Як позбутися від дротяників в городі і на ділянці

Одним із стійких шкідників на городі є дротянка – личинка жука-щелкуна. Боротися з ним потрібно всіма можливими способами і методами, інакше комах в короткі терміни може бути пошкоджено до 70% усього врожаю. Від шкідника страждають насіння, бульби, наземна частина рослин і навіть коріння молодих дерев.

Дротянка і методи боротьби з ним

Багато городників стикаються з таким несприятливим, як дротянка. Це личинка жука-щелкуна, довжиною 1-4,5 см, має щільну хітинову оболонку від світло-жовтого до коричневого кольору з червонуватим відтінком. Її назва зумовлена зовнішнім виглядом – паразит нагадує шматочок мідного дроту. Між стадіями від личинки до жука проходить 5 років, але самий максимальний шкоду на городі вони наносять в період з 2 до 5 року життя.

Позбутися від дротяників складно, оскільки він занурюється глибоко в грунт і виживає навіть у сильні морози. Розчавити паразита пальцями не вийде, адже його оболонка дуже тверда, але хробака можна розбити на 2 частини. Улюбленим ласощами» личинок є: картопля, морква, кукурудза, салат, баштанні культури, соняшник і т. д. Крім того, вони переносять бактерії та вірусні інфекції.

Черв'яки особливо активні в жарку суху погоду і, навпаки, стають менш рухливими під час дощів. Боротьба з дротяником на картопляному полі здійснюється декількома методами:

  • дотриманням агротехніки;
  • з допомогою хімічних препаратів;
  • підгодівлями мінеральними речовинами;
  • створенням пасток, приманок;
  • застосуванням народних засобів.

Дотримання правил агротехніки

Правильний і своєчасний догляд за городом, дотримання агротехніки допомагають захистити рослини від дротяників і позбутися від нього. Цей метод боротьби з шкідником на городі включає цілий комплекс заходів:

  • Дотримання правил сівозміни. Висаджують картоплю на ті ділянки городу, де раніше росли бобові культури, зернові, буряки, огірки, гарбуз, зелень. Посадку морквини виконуйте на грядки, де раніше вирощували капусту, цибулю, огірки, помідори.
  • Глибоке перекопування городу восени теж допоможе позбутися від дротяників. В ході процесу більша частина шкідників, що знаходяться в грунті, виявиться на поверхні, яйця загинуть від сонячних променів, а самі черви стануть кормом для птахів. Якщо ж зробити це перед першими заморозками, то загине до 90% личинок. Крім того, під час перекопування можна позбутися від бур'янів (пирію, іван-чаю), які є кормом для дротяників.
  • Висаджування пізньої восени або ранньою весною сидератів (люцерни, люпину, гірчиці, фацелії) – рослин, які отпугиваю шкідників, а також насичують грунт корисними речовинами.
  • Зниження кислотності ґрунту. Про те, що цей показник завищений, свідчить посилений ріст щавлю, подорожника, хвоща польового.

Як вивести дротяників з городу народними засобами

Щоб позбутися від дротяників у період активного росту рослин, можна використовувати будь-який з нижчеперелічених народних засобів:

Найменування засобу

Рецепт приготування

Як застосовувати засіб від дротяників

Ефективність

Настій з кропиви і кульбаби

Подрібніть 0,5 кг кропиви, 0,1 кг чистотілу, по 0,2 кг кульбаби і мати-й-мачухи. Залийте відром води (10 л), дайте настоятися протягом 4 діб.

Обробляйте отриманим настоєм лунки 2-3 дні, роблячи між ними тиждень перерви

Не дає 100% ефекту

Опудривание грядок деревною золою

Деревна зола (скільки знадобиться)

Посипте деревною золою грядки і міжрядді

Дає хороший результат, (більша частина дротяників гине), але не відразу

Відвар чистотілу

Залийте подрібнений чистотіл (0,1 кг) відром води (10 л). Наполягайте 3 доби

Отриманим настоєм поливають город там, де з'явився дротянка

Дуже ефективний, але не безпечний спосіб, оскільки чистотіл отруйний

Цибулиння

Лушпиння цибулі (скільки знадобиться)

Покласти жменю лушпиння в лунку при посадці картоплі

Дуже ефективний метод

Яєчна шкаралупа

Подрібнена шкаралупа яєць (скільки потрібно)

Розсипати крихту по городу протягом усього сезону, можна змастити олією і присипати в лунки при посадці сільськогосподарських культур

Забезпечує високий результат

Приманки і пастки

Вивчаючи методи боротьби з дротяником, можна виділити ще один дієвий спосіб – створення приманок і пасток. Зробити їх можна так:

  1. Вирийте в декількох місцях городу лунки, закопайте пророслі насіння злакових культур. Після проростання пастку викопайте разом з корінням, а від присутніх паразитів позбавтеся.
  2. Нанизайте на дерев'яні палички (довжина – 25 см) шматочки овочів (моркви, картоплі або буряка), закопайте приманки в різних частинах городу (по 2 шт. на 1 кв. м). Через 2-3 дні викопайте і позбавтеся від дротяників.
  3. Зробіть на городі лунки, помістіть в них прелую траву або сіно, полийте водою і накрийте дошкою, шматочком шиферу. Кожні 2-3 дні потрібно відкривати пастку, щоб позбутися від присутніх черв'яків.
  4. Закопайте по вінця по всьому городу через кожні 2 м металеві банки з шматочками овочів всередині. Періодично перевіряйте ємності, позбавляйтеся від дротяників і міняйте приманку.

Препарати від дротяників на картоплі

Позбутися від великої кількості дротяників допоможе отрута у вигляді інсектицидів, які можна придбати в спеціалізованих магазинах. Їх варто використовувати тільки в крайніх випадках, коли інші способи не дали потрібного результату. Найефективнішими вважаються:

Назва хімікату

Діюча речовина

Спосіб застосування і дозування

Ціна в рублях

Престиж

  • імідаклоприд;
  • пенцикурон

Розчинити в 0,6 л рідини 60-100 мл Престижу. Обприскати коренеплоди перед посадкою

410 за 60 мл

Провотокс

  • діазинон

Внесення гранул в грунт здійснюється перед посадкою сільськогосподарських культур. 1упаковки вистачає на 10 кв. м.

13 за 40 г

Базудин

  • діазинон

При посадці картоплі гранули (10 г) змішують з піском чи тирсою (750 г) та вносять в лунки. Для обробки великих площ потрібно розсипати Базудин по городу, а потім здійснити розпушування грунту. На 20 кв. м буде потрібно 30 г інсектициду.

35 за 20 м

Землін

  • діазинон

Заповнити тирсою банку (0,5 л) на¾, всипати препарат і перемішати. Вносити по 1 ч. л. в лунки при посадці бульбових культур і восени після збору врожаю. Для позбавлення інших рослин від дротяників потрібно розсипати Землін по поверхні грунту і розпушити його. Витрата – 3 г препарату на 1 кв. м.

44 за 100 г

Діазинон

  • діазинон

Використовується для обприскування картоплі під час вегетаційного періоду. Розводиться згідно інструкції.

120 100 мл

Підживлення рослин мінеральними речовинами

Позбутися від дротяників у городі без використання отрутохімікатів допоможе підживлення рослин мінеральними речовинами. Вони не тільки насичують сільськогосподарські культури корисними компонентами, але ще й створюють умови, несприятливі для існування личинок жука-щелкуна. Здійснити підживлення можна так:

Вид мінерального добрива

Як приготувати

Спосіб застосування, дозування

Сульфат амонію

Купити сульфат амонію (скільки знадобиться)

Речовина вноситься в грунт навесні до посадки насіння, коренеплодів (25 г на 1 кв. м). Протягом сезону можна робити підживлення аміачною водою, поливаючи нею міжряддя. Важливо, щоб рідина не потрапляла на кореневу систему і насіння.

Аміачна селітра

Купити аміачну селітру (скільки знадобиться)

Гранули вносяться в грунт (25 г на 1 кв. м) через 25-30 діб після посадки сільськогосподарських культур

Перманганат калію

Розвести у відрі води (10 л) 5 г перманганату калію

Полити марганцівкою грунт перед посадкою картоплі

Відео

Простий пристрій знищить весь дротянка на ділянці

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!