Як виростити ананас в домашніх умовах і правильно доглядати за рослиною

Екзотичний фрукт може оселитися в будь-якій квартирі, незалежно від кліматичних умов і місця знаходження. Необхідно лише придбати ананас, провести певні дії, створити сприятливі умови утримання і забезпечити правильний догляд. Прийнято вважати тропічний плід фруктом, хоча з біологічної точки зору це не зовсім вірно.

Що таке ананас домашній

Єдиний представник родини Bromeliaceae (бромелієвих) з їстівними плодами – ананас. Багаторічна рослина може рости як в дикій природі (Філіппіни, Таїланд, Латинська Америка, США), так і в домашніх умовах. Вузькі довгі (до 110 см) листя ананаса утворюють розетку; коротке стебло трохи підноситься над грунтом. Максимальна висота декоративного рослини – 1 м, ширина -2 м. Квітконіс – товстий, м'ясистий.

Цвіте трав'яниста культура протягом місяця. Потім з маленьких зеленувато-білих квіточок з'являється плід, що нагадує шишку. За формою він овальний, циліндричний, трохи витягнутий. Тропічний фрукт не тільки приємний, але й корисний, завдяки вмісту вітамінів і мінеральних речовин. Цей натуральний дієтичний продукт:

  • зміцнює імунітет (високий вміст вітаміну С);
  • розріджує кров;
  • запобігає утворенню тромбів;
  • активізує розщеплення жирів (завдяки бромелайну);
  • зміцнює нервову систему;
  • прискорює протеїновий і вуглеводний обмін (містить марганець);

Як проростити ананас

Якщо ви спантеличені питанням, як виростити ананас в домашніх умовах, важливо вивчити тонкощі і нюанси цього процесу, щоб досягти очікуваного результату. При дотриманні всіх вимог і умов ви отримаєте дрібні, але дуже ароматні плоди. Цікава особливість трав'янистої рослини полягає в відмирання материнського рослини після плодоношення.

З насіння

Це трудомісткий спосіб пророщування. Маленькі, трохи вигнуті коричневі насіння збирають з повністю дозрілого плоду. Для швидкого пророщування домашнього ананаса необхідно забезпечити тепле повітря. Температура повинна бути не більше 20°С: чим тепліше буде в приміщенні, тим швидше з'являться плоди. Алгоритм дій включає наступні кроки:

  • розкласти сіянці на вологі серветки;
  • залишити в теплому місці на добу;
  • викласти у грунт на глибину 1 см;
  • полити м'якою теплою водою;
  • накрити квітковий горщик склом або плівкою (для створення парникового ефекту).

Паростками

Інший спосіб пророщування – прикореневими живцями. Доросла рослина пускає бічні пагони. Для пророщування підходять відростки, на яких не зав'язався плід. Їх зрізають, обробляють настоєм марганцівки, після чого наносять на ушкоджені ділянки деревне вугілля. Пагони просушують 2-3 дні, а потім висаджують в суміш з дернової землі та вологого піску. Квітковий горщик вкривають плівкою або склом і розташовують в теплому (24-26°С), добре освітленому місці. Коріння з'являться через 60 днів. При проклевывании перших листочків рослина відкривають.

З верхівки

Найпростіше виростити ананас з верхівки. Для правильного вибору плода для пророщування слід дотримуватися наступних правил:

  • Уважно оглянути листя: вони повинні бути твердими і яскраво-зеленими. Ананас з коричневим або жовтим листям купувати не варто.
  • По щільності фрукт не повинен бути м'яким або жорстким, вибирайте середній варіант.
  • З метою пророщування екзотичний плід краще купувати з серпня по вересень.
  • Шкірка повинна бути золотисто-жовта, без сірих плям.

Для вилучення верхівки міцно обхопіть її рукою і повільно викрутіть. Якщо все зробити правильно – внутрішній стебло відокремиться разом з листям. Для недозрілого плоду цей спосіб не підійде: краще скористатися гострим ножем. При вирізуванні не тримайте лезо горизонтально: дотримуйтесь кут нахилу 45 градусів. Подальші кроки:

  1. Видалити м'якоть, що залишилася на верхівці, щоб вона не підгнили.
  2. Відступити від чубка 2-3 см і зрізати чубчик з листям.
  3. Видалити акуратно нижні листя.
  4. Помістити посадковий матеріал в ємність з відстояною водою кімнатної температури.
  5. Поставити квітку в тепле та освітлюване приміщення.
  6. Міняти воду кожні 2 дні.
  7. Через 3 тижні з'являться корені, після чого рослини можна пересаджувати в грунт.

Посадка ананаса в домашніх умовах

Плодоносить тропічна рослина виглядає в інтер'єрі квартири дуже незвично, тому вирощування ананаса в домашніх умовах останнім часом не рідкість. При належному догляді екзотичний фрукт відмінно приживається, а при сприятливих умовах – може навіть зацвісти. Дочекатися появи дивовижних плодів можна через 2,5-3 роки.

Ємність

За розміром квітковий горщик повинен бути не менше зрізу ананаса у чубка. З часом рослина все одно доведеться пересаджувати в більший простір, тому відразу можна взяти ємність з діаметром 33-35 див. Якщо ж такої можливості немає – підійде горщик розміром 15-20 див. Борти повинні бути невисокі. Обов'язкова умова – наявність дренажного отвору. При його відсутності зайва волога буде накопичуватися, що призведе до загнивання.

Грунт

На дно квіткового горщика обов'язково насипати шар керамзиту. Потім потрібно заповнити ємність грунтом. Субстрат можна приготувати самостійно або купити. Виділяють кілька варіантів грунтового складу для домашнього ананаса:

  • річковий пісок і торф у співвідношенні 1:1;
  • листовий перегній, торф, дернова земля, пісок (2:1:1:1);
  • дернова, листова земля, торф, березові тирсу, крупний пісок в пропорціях 3:2:2:2:1.

Догляд за ананасом в домашніх

Через 2 місяці вже можна пересаджувати домашній ананас. До цього часу рослина вкорениться і зможе активно поглинати вологу і поживні елементи з грунту. Таку пересадку здійснюють кожен рік. Для того щоб коренева система сильно не розрослася, важливо вибирати нову ємність, на 2-3 л більше попередньої. При пересадки рослину переносять разом з грудкою землі.

Умови вирощування

Для повноцінного росту і розвитку потрібно забезпечити оптимальну вологість, певний температурний режим, регулярний полив, освітлення і підгодівлю. Кімнатний ананас – світлолюбна рослина, при цьому вплив прямих сонячних променів для нього небажано. Оптимальний варіант – помістити квітковий горщик на західній чи східній стороні. Багаторічна рослина добре розвивається при односторонньому освітленні, тому повертати його не рекомендується.

Взимку і восени теплолюбний фрукт необхідно додатково висвітлювати. Для цього потрібно встановити на відстані 20 см від посадкової ємності люмінесцентну лампу і підсвічувати ананас 9-10 годин на добу. Світловий день для декоративного рослини має становити 12 годин. Влітку важливо підтримувати температуру на рівні 23-25°С, а взимку – 16 -18°с. Якщо в приміщенні прохолодно, необхідно скористатися нагрівальними приладами. Холодне повітря з відкритого вікна або вплив батареї можуть призвести до захворювання або в'янення декоративного рослини.

Полив

У дикій природі ананаси можуть довго обходитися без води, тому в домашніх умовах тропічна рослина не потрібно рясно і часто поливати. Влітку водні процедури можна проводити 2 рази на тиждень, а взимку – скоротити до 1 разу. Важливо стежити за станом рослини і ґрунту. Так, якщо листя зів'яли, а грунт висох, то необхідно додатково зволожити грунт. Струмінь потрібно направляти на розетку листя, заповнюючи її на 2/3 об'єму. Воду для цих цілей використовують кімнатної температури, попередньо відстояну або відфільтровану.

Підгодівля

Вегетація домашнього ананаса відбувається з кінця лютого по вересень. В цей період необхідно регулярно підгодовувати рослина. Вносять добрива кожні 2 тижні. Щомісяця можна обприскувати рослину залізним купоросом (1 г речовини на 1 л води). Не потрібно використовувати лужні речовини (вапно, деревну смолу), для підгодівлі підійдуть органічні добрива, наприклад, коров'ячий або кінський гній. Можна застосовувати готовий комплекс мінеральних добавок, але внесену дозування потрібно зменшити в порівнянні з звичайними рослинами.

Як стимулювати цвітіння ананаса

Посадити ананас в домашніх умовах це ще півсправи. Для того, щоб сформувалися зав'язі необхідно забезпечити йому правильний догляд. Виділяють спеціальні заходи, спрямовані на стимуляцію формування квітконосів, наприклад, це можна зробити за допомогою етилену. Для цього:

  • шматок карбіду (15 г) покласти на дно літрової банки;
  • залити водою (розпочнеться активне виділення ацетилену);
  • щільно закрити ємність;
  • дати розчину настоятися протягом доби;
  • процідити, відокремлюючи рідина від осаду;
  • отриманою сумішшю обробити листову розетку.

Альтернативний варіант – оточити квітковий горщик яблуками і накрити його пакетом. Конструкцію поставити в темне місце. Через певний час яблука стануть виділяти етилен, який спровокує тропічна рослина випустити квіткову стрілу і почати плодоносити. Дня через 3 пакет можна прибрати і поставити квітковий горщик на місце.

Стимулювати плодоношення ананасів можна тільки в теплу пору, коли не потрібно підігрів грунту і додаткове освітлення. Якщо ви будете проводити цю процедуру щодня, то дуже скоро побачите суцвіття. Період цвітіння завершується розвитком плоду. В залежності від умов утримання і догляду процес дозрівання триває від 3 до 7 місяців. У промислових масштабах для цих цілей, крім ацетилену, використовують оцтову кислоту.

Відео

Як виростити ананас в міській квартирі

Як виростити ананас вдома ч. 1 - Від банки з водою до горщика

Вирощування ананаса в домашніх умовах. Розмноження ананаса. Збираємо урожай!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!