Двотрубна система опалення - схеми і варіанти пристрою в приватному будинку, переваги і недоліки

На сьогоднішній день існують різні способи організації систем, серед яких велику популярність здобуло опалення на два крила з насосом. Її пристрій проводиться за принципом ефективного підтримання при мінімальних тепловтратах. Двотрубна система опалення стала особливо популярною в одноповерхових, багатоповерхових і приватних будинках, підключення якої дозволяє досягти всіх необхідних умов для комфортного проживання.

Що таке двотрубна система опалення

Двухтрубное опалення використовується в останні роки все частіше і це незважаючи на те, що монтаж однотрубного варіанти обходиться, як правило, на порядок дешевше. Така модель надає можливість виконувати регулювання температури в кожному приміщенні житлового будинку за власним бажанням, оскільки для цього передбачений спеціальний регулюючий вентиль. Що стосується однотрубної схеми, то на відміну від двотрубної, її теплоносій при циркуляції послідовно проходить абсолютно всі радіатори.

Що стосується моделі з двох труб, то тут до кожного радіатора окремо підводиться труба, призначена для нагнітання теплоносія. А зворотний трубопровід збирається з кожної батареї в окремий контур, функція якого полягає в доставці остиглого носія назад в проточний або настінний котел. Даний контур (природної/примусової циркуляції) називають обратку і особливо велику популярність він придбав в багатоквартирних будинках, коли з'являється необхідність обігріву всіх поверхів з допомогою одного котла.

Переваги

Двоконтурне опалення, незважаючи на більш високу вартість установки порівняно з деякими іншими аналогами, підходить для об'єктів будь-якої конфігурації та поверховості – це дуже важлива перевага. До того ж теплоносій, який надходить у всі опалювальні прилади має ідентичну температуру, що надає можливість рівномірного прогріву всіх приміщень.

Решта гідності двотрубної системи опалення полягають у можливості установки на радіатори спеціальних терморегуляторів і в тому, що поломка одного з приладів жодним чином не вплине на роботу інших. До того з допомогою установки вентилів на кожну батарею можна зменшити витрату води, що є великим плюсом для сімейного бюджету.

Недоліки

Вищеназвана система володіє одним істотним мінусом, який полягає в тому, що всі її комплектуючі та їх монтаж обходиться набагато дорожче, ніж організація однотрубної моделі. Виходить, що вона по кишені далеко не всім мешканцям. Інші недоліки двотрубної системи опалення полягають у складності монтажу і великій кількості труб і спеціальних з'єднувальних елементів.

Схема двотрубної системи опалення

Як вже було сказано вище, подібний спосіб організації опалювальної системи відрізняється від інших варіантів більш складною архітектурою. Схема двоконтурного опалення являє собою пару контурів замкнутого типу. Один з них служить для того, щоб подавати нагрітий теплоносій до батарей, інший – відправляти відпрацьовану, тобто охолоджену рідину назад для нагрівання. Застосування цього способу на тому чи іншому об'єкті більшою мірою залежить від потужності котла.

Тупикова

В даному варіанті напрямок подачі нагрітої води і обратки є різноспрямованим. Двотрубна тупикова система опалення передбачає монтаж батарей, кожна з яких має ідентичний кількістю секцій. Для балансування системи з таким рухом нагрітої води вентиль, встановлений на першому за рахунком радіаторі, необхідно прикрутити з великою силою для того, щоб справити перекриття.

Попутна

Дана схема по-іншому називається петлею Тіхельмана. Попутна двотрубна система опалення або просто попутка легше піддається балансуванню і налаштуванні, особливо якщо магістраль є досить затяжною. При даному способі організації опалення на кожній батареї потрібна установка голчастого вентиля або такого приладу, як термостатичний клапан.

Горизонтальна

Ще є такий тип схеми, як двотрубна горизонтальна система опалення, яка знайшла широке застосування в одно - і двоповерхових будинках. Також її застосовують у приміщеннях з підвалом, де можна без праці розмістити необхідні комунікаційні мережі і пристосування. При використанні такої розведення установку подаючого трубопроводу можна робити під радіаторами або на одному рівні з ними. Але така схема має недолік, який полягає в частому утворення повітряних пробок. Для того щоб позбавитися від них потрібно установка на кожному приладі кранів Маєвського.

Вертикальна

Схема даного типу найчастіше використовується в будинках з 2-3 і більше поверхами. Але для її організації потрібно наявність великої кількості труб. Необхідно врахувати, що вертикальна двотрубна система опалення має такий істотною перевагою, як можливість автоматичного виведення повітря, що виходить через спускний вентиль або розширювальний бак. Якщо останній буде встановлений на горищі, то дане приміщення обов'язково потрібно утеплити. В цілому, при даній схемі розподіл температури по опалювальних приладів виконується рівномірно.

Двотрубна система опалення з нижньою розводкою

Якщо ви вирішите вибрати дану схему, то врахуйте, що вона може бути колекторної або з паралельно змонтованими радіаторами. Схема двотрубної системи опалення з нижнім розведенням першого типу: від колектора до кожної батареї відходить по два трубопроводи, які є подають і відводять. Така модель з розведенням нижнього типу володіє наступними перевагами:

  • установка запірної арматури виконується в одному приміщенні;
  • високий рівень ККД;
  • можливість монтажу в ще недобудованому об'єкті;
  • перекриття та регулювання здійснюється легко і просто;
  • можливість відключення верхнього поверху, якщо там ніхто не живе.

З верхньою розводкою

Закрита двотрубна система опалення з верхньою розводкою використовується більшою мірою завдяки тому, що вона позбавлена повітряних пробок і володіє великою швидкістю циркуляції води. Перш ніж провести розрахунок, встановити фільтр, знайти фото з докладним опис схеми, необхідно співвіднести витрати такого варіанту з вигодою і врахувати наступні недоліки:

  • неестетичний вигляд приміщення з-за відкритих комунікацій;
  • велика витрата труб і необхідних матеріалів;
  • поява проблем, пов'язаних з розміщенням бака;
  • приміщення, розташовані на другому поверсі, прогріваються дещо краще;
  • неможливість розташування в кімнатах з великим метражем;
  • додаткові витрати, пов'язані з декоративною обробкою, яка повинна заховати труби.

Підключення радіаторів опалення при двотрубної системі

Монтажні роботи, пов'язані з встановленням двоконтурного опалення включають кілька етапів. Схема підключення радіаторів:

  1. На першому етапі проводиться установка котла, для якого готується спеціально відведене місце, наприклад, підвальне приміщення.
  2. Далі встановлене обладнання з'єднується з розширювальним баком, змонтованим на горищі.
  3. Потім до кожної радіаторної батареї від колектора проводиться труба для переміщення теплоносія.
  4. На наступному етапі від кожного радіатора знову проводяться труби для нагрітої води, яка буде віддавати їм своє тепло.
  5. З усіх зворотних труб складається єдиний контур, надалі сполучається з котлом.

Якщо в такий контурної системи буде використовуватися насос циркуляційного типу, то його установка проводиться безпосередньо в зворотний контур. Справа в тому, що конструкція насосів складається з різних манжет і прокладок, які виконані з гуми і не витримують високих температур. На цьому всі монтажні роботи завершуються.

Відео

Двотрубна система опалення, різні схеми (схема Тіхельмана)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!