Як класти ламінат

Плануючи капітальний ремонт, потрібно вирішити, яке підлогове покриття буде самим функціональним для вашої квартири. На сьогоднішній день все частіше господарі воліють укладати ламінат в своєму житлі. Ознайомтеся, які особливості роботи з даним видом будматеріалів і як його можна укласти різними способами.

Правила укладання ламінату

Чому цей матеріал все більше використовується в ремонтних роботах? Це пояснюється його доступною ціною, адже такий варіант коштує набагато дешевше, ніж дерев'яний паркет, а укладати його значно простіше і швидше. Хоча такий ремонтний процес виглядає легким, щоб робота кипіла, потрібно знати кілька основних правил, як слід класти ламінат.

Не укладають таке покриття у ванній постійно мінливій тут вологості, а ось на балконі, якщо там проведена належна гідроізоляція та утеплення, цей матеріал цілком доречний. Розрахуйте, скільки упаковок ламінату вам буде потрібно: для цього розмір кімнати поділіть на два, адже одна пачка покриття розрахована на 2 квадратних метра. Додатково візьміть ще одну упаковку на випадок пошкодження аркушів при різанні і збірці. Зберіть інструмент для роботи: пиляння або електролобзик, дерев'яну планку для підгонки дощок, молоток (краще гумовий), олівець і рулетку.

Підготовка поверхні підлоги

Основна вимога до основи, на яку буде укладатися ламінат – щоб воно було рівним. Якщо підлога бетонна, краще зробити стяжку, щоб вирівняти наявні похибки. Врахуйте, що дане покриття можна класти просто на старий лінолеум, якщо той знаходиться в хорошому стані. Якщо ж належить укладання ламінату на дерев'яну підлогу, відшліфуйте наявні на ньому нерівності або нивелируйте їх шляхом накладки і закріплення шурупами листів фанери або ДСП. Потрібно знати, що при даній вихідної поверхні ламелі слід класти навскоси щодо старих дощок.

Способи укладання ламінату

Якщо ви збираєтеся самостійно монтувати такий матеріал для покриття підлоги, вам необхідно точно уявляти відмінності в методиці кріплення різних видів даного підлогового покриття. Розберіться, як слід класти ламінат, який за аналогією з паркетом треба скріплювати клеєм, і в чому полягають переваги замкових систем з'єднання ламелей.

Клейова технологія укладання ламінату

Скріплювати компоненти покриття з допомогою клею необхідно, якщо ви будете використовувати ламелі, які не оснащені надійною замковою системою. Як класти ламінат таким способом? Перевірте, щоб краї дощок, куди буде наноситися склеювальний склад, не було в пилу. Також добре буде їх знежирити і акуратно обробити дрібним наждачним папером. Коли клей нанесений на обидві суміжні поверхні, їх щільно з'єднують не менш ніж на 15 хвилин, щоб вони надійно скрепились – можна для цього використовувати стяжні ремені. Виступили надлишки клею відразу ж видаляють, не даючи їм засохнути.

Замкова система типу «Click»

При такій технології кріплення лави ламінату треба класти, вставляючи шип однієї дошки в паз іншої. Для остаточної підгонки панелі слід злегка підбити одну до іншої, застосовуючи дерев'яний брусок і молоток. Дане з'єднання монтується швидше і простіше, ніж клейове. Перевагою кріплення покриття за допомогою замків є і те, що при необхідності підлогу можна розібрати і замінити ненавмисно пошкоджену дошку.

Замкова система «Lok»

Даний спосіб кріплення найчастіше передбачений на торцях панелей ламінату. Щоб зробити з'єднання підлогового покриття таким способом кріплення, дошки потрібно розташувати в одній площині, акуратно поставити накладній брусок і підбивати панелі одну до іншої за допомогою молотка, поки замок не зачиняться з характерним клацанням. Щоб посилити щільність такого з'єднання, іноді його додатково зміцнюють за допомогою клею.

Схеми укладання ламінату

Щоб залишитися максимально задоволеним результатом ремонту, потрібно заздалегідь вирішити, в якому напрямку і яким узору треба буде класти панелі. З цією метою можна намалювати попередню схему, як буде виглядати змонтоване покриття, або розкласти ламінат по кімнаті, не фіксуючи ламелі. Врахуйте, з якого боку буде падати освітлення – це дуже важливо, якщо ви вибрали матеріал, оброблений фаскою. Розгляньте детальніше, як робиться правильна укладка ламінату різними способами.

Класична схема укладання ламінату

Даний варіант монтажу підлогового покриття є найбільш економним – відходів при ньому залишається не більше 5%. За класичною схемою укладають перший ряд ламінату, а ту частину, яка була відрізана при підгонці від останньої панелі, використовують як першу панель другого ряду. Якщо обрана така схема укладання, треба не забувати стежити, щоб шматки ламінату, які укладаються, залишалися не коротше 30 див. Одночасно варто врахувати, що по завершенню роботи така підлога може виглядати недостатньо добре, адже шви між дошками будуть розташовані вроздріб, безладно.

Цегляна або шахова

Цей порядок укладання покриття є дуже популярним, адже таку розкладку зробити просто, а вона виглядає красиво і охайно, нагадуючи паркет. Як класти ламінат за шаховою схемою? Його треба укладати так, щоб край панелі наступного ряду розміщувався на рівні середини дошки попереднього ряду. На що слід звернути особливу увагу при такій схемі укладання? Кожен другий ряд буде починатися з половини панелі, тому подивіться, якого розміру шматки будуть відрізатися в кінці ряду, буде це виглядати гармонійно і не буде перевитрати ламінату.

Діагональна

Ця схема складання буде більш трудомістким, потребує твори точних розрахунків, і все одно відсоток витрат матеріалів буде значно вище, ніж для інших зазначених способів – не менше 15%. Перевагою такого монтажу є можливість візуально розширити невеличку довгу, але вузьку кімнату. Класти ламінат таким способом можна починати з кута приміщення, рухаючись поперек по діагоналі від вікна до дверей або протягнути через протилежні кути мотузку і від неї укладати панелі, почавши рух від центру кімнати вліво. Дошки в рядах краще розмістити в шаховому порядку.

Як покласти ламінат своїми руками

Дане покриття дуже нагадує конструктор, який при належному старанні та уважності можна постелити самостійно, тим самим значно удешевив ціну ремонту. Для цього лише треба знати певну схему того, як правильно укладати ламінат. Щоб підлога була теплим, під покриття смугами встик треба настелити підкладку зі спіненого поліетилену. Врахуйте, що листи ламінату краще розміщувати перпендикулярно вікну – так сонячне світло не буде підкреслювати шви між ними.

Починати монтаж можна від будь-якої стіни, враховуючи, що перший ряд матеріалу потрібно розміщувати пазом у напрямку до неї для клейового з'єднання або гребенем, якщо з'єднуватися дошки будуть без використання клею. Спочатку вздовж перегородки викладається перший ряд ламінату, листи якого з'єднуються між собою в торці. Не забудьте про установку від стіни клинів шириною близько 1 см – цей зазор закриє плінтус, а в майбутньому він вбереже ваш підлогу від деформації. Відміряйте довжину останньої дошки в ряді і відріжте потрібний розмір від аркуша. Пам'ятайте, що відрізки ламінату не повинні бути коротше 30 див.

Для щільного прилягання сполучені листи підганяють, прикладаючи до торця дерев'яну планку і обережно постукуючи поверх неї молотком, щоб не поламати пази кріплення. Потім зазначеним способом треба скріпити між собою другий ряд ламінату і, попросивши когось допомогти, вставити гребінь цієї смуги в паз попередньої. Сполучені ряди теж обережно підганяють один до одного за допомогою постукування. Ламінат продовжують класти далі таким же чином до протилежної стіни. Не забудьте залишити температурний шов під порогом дверей між сусідніми кімнатами.

Навчальні відеоуроки для початківців

Щоб укладання ламінату своїми руками вийшла з першого разу так само легко, як це показують в програмах про ремонт, потрібно бачити процес не тільки на фото, але і знати деякі нюанси. Прислухайтеся до онлайн-порад майстрів, як зручніше стелити це підлогове покриття і які пристосування для цього знадобляться – і така робота буде вам задоволення!

Як правильно класти ламінат на дерев'яну підлогу

Як укладати ламінат на дерев'яну підлогуУкладання ламінату на дерев'яну підлогу. Вирівнювання дерев'яної підлоги фанерою.

Як укладати ламінат на бетонну підлогу

Укладання ламінату своїми руками або як укласти ламінат!Укладання ламінату на бетонну підлогу.

Укладання ламінату на нерівна підлога

Як вирівняти підлогу під ламінат своїми руками

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!