпечно таке сусідство і для мешканців квартири. Грибок шкідливий для алергіків, вагітних жінок, дітей. Мікотоксини викликають напади астми, кашлю, провокують виникнення кон'юнктивіту, захворювань органів дихання. Знищити запліснявілі плями на стінах допомагає розчин сульфату міді з водою. Щоб назавжди вивести цвіль, потрібно виконувати наступні дії:

  • Насамперед усувають передумови появи грибка. Частіше відкривають вікна для провітрювання кімнат, розсовують штори для потрапляння всередину приміщення сонячного світла. Регулюють рівень вологості, кімнатної температури спеціальними приладами.
  • Видаляють запліснявілі шпалери, панелі, плінтуси, зчищають шпателем верхній шар штукатурки зі стін. Для кращого змивання цвілі наносять розчин соди і оцту, потім зшкрібають побілку. Виправдане застосування білизни, хлорки, якщо поверхня покрита фарбою.
  • Просушують стелю і стіни будівельним феном, лампою.
  • Розводять мідний купорос з теплою водою в пропорції 1:1, ретельно обробляють розчином стіни, щілини, виїмки. Нову обробку виконують після повного просихання.

Щоб повністю обробити стіни від цвілі, вистачає 3-4 відер розчину. Жаліти препарат не потрібно, коштує він недорого. Декоративні панелі з деревини і перегородки з бруса рекомендується покрити прозорим лаком, це захистить їх від гнилі, вогкості. Щілини перед нанесенням штукатурки треба промазати герметиком. Можна додатково провести обробку від цвілі будь купівельними антисептиком.

На підлозі

Прибрати грибок у ванній на підлозі можна за допомогою розчину мідного купоросу і оцту. Осередки цвілі спочатку необхідно зішкребти з плитки, лінолеуму. Чорну цвіль змивають з содою, хлоркою, господарським милом. Щоб вивести небезпечні для здоров'я спори, потрібно видалити пошкоджені пластикові панелі, старі проржавілі труби. Ефективний народний спосіб, як позбутися від цвілі у ванній: додавання оцтової кислоти в розчин сульфату міді. Рецепт і спосіб застосування:

  1. У відрі води розчиняють 1 кг мідного купоросу. Потім вливають 2 літри оцтової кислоти, ретельно розмішують дерев'яною паличкою.
  2. При роботі потрібно обов'язково надягати гумові рукавички, респіратор.
  3. Готовий розчин розподіляють щіткою або розпилювачем по підлозі.
  4. Не зайвим буде обробити сантехніку, крани, ванну.
  5. Перед обробкою приміщення просушують.

На рослинах

Мідний купорос часто садівники використовують як засіб від цвілі на чагарниках, плодових деревах, саджанцях. Препарат допомагає позбутися від садової гнилі, парші, шкідників, застосовується для профілактики і захисту від грибка. Найпростіший спосіб – обробка кори і гілок розчином з розрахунку 10 г купоросу на 10 літрів теплої води. Якщо потрібне лікування, дезінфекція дерева, готують інший склад: 100 грам порошку на 10 літрів води.

Навесні і восени проводять обприскування кущів, використовуючи інші пропорції. Під час набубнявіння бруньок, розпускання листя насипають 1 грам сульфату міді. Після осіннього скидання листя розводять 5 грам мідного купоросу з розрахунку на відро води. Такий слабкий склад не обпікає листочки, не пошкоджує кору. Влітку для знищення шкідників обробляють стовбури сумішшю з 10 літрів води, 300 грам купоросу, 400 грам вапна.

Як діє мідний купорос від грибка нігтів

Для лікування пошкодженого грибком нігтів на руках або ногах роблять теплі ванночки з розведеним сульфатом міді. Під час сеансу, триває 15-20 хвилин, спостерігається легке пощипування. Це означає, що склад діє, проникаючи всередину шкіри. Після просушування на пошкоджені ділянки наносять прописаний лікарем медикаментозний крем, спеціальну мазь. Рекомендується використовувати комплексні методи, вживати профілактичні заходи щодо попередження розвитку захворювання.

Особливості лікування

Застосування мідного купоросу проти грибка нігтів ефективно, якщо дотримуватися рекомендації щодо приготування та нанесення препарату. При покупці важливо вивчити інструкцію, перевірити термін придатності речовини. Готувати склад для ванночок потрібно тільки в день його використання. Зберігати готовий розчин не можна. Заздалегідь рекомендується вивчити фото, інструкції або навчальні відео, почитати відгуки про результативність лікування. Видалення грибка з шкіри і нігтів купоросом має ряд особливостей:

  • Змішувати сульфат міді з іншими компонентами заборонено.
  • Довго зберігати відкритий пакет не можна, інакше порошок втрачає всі корисні властивості.
  • Перед проведенням процедури необхідно проконсультуватися з лікарем, отримати дозвіл на домашнє лікування.
  • Потрібно стежити, щоб під час наведення розчин не потрапив на шкіру, в очі. Уражені ділянки відразу промивають великою кількістю холодної води.
  • Воду для ванночки потрібно нагріти до 25 градусів, під час процедури заборонено пити, приймати їжу.
  • Наводити розчин у харчовій посуді заборонено, металеві ємності використовувати теж не можна.
  • Слід доповнювати лікування оздоровчими процедурами.

Як розводити і обробляти грибок нігтів на руках і ногах

Для лікувальних сеансів потрібно придбати в аптеці мідний купорос, спеціальний посуд з силікону або пластмаси. Готують розчин для ванночок безпосередньо перед застосуванням, вся процедура по часу займає 25-30 хвилин. Правила:

  1. Вода повинна бути теплою. На літр насипають 1 чайну ложку порошку.
  2. Концентрат ретельно перемішують.
  3. Тримають руки або ноги в тазі не більш півгодини, потім нігті просушують, втирають протигрибкову мазь або лікувальний крем.

Заходи безпеки

При роботі з мідним купоросом потрібно дотримуватись заходів безпеки. Препарат вважається небезпечним для людини, тому не повинен потрапляти на шкіру, слизові. Всі дії слід виконувати в рукавичках, респіраторі. При обробці стін або стелі розчином бажано одягати захисну маску, окуляри, щоб краплі не потрапили в очі. Зберігати кристали купоросу в металевому посуді не можна, краще пересипати їх з пакету в скляну, силіконову або пластикову ємність. Додаткові заходи:

  • після завершення робіт приміщення провітрюють;
  • працювати з мідним купоросом дозволено тільки дорослим;
  • відкритих ділянок шкіри на тілі бути не повинно;
  • при відсутності респіратора надягають противопылевую маску, прикладають до особі вологі марлеві серветки;
  • якщо при випадковому потраплянні розчину сульфату міді на шкіру або слизові з'явилося подразнення, печіння, різкий біль, – звертаються до лікаря.

Необхідно пам'ятати, що токсичний вплив мідного купоросу може проявитися навіть при вдиханні порошку. Подразнення очей іноді призводить до кон'юнктивіту, а довге знаходження в оброблюваній квартирі викликає кашель, сльозотеча, першіння в горлі, напади астми. Неправильне застосування мідного купоросу проти грибка нігтів може привести до пошкодження шкіри, алергії, екземі.

Відео

Обробка дерев і чагарників мідним купоросом.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!