Чим обробити ділянку від кліщів самостійно: ефективні препарати

Комахи небезпечні тим, що харчуються кров'ю і є переносниками серйозних захворювань: Лайма, вірусним енцефалітом, ку-лихоманкою, моноцитарным эрлихиозом. Найпоширеніший тип кліщів – іксодові. Щоб захиститися від них, на ділянці рекомендується періодично проводити дезінсекцію спеціальними засобами.

Як позбавитися від кліщів

Комахи небезпечні не тільки своїми укусами, але і тим, що вони є переносниками небезпечних хвороб. Кліщі можуть жити безпосередньо на ділянці або бути принесені туди гризунами, тваринами. Підвищена небезпека створюється на території, близькій до парку або лісі. Є кілька способів:

  1. Створення несприятливих умов для шкідників. Потрібно своєчасно косити траву на ділянці, зістригати гілки чагарників і крони молодих дерев так, щоб вони не досягали до землі мінімум півметра. Перевага цього методу в тому, що він простий і не передбачає застосування хімікатів. Недоліки: застосовується тільки при відсутності епідемії, шкідники можуть проникнути на ділянку з тваринами.
  2. Обробка території спеціальними препаратами. Засоби випускаються у вигляді розчинів, шашок, порошку, емульсій. У середньому вони діють два місяці. Перевага обробки засобами в дуже надійному захисті, а мінус в тому, що обробляти ділянку потрібно регулярно.
  3. Боротьба народними способами. На ділянці можна висадити рослини відлякують зі стійким різким запахом. Достоїнства методу – його простота і те, що його можна поєднувати з обома вищезгаданими. Недоліки: ефективність відносна, краще застосовувати цей спосіб не для боротьби, а для запобігання зараження.

Правила обробки ділянки

Процедуру потрібно проводити з дотриманням техніки безпеки, щоб не нашкодити людям, тваринам, довкіллю. Обробка здійснюється засобами на основі інсектицид широкого спектру. До складу входять мало - і среднетоксичные компоненти, які не представляють небезпеки, якщо користуватися засобами з дотриманням таких правил:

  1. Важливо розуміти, що обробка акарицидными засобами – не вузьконаправлена. Отрута вбиває практично всіх комах, які потраплять в радіус її дії. Акарицид потрапляє в організм шкідників контактним шляхом. Засіб викликає у кліщів порушення роботи нервової системи, блокує передачу імпульсів. Відбувається парализация м'язів і швидка смерть. Максимальна концентрація кошти зберігається три доби. Потім токсичність поступово знижується. Загальний термін дії – 1-3 місяці.
  2. Простежте за тим, щоб по недавно опрысканной території протягом трьох діб не бігали тварини. У них можуть проявлятися алергічні реакції у вигляді подразнення на шкірі, порушення стільця, підвищеного слиновиділення, блювоти, втрати апетиту, сльозотечі. І ні в якому разі не пускайте гуляти по ділянці дитини.
  3. Не обробляйте самостійно город в сезон дозрівання. Якщо обприскування вже пройшло, то збирайте врожай не раніше, ніж через три тижні.
  4. Обробляти ділянку самостійно треба в спецодязі: костюмі, окулярах, гумових рукавичках, респіраторі. Якщо засіб потрапить на шкіру, виявиться алергія у вигляді висипу, почервоніння, свербежу. Не допускайте попадання препарату в дихальні шляхи. Це викликає інтоксикацію різного ступеня тяжкості. Зверніться до лікаря, якщо у вас після обробки виникли запаморочення, зниження артеріального тиску, нудота, прискорене серцебиття, головний біль, діарея, озноб, блювання.
  5. Перед початком дезінсекції обов'язково прочитайте прикладену до акарициду інструкцію. Чітко дотримуйтеся дозування і правила, зазначені в анотації.
  6. Протикліщове обробка здійснюється з використанням пляшки з розпилювачем або побутового пульверизатора.
  7. Обприскуйте високу траву і газон, стовбури дерев і нижні гілки, чагарники на висоту до 1,5 м. Обробіть вхідні двері та пороги будівель. Пильну увагу приділіть місцях уздовж садових доріжок, зон відпочинку.
  8. Обробляйте сад і город самостійно в безвітряну погоду, теплу і суху. Отрута не повинна потрапити на небажані ділянки території. Направляйте пульверизатор за вітром, щоб бризки не летіли в вашу сторону. Обробку проводьте ввечері або рано вранці.
  9. Слідкуйте за погодою. Якщо протягом перших трьох днів після обробки випадуть опади, то ефективність кошти знизиться, тому через 7-10 днів після дощу процедуру доведеться повторити.
  10. Постарайтеся обробити сад ранньою весною, поки листя ще не розпустилися. У цей період кліщі ще не активні. Отрута не дасть їм поширитися по території. Не обробляйте ділянку в період цвітіння дерев. Це заборонено, тому що призводить до смерті бджіл, інших комах, які запилюють рослини.
  11. Якщо на ділянці є водойми або колодязі, стежте за тим, щоб отрута не потрапила у воду.
  12. Після обробки ретельно вимийте руки з милом.

Ефективні засоби від кліщів

У продажу є безліч препаратів проти шкідників. Найдієвішими визнані наступні:

Назва препарату

Активна діюча речовина

Механізм дії

Вид кліщів, від якого ефективно засіб

Орієнтовна ціна в рублях

Медилис-ципер

Циперметрин 25% концентрат

Інсектоакарицид

Иксодес, Хемафизалис, Дермацентор

1100-1700 (об'єм флакона– 500 мл)

Таран

Зетациперметрин 10%

Инсектоакарицидное засіб широкого спектра

Іксодові кліщі

1700-2600 (1 л)

Доброхім ФОС

Фентіон 20%, синергіст для посилення ефекту

Акарицидно-інсектицидну дію

Іксодові кліщі

1900-2500 (1 л)

Форс сайт

Фентіон 25%

Акарицид-інсектицид

Іксодові кліщі, Хемафизалис, Дермацентор і щурячі кліщі

1200-2000 (500 мл)

Сипаз Супер

Циперметрин 25%

Акарицидно-інсектицидну дію широкого спектру

Іксодові кліщі, Хемафизалис, Дермацентор

2350-2900 (1 л)

Акаритокс

Альфациперметрин

Інсектицид широкого спектра

Іксодові кліщі

1400-1800 (1 кг)

Цифокс

Циперметрин

Инсектоакарицидное дія

Іксодові, щурячі кліщі

750-1300 (500 мл)

Акароцид

Фентіон, циперметрин

Інсектоакарицид

Иксодес, Хемафизалис, Дермацентор

3000-4000 (1 л)

Байтекс

Фентіон (фосфорорганічна сполука)

Інсектицид

Иксодес, Хемафизалис, Дермацентор

100-300 (50 мл)

Знищення кліщів на ділянці народними методами

Не тільки токсичні хімічні засоби допоможуть вам у боротьбі з шкідниками. Народні способи здатні в кілька разів підсилити ефект акарицидів. Щоб захиститися від кліщів, прийміть наступні заходи:

  1. Створити несприятливі умови для кліщів. Регулярно приводьте територію в порядок: прибирайте сміття та сухе порослі, выкашивайте траву, не допускайте появи заростей, боріться з гризунами.
  2. Висадіть на ділянці пижмо, полин і сорту ромашок, які містять природний інсектицид – пиретрин. Це відлякує кліщів, спрацює як профілактична міра. Підійдуть такі ромашки, як далматская, кавказька, персидська.
  3. Спробуйте використовувати для обприскування суміш, приготовану самостійно. Подрібніть велику головку часнику. Залийте двома літрами води. Залиште на день. Додайте ще таку ж кількість води. Розчин для розпилення готовий. Якщо ви заміните в цьому рецепті часник цибулею, то вийде ефективний засіб для обприскування дерев.
  4. Щоб зібрати кліщів (або переконатися, що вони є на ділянці), візьміть шматок білої вафельної тканини приблизно 1х1 м, прив'яжіть її до палиці, щоб вийшло щось схоже на прапор. Просочіть матеріал водою. Повільно волочіть «прапор» по траві, ледь торкаючись. Кліщі повинні зачепитися за тканину. Акуратно зніміть їх пінцетом і знищити. Процедуру краще проводити вранці, після того як зійде роса.

Відео

Як самостійно обробити ділянку від кліщів

Відгуки

Юлія, 31 рікРаніше ми наймали дезинсекторов, щоб обробити дачну ділянку, а в цьому році чоловік вирішив обприскати самостійно. Взяли засіб «Сипаз Супер». Дуже хороший засіб, допомогло позбавитися від кліщів, інших неприємних комах.
Тимур, 27 роківНавесні завжди обробляю ділянку препаратом «Медилис-ципер». Засіб добре справляється зі своїм завданням. Повторне обприскування роблю через три місяці. Все літо на ділянці немає кліщів, періодично перевіряю «білим прапором».
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!