Як виростити ананас вдома з верхівки: догляд за тропічною рослиною покроково

Останнім часом стало можна вирощувати вдома не тільки кімнатні квіти, але ще й такі рослини, як гранат, лимон, мандаринове дерево і ананас. Якщо з першими двома проблем майже не виникає, для початку процесу знадобиться тільки кісточка, то з останнім фруктом справа йде складніше. Щоб виростити ананас потрібно використовувати верхівку плоду, проростити її, укоренити, посадити в правильно підібраний грунт і забезпечити необхідні умови. При чіткому дотриманні всім вимогам, ви зможете не просто виростити ананас з верхівки будинку, але навіть отримати урожай.

Види ананасів для вирощування в домашніх умовах

Справжній або чубатий ананас є тропічним багаторічним трав'янистим рослиною (вид Ананас, родина Бромелієві), висота куща якого може досягати 60 див. Прикоренева зона являє собою розетку до 2 м завтовшки і 1 м заввишки. Квіти утворюються на верхівці, зростаючись в складні суцвіття з червоно-фіолетових квіток. Плоди фрукта можуть досягати ваги до 2 кг, їх м'якоть вживають в сирому і консервованому вигляді для приготування кондитерських виробів і навіть масок для обличчя.

Ананас володіє рядом корисних властивостей (поліпшення травлення, очищення кишечника, допомога в зниженні маси тіла, профілактика тромбозу, зміцнення імунітету, загоювання ран тощо), що обумовлено високим вмістом вітамінів А, В, С, безлічі корисних речовин, мікроелементів, клітковини. Вирощування ананаса в домашніх умовах ускладнюється тим, що насіння рослини важко знайти в продажу, але процедура можлива завдяки проращиванию верхівки.

Перший тропічний екземпляр був завезений в 1490 році з Бразилії моряками Христофора Колумба. Розрізняють 9 різновидів цього представника сімейства Кактусові, але для вирощування будинку використовують тільки три з них:

  1. Крупнохохолковий ананас– самий великий вид з тих, які можна виростити вдома. Дорослі особини займають велику площу, тому використовуються для прикраси оранжерей. Для невеликих приміщень, квартир, підходять тільки молоді рослини.
  2. Прицветниковый ананас. Відрізняється довгими листям (до 90 см), пофарбованих у темно-зелений колір з білою облямівкою по краях і рожевим відтінком посередині. Будинки даний вид виростити можна, але отримати плоди буде складно.
  3. Ананасовидный ананас. Зовні дуже схожий з крупнохохолковым, для вирощування на дому використовується карликовий тип рослини, листя довжиною до 30 див.

Необхідні інструменти та матеріали

Враховуючи, що ананас – тропічний плід (росте в Південній Америці, Бразилії, Таїланді), для його культивації необхідно створення таких умов. Будувати теплицю не обов'язково, підійде звичайна квартира. Отримані в таких умовах плоди відрізняються трохи меншими розмірами, але нічим не поступаються за смаком та запахом. Отже, щоб виростити ананас з верхівки на дому, вам знадобляться такі інструменти:

  • фрукт;
  • вода;
  • грунт;
  • стакан;
  • горщик (діаметром 15-20 см);
  • керамзит;
  • перманганат калію;
  • ніж;
  • плівка поліетиленова.

Вирощування ананаса з верхівкової розетки листя - покрокова інструкція

Розмноження ананаса з верхівки не є надто трудомістким процесом і цілком можливо в домашніх умовах. Процес складається з кількох послідовних кроків – від вибору різновиду до збору врожаю. Кожен передбачає створення певних умов, вимагає докладання зусиль і т. д., але не є занадто складним. Слідуючи рекомендаціям садівників по вирощуванню тропічного рослини з верхівки будинку, ви легко досягнете успіху в цьому цікавій справі.

Як вибрати плід

Щоб приступити до вирощування фрукта, підійде будь-який час року, крім, мабуть, зими. У цей період плоди можуть бути приморожени і не проростуть, а просто пропаде. Найкращий період – кінець весни – початок осені. Вибір ананаса здійснюйте, враховуючи такі рекомендації:

  1. Плід повинен бути стиглим, з пишним листям насиченого зеленого кольору, коричневий, жовтий відтінок говорить про неякісний товар.
  2. Шкірка фрукта повинна бути жовто-золотистого кольору, якщо присутній зеленуватий відтінок, значить, він недоспевшій.
  3. Відсуньте лист верхівки рослини, якщо він швидко повертається на колишнє місце – плід переспевший, не підходить для вирощування з верхівки на дому.
  4. Огляньте точку росту розетки, з загнившей отримати новий втечу буде важко.
  5. Ігноруйте фрукти з коричневими плямами на листках, що є ознакою ураження комахами.
  6. Вибирайте 2-3 фрукта, оскільки є ризик того, що виростити ананас з першого разу, з одного плода може не вийти.

Підготовка верхівкової частини для посадки

Процес підготовки верхівки (розетки, коронки) тривалий, але не складний. Видаліть кілька нижніх листків, щоб трохи оголити стовбур. Візьміться біля основи і виверніть стебло з листям. Якщо плід не дозрів, це буде важко. Тоді візьміть гострий ніж, відріжте верхню частину, не торкнувшись м'якоть, її присутність буде провокувати гниття.

Кут нахилу ріжучого інструменту – 450, але ні в якому разі не горизонтально, намагайтеся не пошкодити бруньки, листя і сам стебло. Якщо м'якоть потрапила, її потрібно вирізати. Зріз верхівки слід натерти активованим вугіллям і залишити на свіжому повітрі для просушування протягом декількох днів. Контролюйте, щоб процес не затягнувся на тиждень, як правило, вистачає трьох діб.

Пророщування коренів

За великим рахунком, підсушену будинку верхівку вже можна висаджувати в грунт, але нерідко, коли укорінення відбувається в землі, починається процес загнивання. Краще проростити коріння у воді і садити вже підготовлений держак. Для цього поставте пророщену розетку в склянку з водою, зануривши її на 4 см, намагаючись не мочити листя. Рідина підійде кип'ячена, необхідність заміни – кожні 2 дні. Підходить для вкорінення місце – затемнене від прямих сонячних променів сухе приміщення. Приблизно через 14 днів з'являться корені, і верхівку можна буде висаджувати в грунт.

Як посадити ананас в горщику

Коли верхівка вже має коріння, її можна висаджувати. Тут має значення кожен момент – підбір горщика, обробка торфу, вкорінення живця і т. д. Дотримуючись рекомендацій досвідчених садівників-любителів, бажання виростити ананас з верхівки на дому стане реальністю. Приступайте до наступного етапу, щоб через деякий час насолоджуватися красивим тропічною рослиною на своєму підвіконні.

Вибір ємності для посадки

Розмір (діаметр) ємності для вирощування фрукта повинен бути компактним, трохи більше крони самого живця, обсяг – не більше 0,6 л. Краще, коли дно горщика має отвори, що дозволяють виводити зайву вологу. Матеріал не має значення, кераміка, пластик – все підійде. З ростом рослини, розростанням кореневої системи, потрібно його пересадка у велику ємність. На дно викладіть шар дренажу з керамзиту, гальки або керамічних черепків, товщиною 2-3 див. Далі насипте грунт, що має певний склад, що пройшов попередню обробку.

Підготовка субстрату та дезінфекція

Перед тим, як посадити держак, грунт обов'язково дезінфікують окропом або проводять знезараження розчином марганцівки. Можна зробити пропарювання, накривши горщик фольгою. Така хитрість допоможе вбити грибки, бактерії, шкідників. Ґрунт для того, щоб виростити ананас вдома з верхівки, можна придбати в спеціалізованому магазині (підійде будь-слабокислий квітковий субстрат) або зробити самостійно. Є три варіанти грунту, підходящі для вирощування тропічного фрукта з верхівки:

  • деревне вугілля, чорнозем, пісок, змішані в однаковій кількості (пісок можна замінити перлітом);
  • перегній листя, дернова земля, пісок, торф, взяті в пропорціях 2:1:1:1;
  • дернова, листова земля, торф, березові тирса, пісок, сполучені в пропорції 3:2:2:2:1.

Вкорінення живця

Технологія посадки живця – процедура проста. Проробіть в ґрунті поглиблення до 3 см, занурте пророщену розетку до листя, присипте землею, трохи ущільніть землю навколо стебла. Полийте рослину, поставте в тепле місце, де буде забезпечено необхідне освітлення. Якщо посадка відбувається в холодну пору, накрийте держак поліетиленовою плівкою або скляною банкою, оптимальна температура – 250С. При дотриманні всіх умов вже через 2 місяці з'являться нові зелені листочки. Під час акліматизації необхідно:

  1. Регулярно поливати ананас;
  2. Не давати з'являтися конденсату, який провокує появу цвілі, призводить до загнивання листя;
  3. Провітрювати, не допускаючи переохолодження.

Догляд за рослиною

Якщо ви вважаєте, що після посадки потрібно чекати, коли південноамериканський дивовижний фрукт виросте сам, то сильно помиляєтеся. Далі необхідно створювати сприятливу атмосферу: підтримувати певний температурний режим, вчасно поливати, підгодовувати, пересаджувати і т. д. Тільки дотримання всіх цих умов допоможе домогтися гарного цвітіння і плодоношення екзотичної рослини.

Температурний режим, освітленість

Оскільки ананас – тропічний фрукт, він любить тепло, сонце. Влітку горщик з рослиною потрібно ставити на південній стороні приміщення, виносити на балкон, затемнюючи від прямих сонячних променів, а взимку створювати додаткове освітлення за допомогою ламп. Оптимальний температурний режим – не менше 200, ідеальний для вкорінення – 25-270, мінімальний рівень температури не повинен опускатися нижче 15-180, але при таких умовах зростання ананаса загальмується. Якщо ваше житло не володіє потрібними показниками, використовувати обігрівальні прилади, попереджайте поява протягів.

Вологість повітря

Цей екзотичний ароматний фрукт дуже любить високу вологість, особливо в жарку пору року. Взимку зрошення потрібно проводити обережно, оскільки мокре листя стануть джерелом появи захворювань, в'янення рослини. Спробуйте обприскувати не саму крону, а грунт або зрошувати повітря в безпосередній близькості з горщиком. Взимку краще прибрати ананас подалі від гарячих батарей. Непоганим зволоженням послужить мокра тканина, використовувана для протирання листя від пилу.

Правила поливу

Для поливу перші два місяці використовувати відстояну, талу, кип'ячену воду, можна додати лимонну кислоту або сік. Враховуючи, що росте тропічний фрукт в жаркому кліматі з недоліком вологи, поливу двічі на тиждень буде достатньо, а взимку і одного разу вистачить. Про необхідність зволоження говорить висохлий ґрунт, злегка зів'яле листя. Поливати необхідно в розетку листя, заповнюючи її на 2/3. Пам'ятайте про дотримання заходів, надмірна волога призведе до загнивання.

Підживлення рослини

Ті, хто хочуть виростити ананас з верхівки будинку, повинні знати, що в період вегетації, рослина потребує підгодівлі. Вносити рідкі мінеральні або органічні добрива потрібно кожні 10-15 днів. Процес підгодовування має такі нюанси:

  1. Краще всього використовувати гній (кінський, коров'ячий). Насипте 1/3 речовини у відро, решта заповніть водою.
  2. Наполягайте розчин тиждень, періодично помішуючи.
  3. Розведіть в пропорції 1:10, підливайте по50 мл суміші на 1 л грунту.
  4. Раз на місяць слід обприскувати ананас розчином мідного купоросу (на 1 л води – 1 г речовини).
  5. Не використовуйте у вегетативний період лужні добрива (вапно, попіл, попіл), вони згубні для рослини.

Коли необхідна пересадка

Через пару місяців після посадки здійснюється пересадка ананаса. Процедури схожі між собою, послідовність дій така ж, грунт вибираєте той же. Обсяг нового горщика повинен перевищувати попередній усього на 2-3 л. Землю, що знаходиться навколо кореневої системи, потрібно залишати і пересаджувати рослину разом з нею. Далі процес потрібно здійснювати не частіше одного разу на рік.

Цвітіння ананаса

Перед плодоношенням рослина має зацвісти, у відкритому грунті це відбувається на 4 році вирощування. З центру листової розетки квітконіс з'являється, довжиною до 60 см, на кінці якого утворюються червоно-фіолетові суцвіття. Штучне запилення не потрібно. Весь процес триває близько 14 діб, що утворився плоду буде дозрівати 200 днів. Кімнатні умови трохи гальмують процес, а іноді цей етап розвитку рослини і зовсім не настає. Щоб допомогти рослині, необхідно стимулювати природне цвітіння.

Як стимулювати природне цвітіння в домашніх умовах

Для стимуляції цвітіння ананаса, вирощеного будинку з верхівки, використовують ацетиленовую воду. Отримують розчин шляхом розчинення шматочка карбіду кальцію в 1 л рідини кімнатної температури. Процес супроводжується виділенням газу ацетилену, після чого воду необхідно відфільтрувати і зберігати в холодильнику в закритій ємності не більше двох днів. 50 мл отриманого стимулятора кімнатної температури наливають в середину листової розетки щодня протягом тижня. Цвітіння настане через 1,5-2 місяці.

Крім того, стимулювати процес природного утворення квітів допоможуть вугілля, димлячі поруч з горщиком. Сама екзотична рослина потрібно помістити в поліетилен, який знімається відразу після загасання і видалення карбіду кальцію. Повторювати процедуру можна 2-3 рази з тижневим проміжком. З такою стимуляцією цвітіння настане через 2-2,5 місяця.

Плодоношення і збір врожаю

До кінця 6-7 місяців цвітіння з'явиться перший плід, загальна маса якого може досягати від 300 г до 1,5 кг. Удобрювати в цей час можна тільки органікою, мінеральна підгодівля не рекомендується. Дозрівання визначається за солодкуватому аромату, насиченого жовтого кольору, коли це станеться, рослина дасть сформуватися молодим паросткам, а згодом загине. Нові відростки можна виростити вдома таким же способом, як верхівку, вони укорінятимуться набагато швидше, почавши раніше плодоносити.

Відео

Як виростити ананас вдома з верхівки?

Вирощування ананаса в домашніх умовах. Розмноження ананаса. Збираємо урожай!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!