Фітоспорін – інструкція по застосуванню для кімнатних рослин, склад біофунгіциду та форма випуску

Садівники часто використовують добриво Фітоспорін – інструкція по застосуванню даного препарату містить відомості, що його можна використовувати для обробки насіння овочів, кімнатних рослин. Засіб застосовується для обробки культур до висадки в грунт, під час росту і до збору врожаю. Виробляється препарат в Уфі, підприємством «БашИнком», продається в спеціалізованих магазинах для садівників.

Що таке Фітоспорин

Мікробіологічний препарат Фітоспорин Реаніматор відноситься до засобів нового покоління, який показує ефективність проти грибкових інфекцій і захворювань, викликаних патогенними бактеріями. Його можна застосовувати для будь-яких культурних рослин – від домашніх квітів і укорінюються живців плодових до овочевих посадок. Діючою речовиною складу є корисні бактерії Bacillus subtilis 26, яких міститься 100 млн клітин/г. Хімічний клас препарату – бактеріальні фунгіциди, підтип – біологічні пестициди.

Склад і форма випуску

Фітоспорин має кілька різновидів: порошок, паста і готова рідина для обприскування. Їх різниця полягає в концентрації живих клітин, форми випуску та необхідності підготовки для використання:

Тип

Порошок

Паста

Рідина

Титр, живих клітин на грам

2 млрд

100 млн

1 млрд

Форма випуску

Пакети по 10, 30 г

Пакет з плоскою коржем вагою 200 г

Водна суспензія темного кольору у флаконах по 110 мл

Для чого застосовується біофунгіцид

Фітоспорін-М Реаніматор, згідно інструкції, належить до системних препаратів, які поширюються по судинній системі рослин. В основі складу – спори, які виробляють фунгіцидні олігопептиди в процесі життєдіяльності, що пригнічує збудників грибків і бактерій. Ефект Фітоспорину проявляється в лікуванні таких хвороб рослин:

  • альтернаріоз, бактеріоз, бактеріальний рак, бура іржа;
  • борошниста роса, чорна гниль, біла плямистість;
  • коренева гниль, парша, моніліальний опік, пероноспороз;
  • ризоктоніоз;
  • фітофтороз.

Фітоспорин для кімнатних рослин

Для поліпшення росту кімнатних рослин і запобігання їх бактеріальних захворювань використовується фунгіцид Фітоспорин. За рахунок живої бактеріальної культури бактерії і гриби не розвиваються. У рослин знижується стресовий фактор, підвищується стійкість до хвороб, активізуються захисні сили, нормалізуються обмінні процеси. Універсальний препарат нейтралізує патогенну мікрофлору, не дає рослинам повторно заразитися.

Застосування Фітоспорину восени

Для захисту рослин від фітофтори та інших хвороб застосовується Фітоспорин. Він використовується для замочування насіння, при висадці розсади і в будь який інший час, включаючи цвітіння і зав'язування плодів. Восени добре використовувати засіб для обробки ягід, томатів і огірків, бажано ввечері, коли стемніє. Овочі і ягоди, оброблені Фитоспорином, можна їсти в той же день, попередньо вимивши. Курс обробки рідким фунгіцидом повторюється кожні п'ять днів.

Спосіб застосування і дозування

Фітоспорин застосовується для обробки землі, живців та плодово-ягідних рослин. Після дощової погоди необхідно провести повторне обприскування овочів із-за часткового зникнення плівки, що захищає рослини. Курс повторюється кожні 7-14 днів. Якщо на вулиці сезон затяжних дощів, слід застосовувати препарат за 2-3 години до дощу або відразу після нього. Якщо засіб використовується для поливу, частота обробок дорівнює 1 раз на місяць для овочів і два рази в місяць для плодів, ягід. Кімнатні рослини обробляються раз в місяць.

Паста Фітоспорин

До готової пасті Фітоспорин міститься Гумі, тому для використання вона тільки розводиться водою у пропорції 200 мл на 100 р. Вийде концентрований розчин, який перед застосуванням розбавляється водою:

Тип обробки

Культура

Кількість пасти

Для обробки бульб і цибулин перед зберіганням або посадкою

Картопля, цибуля

3 ст. л. зі склянкою води

Живці що вкорінюються

Яблуні, груші

4 краплі розчину на склянку води

Обробка листя

Капуста

3 ч. л. на 10 л або 4 краплі на склянку

Обробка насіння

Томати

2 краплі Фітоспорину на половину склянки води, витримка дві години

Обробка кімнатних рослин

Кімнатні рослини

10 крапель на літр для обприскування і 15 крапель на літр для поливу розсади або грунту

Фітоспорін-М

Порошок Фітоспорин розводиться за 1-2 години до застосування. Літра отриманого розчину вистачить для обробки грунту площею 10 квадратних метрів. Пропорції для поливу, замочування і обприскування Фитоспорином:

Культура

Процедура

Кількість фунгіциду для застосування

Картопля

Замочування бульб

10 г на 500 мл (обробка 20 кг посадкового матеріалу)

Морква

Замочування насіння на дві години до посіву

0,5 ч. л. на 100 мл

Розсада томатів, перців

Замочування кореневої системи перед посадкою розсади

10 г на 5 л, процес триває 1-2 години

Картопля

Профілактика і лікування захворювань листя

10 г на 5 л, курс повторюється через 10-14 днів

Капуста

6 г на 10 л, повтор через 2-3 тижні

Пасльонові (лікування томатів, перців, баклажанів)

5 г на 10 л, курс кожні 10-14 діб

Огірки

10 г на 5 л, курс повторюється кожні 10-15 днів тричі

Обробка кімнатних і садових квітів

1,5 г на 2 л, лікування – 1,5 м на літр

Будь-яка

Підготовка землі для висадки

5 г на 10 л за тиждень до посадки насіння

Яблуні, груші, вишня

Обприскування дерев і чагарників від парші

5 г на 10 л

Рідкий Фітоспорин

Підготовлений розчин рідкого Фітоспорину використовується для обприскування зростаючих, квітучих рослин, овочів, фруктів, ягід перед зберіганням або перед висадкою в землю, щоб поліпшити показники росту:

Культура

Обробка, згідно інструкції по застосуванню

Кількість рідини

Яблуні, груші

Укорінення живців

10 крапель на стакан води

Морква

Замочування насіння

Кімнатні рослини

Обприскування кімнатних рослин

Запобіжні заходи

Інструкція по застосуванню препарату попереджає, що Фітоспорин має четвертий клас небезпеки. Це означає, що при контакті може з'явитися слабке подразнення шкіри. Для бджіл цей клас небезпеки – третій (прикордонною зоною вважається 4-5 км). Засіб не є фітотоксичності, нешкідливо для комах. Заходи безпеки при роботі:

  • обробляйте рослини Фитоспорином, використовуючи рукавички;
  • при роботі заборонено курити, пити, їсти;
  • при попаданні розчину Фітоспорину на шкіру промийте водою, в шлунок – випити 3-4 склянки води, кілька таблеток активованого вугілля, викличте блювоту;
  • по інструкції, зберігайте препарат у сухому приміщенні при температурі не нижче мінус 20 і не вище плюс 30 градусів, вдалині від продуктів, ліків, дітей, тварин протягом чотирьох років.

Ціна Фітоспорину

Купити Фітоспорин можна в спеціалізованих магазинах для садівників, на ринках, замовити через інтернет. На вартість препарату впливає його форма випуску і торговельна націнка. Приблизні ціни по Москві і Санкт-Петербургу складуть:

Тип засобу

Інтернет-ціна, в рублях

Магазинна ціна, в рублях

Порошок, 10 м

19,5

21

Паста, 200 г

100

120

Розчин, 110 мл

100

119

Відео

Фітоспорин. Робота над помилками

ТТ25 Фітоспорін-М. Застосування, достоїнства, застереження

Відгуки

Катерина, 49 роківЯ люблю вирощувати овочі для себе. На дачі у мене стоїть теплиця з помідорами. Цього літа з-за високої вологості я вирішила обробити рослини від фітофторозу. За відгуками сусідів купила рідина Фітоспорин. Їй зручно користуватися – вона вже приготовлена, залишається тільки розвести її в потрібній кількості. Засіб врятувало мій урожай – жоден кущ не захворів.
Павло, 64 рокиЯ живу за містом, у мене є невелика ділянка землі, де я вирощую картоплю і трохи зелені. Щоб не дати врожаю прірву і стимулювати ріст рослин, кожну весну я обробляю землю натуральним препаратом Фітоспорин. Я використовую пасту – розводжу її по інструкції, вношу в землю, а через тиждень сажу. Жодна культура не хворіє.
Олена, 47 роківЛюблю возитися із землею, але дачу собі дозволити не можу, тому вирощую горшкові рослини на балконі. Минулим літом зелений лук перестав рости, у нього з'явилася гниль. За відгуками в інтернеті я замовила порошок Фітоспорин, стала обприскувати розсаду по інструкції. Хвороба пройшла швидко, сподіваюся, в наступному сезоні теж обійдуся без неї.
Іван, 42 рокиНа яблуні з'явилася парша, дерево стало боліти. Сусід підказав купити засіб для обприскування, щоб впоратися з хворобою. Спочатку я вибрав Фітоспорин, але прочитав в інструкції, що він небезпечний для бджіл, а в мене на ділянці стоять два вулики. Довелося відмовитися від препарату в бік більш безпечного. Не хочу труїти ні себе, ні бджіл.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!