Кращі сорти томатів для теплиць: умови для вирощування

Томати – рослина теплолюбна, тому вирощувати її у теплиці практичніше, ніж на відкритій ділянці, особливо в північних регіонах країни. Запорука гарного врожаю не тільки в правильному кліматі, але і у виборі відповідних сортів помідорів для теплиць, яких існує безліч. В умовах закритого мікроклімату – тепла, вологості, погану провітрюваність, велика ймовірність розвитку хвороб рослин. Правильно підібрані сорти здатні впоратися з такою проблемою, дати городникові багатий урожай овочів.

Особливості вибору сорту томатів для теплиць

Існують деякі критерії, які слід враховувати при виборі кращих сортів томатів для теплиць для одержання багатого врожаю:

  1. Очікувана врожайність. В середньому з одного кв. м. теплиці можна зібрати 10-15 кг помідор, але якщо віддати перевагу спеціальним високоврожайних гібридів, то цей показник може досягти більш 20 кг з 1 кв. м.
  2. Тип куща. Кращими прийнято вважати високорослі, які відрізняються тривалим періодом плодоношення, більш багатим урожаєм. Низькорослі дозрівають раніше.
  3. Розмір помідорів. Великоплідні висаджують для споживання в салатах, або для заготівлі соку. Овочі середніх розмірів і декоративні черрі підійдуть для консервування в цілому вигляді.
  4. Швидкість дозрівання. Якщо потрібно отримати 2 врожаї за сезон, то перевагу потрібно віддати ранньостиглим помідорів.
  5. Стійкість до захворювань. У теплиці створюється сприятливий мікроклімат для розвитку хвороб, з якими боротися складно, тому для цього типу вирощування овочів рекомендується вибирати гібриди «з імунітетом».
  6. Термін зберігання і транспортабельність. При вирощуванні овочів на продаж, цей критерій відіграє велику роль.

Детермінантні сорти томатів для теплиці

Для раціонального використання площі парника при вирощуванні помідорів, рекомендується поєднувати низькорослі і високорослі, тобто детермінантні і індетермінантні сорту. Перші відрізняються тим, що в них закладена генетична зупинка зростання при досягненні необхідних меж. Детермінантні гібриди не відрізняються багатим урожаєм і висотою зростання, тому їх рекомендується вирощувати в низьких парниках і теплицях, або вздовж заниженого краю конструкції. Такі сорти мають гідність – це ранні терміни дозрівання, але з обмеженим терміном плодоношення.

Популярні детермінантні сорти помідорів:

  1. Буржуй – ранньостиглий, від сходів до перших плодів проходить 107-112 днів. Висота рослини 75-110 см, помідори середні, вагою до 220 р. Овочі підходять для консервації у вигляді соку або цілими. З недоліків – ламкі гілки, які обов'язково потрібно підв'язувати. Врожайність 5-11 кг з метра кубічного. Гібрид стійкий до перепадів температури, хвороб, посухи, овоч добре переносить транспортування, довго зберігається.
  2. Ажур F1 – гібрид, який можна вирощувати на закритій і відкритій ділянці, терміни дозрівання 97-105 днів, висота – до метра. Переваги – висока врожайність, стійкість до хвороб. З помідорів можна робити сік і томат-пасту, вживати у свіжому вигляді. З кв. м. можна отримати до 13 кг овочів. Рекомендується своєчасно вносити мінеральні і органічні добрива.
  3. Оля F1 – один з кращих сортів для вирощування на продаж. У тепличних умовах може рости круглий рік. Стійкий до холоду і тепличним захворювань, скоростиглий, високоврожайний. Помідори вагою 120-130 г, однакового розміру, використовують в свіжому і консервованому вигляді. Врожайність до 25 кг кв. м.
  4. Лялька – гібрид, входить в десятку кращих для вирощування в закритих умовах. Висота рослини 65-75 см, вага плодів до 420 р. Кущ обов'язково потрібно підв'язувати. Врожайність 10 кг кв. м. Лялька має тривалим терміном зберігання і транспортабельністю. М'якоть помідорів солодка, м'ясиста.

Індетермінантні

Дані високорослі томати, зростання рослини завершується одночасно з закінченням плодоношення. Кущ до цього часу досягає 2 м у висоту, а деякі виростають до 3-4 м. Особливість індетермінантних сортів – здатність однієї рослини зав'язати до 45 кистей з помідорками. У рослини в період вегетації з'являється нова зав'язь, що допускає регулярний збір врожаю. Тепличні умови подовжують період плодоношення.

Індетермінантні сорти томатів для теплиць, рекомендовані для вирощування в закритому грунті:

  1. Спрут F1 – зрілість плодів настає через 95-110 днів. Рослина має товстим, міцним стеблом, тому утримує велику кількість зав'язі без підв'язування і підпірок. Овочі вагою 120 г володіють щільною, але смачною м'якоттю.
  2. Третьяковській F1 – гібрид стабільно приносить врожай при слабкому освітленні, перепадах температури. Врожайність до 16 кг з кв. м. Овочі дозріває через 90-105 днів, плоди вагою 125 г, підходять для вживання у свіжому вигляді та консервації.
  3. Мажор – томат поширений за рахунок солодощі помідор. М'якоть щільна, з тугою шкіркою, яка не тріскається при зберіганні і транспортування. Стійкий до перепадів температури.
  4. Щастя – середньостиглий високоврожайний сорт помідорів, який відрізняється інтенсивним зростанням. Плоди вагою 250-300 г, солодкі, м'ясисті. Рослина виростає до 2-х м, потребує формування. Гібрид стійкий до захворювань, але вимагає збалансованої підживлення та поливання.

Помідори, стійкі до захворювань

Збудниками захворювань рослин виступають хвороботворні бактерії, віруси, грибки, особливо якщо вони потрапляють у теплицю. Здорові сильні рослини не завжди піддаються впливу патологічних мікроорганізмів. Несприятливі умови мікроклімату – перепад температур, порушення режиму поливу, недостатнє провітрювання, тінь, загущені посадки – послаблюють імунітет рослин, як наслідок – розвиток різних захворювань.

Селекціонери постійно працюють над виведенням томатів, у яких є імунітет до таких захворювань, серед них потрібно виділити самі смачні:

  1. Харизма F1 – високоврожайний середньостиглий гібрид для закритого грунту, який стійкий до найбільш поширених захворювань ( мозаїка, фузаріоз, кладоспориоз) і низьких температур. Вага помідор 200 г, з 1 кв. м. можна зібрати більше 9 кг плодів.
  2. Урал F1 – середньостиглий гібрид, який вирощують одним стволом. Овоч вагою 300 г, червоного кольору. З одного куща можна зібрати 9 кг томатів.
  3. Бліц – ранній сорт, перша зав'язь поспіває через 70-85 днів. Кущі низькі, можна вирощувати не тільки в закритому грунті. Томати вагою близько 100 г, однакового розміру.
  4. Тетяна – високорослий сорт (до 3х метрів). Плоди достигають через 110 днів. Помідори великі до 450 р.
  5. Де-Барао – урожайний і несхильність захворювань сорт, плодоносить до перших морозів. Помідори червоні, однакового розміру, вагою до 250 р. Кущ високорослий, потребує підв'язування.

Урожайні

Такими прийнято вважати такі томати, які з одного кв. м. дають урожай більше 12 кг Кращі гібриди:

  1. Семко-Синдбад F1 – плодоносить через 3 місяці, після появи перших сходів. Плоди круглі, правильної форми і яскравого червоного кольору, вагою не більше 110 р.
  2. Рожева перлина – низькорослий і великоплідний гібрид, помідори перламутрово-рожевого кольору, правильної круглої форми, вагою 70-75 р.
  3. Рожевий родзинки – ранньостиглий урожайний гібрид, який виростає до2х метрів. Кисть характеризується складною багатоплідної структурою з гарними рівними помідорами подовженої форми. Плоди рожевого кольору, використовують для салатів і закусок.
  4. Бананові ноги – низькорослий сорт урожайний, з незвичайними жовтими плодами подовженої форми з загостреним кінцем. Рекомендується для засолювання.
  5. Медова крапля – середньоранній гібрид, не потребує особливого догляду – вистачить своєчасного поливу, підживлення та розпушування.
  6. Аурія – гібрид з незвичайними смачними плодами, універсального використання. Кущі виростають до 2х метрів, вага плоду – 200г.

Ранні

Скоростиглість помідор – важливий критерій при виборі сорту, особливо для північних районів, які визнані зоною ризикованого землеробства. За це причини селекціонери постійно працюють над створенням ранніх ультраранніх і гібридів, з терміном дозрівання менше 95 днів після перших сходів. Серед таких сортів варто виділити:

  1. Золота кисть – скоростиглий томат для закритого ґрунту. Рослина висотою до 1,5 м, потребує підв'язування і обрізання куща. Плоди дрібні 27-33 г, сливовидної форми, жовтого кольору і солодкого смаку, універсального застосування.
  2. Мандаринка – ранній сорт для парників і теплиць. Кущ сильний, але вимагає підв'язки і обрізання пасинків. Плоди до 100 г, помаранчевого кольору. Гібрид здатний формувати плоди в несприятливих умовах.
  3. Верлиока F1 – гібрид виростає до 2 м, плоди достигають у період до 100 днів. Кущі формують і підв'язують. Плоди вагою 100 г, універсального застосування.
  4. Дружок F1 – томат виростає до 75 см, період дозрівання до 100 днів. Плоди ребристі, вагою до 100 р. Стійкий до захворювань і холодів.
  5. Ураган F1 – гібрид для відкритого грунту. Період дозрівання плодів – 90 днів. Кущ виростає до 15 м, необхідно підв'язувати і пасинкувати. Врожайність 9 кг з одного кв. м. Зберігає смакові якості при транспортуванні і тривалому зберіганні.

Самозапильних

Самозапильних рослини не потребують комах-опылителях, т. к. в одній квітці міститися чоловічі і жіночі органи, що спрощує процес при вирощуванні у закритому просторі. З таких сортів можна виділити:

  1. Санька – дозрівання плодів починається через 3 місяці, після проростання насіння. Період плодоношення триває до перших морозів. Невеликий розмір і хороший смак дозволяють використовувати його як в консервації, так і в свіжому вигляді.
  2. Мікадо Чорний – незвичайний індетермінантний гібрид, виростає до 1 м. Помідори солодкі вагою 250 г, коричневого кольору.
  3. Південний загар – високорослий середньостиглий томат виростає до 2 м. Плоди характеризуються яскравим помаранчевим кольором з масою 250-300 р.
  4. Каспар – голландський ранньостиглий гібрид, період дозрівання 80-90 днів, плодоносить до осені. Стійкий до хвороб і шкідників. Вага плодів 75-110 р, перцевідной форми, вогненно-червоного кольору. Врожайність 10 кг на 1 кв. м.
  5. Мідас – середньоранній томат, який виростає до 2 м. Плоди перцевідной форми, оранжево-жовтого забарвлення, вагою 100 р.

Великоплідні

Такі помідори характеризуються смачними, м'ясистими, важкими плодами, які ідеально підходять для приготування морсу, соку і пасти. Серед таких сортів найпопулярніші:

  1. Абаканський рожевий – ранній гібрид, маса плоду близько 350 р. Кущ приносить багатий врожай солодких томатів рожевого кольору.
  2. Бичаче серце – популярний сорт рожевих томатів довгасто-овальної форми, з важкими смачними, соковитими плодами до 0,75 кг.
  3. Двоколор – гібрид червоного кольору з проявами жовтих вкраплень, плоди вагою до 500 г і цукровий смаком.
  4. Волове серце – приносить помідори вагою до 600 м, хороший для приготування салатів.
  5. Рожевий слон – плоди характеризуються ребристістю, вагою 350-400 р. На надрізі проявляються «крапельки» цукру.
  6. Помаранчеве диво – гібрид сибірської селекції, ранньостиглий. Підходить для вирощування на будь-якому грунті.

Черрі

Декоративні дрібноплідні помідори-чері використовують в кулінарії для приготування закусок і салатів, в консервуванні для заготівлі солінь. На кожній китиці формується до 40 помідорів, при чому достигають вони практично одночасно, так що урожай збирають цілими гілками. В такому ж вигляді транспортують і продають. Кращі сорти томатів для теплиць дрібноплідного виду:

  1. Вишенька рожева – середньоранній черрі-томат для парників і теплиць, виростає до 170 див. компактні Суцвіття з 20-25 помідорками рожевого кольору, вагою 20 р. Характеризується насиченим смаком і ароматом. Врожайність до 5 кг з кв. м.
  2. Десерт – високорослий індетермінантний помідор, виростає до 2 м, тому вимагає підв'язку гілок. Рослина стійка до захворювань. Помідори вагою 20 г, однаковою круглої форми, солодкого смаку. Підходить для універсального застосування.
  3. Золота намистинка – високорослий ранньостиглий гібрид, з маленькими помідорками жовто-золотого кольору, солодким смаком, інтенсивним ароматом.

Сорти чорних томатів

Такі помідори називають темноплодными, т. к. їх колір відрізняється від бузкового до чорно-коричневого. Це відбувається з-за природного пігменту антоциана, який забарвлює буряк і баклажани. Вживання чорних овочів сприяє зниженню ризику розвитку онкологічних захворювань, зміцненню імунітету, поліпшенню зору і нормалізації роботи серцево-судинної системи. Серед них можна виділити:

  1. Чорномор – великоплідний овоч з товстою шкіркою і соковитою м'якоттю фіолетового кольору. Приносить високий урожай – понад 10 кг з кв. м.
  2. Чорний барон – за вишукані смакові якості його називають овочем справжніх гурманів. М'якоть солодка і соковита, її використовують для приготування соку, морсу, салатів. Кущ необхідно пасинкувати і підв'язувати.
  3. Чорна лакомка – індетермінантний помідор, дозрівання починається через 150 днів після висіву насіння. Овочі мають форму ідеального кола і чорний окрас.
  4. Чорний принц – середньопізній помідор висотою до 1,5 м, овочі темно-коричневі.
  5. Бурулька чорна – середньоранній овоч висотою 150 див. Помідори витягнутої форми, з гострим кінчиком, чорно-бордового забарвлення.
  6. Циганочка – середньостиглий, середньорослий помідор. Овочі великі вагою 250-300 г, чорно-червоного кольору, плескатої круглої форми. М'якоть соковита, солодка, м'ясиста. Відрізняється дружністю достигання. Стійкий до захворювань, перепадів температури.

Нові сорти

Селекціонери постійно працюють над створенням нових досконалих гібридів для сезонних і цілорічних теплиць. Виводяться нові високоврожайні, транспортабельні, смачні, стійкі до коливань мікроклімату, захворювань, шкідників помідори:

  1. Сибірський козир – великоплідний помідор для вирощування на відкритих і захищених грунтах. Овочі масою до 750 г, червоно-рожевого забарвлення, солодкою соковитою м'якоттю.
  2. Севрюга – крупноплідний детермінантний урожайний гібрид для теплиці, потребує підв'язування. Овоч виростає до 1,5 кг, володіє приємним смаком, інтенсивним ароматом.
  3. Альянс F1 – ранньостиглий помідор салатного призначення. Овочі яскраво червоного кольору, вагою 130 р.
  4. Янтарний – скоростиглий низькорослий томат, підходить для вирощування в північних районах. Колір помідорів – яскраво-жовтий, форма – кругла.
  5. Кострома F1 – скоростиглий томат універсального застосування. Овочі володіють солодким смаком, інтенсивним ароматом, плескатої круглою формою, вагою до 150 р. Стійкий до збудників захворювань, коливань температури.
  6. Самара F1 – відрізняється високою врожайністю, щільністю овочів, терміном зберігання і гарною транспортабельністю. Кущ виростає до 2,5 м, вимагає обов'язково підв'язування і обрізання пасинків. Помідори однакової кулястої форми, червоного кольору, вагою 105 р.

Відео

НАЙКРАЩІ ВРОЖАЙНІ СОРТИ ТОМАТІВ 2017 ОГЛЯД ТЕПЛИЦІ (31.07.2017)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!