Як вивести глистів у кішки: препарати та народні засоби для лікування

Кішки, які живуть у приватних будинках, будь то село або елітне котеджне селище, можуть підхопити паразитів. Якщо тварина вільно гуляє по вулиці або ходить по дачній ділянці, ця напасть не обійде його стороною. Але і в домашніх вихованців, що проживають у квартирах і не буває на забрудненій вулиці, так само можуть завестися гельмінти. У господарів виникає питання: як вивести глистів у кішки? Зробити це можна в домашніх умовах або у ветеринарній клініці.

Що таке гельмінтоз у кішок

Гельмінтоз – це сукупна назва небезпечних паразитичних хвороб, що викликаються гельмінтами. Домашній улюбленець стає млявим, у нього виникає блювота і пронос, погіршується апетит і загальний стан організму. Необхідно швидко встановити причину захворювання. Гельмінтоз лікується на всіх стадіях розвитку. Досвідчений ветеринар здатний допомогти домашньому вихованцеві при першому зверненні в клініку. Як вивести глистів у кішки, повинен знати кожен власник домашнього вихованця.

Які види глистів бувають у кішок

Гельмінти можна розділити на дві групи: нематоди і цестоди. Круглі і стьожкові черви відрізняються за зовнішнім виглядом і розмірами. У котів зустрічаються обидва види, тому ліки мають подвійну дію, вони призначені для боротьби відразу з усіма гельмінтами. Відрізнити нематоди від цестодов можна, якщо здати аналізи у ветеринарній клініці. Коли гельмінти вийшли з організму кота шляхом блювоти, господар домашнього вихованця побачить якої форми вони були.

  • Нематоди – круглі черв'яки. По зовнішньому вигляду схожі на спагетті, досягають в довжину від кількох міліметрів до 20 см. Ці паразити потрапляють в організм котів, якщо вона любить полювати на природі і поїдати мишей або інших дрібних гризунів. Часто зустрічається різновид круглих черв'яків у домашніх тварин – нематода. Це дрібний паразит, 2 см завдовжки, оселяється в шлунку звіра і живиться її кров'ю. При довгому знаходженні анкілостоми в організмі тварини, можуть виникнути ураження печінки і анемія, яка в запущених випадках може призвести до летального результату.
  • Цестоди – стрічкові черв'яки. Це плоскі сосальщики, альвеококки, діфіллоботріоз, лентецы, які можуть виростати від 2 мм до 10 м в довжину, легко сплітаються в клубок. Вони швидко розмножуються і за своє життя можуть змінити кількох господарів. По тілу стрічкових черв'яків розташовуються присоски з гачками. Вони відкладають личинки всередині організму котів, які виходять у зовнішнє середовище разом з фекаліями, і заражають комах, тварин (навіть таких великих, як снігові барси) або людей.

Симптоми зараження

Господар домашнього вихованця може відразу виявити, що з його другом щось сталося. Змінюється поведінка, апетит, кіт постійно спить або відчайдушно нявкає. Правильний діагноз самостійно поставити складно. Краще відразу ж звернутися до ветеринара – викликати його додому або відвезти тварину в клініку. Простий таблеткою проти паразитів в запущених випадках від гельмінтів не позбутися. Дізнатися без діагностики про те, що вихованцеві необхідна термінова допомога, можна за наступними симптомами:

  • втрата апетиту або не прекращаемое поїдання їжі;
  • блювання;
  • розлад шлунка або запор;
  • свербіж – вихованець починає розчісувати;
  • висип в області промежини;
  • слинотеча;
  • круглий, надутий живіт;
  • судома;
  • у кошенят зустрічається затримка у розвитку, серцева недостатність;
  • гній з слизової оболонки очей.

Лікування глистів у кішок

З блювотою у домашнього улюбленця можуть вийти цілі черв'яки або їх частини. У зоомагазині можна купити таблетки або краплі проти паразитів і дати своєму вихованцеві. Власник домашньої тварини може не знати, що найчастіше ці ліки носять профілактичний характер, і важку стадію захворювання ними не вилікувати. Для встановлення точного діагнозу необхідно якнайшвидше звернутися у ветеринарну клініку, де на нього відразу ж зроблять укол і полегшать стан. Самолікування може призвести до летального результату. Як вивести глистів у кішки підкаже тільки лікар.

Лікарські препарати

Для лікування інвазії у кішок використовують антигельмінтні засоби. Щоб призначити правильне лікування, у тварини беруть кров і кал на лабораторний аналіз. За результатами виявляють, яким видом паразитів заражена тварина, і яке токсичний вплив вони на нього зробили. Для полегшення стану лікар може зробити укол чи дати краплі. Антигельмінтні засоби випускаються в різній формі: таблетки, краплі, харчові добавки. Тривалість курсу – 10-14 днів. Препарати від глистів у кішок діляться на наступні групи:

  • по виду паразитів: противонематодные, противоцестодные, противотрематодозные;
  • за механізмом дії: руйнують нервову систему аскарид, їх зовнішню оболонку, внутрішні органи, припиняють рух паразитів;
  • за діючої речовини: за хімічним складом.

Ін'єкції для внутрішньом'язового або підшкірного введення

Ветеринар скаже, як вивести глистів у кішок за допомогою уколів і крапельниць. Ін'єкції можуть включати антигельмінтивний та детоксикаційний препарат, вітамінний і загальнозміцнюючий комплекс, біогенний стимулятор. Уколи можна ставити вдома самостійно, на крапельниці ж краще привозити тварину до ветеринара. Курс позбавлення від паразитів триває 5-6 днів, за які коту стає краще. Під час лікування рекомендується стежити за станом домашнього улюбленця, щоб препарати не викликали алергії.

Як проглистогонить кішку в домашніх умовах

Для профілактики захворювань лікувальні препарати дають тваринам один раз на півроку. Лікування кішок від глистів у домашніх умовах робити необхідно. У зоомагазинах є спеціальні відділи з ліками, де можна купити засіб проти глистів для кішок. Таблетки даються цілком, для цього рот кота необхідно затиснути і вкинути всередину капсулу, або підмішати її в їжу. Головне, простежити, щоб тварина її з'їв. Не всі власники домашніх вихованців можуть самостійно впоратися з проблемою, як вивести глистів у кішок.

Суспензія

Суспензія дуже зручна, щоб проглистогонить кота в домашніх умовах, її легше влити в пащу, ніж дати таблетку. Навіть якщо трохи речовини проллється, тварина злиже його з вусів і морди. Суспензію наливають в ложку, затискають пащу, щоб її зафіксувати, застосувавши невелику силу, і вливають препарат всередину. Або ж можна набрати ліки в шприц без голки і видавити в пащу тварини. Такий спосіб виходить безпечніше й ефективніше. Існують наступні лікарські препарати в формі суспензії:

  • Празіцід для дорослих кішок. Лікарський засіб, призначений для дегельмінтизації собак і кішок, цуценят і кошенят, старше тритижневого віку. Препарат застосовують перорально в ранковий час, разом з їжею або примусово за допомогою шприца-дозатора на мову. Празител для кошенят і кішок дають в пропорції 1 мл на 1 кг ваги. Перевага препарату в легкості його введення і швидкості дії. З недоліків можна відзначити те, що препарат не можна приймати в перші дні життя кошенят до віку 3 тижні, індивідуальну реакцію на компоненти.
  • Празіцід – суспензія солодка для кошенят. Забезпечує широкий спектр впливу на шлунково-кишкових цестод і нематод. Препарат застосовують, щоб проглистогонить кошеня. У ранковий час з допомогою дозатора ліки вводиться в рот. Празіцід застосовують з розрахунку 1 мл на 1 кг маси тіла. Завдяки солодкому смаку, котенята проковтують його з задоволенням, це головний плюс ліки. З мінусів виділяється індивідуальна непереносимість компонентів препарату, яку повинен діагностувати лікар.

Цукрові кубики

Серед антигельмінтних засобів популярні цукрові кубики Поливеркан. До складу входять дві речовини – никлозамид і оксибендазол, які борються відразу з усіма видами черв'яків. Препарат вводять перорально, половину кубика. Перевагою лікарського засобу вважається його приємний солодкуватий смак. Домашні вихованці з задоволенням з'їдають кубик повністю. Недоліком є те, що один кубик розрахований на 10 кг ваги, тому для дрібних порід необхідно поділ на частини, що викликає деякі незручності.

Протигельмінтні таблетки

Найпоширенішим засобом проти нематодозів і цестодов вважаються таблетки: Каніквантел, Фебтал, Дронтал та інші. Вони надають протигельмінтну дію і вбивають паразитів після одного курсу лікування. Таблетки в цілях профілактики дають один раз на півроку. Курс лікування становить 5-7 днів, якщо тварина вже встигла заразитися. Як вивести глистів у кішки, використовуючи протигельмінтні таблетки? Необхідно використовувати тільки перевірені і відомі фірми:

  • Каніквантел плюс. До його складу входять дві речовини: фенбендазол і празиквантел. Вони здатні безболісно позбавити тварину від усіх видів паразитів протягом трьох діб. Виведення з травлення загиблих паразитів відбувається природним шляхом через анус. Одна таблетка розрахована на 10 кг ваги тварини, її дають вранці, попередньо розтерши в порошок і змішавши з їжею. Плюс – швидке одужання, від двох до трьох днів. Мінус – не можна давати вагітним самкам.
  • Енвайр®. Глистогінний засіб від круглих та кільчастих червів. Бореться з усіма видами паразитів, викликає повне знищення трематода. Випускається в таблетках по 0,5 мг. Кішки вагою від 2 до 4 кг – 1 таблетка за раз разом з годуванням. Переваги – сильний засіб, вбиває відразу всіх паразитів. Недоліки – не можна застосовувати у кошенят у віці до півроку, не рекомендується застосовувати разом з іншими препаратами.
  • Дронтал. Таблетки білого кольору для дегельмінтизації, швидко всмоктуються організмом тварини, вбивають паразитів і виводять їх з організму природним шляхом. Препарат застосовують при будь-якого ступеня зараження. Дозування – 1 таблетка на 4 кг ваги тварини. Ветеринари рекомендують давати Дронтал кішці на голодний шлунок або під час їжі. Повторювати прийом препарату потрібно раз в квартал. Плюси ліки – переноситься тваринами добре, рідко викликає побічні ефекти. Мінуси – не можна застосовувати кошенятам до трьох тижнів.
  • Мильбемакс. Призначений для боротьби з аскаридами: різко скорочує мускулатуру і руйнує епітелій, паразити вмирають. Ліки швидко всмоктується і виходить з організму через три години разом з сечею. Вихованцям вагою до 2 кг потрібно давати рожеву пігулку, дорослим особинам – рекомендована червона оболонка. Плюси – зі смаком і запахом м'яса яловичини, і вихованці охоче з'їдають їх самі. Мінуси – по недосвідченості можна заплутатися в дозуваннях, ліки випускається двох видів, і на кожній таблетці написана граммовка.
  • Прател. Впливає на всі види черви – нематоди і цестоди, руйнує їх м'язову масу і виводить з кишечника разом з фекаліями через 1-2 доби. Дорослим особинам дають по половині таблетки, кошенятам від 6 тижнів – по четвертій частині капсули одноразово. Перевага – тваринам перед застосуванням препарату голодна дієта не потрібна. Недолік – обов'язковий ветеринарний контроль при прийомі в період вагітності.
  • Тронцил. Згубно діє на різні види гельмінтів, блокує всмоктування глюкози в тканини паразитів, викликає їх загибель. Одна таблетка розрахована на 3-4 кг ваги тварини. При дотриманні дозування побічні ефекти не спостерігаються. Якщо грами були розраховані неправильно, то у тварин були помічені виділення з пащі, кашель, задишка, уповільнене серцебиття. При виникненні описаних симптомів, необхідно негайно звернутися до ветеринара. Плюс – засвоюється в організмі за 3 години. Мінус – не рекомендується кошенятам до досягнення ними півтора місяців.

Краплі на холку

Найбільш зручним і легкоприменимым засобом можна назвати краплі на холку. Нанести невелику кількість ліків зможе навіть дитина. Зробити це можна навіть, коли домашній улюбленець спить, від такого засобу він не прокинеться і не втече під диван. У ветеринарних аптеках продається безліч видів крапель під різними назвами. Що ж з них вибрати, і як вивести глисти у кішки? Виділяють чотири популярних засоби:

  • Профендер. Призначають для лікування при нематодозах, цестодозах і описторхисе. Компоненти ліки викликають параліч і загибель аскоридов. Профендер застосовують зовнішньо, між лопатками біля основи шиї, в важкодоступне для злизування місце. Шкіра повинна бути непошкодженою і сухий. Препарат всмоктується через дві години, після цього стежити за вихованцем більше не треба, навіть якщо вона почне вмиватися, ліки зі слиною не потрапить у шлунок. Краплі слід давати кошенятам з восьмитижневого віку з розрахунку 0,14 мл на 1 кг маси тварини. Плюсом є одноразове застосування препарату. Мінусів не виявлено.
  • Гельминтал-К. Краплі на холку у вигляді маслянистої рідини. Засіб призначений для боротьби з наявністю паразитів всередині організму, включаючи бліх, кліщів. Речовини, що входять до складу ліків, викликають знерухомлення і смерть гельмінтів. Краплі наносять в трьох місцях на основу шиї тварини. Для цього поділяють шерсть на проділ, щоб отримати доступ до шкіри. Дозування розраховується, виходячи з ваги кішки, у відповідності з інструкцією. Плюс – в легкості нанесення, а мінус полягає в тому, що краплі необхідно застосовувати один раз кожен місяць.
  • Інспектор. Антиглистный препарат діє на паразитів, паралізуючи їх, а потім і вбиваючи. Засіб наноситься на холку. Протягом наступних чотирьох днів тварина не можна мити. Від 1 до 4 кг ваги необхідно 0,4 мл крапель. Розкриту упаковку рекомендується використовувати відразу. Вистачає однієї обробки, щоб знищити паразитів. Після зараження в цілях профілактики через 6 тижнів повторити прийом крапель. Перевага даного засобу – легкість нанесення. Недолік – повторне нанесення.
  • Стронгхолд. Краплі на потилицю для зовнішнього застосування. Ліки надає потужний вплив на гельмінти обох груп, домагаючись повного одужання тварини. Для котів вагою менше 2,5 кг використовується піпетка з фіолетовим кінцем, об'ємом 0,25 мл При вазі тварини від 2,5 кг – 0,75 мл крапель з піпетки з блакитним ковпачком. Плюси – не викликає алергічної реакції, простота застосування. Мінуси – ціна вища, ніж у аналогів, необхідність повторного застосування.

Народні засоби

З появою ветеринарних клінік власники домашніх тварин незаслужено забули про народні засоби. До них можна вдатися відразу ж, виявивши симптоми зараження у кішок. Звичайні продукти, збори рослин, насіння, які є в кожному будинку, можуть стати в нагоді для приготування настоїв від гельмінтів. Як вивести глистів у кішки з допомогою народних засобів? Відомо кілька найпоширеніших способів приготування відварів і сумішей.

Відвар пижма і полину

Відомими народними засобами є трав'яні відвари. Проти паразитів добре допомагає збір, приготований з пижма і полину. Від рослин беруться квітки, висушуються і відправляються на зберігання в жерстяну банку. Щоб приготувати відвар, необхідно змішати по дві чайні ложки кожного компонента і обшпарити окропом, 250 мл. В цілях лікування гельмінтів давати кішці вранці протягом трьох днів по три столові ложки відвару.

Часник

Не кожна кішка погодиться з'їсти часник. Є любителі, які вживають в їжу овочі і фрукти, для них і було придумало це народний засіб. Один зубчик часнику подрібнюється і додається порційно в корм. Період застосування – сім днів. Одного зубчики часнику вистачає на добу. Це чудовий засіб більше підходить для профілактики гельмінтів. Повноцінно замінювати лікування часником все ж не варто. Краще звернутися до фахівців і визначити, як вивести глисти у кішок.

Товчені гарбузове насіння

Насіння гарбуза використовуються для лікування захворювань не тільки у людей, але і тварин. Вони відомі своїми корисними властивостями. Для лікування гельмінтозу потрібні очищені гарбузове насіння. Їх потрібно стовкти, і на 300 г насіння додати 50 мл води (некип'ячену брати не рекомендується) і 15 г меду. Отриманий настій згодувати тварині, а через півгодини зробити клізму. Існує ще другий рецепт. На 5 г подрібненого насіння додати таку ж кількість соняшникового масла або свинячого жиру. Давати улюбленцю на голодний шлунок 5 днів поспіль.

Відео

Як визначити, чи є ГЛИСТИ У КІШКИ, і чим лікувати вихованця

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!