Як позбутися від грибка в погребі

Одне з найсприятливіших місць для поширення грибка – льох. Часто шкідливі спори розмножуються з-за високої вологості, що виникає з вини поганої вентиляції, недостатньою гідроізоляції. Багато хто задається питанням, чим обробити підвал від грибка і цвілі. Існує багато ефективних методів боротьби з цією шкідливою для здоров'я напастю.

Як вивести грибок

Насамперед потрібно усунути причину виникнення грибка – надмірну вологість. Зверніть увагу на стан водовідведення, каналізаційних труб. Якщо комунікації в порядку, то, швидше за все, причина в іншому – вентиляції або гідроізоляції. Цвіль боїться сухих, теплих провітрюваних місць, тому для початку перевірте коректність роботи витяжки. Боротьба з грибком і цвіллю в підвалі передбачає ретельне вивчення стану гідроізоляції, від якої безпосередньо залежить поява вологи в підпіллі.

Особливу увагу потрібно старим дерев'яним будинкам. З часом у таких будівлях первинний гідроізоляційний шар руйнується, потребує термінового оновлення. Після усунення первинних причин виникнення грибка можна починати боротьбу зі шкідливими плямами на стелі, стінах, підлозі льоху. Приймати заходи краще відразу, як цвіль стане помітна неозброєним оком. Грибок активно виділяє і поширює спори, які дуже шкідливі для людського організму – від нього треба терміново позбутися.

Чим обробити погріб від плісняви та грибка

У магазинах можна зустріти безліч засобів, що допомагають позбутися від грибка. Відрізняються вони складом і ефектом – тривалістю дії. Весь процес знищення цвілі називається дезінфекцією, а перед тим як боротися з цвіллю у погребі, потрібно провести первинну підготовку:

  1. Очистіть погріб від усіх предметів – розберіть стелажі, винесіть заготівлі овочів/напоїв на зиму, інші зберігаються речі.
  2. Придбайте жорстку металеву щітку, пройдіться нею по всіх місцях, де видно цвілеві плями.
  3. Якщо підлога у погребі земляний, то зніміть невеликий шар верхнього грунту.
  4. Якщо є дерев'яні стелажі, їх також обробіть, просушіть на свіжому повітрі.
  5. Перед нанесенням препаратів перекрийте всі повітропроводи і вентиляційні отвори.
  6. Приступайте до знищення грибка засобами, описаними нижче.

Обробка льоху від цвілі і грибка сірчаної шашкою

Біла цвіль у погребі відмінно піддається знищенню парами сірчистого газу. Це засіб вважається кращим – фахівці рекомендують використовувати його першим. Застосовується воно дуже просто: після перекриття повітря в жерстяній таз кладеться сірчана шашка і підпалюється. Спішно покиньте приміщення, щільно закривши за собою двері, оскільки димова виділення кошти небезпечно для людей і тварин. Після 9-12 годин обробки (дивіться інструкцію) погріб ретельно провітрюється, просушується гашеним вапном, яка чудово вбирає вологу.

Як позбутися від цвілі в підвалі з допомогою вапна

До речі, вапно – ще одне недороге, просте у використанні засіб боротьби з грибком. Його часто використовують не тільки щоб позбутися плісняви, але ще і в профілактичних цілях. Перед тим як знищити грибок під підлогою за допомогою вапна, обов'язково засіки, дошки, стелажі обробіть дезактином. Засіб розмішується у воді, наноситься на всі фарбовані поверхні. Важливий нюанс: процедуру проводите на свіжому повітрі – щоб уникнути отруєння, пошкодження дихальних шляхів.

Існує кілька рецептів з вапном:

  1. З формаліном. На відро води візьміть хлорне вапно (500 г), формалін (200 г). Обробіть всі поверхні погреби складом. Просушіть стіни, стеля, підлога простим провітрюванням.
  2. З мідним купоросом. На два відра води візьміть 1 кг гашеного вапна, введіть 100 грам мідного купоросу. Розчин бажано розподіляти в підполі за допомогою будь-якого распрыскивателя.

Обробка підвалу від цвілі і грибка хлоркою

Таке універсальне засіб, як хлорка, дозволить швидко і легко позбутися від грибка в погребі. Воно має ефективність, схожу на властивості димовий сірчаної шашки. Перед тим як починати працювати з хлором, потрібно подбати про запобіжні заходи. Це дуже їдка речовина, тому обов'язково надіньте гумові рукавички, респіратор, ідеальний варіант – знайдіть будь-який захисний одяг. Найвідоміше засіб, що містить хлор – це Білизна, але спеціалізовані магазини торгують і іншими препаратами (відбілювачі, порошки).

Як позбутися від грибка в погребі за допомогою хлорвмісних засобів:

  1. Максимально ретельно очистіть поверхню, з якою ви будете працювати, залізною щіткою.
  2. Приготуйте розчин. Наприклад, одну частину Білизни на десять частин води.
  3. Для більшого ефекту додайте дві столові ложки солі.
  4. Нанесіть засіб на всі поверхні приміщення, приділяючи особливу увагу мабуть нальоту.
  5. Для поліпшення результату можна нанести засіб на вату, залишити після обробки на місцях масового скупчення спір на весь час сушіння.
  6. Не забудьте нанести розчин на залізні стелажі, полиці з дощок.
  7. Після процедури добре провітріть приміщення.

Обробка від цвілі і грибка борною кислотою

Прекрасним помічником у боротьбі з грибком може стати борна кислота. Її краще змішати з деякими іншими активними речовинами – вийде приголомшливий ефект. Щоб позбутися від грибкових плям, треба:

  1. Змішати воду, оцет, борну кислоту і перекис водню (співвідношення 4:1:1:1).
  2. Розчин розпорошити на всі поверхні (дерев'яні, металеві) і ретельно розтирається великим шматком вати.
  3. Після процедури провітрити приміщення, так як засіб отруйна, і може вбратися не тільки в дошки, з яких зроблені стелажі, але й інші матеріали.

Як очистити погріб від грибка і цвілі горілкою

В якості народного засобу проти грибка часто використовується звичайна горілка. Особливий розчин готувати немає необхідності: спиртне наливається в пульверизатор, распрыскивается по місцях скупчення спор цвілі, попередньо очищених металевою щіткою. Засіб це універсально, воно підходить для різних поверхонь. Щоб не пошкодити фарбу, нанесену на полиці/стелажі (і вона не почала пухнути) просочіть великий шматок вати горілкою і пройдіться по проблемних місцях.

Відео: як очистити погріб від грибка і цвілі

Знищення грибка в підвалі, екологічне

Відгуки

Віталій, 42 рокиРаніше не звертав уваги, що в підвалі почали з'являтися цвілеві плями. Я задався питанням, як позбутися від грибка в погребі. Вирішив використовувати найпопулярніший метод – димові сірчані шашки. Не очікував отримати швидкий результат, але, на мій подив, грибок зазнав поразки після першої обробки. Всім раджу!
Михайло, 56 роківБоротьбу з цвіллю у погребі я веду вже давно, а вона через деякий час все одно з'являється. Пару місяців тому один підказав мені один простий і дієвий спосіб – обробка борною кислотою. Засіб виявився дуже ефективним – я приготував розчин, змішавши його з перекисом водню. Вже після другої обробки від цвілі не залишилося навіть сліду.
Антон, 35 роківДо недавнього часу я не знав, як же позбутися від грибка у погребі, хоча ця проблема мене турбувала. Побачив в інтернеті просте рішення – звичайна Білизна. Це засіб продається в будь-якому магазині і коштує недорого. Результат не змусив себе чекати, після першої обробки грибковий наліт зник. Сподіваюся, більше така проблема у мене не виникне.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!