Силікат натрію: склад і формула

Хімічна речовина застосовують у різних галузях промисловості і сферах життя людини. З нього одержують рідке скло натрієве. Крім того, використовують дисиликат для виробництва побутової хімії, канцелярського приладдя, обробки води, необхідної для живлення котлів, пр. Речовина є не токсичним, але вибухо - і пожежонебезпечно.

Силікат натрію - що це

Гідросилікат натрію – це солі кислот кремнію, які мають прозоро-білий колір, при цьому не виділяють специфічного запаху і абсолютно без смаку. Скло натрієве рідке відноситься до розчинним речовин і при змішуванні з водою стає в'язкою субстанцією. В стані розчину sodium silicate розпадається на катіони Na і аніони кремнієвої кислоти, а при видаленні рідини знову трансформується в тверде тіло. При нагріванні об'єм розчинів речовини сильно збільшуються (аж до 800%).

Формула силікату натрію

Найбільш часто застосовуються в хімічній промисловості видами з'єднань є: ортосиликат, пиросиликат, октасиликат, гептаоксотрисиликат, пентаоксодисиликат, метасиликат натрію. Розчинне скло в сучасному виробництві отримують шляхом обробки сировини допомогою автоклавів і розчину гідроксиду натрію. Альтернативний шлях – сплавлення з кварцовим піском соди. Формула силікату натрію в чистому вигляді виглядає так: Na2SiO3.

Силікат натрію - застосування

Na2sio3 часто використовують при виготовленні рідкого скла, яке необхідно в різних галузях промисловості – автомобільної, будівельної, хімічної, пр. Силікат натрію додають у мило, пральний порошок, миючі засоби. Крім того, воно широко використовується для виробництва фармацевтичних, косметичних засобів (присипок, пудр, тіней, інших розсипчастих текстур).

Застосування силікату натрію важливо для створення будівельних матеріалів – шлакоблоків, бетону, цементної суміші, вогнетриву, також його використовують для виробництва твердих мастил і адсорбентів. Добавку Е505 часто додають до складу фарб, гуми, лаків, паперу, тощо Речовина Na2SiO3 завдяки своїй щільності та міцності використовують для виготовлення клею. Оскільки продукт чудово взаємодіє з мінеральними елементами, застосовують рідке скло для гідроізоляції фундаментів споруд. Крім того, воно часто служить основою для антисептичних сумішей.

Е550

Харчова добавка Е550 необхідна для запобігання утворенню грудок і злежування різних продуктів, включаючи сухе молоко, хлібобулочні вироби, цукровий пісок, інші товари порошкоподібного типу. Оскільки речовина було визнано шкідливим для здоров'я, за оновленим технічним вимогам та стандартам якості Е550 заборонили застосовувати в харчовій промисловості. Особливо небезпечно вживати продукти з Na2SiO3 людям, схильним до алергії або харчовим розладів, хронічним хворим, маленьким дітям.

Відео: силікатний клей рідке скло

Папертоль. Заливання рідким склом

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!